И търгът за тунела на "Струма" за 250 млн. лева спря
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И търгът за тунела на "Струма" за 250 млн. лева спря

И търгът за тунела на "Струма" за 250 млн. лева спря

Жалба на неизвестна компания от Приморско послужи за мотив за замразяването на най-голямата открита строителна поръчка

Десислава Лещарска
17321 прочитания

© Георги Кожухаров


Различното с тунел "Железница" е, че това е първата поръчка от серията, която се плаща с еврофондове.

И най-голямата започната обществена поръчка, която не бе спряна в офанзивата на премиера от миналата седмица, вече е замразена. Оферти за скъпия двукилометров тунел на магистрала "Струма" с прогнозна цена от 250 млн. лв., трябваше да се подават до петък. Но държавната компания, която прави търговете за новите магистрали, е спряла поръчката. Използваният мотив е жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Тя е от търговската "С и Г Груп БГ", която няма нищо общо със строителство.

Този път управляваната от Асен Антов държавна компания действа дори преди КЗК да е образувала производство по внесената жалба срещу разясненията в търга.
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

В специално уточнение до медиите, МРРБ посочва, че поръчката не е прекратена, а само спряна от жалбата, в която се съдържа искане за временна мярка "спиране на процедурата" и възобновяване ще бъде направено след произнасяне от КЗК.

Досега обаче такива жалби не водеха до превантивно спиране. Затова причината сега вероятно може да се търси в общата вълна прекратявания поради съмнения. Или пък в предизвикания смут в местните строителни компании какво се случва и защо премиерът спира поръчки. Различното с тунел "Железница" е, че това е първата поръчка от серията, която се плаща с еврофондове.

Най-дългият и скъп тунел

Тунел "Железница" е част от магистрала "Струма" и по-конкретно от отсечката Благоевград - Крупник. Той ще е два километра, което го прави най-дългия в страната. Сега първенството държи "Витиня" на магистрала "Хемус" - 1.125 км. Поръчката за изграждането включва още 2.46 км открит път и съоръжения. Срокът за изграждането им е почти 4 години. Съоръжението ще е на почти същото място като съществуващия тунел на път Е79, само че на няколкостотин метра навътре в скалния масив. Освен него изпълнителят ще трябва да изгради мост над р. Струма, надлез над път Е79, надлез над жп линията София – Кулата и надлез над пътя Симитли – Благоевград.

Изискванията към кандидатите в спряната процедура са да имат достъп до собствен финансов ресурс от 20 млн. лв. Те трябва да имат опит с проектиране и строителство на магистрала или първокласен път с дължина поне 2 км, на пътен, жп или метро тунел, както и на нови мостови съоръжения с единични отвори над 17 м и обща площ над 13 000 кв. м. В България малко компании отговарят на условията за подобен тунел, затова очакванията бяха да участват и чужди дружества.

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) подписа Пакт за почтеност с Асоциация "Прозрачност без граници", която да следи за законосъобразното провеждане на търга. Кандидатите в процедурата имаха право да се присъединят към пакта, но без да е задължително.

Мистериозната жалба

За фирмата "С и Г Груп БГ", спряла търга за част от "Струма", няма почти никаква информация извън тази от търговския регистър. Мажоритарен собственик е Степан Мкртчян, а съдружници с по-малки дялове са Георги Мкртчян и Роланд Степанян - всичките от Армения. Компанията е регистрирана в Приморско с капитал 20 хил. лв. Предметът на дейност на дружеството с четирима служители през 2015 г. е ресторантьорство, хотелиерство, туристическа дейност и др. То има приходи от 40 хил. лева за 2014 г. и е на загуба от 116 хил. лв. Степан и Георги Мкртчян са съсобственици на фирма "Куатро Диалог", която е стопанисвала ресторант "Палас Марина Диневи" в Свети Влас. На посочения номер отговаря бивш служител на арменците, управител на ресторанта. По думите му заведението не функционира от години. "Не съм сигурен дали все още развиват дейност в България", отговори той на въпрос как можем да се свържем със собствениците.

От решението за спиране на търга става ясно, че са обжалвани "три разяснения на възложителя", но без да са посочени конкретно. В досието на поръчката в сайта на държавната компания са качени 13 документа за периода 15 декември 2015 - 16 февруари - всичките с отговори на въпроси на заинтересовани лица (анонимни) като всеки документ съдържа между 2 и 6 разяснения. Последното е с дата 16 февруари и се отнася за плащане на непредвидени разходи за изместване на водопроводи и канализация, каквито липсват в идейния проект. Други въпроси са свързани с цената - дали може да се предложи по-висока цена от 250 млн. лв. без ДДС, на което отговорът е положителен. Има и въпрос дали консорциум може да предостави две отделни банкови сметки, на които да му превеждат плащанията. Отговорът е отрицателен.

Борисов разпореди проверки на търговете в министерствата

Премиерът разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. "Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари", е заявил по време на правителственото заседание Борисов. И е поискал от министрите да го сигнализират и при най-малко съмнение за нередности. "Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", допълни Борисов.  Така явно акцията по изчистване на "витаещите съмнения" за предопределени победители в тъговете продължава.
Различното с тунел "Железница" е, че това е първата поръчка от серията, която се плаща с еврофондове.

