Новият брой: Магистрален грабеж

Какво предлагат кандидатите за главен архитект на София

Какво предлагат кандидатите за главен архитект на София

Повечето участници залагат на електронните услуги и идеята за зелен град, но някои имат и по-нестандартни предложения

Мария Манолова
27808 прочитания

© Анелия Николова


Конкурсът за главен архитект на София стигна първата си важна стъпка, след като в понеделник 11 от 13-те кандидати показаха публично идеите си за развитие на града. Архитектите Иван Несторов и Ивайло Мишев избраха да не участват в представянето. 

От презентациите на 11-те кандидати и въпросите на публиката разбрахме, че коренна промяна в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) вероятно няма да видим в предстоящия мандат. Повечето от кандидатите, предвидимо, се обявиха за приемственост на добрите практики и премахване на лошите. 

След като кметът Йорданка Фандъкова поиска от кандидатите да представят идеи за реформа в НАГ, за електронни услуги и за развитие на София като зелен град, повечето от участниците, логично, бяха заложили точно на такива идеи в публичното си представяне. 

Конкретните предложения от вчерашните им презентации може да видите по-долу, а повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал". 

 

арх. Николай Пърпов

Каква е връзката му с НАГ? Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство" - от 1995г. до 2007г. 

Какво предлага? Да се направи тримерен модел на целия град, в който да бъдат "налагани" всички нови проекти, за да се прецени как биха пасвали със средата около тях. Създаване на звено за анализи в НАГ, в което да влизат архитекти, икономисти и социолози. 

 

арх. Румен Несторов 

С какво е познат? От 2005г. има собствено архитектурно бюро.

Какво предлага? Работата на НАГ да се дигитализира, като освен на хартиен носител, всички проекти да бъдат представяни и в дигитален вид, за да може всяка преписка да се проследява дигитално. Да се развият запустелите зелени зони, като "се построят съответните атракции в тях, за да може повече граждани да се възползват от тях." Градът да се развива настрани, като се построят нови квартали. 

 

арх. Георги Бакалов

С какво е познат? Той е председател на Съюза на архитектите в България (САБ). 

Каква е връзката му с НАГ? Като председател на САБ, той работи в сътрудничество с Направление "Архитектура и градоустройство" по създаването и журирането на конкурси. 

Какво предлага? Да се развие "сити" - центъра на града; "сателити" като например Елин Пелин в периферията на града, към които да има бързи транспортни връзки; да има "екообитания" като Панчарево и Банкя; да се създаде "велоринг" и да се структурират, обединят и свържат съществуващите паркове в една система. Да се построят паркинги под улици и училищни дворове. 

 

арх. Стефан Добрев

С какво е познат? От 1988г. до 2004г. специализира и работи във Франция. През 2004г. се връща в България покрай проекта за многофункционална сграда на мястото на бившата бирена фабрика на братя Прошек. Негови са сградата "Бенчмарк" на бул."Цариградско шосе" при входа на София, проектът, който спечели конкурса за "Алея 1-ва" във Варна, както и проектът за реконструкция на бул."Евлоги и Христо Георгиеви".  

Каква е връзката му с НАГ? Не е работил в администрацията. Сред най-постоянните участници в конкурсите на НАГ - за развитие на централните градски части, за Борисовата градина, за площад "Св. Неделя". 

Какво предлага? София да стане зелен град, като се създаде дирекция "Градоустройствени анализи и оценки", която да отговаря за това. Да се създаде и Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда, както и да се електронизират услугите на НАГ. 

 

арх. Николай Яръмлъков

С какво е познат? Работил е в Дирекция "Архитектура и градоустройство", в община "Красно село", бил е общински съветник и зам.-председател на Комисията по архитектура, а от 1995г. до 2005г. и експерт към същата комисия.

Каква е връзката му с НАГ? Както той сам определя, "бил съм много близък наблюдател на процесите в ДАГ от 1989г. до 2005г., а след това ги гледам отстрани." 

Какво предлага? Той не представи подробно концепцията си, тъй като "я запази за журито". Смята, че структурата на НАГ не може да бъде оптимизирана в настоящия й вид, защото е "плашеща" и трябва да се изгради нещо "напълно ново, което да се опре на традицията". Смята и, че НАГ трябва да се отвори повече към хората. 

 

арх. Огнян Тунтев

С какво е познат? Бил е главен архитект на Петрич, Якоруда, Симитли, Благоевград.

Каква е връзката му с НАГ? По собствените му думи, арх. Огнян Тунтев е заемал длъжност главен архитект девет пъти, включително и като главен архитект на столичен район и през този период е взимал решения, които са подчертано икономически ориентирани. "В една от тези общини приносът ми за няколко месеца се равняваше на бюджета за цяла година," коментира Тунтев на публичното изслушване. 

