Почина Ваньо Танов

Като директор на Агенция "Митници" Танов започна битка в борбата с контрабандата на цигарите и горивата

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е починал тази сутрин, съобщиха от институцията. Той е роден през 1958 година, а от 1985 г. работи в МВР. През 1995 г. е назначен за началник на Второ РПУ в Русе, а след три години става директор на звено "Полиция" в РДВР-Русе. През 2002 г. става директор на русенската полиция, а от 2005 г. до 2007 г. ръководи Националната служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП, а после ГДБОП), която напуска след скандал с вътрешния министър Румен Петков. През 2008 г. Ваньо Танов разкрива пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност данни за корупция и прикриване на разработки за контрабанда, както и разказва за среща на Румен Петков с дупнишките мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев. Същата година Румен Петков е принуден да подаде оставка.

С идването на власт на ГЕРБ Ваньо Танов е назначен за директор на Агенция "Митници". На този пост той влиза в конфликт и с вътрешния министър Цветан Цвтанов, и с финансовия Симеон Дянков. В началото на 2011 г. Ваньо Танов стана герой в изтекли СРС-та от разследване, водено срещу него. От записи на разговори между Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов става ясно, че министър-председателят настоява Агенция "Митници" да преустанови проверки срещу бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата. Два месеца по-късно Михов е открит мъртъв в хотела на Валентин Златев - "РИУ Правец".

На 22 август 2013 г. Ваньо Танов подава оставка, за да се върна на поста си една година по-късно. Като директор на Агенция "Митници" Танов започна битка в борбата с контрабандата на цигарите и горивата.