Новият брой: Магистрален грабеж

Какво иска България от Турция

Соломон Паси

Какво иска България от Турция

"Капитал" попита външни министри в предишни кабинети и анализатори защо се влошават отношенията и каква трябва да бъде политиката на София към Анкара

24970 прочитания

Соломон Паси

© Велко Ангелов


Турция знае какво иска, ние - не

Соломон Паси, министър на външните работи (2001 - 2005)

Защо се развалят отношенията с Турция и какво ще бъдат последиците?

Не бих казал, че отношенията ни с Турция са развалени: по-скоро климатът около тях има нужда от разведряване. Дори отношенията на Турция, пострадали от военни инциденти с Израел и Русия, са поправими. Така че двама изгонени дипломати са далеч по-дребен инцидент, особено ако ескалацията на напрежението спре дотук.

Има ли политика България към Турция?

Турция е най-големият ни сухоземен съсед и ще бъде така за много дълго напред. За да имаме конструктивни, устойчиви и динамични отношения с нея, трябват ни формулирани общи интереси, водещи към общи цели. За сравнение, между Турция и Русия има над 60 значителни икономически проекта, които дават устойчива перспектива на отношенията им дори в моменти на военно-политическа криза.            

Турция има дефинирани интереси към почти всяка държава в света, а ние към почти никоя. Как очаквате да намерим общия интерес?! За нас важи правилото на Мечо Пух: ако не знаеш накъде пътуваш, ще стигнеш другаде.

На 25 април 2005 г., година след членството в НАТО, подписахме и Европейския договор на България. Но вече 11 години ние нямаме формулиран нов външнополитически или друг разбираем национален приоритет. 

Преди седмици премиерът Борисов формулира един първостепенен приоритет: българин да оглави ООН и номинира Ирина Бокова да се състезава от името на България. България за пръв път има шанс за уникално глобално влияние. 

Но ако това е приоритет, следва отношенията с изключително влиятелната ни съседка Турция да бъдат подчинени на този приоритет, а изгонването на дипломати - ако е толкова наложително - трябва да става безшумно. Впрочем, да не се сърдим на Турция, че тя знае какво иска, а ние - не! Ако знаехме, можехме да споразумеем. Но сега е трудно.

Какъв е дългосрочният интерес на България към Турция?

"Ние не знаем, а те знаят какво искат" важи в различна степен и за отношенията ни с Гърция, Румъния, Македония, Сърбия. И за Русия и Украйна, и коя ли не още страна... И уви, дори за САЩ, които са най-големият ни военно-политически съюзник за 1335 години от създаването на българската държава до днес.

Бежанската криза превърна Турция в най-големия бежански буфер за ЕС. В тази ситуация България може да играе стратегическа роля в отношенията ЕС - Турция, но това ще зависи от изобретателността и дипломатичността, подчертавам дипломатичността, на най-висшите ни ръководители. Да не забравяме, че Турция прие специален закон за членството на България в НАТО, а ние сме още в дълг да приемем подобен закон за членството на Турция в ЕС.

Нека погледнем по-стратегически в следващите десетилетия! Ще видим, че вероятно най-мащабната в историята на човечеството екосистема от инфраструктурни проекти, която се очертава, е новият Път на коприната, тръгващ от Китай - на запад, югозапад и северозапад. И Турция ще е европейската порта на този копринен път. Иска ли България да бъде партньор на Турция в тази главна историческа роля? Имаме нужда от лидери с визия, които не само да кажат да, но и да знаят как става това. Очакваме ги да се появят!

Няма трайно влошаване на двустранните отношения

Ивайло Калфин, министър на външните работи (2005 - 2009 г.)

Защо се развалят отношенията с Турция и какви ще бъдат последиците?

По принцип международната обстановка е силно изнервена, а напрежението, което се пренася във вътрешнополитическото говорене, рискува да превърне дребните поводи в проблеми с дълготрайни последствия. Засега не бих казал, че има трайно влошаване на двустранните отношения. Има искри, но все още е възможно двете страни да положат усилия и да избегнат негативните последствия.

Напрежението се появи най-напред от изострянето на отношенията между Турция и Русия след свалянето на руския изтребител над Сирия. Ние интернализирахме проблема и в съзнанието на много българи се появиха връзки с освободителната за България Руско-турска война. След това дойде случката с освобождаването на Лютви Местан от ДПС, търсенето на убежище в резиденцията на турския посланик, информациите за натиск от страна на Турция в полза на новата партия на г-н Местан.

Случайно или не, турската страна не намери за необходимо убедително да отрече обвиненията за намеса и с това само засили политическите подозрения. В същото време нашите народни представители гласуваха безумната идея за създаване на парламентарна комисия, която да каже дали има намеса от страна на Турция и Русия в българската политика (АБВ не я подкрепи). Любопитно ми е как точно тази комисия ще събира информация и с какви заключения ще излезе. Много от тези несъстоятелни действия от двете страни можеха да бъдат спестени.

Има ли политика България към Турция?

Има, но като че ли има разколебаване. То идва и от ефектите на политиката на ЕС, особено по отношение на бежанците. Ние сме съседна на Турция държава и външна граница на ЕС. Темите за инфраструктурата, за търговията и сътрудничеството се изместват от бежанците, охраната на границите и заплахите, които носи мигрантската вълна.

Неумението на ЕС да покаже твърда позиция и способност да управлява бежанската криза, повишава чувството за несигурност в България. Но в същото време няма как и да не чуваме заплахите от турския президент, че може да засили значително мигрантския натиск. Тук отново официалните позиции на двете страни, а и националният диалог не помагат особено за възстановяване на доверието и поддържане на положителните перспективи.

Какъв е дългосрочният интерес на България към Турция?

Той е ясен - да имаме за съсед просперираща Турция, приятелска съседна държава, с която да увеличаваме икономическите си връзки и която споделя европейските ценности, които споделяме и ние. Да бъдеш добър съсед означава и да си искрен и открит. В двустранните ни отношения има много перспективи, но има и натрупани проблеми, които трябва да се гледат успоредно.

През 2008 г. двете страни създадоха междуправителствена работна група, която да се занимае с най-трудните въпроси, по които няма съгласие. Това беше много положителна стъпка. Освен това ние трябва ясно да кажем какъв ни е интересът при промяна на обстоятелствата.

За мен например не е приемлива хиперактивната дейност от страна на официални турски институции по отношение на мюсюлманското вероизповедание. Дори и в религията ние имаме национални специфики и не е допустимо да се позволява на чужда, било то приятелска или съседна държава, да се намесва прекомерно. В този смисъл е време да се променят някои закони и двустранни споразумения, приемани в други времена. При добрите съседи всеки сам си гледа градината и не смесва поисканата помощ с натрапената намеса. Тези въпроси трябва да се казват ясно и спокойно - ние имаме логични и възприети в международните отношения аргументи.

Конюнктура, популизъм и параноя определят отношенията с Турция

Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания на университета "Харвард"

Защо се развалят отношенията с Турция?

Защото българското правителството застана на страната на Ахмед Доган, а Турция от своя страна иска да покаже мускули в момент, в който външната й политика е в задънена улица.

Има ли политика България към Турция?

България няма дългосрочна политика. Нашите ходове се определят от конюнктурни интереси с къс хоризонт, от популистки сметки, а често и от откровена параноя. За националистите Турция е удобно плашило, но пък либералите не са склонни да водят битки и да убеждават обществото за нуждата от сътрудничество и отваряне към съседите.

Какъв е дългосрочният интерес на България към Турция?

Дългосрочният интерес е да сме съседи на демократична, прозападна и икономически динамична Турция - и да печелим от растежа там.

Използвайки близките си връзки като предимство, а не като заплаха за националната сигурност. Така ще извлечем и вътрешни дивиденти - по-добра интеграция на българските турци и мюсюлмани и разбиване на феодално-крепостническия модел на ДПС.

Омразата и подозрението към Турция, исляма и българските мюсюлмани само консолидира разделенията и дава сила на корпоратиско-далавераджийския модел, който царува в България. Без значение дали Доган харесва Путин, Ердоган или Майка Тереза.

Влошаването се дължи на отдаването на междуетническите отношения в България под аренда на чужди външни сили

Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон нa "Прозрачност без граници"           

Защо се развалят отношенията с Турция?

Тук роля имат два типа фактори - конюнктурни и дългосрочни. Конюнктурните са свързани с конфликта между Русия и Турция. Анкара от години се опитва да осъществи вътрешен преврат в ДПС и да овладее напълно процесите в средите на българските турци и мюсюлмани. Контролът на Москва върху сарая и върху руската пета колона в българския политически елит, както и - в по-малка степен - съпротивата на българското обществено мнение и институции срещу турския натиск, сдържаха амбициите на турската държава на българска територия. Турция се примиряваше със статуквото ДПС да бъде обща руско-турска собственост с миноритарно турско участие.

След началото на руско-турския конфликт по повод сваления руски бомбардировач задръжките на Анкара по отношение на ДПС и България отпаднаха. Премахването на Местан се наложи поради неговите действия за засилване ролята на турския интерес в ДПС. Турция отговори с пряка политическа интервенция за създаване на алтернативна партия на българските турци начело с Местан. В тази кампания отново бяха пряко въвлечени турските дипломатически представители в България. Отзоваването на един от тях, беше внимателно предупреждение от българска страна, че нещата са отишли прекалено далеч.

Дългосрочните причини за влошаване на българско-турските отношения са свързани с факта, че междуетническите отношения в България през последния четвърт век бяха отдадени доброволно "под аренда" на чужди външни сили. ДПС бе създадено от руските и българските специални служби в началото на 90-те като инструмент за запазване контрола върху мюсюлманските малцинства, а оттам - и върху българската държава. Същевременно бяха отворени и каналите за непрекъснато, но контролирано разширяване позициите на турската държава у нас. Стигна се до практически контрол на Дианета (турското министерство на религията) върху българското мюсюлманско вероизповедание. Днес България е под ударите на руско-турския конфликт именно поради тази двустранна съподчиненост на ДПС и на мюсюлманските малцинства на две по същество чужди на националния ни интерес сили.

Има ли политика България към Турция?

През последния четвърт век България практикува политика на слаб младши партньор на Турция. Турция постигна всичко, което искаше в България - с изключение на това, за което й попречи Москва в общата им "собственост" върху ДПС. Важните за България двустранни въпроси не бяха разрешени - морската граница при Резово, имуществените проблеми на българската държава и нашите граждани в Турция, системната намеса на турската държава в българския национален живот, де факто автономизацията на цели региони с помощта на ДПС и т. н.

Слабостта на българската позиция в двустранните отношения нанесе както преки вреди, така и доведе до пропуснати ползи. Сътрудничество в търговията, съвместни проекти и инициативи са възможни при равноправни и спокойни от гледна точка на двустранната сигурност отношения. Днес българската държава има шанса да се възползва от кризисната ситуация, за да постави ясни рамки на своя интерес в отношениятa с Анкара.

Какъв е дългосрочният интерес на България към Турция?

Първо, гарантиране на българската национална сигурност. България не може да бъде обект на неоосмански реваншизъм - културен, религиозен, камо ли териториален и общностно-малцинствен. Първата предпоставка за равноправно сътрудничество е уважението към суверенитета на другия. Второ, разрешаване на спорните въпроси между двете страни на основата на компромис и взаимно признат интерес. Неотстъпчивостта на турската страна по спорните въпроси блокира двустранните отношения. Трето, взаимоизгодно сътрудничество в търговията, енергетиката, в разрешаването на социални и хуманитарни проблеми от общ интерес. Четвърто, подкрепа на България за европейска интеграция на Турция в съответствие със степента на удовлетворяване от страна на Анкара на критериите за членство в ЕС - особено политическите.

България трябва да бъде сред най-добрите партньори на Турция

Весела Чернева, директор на програма "Европа и съседи" на Европейския съвет по външна политика

Защо се развалят отношенията ни с Турция и какви ще бъдат последствията?

В ситуация, в която конфликтът между Русия и Турция се проектира и у нас, трябва да се каже на страните, че не могат да ни използват за собствен боен терен. Изострянето на тона към Турция беше такъв сигнал, не знаем дали и Москва е получила подобен. Последствията ще зависят от способността на България да увери Турция, че когато тя не се бърка във вътрешните ни работи, можем да бъдем добри съседи и партньори по важни теми като бежанската криза, пакета на ЕС за Турция и др.

Има ли политика България към Турция?

Напоследък Турция е в много трудно положение, което освен това бързо се променя: Русия се опитва да разклати властта в Анкара, кюрдите заплашват териториалната й цялост и са цел на тежки репресии от режима на Реджеп Тайип Ердоган, войната в Сирия произвежда все нови и нови бежнаци. Политиката на България към Турция трябва да се променя и според тези фактори. Турско-българските отношения не се свеждат само до ДПС, Местан и българските изселници. Като съседи ние неминуемо споделяме и лошите развития, и добрите - както когато има икономически ръст и търговията процъфтява. И все пак добронамерена външна политика може да се развива тогава, когато има ясни разграничителни линии: в този случай това е ненамесата в българската вътрешна политика.

Какъв е дългосрочният интерес на България към Турция и как да бъде постигнат той?

Географията не може да се промени, затова трябва да я използваме като възможност. Доскоро Турция се стремеше да има "нула проблеми със съседите си", а днес няма съседи, с които да няма проблеми. Дългосрочният стремеж на България трябва да бъде ние да сме сред най-добрите партньори на Турция - при ясни условия, както казахме - за да се възползваме от турския пазар, инфраструктура, а и от турския буфер спрямо опасностите, идващи от по-далечния Изток.

Турция знае какво иска, ние - не


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Съгласен съм с Пасито че Турция винаги знае какво иска а ние припкаме да изпълняваме желанията и като това да пращаме военослужащи да и помагали в ПВО защото дръжте се да не паднете за пореден път миролюбивата Турция е заплашена от Сирия и съюзника и Русия. Това са си заложници които турците могат да разстрелят за да ни вкарат в конфликт с Русия.
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarski-voenni-shte-pomagat-za-vyzdushnata-ohrana-na-turciia-212005/#212005

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  "... Съгласен съм с Пасито че Турция винаги знае какво иска ..."

  Ако беше така, нямаше Ердоган да е президент. Паси говори с цел мобилизация, но истината е че Турция е най-обърканата държава в континента Европа (частично). Кемал Мустафа (Ататюрк) вече не вдъхновява средния турчин и турския елит не прави особено много за да дефинира пътя по който да върви Турция. Идеите на Даватоглу за неоосманизма са шизофрения без реална база. Същото важи и за отношението им към кюрдите и ако продължават така ще си имат пълнокръвна гражданска война, която всъщност е започнала и е въпрос на време да се ускори. Особено с евентуална подкрепа на Москва, която е факт. Ердоган върви по много тънък лед и скоро ще цопне в калта ако я кара така. На този фон, най-смисленото е да правим ограда с тази държава. Нищо против търговията и инвестициите, но някак си не виждам Турция да остане стабилна още дълго. Путин има нужда от външен враг и Турция му дойде като манна свише. Ердо се скара дори с Израел. И това никак няма да му помогне. И САЩ и Великобритания няма да му помогнат. Най-вече защото не искат. Това не е тяхна война.
  Някой случайно да разбра какви ги върши Тиквоча в Израел? Мен ми мирише че ще печем пуйката ...

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Така както гръцки фирми бягат от простотиите на Гърция и част от тях сотават в БГ, по подобен начин можем да привлечем турски фирми ако там нещата продължават да се объркват. Хем близо, хем ЕС, че и НАТО. Че и турскоговрещо население имаме. При вариант срив на Турция (аз залагам точно на това), без много шум можем да отворим сергията с фирменото гражданство. И понеже говорим за Турция - 90 млн., а ние сме 7, може това да е доста голям ускорител на БГ. Просветено турско европеизирано малцинство в БГ ще е само от полза за защита на националните ни интереси при по-лошо развитие.

  Оценявам вероятността Турция да се срине политически, че дори и териториално на поне 50%. Гърция вече залитна, не съм оптимист и за нея. Никак за Македония и Сърбия. Такава или онакава, БГ си е направо цвете за мирисане. На фона на тия простаци около нас :-)

 • 4
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  До коментар [#3] от "misho73":
  Турският национализъм винаги е бил водещ в турската политика все едно дали се нарича пантюркизъм или неоосманизъм. Това което предлагаш да привличаме турски фирми е самоубийство, все едно да вкарваме сивия турски вълк в кошарата. Благодарение на тази политика която Турция прилага в Татарстан днес там ръководството е протурско и се преследват проруските активисти и ако всичко продължава така при първия икономически трус в Русия ще си имат независим ислямски протурски Татарстан. Не забравяй че обикновено турските фирми са прикритие за турската резидентура все пак турския шпионаж е с традиции от времето на империята.

 • 5
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#4] от " Julian Mall ": Ако това което пишеш е вярно, трябва по-бързичко да поканим комшийските фирми, имаме нужда някой да нарита съветските петоколонници.

 • 6
  bjg1448729387481542 avatar :-|
  Ivan Nikolov

  До коментар [#3] от "misho73":

  Турция в момента е голяма държава. Доста голяма..
  Там практически се работи денонощно. Евентуален разпад в Турция
  ще запали региона, че и Европа чак до Будапеща... :(

 • 7
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  До коментар [#5] от "fio41315648":
  Като гледам какви ги пишете рутофобите изобщо не се съмнявам че мечтаете за ново съжителство в една държава с турците.

 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До коментар [#3] от "misho73":

  Не ми хареса идеята за сумата от турски фирми и турското население у нас. По-скоро нашата държава трябва да инвестра в регионите и да осигури хлаб и перспектива. Иначе сънародниците ни ще се убеждават все повече, че тяхното бъдеще е Турция, а не Булгария!

 • 9
  lrn1456564548490312 avatar :-(
  Krasimir Vasilev

  Преди години Тито искаше велика Държава!Работеше със Сащ и Западна Европа и СссР, заводи кинти мечти! Къде е Югославия сега? Не виждате ли прилика с Турция? И какво я чака... Щом Големите се заиграха на кърваво хоро в тая малка Сирия... Въпроса е до коя улица ще стигне пожара ? Дано не е до нашата!

 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#3:"misho73"]Така както гръцки фирми бягат от простотиите на Гърция и част от тях сотават в БГ, по подобен начин можем да привлечем турски фирми ако там нещата продължават да се объркват. Хем близо, хем ЕС, че и НАТО. Че и турскоговрещо население имаме. При вариант срив на Турция (аз залагам точно на това), без много шум можем да отворим сергията с фирменото гражданство.[/quote]
  А защо не премислиш варианта, Ердоган, като му запука леда под краката, да си потърси лесен външен враг, където да насочи гнева на турското население (а гняв ще има със сигурност, ако турските фирми започнат да се преселват у нас поради кофти политико-бизнес климат в Турция) и да го удари на патриотизъм и обещания за голяма аванта от нови територии. Класика на схемата с диктаторите е да ползват външните врагове като отдушник за гнева на народа и като сплотяващ чрез патриотизъм, аванта и демонстрация на сила пиар на диктатора. А това че сме в НАТО не ни грее, щото и Турция е в НАТО, а НАТО не се занимава с конфликти между членуващи в пакта държави. Отделно, че Турция предоставя военни бази (и държи два протока) на удобни места, та може да си осигури безразличие и липса на действие при въоръжен конфликт с нас.
  Ако ще вариш жаба, трябва да подгряваш водата бавно, че да не се усети...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход