Здравната каса избра четири пъти по-скъпата оферта за пръстови отпечатъци

Загубилата фирма вероятно ще обжалва резултата

Офертите бяха отворени на 19 февруари, а изборът на победител дойде само седмица по-късно
Офертите бяха отворени на 19 февруари, а изборът на победител дойде само седмица по-късно
Офертите бяха отворени на 19 февруари, а изборът на победител дойде само седмица по-късно    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Офертите бяха отворени на 19 февруари, а изборът на победител дойде само седмица по-късно    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пръстовите отпечатъци не фигурират в нито един закон или наредба и цялата процедура по избор на компания изпълнител се крепи върху заповед на управителя и одобрение на Надзорния съвет на здравната каса.

Процедурата за избор на софтуерна компания и доставчик на четци за пръстовите отпечатъци приключи скоростно в петък, като за победител е обявен консорциумът "Стемо – Гама консулт". Вторият участник – компанията "Контракс", в момента обмисля дали да обжалва класирането, казаха неофициално нейни представители пред "Капитал".

При проектобюджет за системата от 400 хил. лв. без ДДС и цена до 240 лв. без ДДС за едно устройство "Стемо – Гама консулт" печелят с оферта от 398 хил. лв. и съответно 239 лв. за четец, докато "Контракс" предлагат цена от 88 хил. лв. без ДДС и 190 лв. за устройство. Изборът на четири пъти по-скъпата оферта идва по линия на техническото предложение, което се оказва с по-голяма тежест. "Стемо – Гама консулт" получава максимума точки, а вторият конкурент - почти два пъти по-малко. Класирането беше направено само за седмица.

Класиране

Изборът на изпълнител на системата за пръстова идентификация е на два етапа. Първо се оценява техническото задание, а след това ценовата оферта и се избира икономически най-изгодното предложение. Както стана ясно преди десетина дни, на първия етап комисията на здравната каса, в която участват и двама независими експерти от Агенцията за обществени поръчки, е дала 65 точки на техническата оферта на първия консорциум, а вторите са получили 34.783 точки. Тъй като цената има тежест само 35% в оценката, на първо място е класирана офертата на консорциума "Стемо – Гама консулт". Разлика в класирането при такава техническа оценка би имало само ако втората оферта би била по-ниска от 10 710 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите не са публични и е трудно да се прецени дали точките са справедливо отсъдени. Но и бърз поглед в протокола показва, че например по показателя "Управление и анализ на риска" първият консорциум е дефинирал 74 риска и начините им за управление, а вторият - 33. Така излиза, че е важно на колко бройки си разбил рисковете, а не дали си ги обхванал, макар и в по-малко булети.

Освен четирикратната разлика в цената за софтуера здравната каса би платила и над 1 млн. лв. повече за четци на класирания на първо място консорциум.

Процедурата вече се обжалва

В същото време самата заповед на управителя на здравната каса, с която се провежда процедурата, беше обжалвана във Върховния административен съд като незаконосъобразна. На практика в момента пръстовите отпечатъци не фигурират в нито един закон или наредба и цялата процедура по избор на компания, която да изработи системата, се крепи върху заповед на управителя и одобрение на надзорния съвет. Здравната каса направи опит да въведе отпечатъците в Националния рамков договор с лекарите, но те не се съгласиха. Преди няколко седмици здравното министерство предложи пръстовите отпечатъци като част от наредбата за достъпа, която в момента е на фаза обществено обсъждане.   

Лекари съобщиха пред "Капитал", че вероятно ще обжалват и бъдещата наредба за достъпа в частта за пръстовия отпечатък, защото не са съгласни да събират и тези лични данни на пациентите и ги приемат като обидни, а разхода за въвеждането им - като неоправдан и незаконен. Освен това д-р Георги Тодоров е подал и сигнал до Върховната касационна прокуратура за това, че има евентуално нарушение при обявяването на поръчката за софтуерна система и четци и обвинението е питано дали има извършено престъпление от длъжностни лица по тази поръчка в посока нерегламентирано изразходване на обществени средства. От касата все още не са отговорили на въпросите на "Капитал" за точното законово основание за обявяване на поръчката. Комисията за защита на личните данни също ще се произнесе по казуса. 

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 12

  Технологията на вземане на решението от комисията не е съществено.
  Важното е да се разбере какъв е смисълът и евентуалните ползи на НЗОК от въвеждането на системата за пръстови отпечатъци, за които никой не говори.

  Няма дори предположения на каква стойност биха били икономиите за НЗОК от въвеждането на системата. Има обаче вече яснота колко ще трябва да плати всяко болнично отделение и всяка аптека за четец. Нали никой не се съмнява, че с тази сума реално ще поскъпне и здравната услуга, и лекарствата?

  Този безсмислен и скъпо струващ експеримент за предотвратяване на злоупотреби е незаконен и неморален. Силно се надявам ВАС да го отхвърли.

  Нередност?
 • 2
  nik21471939 avatar :-|
  Рая
  • - 2
  • + 10

  Браво на ДСБ-аря д-р Москов!
  Баце, с тази поръчка кой виждаш в огледалото?

  Нередност?
 • 3
  klepoev avatar :-|
  Adam
  • - 12
  • + 4

  Според мен, по това колко яростно се противопоставят лекарския съюз и други засегнати кругове, допоказва, че Москов е на прав път и иска да разбута изградения им комфорт и схеми, които само смучат от касата..
  браво, дано намери технически вариант

  Нередност?
 • 4
  villager avatar :-|
  villager
  • + 2

  Гама консулт е тотален монополист в доставянето на инфорамационни системи за здравеопазването. Тя е вкоренена в здравната система. Така че ЧЕСТИТО първо на тях, след това на здравеопазването,а след това и на нас . Контракс не подавай жалба ( да им разваляш далаверата), ще бъдеш подизпълнител и ти ще "опереш пешкира" а ГАМА консулт ще "обере каймака"!

  Нередност?
 • 5
  subsonic avatar :-|
  subsonic
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#3] от "Adam":

  Мислиш ли че доктор Менгеле ще направи нещо за да навреди на колегите си?

  На всички е ясно, че злоупотребите се правят не от пациентите, а от лекарите и болниците.

  Пръстов четец за лекари и болници трябва да въведат, не за пациенти.

  Все пациентът им е виновен за собствената каша.

  Нередност?
 • 6
  citoyen avatar :-|
  citoyen
  • - 1
  • + 3

  Правят база данни за престъпници ли? Каква е тази паранойа с пръстовите отпечатаци?

  Нередност?
Нов коментар