А какво мислят българските турци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

А какво мислят българските турци

Плочата в Джебел на Васил Левски, с когото пропагандата в медиите на Пеевски сравни Доган

А какво мислят българските турци

В Кърджалийско все още трудно се ориентират в разцеплението в ДПС

Велина Господинова
17434 прочитания

Плочата в Джебел на Васил Левски, с когото пропагандата в медиите на Пеевски сравни Доган

© Надежда Чипева


Затишие пред буря. Такава изглежда ситуацията в Кърджалийско след сътресенията около отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС, последвалите информации за забрана на почетния председател Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да посещават Турция и в навечерието на учредяването на новата партия на Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

В Кърджалийския регион, известен като бастиона на ДПС, привидно всичко изглежда спокойно. Но местните определят това състояние като "напрегнато очакване". Хората около Лютви Местан усилено обикалят региона в опит да привлекат на своя страна разочарованите от политиката на Доган избиратели, но преброяването на пилците тепърва предстои.

ДПС в изчаквателна позиция

От ДПС засега са заели изчаквателна позиция, за да видят кои от активистите им ще последват Местан. Местните партийни функционери отказват категорично да правят изявления пред журналисти. И засега не предприемат никакви действия. Единственото, което правят, е да запушват евентуалните пробойни, които биха се отворили след учредяването на новата партия на Местан.

Така например в родния град на бившия председател на ДПС - Момчилград, за общински председател на партията беше избран бившият кмет Акиф Акиф, сочен преди това за близък до Местан. На местните избори преди година той не получи подкрепата на централното ръководство за втори мандат въпреки немалкото инвестиционни проекти, които успя да реализира по време на управлението си. В негова подкрепа да се кандидатира за втори мандат даже имаше митинги на избиратели, но ръководството реши да заложи на друг. Изборът му сега за местен лидер изглежда като компенсация.

Почти няма седмица след труса в ДПС, в която в региона да не е на посещение някой от триумвирата, който временно ръководи партията. Освен с евентуален отлив на симпатизанти към новата партия на Местан те имат да се справят и с още един проблем - разломът сред общинските съветници на ДПС в Кърджали. Заради него местната власт в областния град беше докарана до абсурдната ситуация при пълно мнозинство на ДПС в общинския съвет четири месеца работата на органа да бъде блокирана, след като оформилите се две крила не успяваха да се разберат кое от тях да посочи председател. В Кърджали определят това разделение като конфликт между стари и млади. До компромисен вариант се стигна едва този четвъртък, когато на поста беше избран предишният председател Раиф Мустафа, въпреки че централното ръководство беше заложило на друг. Изборът на Мустафа, освен че е демонстрация на абсолютното незачитане на волята на партийната централа в София, е и симптом за дълбок разлом по линия на местната власт/ръководство в редиците на ДПС - Кърджали.

Още една изненада от Местан

Местан готви още един удар по ДПС. Още с изгонването му от движението на негова страна застана единственият от останалите около Доган учредители на ДПС от началото на 90-те години - дългогодишният областен председател и кмет на Джебел шести мандат Бахри Юмер. Сега се очаква сред учредителите на партията на Местан да бъде една от знаковите фигури на движението от началото на създаването му - Мехмед Ходжа. През 1993 г. той заедно със стотина делегати напусна националната конференция на ДПС в знак на несъгласие с политиката на Доган. Ходжа беше първият от учредителите на ДПС, който беше отстрелян от настоящия почетен председател, защото се считаше за пряк негов конкурент за лидерския пост в партията.

В режим на изчакване са и активистите и симпатизантите на ДПС в Кърджалийско. Едни говорят открито за новата партия и казват, че ще станат нейни членове. Други й симпатизират, но продължават да са в ДПС. "Чакат да видят каква ще е новата формация на Местан", както казва Айхан Иззетов, собственик на ресторант в центъра на Кърджали. Други пък не искат да афишират симпатиите си от страх да не загубят работата си. Има и такива обаче, които казват, че афишираните симпатии на хората сега не са показателни за това дали ДОСТ ще има успех, защото на думи те сега може да заявяват подкрепа, но после могат да си променят мнението. Това се случваше при предишни опити на бивши висши партийни функционери на ДПС да разцепят партията. Първо с формацията на Мехмед Ходжа - Партия на демократичните промени, която той основа след напускането си, но няколко години след това прекрати съществуването си. След това и с партията на Корман Исмаилов, която сега е в Реформаторския блок.

По тази причина всички са категорични, че разцепление на ДПС в Кърджали ще има. Какви ще са обаче размерите му никой на този етап не се наема да прогнозира. Младеж от Джебел, който е с двойно гражданство, смята, че демонстрираната близост на Местан с партията на Ердоган може да му изиграе лоша шега. "Част от българските турци не харесват турския президент. А българските изселници в Турция по принцип не гласуват или дават гласа си за други партии", казва той.

Разделението е ценностно

"Този път разделението е ценностно, не личностно", казва Бахри Юмер, който се очертава като един от двигателите на ДОСТ в региона. "Голям процент от хората след последните събития в ДПС видяха, че в тази партия няма никакви права и свободи, че в нея всички ценности са ликвидирани и тя е една еднолична фирма", продължава той. Юмер, в чийто дом навремето се основава ДПС, твърди, че хората вече виждат това и го споделят. Обяснява, че името на формацията, което в превод означава приятел, е дошло спонтанно от едно изречение в прословутата новогодишна реч на Доган срещу ЕС, след която той отстрани Местан. "Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо", заяви тогава Доган.

Кой свали Местан

Хората в Кърджали, Момчилград и Джебел имат различни обяснения за хода на почетния председател на ДПС със свалянето на Местан от председателския пост и отстраняването му от партията. "Лютви Местан не го отстрани Доган. Отстраниха го Стоян Денчев (бивш вицепрезидент на бившата "Мултигруп" и ректор на университета по библиотекознание) и т.нар. библиотекари. Всичко е в техните ръце. Просто нищо не се е променило. Така че Местан го отстрани системата, защото Доган е рожба на тази система и е една кукла. Аз съжалявам, че Местан се самоизлъга до известна степен, но той нямаше изход", смята Зекерие Солак, пенсиониран учител от Момчилград, който е член на ДПС, но казва, че ще се присъедини към формацията на Местан. "Веднъж тук, в читалището в Момчилград, Доган каза, че той е създал тази партия и "като дойде времето, аз ще я унищожа", прибавя Саим Хасан, фотограф. А Солак добавя, че очевидно вече е "дошло времето". "Той може да унищожи партията, но не може да унищожи хората и мисленето им", обобщава Солак. Другото му обяснение за махането на Местан е, че "това е параван за прикриване на някакви финансови интереси, за покриване на някакви големи техни взимания-давания".

"Не трябваше по този начин да става, но ние не сме в кухнята, за да знаем защо. Ние знаем това, което пишат медиите. Но колко са достоверни - едната страна казва едно, другата друго", казва жена от Кърджали. Тя е член на ДПС от около десетина години. Не иска да се споменава името й, защото работи в общината и се страхува да не загуби работата си. Смята, че хората са разделени по въпроса: "Както винаги, едни казват, че Доган сигурно знае нещо, други смятат, че прави каквото си иска", добавя тя. Определя обаче твърденията, главно в медиите около депутата Делян Пеевски, че Местан е турски шпионин, като "най-абсурдното нещо". "На това могат да повярват само хора, които искат да вярват в това", казва тя. "Лично познавам г-н Местан. С двете си ръце се подписвам, че той може да е всичко друго, но не и агент. Това са глупости. Години наред най-близките му приятели са българи", казва Солак.

Бизнесменът Кемал Йозмез смята, че в България има "една параноя", че всеки, който има турски паспорт, е агент. Той е роден в Турция, но от 20 години живее в България. Преди три години е получил и българско гражданство и за пръв път е гласувал на последните местни избори за ДПС. Бизнесът му е в сферата на търговията, има и предприятие за производство на бои. Член е на управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара. "Дойдох в България и започнах да се занимавам с бизнес. Два пъти фалирах и от полицията продължават да ме питат какво правя тука. Ако бях агент, щях ли да фалирам. Много е лесно да кажеш за някой той е турски агент", казва той.

Радикален ислям тук няма

Хората в региона не приемат и лансирана в същите медии теза за "заплаха от радикален ислям от Турция". "Религиозен ислям в България не може да се получи. Нашите джамии са отворени и всеки може да влезе в тях. Няма нищо лошо в това, ако някой преподава малко по-възвишени знания за исляма, за да имат хората повече познания за своята религия", казва Абдула Шефки. Рашид Рашид добавя, че е бил учител в ислямското училище в Момчилград, и е категоричен, че там не се проповядва радикален ислям. Шефки е земеделец и обработва 3 хил. дка земи близо до Кърджали. Казва, че е член на ДПС, но на последните три избора е гласувал "насила". На парламентарните избори гласувал за ДПС, защото в листата е бил Шабанали Ахмед, който сега е независим депутат, защото напусна групата на движението заедно с Лютви Местан. Причината е, че го познава от дълги години. Заедно с това отговаря и за джамията в Кърджали, но не като духовно лице. Приема твърденията за ислямизация като опит да се настроят българите срещу Турция. "Никой не може да дойде да ми каже как да гласувам", казва той по повод твърденията, че представители на турското посолство оказват натиск върху хората да подкрепят партията на Местан. "Ако някой е идвал, той е идвал да помогне на някого с нещо", добавя той. Удивлява се и на коментарите на някои анализатори, че Турция има териториални претенции към България. "Как е възможно да се говорят такива неща. Ние сме в НАТО и в ЕС", казва той.

"Моите уважения към Русия, но не може турчинът в Истанбул да е турчин, а в Момчилград да е някакъв друг. Но моята родина е България и съм много по-голям патриот от много българи. България и Турция имат интерес да бъдат приятели, защото аз с комшията мога да се карам, но, щем - не щем, трябва да сме приятели", обяснява Солак. Убеден е, че "тези големи ценности на народите се използват от тарикатите". "Чрез тях те прикриват временно нещата за свой интерес. Сега Ердоган е на власт, утре ще дойде друг. Народът на Турция не е Ердоган. Но като държави България и Турция трябва да бъдат добре", смята той.

Хората са объркани

Хората са объркани и от "завоя" на Доган към Русия и изказването му срещу Турция, което доведе до обтягане на отношенията ни с югоизточната ни съседка. "Никой не иска обтягане на отношенията с Турция. Тук няма неразделени семейства. Не искаме отново разделение, това вече веднъж го преживяхме. Нашите роднини в Турция се притесняват, че няма да можем да им ходим на гости. Те не по собствена воля отидоха в Турция", казва жената от общината в Кърджали. Повечето от тях нямат обяснение и за информациите за наложената забрана на Доган и Пеевски да посещават Турция. "Едни казват, че е така, други, че не е. Не знаем кое е истина", казват те.

Кемал Йозмез заявява, че не разбира реакцията на българските власти с обявяването на турското аташе в Бургас за персона нон грата. Приема я като отговор на забраната на Турция Доган и Пеевски да посещават страната. "Ако от Турция спират някого, който е от управляващите в България, щях да разбера тази реакция на Министерството на външните работи на България. Дори бих разбрал такава реакция и ако имаше забрана за Волен Сидеров да влиза в Турция, който е лидер на партия в парламента. Но ДПС не е в управляващата коалиция. Хайде, Пеевски е депутат, но Ахмед Доган е нищо", казва той. И добавя: "Аз като обикновен гражданин от това разбирам, че управлението не е на ГЕРБ, а на Доган и Пеевски. Значи нашият премиер не е Борисов, а Доган и Пеевски. Може ли заради двама души, които крадат държавата, да си развалиш отношенията със съседа. Ако бях аз, нямаше да поема този риск", казва той. Йозмес смята, че България трябва да се възползва от възможностите, които може да й даде турската икономика. "Каквото и да се казва, Турция е един стабилен и мощен съсед на България. Решението за българската икономика е Турция, защото тя е огромен пазар. В Турция живеят 80 млн. души", казва той. Йозмез смята, че с изявленията си срещу Турция Доган е направил голяма грешка. Казва това чрез една турска поговорка: "Джаами авнусуна ишаде", което в буквален означава някой да се изпикае на оградата на джамията, а в преносен, че е "направил голяма грешка".

"Капитал" потърси за разговор председателя на общинския съвет в Момчилград Юмер Юсеин, но той препрати за разговор по партийни въпроси към общинския председател на ДПС Акиф Акиф. Първоначално той се съгласи, но впоследствие спря да отговаря на телефона си. Не вдигаше мобилния си телефон и председателят на ДПС в Джебел Хюсеин Мустафа. Кратък коментар направи единствено общинският съветник от движението в града Ремзи Имамов. Той лаконично заяви, че не очаква да има разцепление на партията в региона. А на въпроса дали според него новата партия на Местан ще има успех, той отговори, че очаква двете партии да се обединят. Имайки предвид вероятно това, което стана с формацията на Мехмед Ходжа. След оттеглянето му през 1995 г. Партията на демократичните промени беше оглавена от Мукадес Налбант. Впоследствие Доган обяви амнистия и през 2000 г. формацията се вля отново в ДПС, а Налбант стана зам.-министър на образованието.

Досега историята с разцепленията на ДПС се повтаря по един и същ начин и винаги в полза на движението. Но този път обаче може повтори като трагедия.

Затишие пред буря. Такава изглежда ситуацията в Кърджалийско след сътресенията около отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС, последвалите информации за забрана на почетния председател Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да посещават Турция и в навечерието на учредяването на новата партия на Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

В Кърджалийския регион, известен като бастиона на ДПС, привидно всичко изглежда спокойно. Но местните определят това състояние като "напрегнато очакване". Хората около Лютви Местан усилено обикалят региона в опит да привлекат на своя страна разочарованите от политиката на Доган избиратели, но преброяването на пилците тепърва предстои.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  destino avatar :-P
  destino

  Да, с Акиф е странна ситуацията. Предполагам, от ДПС за му направили предложение, от което не е могъл да се откаже, все пак е бизнесмен.

  Ако все пак ДПС изкарат даже и 1 депутат от Кърджали на следващите избори, ще призная турците за амеби.

 • 2
  misha avatar :-|
  Миша

  "Лютви Местан не го отстрани Доган. Отстраниха го Стоян Денчев (бивш вицепрезидент на бившата "Мултигруп" и ректор на университета по библиотекознание) и т.нар. библиотекари ..."

  Малко е пресилено за Денчев. Той е обикновен приносител на чужда воля и нищо повече. Притеснително е, че стои незаконно като ректор вече 4-ти мандат и показва, че за него няма закони.

 • 3
  dmm1455733430489261 avatar :-|
  Катерина Стоева

  започва обратното броене за дпс. много по-силна подкрепа турция ще окаже на дост чрез този извънредно хитър ход - забрана на руския агент сава да влиза в турция, отколкото чрез финансова помощ. вече и най-неукият асан и мемет е наясно, че щом родната турция смята за предател доган, то той не е неговият човек.
  смятам, че дост ще обере поне половината от електората на дпс и с варварското сваляне на местан доган сам си вкара най-страшния автогол, тласкайки дпс путиен към дъното.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "Катерина Стоева":

  "... много по-силна подкрепа турция ще окаже на дост..."

  ДОСТ не може да се надява на повече от 100 000 гласа. ДПС ще си напазарува двойно повече цигани за две седмици. Така че ДОСТ е бита карта, не може да се надява на нищо, освен Местан лично да отмъсти донякъде и временно за нараненото си его. Местан е минало. За добро или лошо. Без да твърдя че ДПС ще прокопса кой знае колко с това че е одизона партия и никой не ще да прави коалиция с тях. Най-голямата грешка на ДПС е че убиха БКП. И я направи точно Местан с онзи пергел Съсела. Друг няма да им се върже на отровната целувка. Просто дойде края на етническите партии в БГ. Младите турци не са ахмаци като бащите си да вярват на разни шмекери и гласуват точно както и всички останали българи - кой за ГЕРБ, кой не гласува и т.н. "Наш Амет" да се готви за пенсия. Времето си тече ...

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "destino":

  "... Ако все пак ДПС изкарат даже и 1 депутат от Кърджали на следващите избори, ще призная турците за амеби...."

  По твоята логика, ние с тиквата-мутра не се класираме и за зелени еуглени :-) Нек'ви протоклетъчни образувания :-)

 • 6
  destino avatar :-P
  destino

  [quote#5:"misho73"]По твоята логика, ние с тиквата-мутра не се класираме и за зелени еуглени :-) Нек'ви протоклетъчни образувания :-) [/quote]

  За съжаление си прав. Не сте високо в класацията.

  [quote#4:"misho73"]ДОСТ не може да се надява на повече от 100 000 гласа.[/quote]

  Тук не си прав. толкова гласа могат да дойдат от Турция, ако не и повече. Има много турци анти-ДПСари и по западна Европа.
  С малко организация, и те могат да се включат, даже по-лесно, защото няма какво да ги плаши и са на свободна територия.
  Добави и 100-150хил от България.
  Но, пилците ще ги броим на есен, засега повече пуканки и се кефим на филма.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#6] от "destino":

  "... Не сте високо в класацията. ..."

  За ГЕРБ не съм гласувал. Местоимението ние беше в друг контекст :-)

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Моите уважения към Русия, но не може турчинът в Истанбул да е турчин, а в Момчилград да е някакъв друг..."

  Ето тук е заровено кучето! Ако има някой в бълкарското общество, който е по дефиниция анти руски настроен,, това са турците! Независимо, че Турция и Русия също са съседки и трябва да си гледат комшулука! Този факт винаги ще бъде използван от определени сили, когато искат да напаснат нещата в тяхната стратегия. И Костов изрично го спомена, коментирайки действията на щатския посланик по въпросите с мюфтийството...

 • 9
  destino avatar :-P
  destino

  До коментар [#8] от "2.50":

  Кви кучета, кви 5 лева.
  Защо да съм про-руски настроен?
  Може да ме укорявате, само ако съм анти български настроен.
  Моля, ограничете шизофренията.

  П. С.
  Костов също го знаем колко струва.

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#9] от "destino":

  Баце, като чета постовете ти излиза, че смяташ че всички във форума те визират лично! Ще се наложи да те разочаровам - всъщност дори не си правя труда да те чета...
  😄😄😄


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.