Борисов отново отложи решението за ски зоната в Банско

Премиерът подкрепя втория лифт, но само ако има консенсус, за да не смята никой, "че едва ли не помагаме на поредния олигарх"

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Премиерът Борисов подкрепя изграждането на втори лифт на Банско, защото "не може с километри да е опашката", но кабинетът не разгледа и не одобри промените в концесионния договор с "Юлен" на заседанието си в сряда, тъй като няма обществен консенсус по темата. В същото време премиерът не можел да приеме да бъде обвързан, "че едва ли не помагаме на поредния олигарх". Това става ясно от стенограмата от заседанието. 

Борисов обяснява, че е поръчал на екоминистъра да направи още един опит, "събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. Моля и туризма, и икономиката да се считат ангажирани да присъстват на тази среща, да се сложат разумните доводи. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме. Ясно ли го обясних". Всъщност от думите му не става ясно кое смята да прекрати - процедурата за промените в концесионния договор или самия концесионен договор. Малко след заседанието пресцентърът на Министерския съвет обаче изпрати прессъобщение, в което Борисов е цитиран да казва: "Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията."

С дълга история

Това е вторият път, в който премиерът блокира разглеждането на въпроса за промените в концесионния договор с "Юлен", който по думите на Борисов "още правителството на Костов започва през 2001". В първия кабинет на ГЕРБ екоминистерството призна, че "Юлен" използва повече от позволената му по договор площ. Концесионерът обаче оспорва това твърдение, защото в договора имало много неясноти.

В началото на този си мандат Борисов поиска междуведомствена група да направи анализ на договора. Докладът излезе преди година и предложи няколко варианта, дори разваляне на договора, за което настояват и природозащитници. Експертите обаче не препоръчвали това, защото нямало "съществено неизпълнение на договора", а концесионерът можело да осъди държавата. Те препоръчват концесионната площ в договора да се завиши десетократно - от 99.55 ха на 1069.59 ха, а таксата - двойно. Промените биха улеснили и изграждането на втори лифт на Банско, за което от години настояват от "Юлен" и част от местния бизнес. 

Предложенията обаче срещат съпротива от страна на екоорганизации, затова и Борисов тогава реши да отложи въпроса. Миналата седмица по инициатива на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов темата бе съживена и управляващите партии в Съвета за развитие одобриха доклада. Той трябва да мине през одобрението и на МС, за да може екоминистерството да инициира промени в договора. И сега обаче Борисов отлага въпроса.

Поляризация

Преди заседанието на кабинета на протест срещу промяна в договора се събраха природозащитници. От екокоалицията "За да остане природа в България" призоват премиера да развали договора с "Юлен", в която съакционери са община Банско (8.32%) и кипърската "Маренго трейдинг" (собственост на няколко офшорни компании, свързвани с ПИБ и мажоритарния й акционер Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски). Ако Министерският съвет одобри изменение на концесионния договор, това ще узакони "едно от най-големите престъпления срещу природата в България и ще подари Пирин на #КОЙ", е позицията й.  

"Моля правителството, г-н Борисов, не обръщайте внимание на тази шепа хора. Пречат на развитието на туризма, на регионите...", коментира пред bТV Иван Обрейков от "Юлен". В Банско пък се събраха поддръжници на идеята за разширяване на ски зоната и строеж на втори кабинков лифт.