И най-голямата започната обществена поръчка, която не бе спряна в офанзивата на премиера от миналата седмица, вече е замразена. Оферти за скъпия двукилометров тунел на магистрала "Струма" с прогнозна цена от 250 млн. лв., трябваше да се подават до петък. Но държавната компания, която прави търговете за новите магистрали, е спряла поръчката. Използваният мотив е жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Тя е от търговската "С и Г Груп БГ", която няма нищо общо със строителство.

Този път управляваната от Асен Антов държавна компания действа дори преди КЗК да е образувала производство по внесената жалба срещу разясненията в търга.
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това наистина не е държава, а ЕТ!
  В ЗОП пунктуално са описани процедурите при провеждане на конкурси, обжалванията и пр.
  Комисиите по търговете вече явно се боят и от сянката си, след като ЕТ Бойко Борисов на своя глава отмени няколко ОП.
  Ако се спазва закона, отговорността е на комисията, а не на Вожда.

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  Мдааа, България не е държава, а географско понятие!

 • 3
  tanas2 avatar :-P
  Танас

  Еее добре де ако не стане тунел ще го направят кръчма що от това разбира изпълнителя. :-)

 • 4
  bkbelchev avatar :-|
  bkbelchev

  Като прочета новините от България, от всякъде ми лъха на измама. Може би в прогнозата за времето не мога да усетя, но там сигурно са прикрити.Та се чудя как ще дойде някой сериозен инвеститор при тази реклама?

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  Обществените поръчки в България и във всички демократични държави с върховенство на закона се прекратяват по процедури и ред предвидени в закон. Всичко остаанало независимо от добрите намерения и целесъобразността е незаконосъобразно и е комунизъм на квадрат. Ето какви са правните възможности за това в българския ЗОП - Закон за обществените поръчки
  Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2010 г.) Процедурите по този закон завършват с решение за:
  1. определяне на изпълнител по договор за обществена поръчка, включително по договор, сключен чрез прилагане на рамково споразумение, динамична система за доставки или система за предварителен подбор;
  2. сключване на рамково споразумение;
  3. (отм. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.)
  4. класиране на участниците и/или присъждане на награди и/или други плащания в конкурс за проект;
  5. прекратяване на процедурата.
  Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) Възложителят прекратява процедурата с мотивирано решение, когато:
  1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2010 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) не е подадена нито една оферта, заявление за участие или конкурсен проект, няма кандидат или участник, който отговаря на изискванията по чл. 47 - 53а, или не се е явил нито един участник за договаряне;
  2. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) всички оферти или проекти не отговарят на предварително обявените условия от възложителя;
  3. всички оферти, които отговарят на предварително обявените от възложителя условия, надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури;
  4. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) първият и вторият класирани участници откажат да сключат договор;
  5. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2012 г.) отпадне необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата, или при невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди;
  6. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата.
  7. (нова - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) поради наличие на някое от основанията по чл. 42, ал. 1 не се сключва договор за обществена поръчка.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:
  1. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) е подадена само една оферта, заявление за участие или проект;
  2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) има само един кандидат или участник, който отговаря на изискванията по чл. 47 - 53а или само една оферта или проект отговаря на предварително обявените условия от възложителя;
  3. (нова - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) участникът, класиран на първо място:
  а) откаже да сключи договор, или
  б) не изпълни някое от изискванията на чл. 42, ал. 1, или
  в) не отговаря на изискванията на чл. 47, ал. 1 и 5 или на изискванията на чл. 47, ал. 2, когато са посочени в обявлението;
  4. (нова - ДВ, бр. 33 от 2012 г.) са налице основанията по чл. 79, ал. 9, т. 2, чл. 83г, ал. 8, т. 2 и чл. 88, ал. 8, т. 2.
  (3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., предишна ал. 2 - доп., ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) В тридневен срок от вземане на решението по ал. 1 или 2 възложителят в един и същи ден изпраща решението до всички кандидати или участници, публикува го в профила на купувача и изпраща копие от решението до изпълнителния директор на агенцията.
  (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) В случаите по ал. 1, т. 3 възложителят задължително включва в решението най-ниската оферирана цена и не може да сключва договор със същия предмет за цена, равна или по-голяма от посочената в решението, при провеждане на следваща процедура в рамките на същата година.
  (5) (Доп. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., предишна ал. 4 - доп., ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) При прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка по ал. 1, т. 3, 5 и 6 или ал. 2 възложителят възстановява на кандидатите или участниците направените от тях разходи за закупуване на документацията за участие в процедурата в 14-дневен срок от решението по ал. 1 или 2.
  (6) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) Когато първоначално обявената процедура е прекратена, възложителят може да открие нова процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет само ако решението за прекратяване е влязло в сила.
  Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 26.02.2012 г.) Възложителят може да отмени решението за избор на изпълнител след влизането му в сила, но преди сключването на договора, и да издаде решение за прекратяване на процедурата, когато възникнат обстоятелствата по чл. 39, ал. 1, т. 4, 5 и 7 и ал. 2, т. 3.


 • 6
  danitoledov avatar :-|
  danitoledov

  Всичко останало да спират, но не и проектите за тунели и магистарали

 • 7
  pdstudiobg avatar :-P
  BlueBoss

  Утре ако ЕТ "Шием гащи" от село Долно Уйно реши да обжалва процедура за строителство на метрото в София, щото така му е текнало на некой тарикат и кво следва: Да спреме всичко, щото да не разлютиме Тиквун или да не вземе да се притесни, че некой пак ще го пита за образа в огледалото.... А мутрите си бият междувременно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK