Управляващите решиха: Двойна такса за "Юлен" и по-голяма ски зона

Анекс в концесионния договор би улеснил изграждането и на втори кабинков лифт на Банско, за което отдавна настояват от "Юлен"

Управляващите решиха: Двойна такса за "Юлен" и по-голяма ски зона

Концесионната площ ще нарасне над 10 пъти, а сумата за концесията - два пъти

Десислава Лещарска
26316 прочитания

Анекс в концесионния договор би улеснил изграждането и на втори кабинков лифт на Банско, за което отдавна настояват от "Юлен"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Решението е политическо и все още не означава анексиране на договора, но то ще бъде внесено за одобрение на Министерски съвет.

Договорът с концесионера на ски зона Банско - "Юлен" АД, ще бъде променен. Площта на ски зоната ще бъде увеличена от 99.55 хектара на 1069.58 хектара, а концесионната такса ще бъде удвоена. В момента тя е около 263 000 лева годишно. За това са се разбрали коалиционните партньори в правителството на Съвет за развитие в петък следобед.

Решението е политическо и все още не означава анексиране на договора, но от екоминистерството, което е страна по договора, коментираха, че споразумението ще бъде внесено за одобрение на Министерски съвет.

Ланският анекс

Проекторешението за промяна на договора с "Юлен" е от март 2015 г. То беше подготвено от междуведомствена работна група, която трябваше да съдейства за разрешаването на споровете между природозащитници и инвеститори около развитието на ски зоната, или по-точно около плановете за изграждане на втора кабинка. Преди година документът, с който "Капитал" разполага, беше представен на министрите и шефовете на парламентарни групи, но не беше подкрепен. Тогава, както и сега, той не беше публикуван дори за сведение, въпреки че темата е от широк обществен интерес.

Работната група излезе тогава с доклад до министрите, в който бяха разгледани множество варианти за справяне с патовата ситуация, дори разваляне на договора. Експертите обаче не препоръчвали такъв вариант, защото според тях нямало "съществено неизпълнение на договора", а концесионерът можело да осъди държавата да плаща неустойки. Те препоръчват промяна на площта от вписаните в договора от 2001 г. 99.55 хектара на 1069.59 хектара. Това е площта, заключена между външните граници на извънселищната територия "Ски зона с център гр. Банско", определена с териториално устройствен план (ТУП) от 2001 г. (изменен през 2004 г.).

Новите условия

Записаните в договора 99.55 ха би трябвало да са площта, заета от пистите и лифтовете,  стопанисвани от концесионера и одобрени от държавата. Ски съоръженията на "Юлен" обаче заемат близо 60 хектара повече. Това е потвърждавано многократно от екоминистерството, но "Юлен" отхвърля обвиненията, че това е в нарушение на договора с държавата, защото в него имало много неясноти. Другият аргумент на концесионера е, че не е имал представител при замерването. Самите лифтове пък имат валидни строителни разрешителни и не могат да се атакуват като незаконни.

С предложената промяна се пренебрегват всички стари спорове за площта и като цяло се отразяват повечето претенции на "Юлен" АД с акционери община Банско (8.32%) и кипърската "Маренго трейдинг" (собственост на няколко офшорни компании, свързвани с Първа инвестиционна банка и мажоритарния й акционер Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски). В одобреното в петък споразумение е посочено, че нови писти, лифтове, обслужваща инфраструктура и др. могат да се изграждат след съгласуване с екоминистерството, след влязъл в сила подробен устройствен план и стига да са в границите на т.нар. буферна зона с площ 1070 хектара.

Реакциите

"Това не означава, че ще застроим 1000 хектара, а че можем да разполагаме на тази площ спортни съоръжения след одобрен подробен устройствен план и положителна екологична оценка", коментира пред "Капитал" адв. Петър Петров от директорския борд на "Юлен" АД. "Освен това на тази територия не е разумно и не могат да се разполагат много съоръжения.

Ски зоната е почти изцяло уплътнена, могат да се добавят една-две писти и връзка между тях, както и втората кабинка, която да извозва скиорите", допълни той. По отношение на внушителната промяна в площта адв. Петров каза, че записаните 99.55 хектара са неточни. "Никой не може да обясни какво стои зад това число, дори вътрешните граници на ски зоната не са толкова, а са около 800 декара", посочи той.

Според представители на коалиция "За да остане природа" обаче десетократното увеличение на концесионната площ "ще узакони едно от най-големите престъпления срещу природата в България и на практика ще подари Пирин на #КОЙ. Това ще е сигурен знак, че законите в държавата не важат за олигарсите, които се крият зад офшорките, притежаващи концесионера "Юлен" АД, и че държавата работи в тяхна полза", гласи позицията на организацията. 

Природозащитниците считат, че единственото решение, което ще възстанови законността и справедливостта в Национален парк "Пирин" и ще защити интереса на държавата, бизнеса и обществото, е да се прекрати концесията за ски зона Банско и да се потърси нов концесионер чрез прозрачен конкурс.

"Настоявахме ски зоната първо да се нанесе в кадастъра и да има актове за държавна собственост на обектите, тогава нарушенията на концесионера сами щяха да излязат наяве. Проверката на прокуратурата по тези нарушения продължава. Затова се бърза с това решение на МС – за да не излезе истината наяве", коментира пред "Капитал" Александър Дунчев, юрист към българския клон на Фонд за опазване на дивата природа WWF.

"Дори и да се увеличат таксите по новия концесионен договор, това няма как да компенсира щетите, които са нанесени до момента и които занапред ще бъдат нанесени от концесионера", каза още той. Дунчев запита още, ако целта е концесионерът да построи втора кабинка, защо площта на концесията не е увеличена само с трасето на бъдещия лифт, а вместо това с 900 хектара.

Решението е политическо и все още не означава анексиране на договора, но то ще бъде внесено за одобрение на Министерски съвет.

Договорът с концесионера на ски зона Банско - "Юлен" АД, ще бъде променен. Площта на ски зоната ще бъде увеличена от 99.55 хектара на 1069.58 хектара, а концесионната такса ще бъде удвоена. В момента тя е около 263 000 лева годишно. За това са се разбрали коалиционните партньори в правителството на Съвет за развитие в петък следобед.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  buran avatar :-|
  buran

  увеличават зоната 11 пъти, а таксата само 2 пъти????

 • 2
  vcb avatar :-|
  vcb

  Интересно ми е защо не се допусне втори концесионер и да има някаква реална конкуренция най-накрая?

 • 3
  dun avatar :-|
  dun

  До коментар [#1] от "buran":

  проста сметка нали - може да я направи всеки средно грамотен българин!

  но не могат да я направят съвет за регионално развитие, редица депутати, министъра и служителите на министерство на спорта, министъра и служителите на министерство на околната среда, както и поредица други в ДНСК, прокуратура и т.н.

  какво ли им затваря така удобно очите?

 • 4
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  приятен подарък на наши земи и гори направен от ГЕРБ, Реформаторите и АБВ за някой незнаен "кипърец", да ни е честито!

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това решение на "коалиционните партньори" сваля маските и обезсмисля медийните и фейсбук плонжове на Борисов, че с цената на всичко щял бил да се бори с корупцията...

  Какво по-голяма корупционна схема от тази да дадеш 1000 кв.км от национален парк Пирин за стопанисване от офшорка, формална собственост на беден кипърец?! Няма желание да се търси легитимен концесионер с опит или допускане на конкурент на "Юлен".

  Според елементарни сметки въпросната концесионна такса от 260 хил. лв ГОДИШНО!!!! Юлен "избива" за 3-4 дни! Сега вече за ця-я-я-ла седмица...

  ПИБанка, която според пунктуалното разследване на сайта "Бивол" е действителният собственик на "Юлен", е новата банка, фаворит на правителството.
  Цеко и Со са олигарсите с неограничени правомощия в държавата, но вестниците са се вторачили единствено в Пеевски и собствениците на ПИБ са извън общественото внимание.

  Борисов се "пребори" с корупцията при метенето на летището, но темането на правителството пред шайката около ПИБ говори, че ще се ограничи само с това.

 • 6
  mitakk avatar :-(
  mitakk

  Сега следва леко позастрояване на планината (е не всичките 1000 хектара, да не си помислите нещо). После идва ред на няколко десетки хотелчета, с които туристите ще скочат с няколко десетки хиляди, след което идва ред на ново преразглеждане на концесионния договор и още 1000 (примерно) хектара отгоре за собственика, който и да е той, за да се построят още една "кабинка" и още няколко писти, които да поемат увеличения брой туристи. И така докато не заприлича на бетонен ад и хората не спрат да си дават парите на селски тарикати. Ама "тука е така". За съжаление...

 • 7
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  Хм, уж спряхме търгът за Хемус, борим корупцията, а тук подаръци ще правим и ще узаконяваме безобразията на нагли концесионери. Прекратяване на договора, солена глоба и нов търг - това би направила държавата ако я имаше.

 • 8
  barel avatar :-|
  пустиняк

  За пореден път става ясно защо сме на опашката в Европейският съюз...

 • 9
  orchis avatar :-|
  orchis

  Много интересно, ако не смятат да строят на 1000 хектара, за какво ги взимат?!??! Каролев трябва да черпи. Сигурно ще успее да шитне някой друг апартамент. Скоро Разложко-Банската агломерация може и да мине Слънчев Бряг по брой легла. Само сняг от къде ще намерят се чудя?!?!?

 • 10
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  До коментар [#2] от "vcb":

  Защото моделът КОЙ работи по други правила!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход