Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 26 фев 2016, 16:23, 10103 прочитания

Защо докладът за КТБ няма да ни излекува от КТБ

Темата с публичността на разследването на AlixPartners е удобна политическа димка, зад която да се прикрият истинските проблеми • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Основните зависимости в свързаните с КТБ фирми са обяснени в абсолютно нечетими схеми – разделителната способност на принтера не е толкова голяма, за да се различава нещо от този ситен шрифт", разказа в четвъртък пред бТВ депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов впечатленията си от сблъсъка с най-търсения документ в държавата - докладът на британската фирма AlixPartners, която беше наета миналата година да издири източените от КТБ активи и да направи предложения за тяхното възстановяване. 

Всъщност това, за което Гроздан Караджов говори, разказа пред "Капитал" запознат с документа източник, всъщност е много подробна инфографика, която показва какъв процент от кредитите, отпуснати от КТБ, са отишли при свързани с Цветан Василев фирми. Графиката била толкова голяма, че нямало как да се види на формат А4.


От няколко седмици темата за публичността на доклада на AlixPartners присъства активно в политическия дебат. Премиерът Бойко Борисов разпореди публикуването му, "за да затвори темата КТБ".  Депутатите от опозицията водят битка за публикуването му, а анти-КТБ крилото в ДПС в лицето на депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски внесе законодателни промени, които да позволят публикуването на текста.Източници на "Капитал", запознати със съдържанието на доклада и процеса по неговото изготвяне, разказаха, че нещата са много по-сложни и документът нито ще затвори темата КТБ, нито ще даде отговор на въпроса как този финансов балон беше възможен и кой се е възползвал от него. Какво казва докладът
В края на 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) започна да търси международна фирма, която ще разследва и връща пари от фалиралата КТБ. В заданието е било записано, че трябва да се установят активи, придобити с пари на КТБ, и фирмите и физическите лица, които реално държат тези активи, заеми и преводи към свързани лица и компании, кредити без обезпечение или такива с обезпечение, което е било заличено неправомерно, фалшифицирана оценка за кредитен риск, високорискови практики при управлението на банката, пране на пари, неизгодни договори със свързани лица, транзакции, които липсват в балансовите отчети, немарливост в работата на одиторите и т.н.
Фондът е преговарял с 5-6 компании, като в процеса по селекция са останали две - Alvarez & Marsal и AlixPartners, като в крайна сметка е избрана втората компания.

В петък Владислав Горанов каза, че стойността на договора е 800 хил. евро.Експертите на фирмата са работили в сградата на КТБ на "Гарибалди", като са получавали информация от синдиците. Те е трябвало да възстановят фактите за това къде са отишли парите - анализирайки всяко едно кредитно досие и данните за финансовите транзакции, които се пазят в КТБ.

Анализът е показал, че значителна част от кредитите, над 2/3, са отпускани на фирми, свързани с Цветан Василев. Схемите изглеждали доста прости, като сред тях нямало такива, които да не са излизали вече в публичното пространство. Потвърдила се е липсата на над 200 млн. лева в брой. Установени са транзакции, които целят кухо завишаване на капитала на банката, други - към свързани фирми, с които са погасявани стари кредити (отново на свързани фирми) и т.н.

Според оценката в доклада около 2.5 млрд. лева са похабени, а под един млрд. лв. са потенциално възстановими, но само ако се предприемат конкретни действия за това. Известно е, че при всяка банкова несъстоятелност стойността на активите бързо намалява.

 Според източник на "Капитал", запознат с процеса по възстановяването на парите от КТБ, в доклада е записано, че "основна част, може би 90% от активите, са в България, така че се наемат местни фирми, които да ги върнат. Някои от тях обаче е невъзможно да бъдат върнати - например Crown Media - парите за ТВ7 - там се губят 300 млн. лв., които са преточени през покупки на техника, рекламни договори, заплати и т.н. Работи се по "Петрол", "Дунарит", "Авионамс", "Сана Спайс хотели", БТК".

В документа са описани конкретни предложения как парите могат да бъдат събрани - един вид стратегия срещу кого и по какъв начин следва да се предприемат действия. Има и препоръки за потенциални искове срещу лица и организации, които с действията и бездействието си също са допринесли за състоянието на банката.

Според запознати със съдържанието на доклада евентуалното му оповестяване ще попречи на мерките по възстановяване на парите, защото ще покаже докъде е стигнало проследяването на парите, ще обезсмисли направения стратегически анализ и например ще постави синдиците в по-слаба позиция при евентуални преговори за реализацията на някой заложен актив.

Анализите показвали, че КТБ е изцяло местен случай и има съвсем малко транзакции, които излизат извън България.

Заданието на ФГВБ предвижда седем стъпки, като на този етап е била изпълнена една от тях. Това означава, че има опция AlixPartners да бъде ангажирана и с изпълнението на останалите стъпки, които предвиждат конкретните действия по блокиране и възстановяване на активите, като за това компанията ще получи процент от тях. Как действат тези фирми

Илияна Цанова, заместник министър-председател в служебните правителства на Райков и на Близнашки, която е работила за такава компания във Вашингтон през 2001 г., коментира пред "Капитал", че работата на консултанта от анализ на събитието до възстановяване на активите включва няколко етапа. Първо, се провеждат разговори с различните органи, запознати с казуса, в случая БНБ, прокуратура, служители на банката, акционери, адвокати и т.н. В тази фаза се включват и преглед на качеството на активите в банката, и събиране на доказателства. После се прави детайлен план за разследване, като се идентифицират приоритетите и целите, а след това специалистите започват работа по проследяване и идентифициране на активите, включително в различни юрисдикции, използвани посредници и други финансови институции. 
През тази фаза се подготвя карта на свързаните лица (това, за което говори Гроздан Караджов - бел. ред.), изяснява се собствеността на активите и се проследяват финансовите потоци, банковите сметки и т.н.

 Третият етап е проследяването на активите - през тази фаза се окомплектова базата данни с доказателствени материали и се подготвят съдебните дела. 
"Много е важно първите три фази да се случат възможно най-скоро след като събитието се е случило. Това ще предотврати допълнително изтичане на активи и замазване на следи", коментира Илияна Цанова. Четвъртият етап е самото възстановяване на активите, като компанията съдейства по време на съдебните процеси. 

Илияна Цанова разказва, че по време на служебното правителство са настоявали такова разследване да започне незабавно.


Дипломатически източници споделиха пред "Капитал", че в работата си AlixPartners са били затруднени от няколко обстоятелства - първо, времето, което е минало от началото на работата им по случая и затварянето на банката. Второ, задачите, които са възложени с договора, не давали пълна свобода на компанията, който проблем отвеждал до третия - задължението за взаимодействието с прокуратурата (където са били част от документите), което не вървяло гладко. От държавното обвинение дори са поискали от AlixPartners да предоставят свой служител като експерт, който да даде показания по делото за източването на банката. 


"В случай като този на КТБ категоричната и навременна реакция на съответните органи в посока проследяване и възстановяване на активи е от основно значение за предотвратяване на ограбването на масата на несъстоятелността и минимизиране на загубите за бюджета. Защо AlixPartners не са имали пълен мандат за работа и защо втора година от фалита на КТБ обществото няма надежден отговор какво се случи и къде са потънали 4 млрд. лева са въпроси, чиито отговори обществото очаква да чуе", коментира още Илияна Цанова. 

Добре осведомен източник, имащ отношение към процеса по възстановяването на активите, коментира, че вторият етап - възстановяването на активите, е започнал и държавата е решила да не работи с AlixPartners, като са "подписани с различни изпълнители, за които е преценено, че са най-подходящите за съответния актив и за работа в съответната юрисдикция".
Той мотивира решението с твърдението, че "за всеки актив в зависимост от юрисдикцията, под която се намира, се наема подходящият адвокатски екип. Alix може да са най-добрите в света, но в нашия регион не са. Така например за активите в Сърбия е наета водеща адвокатска фирма от Сърбия. Там AlixPartners не биха били удачни по обясними причини."

Публичност или не?
Според Илияна Цанова министърът на финансите е прав да не оповестява публично доклада на AlixPartners, защото това би възпрепятствало евентуалната работа по проследяване и възстановяване  на активите на КТБ.

Преподавателят от Софийския университет по облигационно, семейно и наследствено право адв. Кристиан Таков е на друго мнение: "Клаузата за конфиденциалност (поверителност) защитава не двете, а обикновено едната от страните в договор. От тази еднопосочност на поверителността иде следната особеност: ако страната, в чийто интерес е установена поверителността, реши, че вече няма интерес да пази тайната, тя може да я разкрие, без да пита отсрещната страна. За да го кажа по-разбираемо: ако съм наел частен детектив, който да дебне жена ми и той ми донесе вълнуващи данни за нейна афера, нима трябва да питам детектива дали вече мога да й вдигна скандал, или да му искам разрешение, за да използвам наученото в развода си? Случаят в доклада за КТБ е точно такъв. Българската държава, т.е. българският данъкоплатец, може и да има някакъв абстрактен интерес данните в доклада да са принципно поверителни. След като тези данни станат ясни на синдиците на КТБ, на Фонда за гарантиране на влоговете (който е назначил синдиците), на Министерския съвет и на БНБ (които пък са назначили управителите на фонда), тези органи и лица вече преценяват какво да е конфиденциално и какво не. Поради това данни, които не съдържат чувствителна информация, преспокойно могат да бъдат изнесени. Затова обясненията на министър Владислав Горанов, че "договорът (за доклада) бил частен, а не държавен", че трябвало да се иска разрешение от тия, на които е възложено изготвянето на доклада, за да се разкрият данните от него, и други изречени от министъра бисери са дълбоко обидни за интелекта на публиката. Облъчват ни с тъпота, понеже повечето хора не се чувстват уютно в непознатата среда на "клаузите за конфиденциалност".

Източници от управляващото мнозинство разказаха, че има политическо решение за публикуването на доклада (т.е. подкрепа на предложението на депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев за разсекретяването му) - нещо, което Цветан Цветанов публично заяви. Тънката сметка е, че евентуалното оповестяване на документа с решение на парламента ще парира евентуални претенции на AlixPartners за нарушаване на договора. Истината е, че всеки един от участниците в този сюжет очевидно преследва различни цели - едни искат отново да размахат доказателство, че само и единствено Цветан Василев е източил банката, други искат да вдигнат димка, която да продължи безвремието, в което това-което-е-останало от КТБ се прехвърля на пореден собственик, трети, съвсем наивно яхвайки темата за абсолютната публичност, се опитват да трупат политически дивиденти, а други да атакуват правителството, че е изхарчило едни пари за нищо.

Все цели, които трудно ще помогнат за възстановяването на източените пари, нито ще дадат отговор на въпроса кой направи КТБ възможна.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

КВС очаква свиване на българската икономика с 10% КВС очаква свиване на българската икономика с 10%

Оптимистичният вариант е за спад само с 4%, а най-лошият – за 12%

1 апр 2020, 209 прочитания

Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи депутат с COVID-19 Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи депутат с COVID-19

И още: Бюджетът излезе на дефицит през март; Производствената активност в еврозоната е намаляла рязко през март

1 апр 2020, 433 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Неприключено по давност

Сенките на две полицейски убийства от края на 90-те продължават да тегнат над съдебната система
Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10