Какво предлага? "Ако очаквате месия, аз не съм такъв кандидат. Не очаквайте от мен да реша всички проблеми на НАГ. Аз съм кандидат, който ще изгради методика, по която да се разрешават проблемите," обяви Тунтев на срещата. Той предлага и да се премахне териториалния принцип при районните главни архитекти, като им се даде възможност да работят на цялата територия на СО. Така според Тунтев ще се намали корупцията и работата ще се разпредели по-равномерно.

 

арх. Влади Калинов

С какво е познат? Има 8-годишен опит като проектант, става главен архитект на район "Банкя", а след това - в ДНСК и НАГ.

Каква е връзката му с НАГ? От десет години е директор на дирекция "Контрол по строителството" в НАГ. 

Какво предлага? Според Калинов "има усещане за непрозрачност в НАГ, което трябва да е основата на реформа." Той предлага реорганизация и създаване на нови звена за писане на задания и за устойчиво развитие. Също така да се дигитализира архива на НАГ и да бъде преместен в отделна сграда, както и да се създадат нови електронни услуги.

 

арх. Здравко Здравков

С какво е познат? Бил е началник на сектор "Градоустройство" в община Плевен, а след това и главен архитект на Червен бряг. Собственик на плевенското архитектурно студио "Квадра-04", което прави проекти в Ловеч, Плевен и Кнежа. 

Какво предлага? Предлага да се въведат стандартни образци за всички районни администрации, както и да се уеднакви длъжностната характеристика на всички районни главни архитекти. Четирите му основни идеи са свързани със създаване на звено за градско и пространствено планиране, с осигуряване на координация между районните администрации, със създаване на нов уебсайт на НАГ и дигитализация на архива.  

 

арх. Бойко Кадинов

С какво е познат? Ръководи катедра "Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия и от 1990г. има собствена архитектурна агенция "Братя Кадинови".

Какво предлага? Той смята, че има десет важни точки за управлението на НАГ -  публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление.

 

арх.Иван Шишков

С какво е познат? Започва практиката си в общинското предприятие "Софпроект", а след това преминава към административни длъжности. Бил е главен архитект на Драгоман и на Банкя. 

Каква е връзката му с НАГ? Бил е експерт към НАГ в продължение на осем години. 

Какво предлага? Бланките и документите в районните администрации да се уеднаквят, а онлайн да може да се проследи целият път на една преписка. Цифровизация на устройствените планове, както и "засилване на функцията на заданията". 

 

арх. Иван Моев

С какво е познат? Собственик на архитектурно бюро "Топ-арх". Започва кариерата си в "Софпроект", а след това проектира по задания на общината.  

Каква е връзката му с НАГ? И в момента фирмата му "Топ-арх" изработва устройствени планове за територията на Столична община. 

Какво предлага? Предлага създаването на единен експертен съвет на нивото на заместник-кметовете, както и на форум за гражданско участие. Смята, че Божурище трябва да се развива като се продължи първата линия на метрото до там, която да премине в ЖП линията до Банкя, както и се продължи бул. "Царица Йоана". Предлага още Симеоновският лифт да бъде удължен, като се приближи долната му станция до Околовръстния път, докъдето трябва да стига и метрото. 

Конкурсът за главен архитект на София стигна първата си важна стъпка, след като в понеделник 11 от 13-те кандидати показаха публично идеите си за развитие на града. Архитектите Иван Несторов и Ивайло Мишев избраха да не участват в представянето. 

От презентациите на 11-те кандидати и въпросите на публиката разбрахме, че коренна промяна в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) вероятно няма да видим в предстоящия мандат. Повечето от кандидатите, предвидимо, се обявиха за приемственост на добрите практики и премахване на лошите. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  kpp avatar :-|
  Kiril Peychev

  Старата песен на нов глас?

 • 2
  harvi2 avatar :-|
  harvi2

  Деловодителки ли се избират или главен архитект на София? Най-важни ли са бланките и длъжностните характеристики? Никой не говори за запазване на старите сгради на София, за някакъв цялостен и хармоничен вид, за това, че градът е организъм, а не деловодство. Какви са приоритетите, дългосрочните цели - как да изглежда градът след 50 години, какъв образ се търси и т.н. Някакви кухи клишета

 • 3
  stavristavrev avatar :-|
  Stavri

  Стара песен ,на стар глас

 • 4
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  Така като гледам на снимките ми се струва, че арх. Румен Несторов или арх. Здравко Здравков за един добър избор. Естествено на снимките изглеждат твърде млади и вероятно те ще допускат грешки в своя път, ама само този който нищо не прави не допуска грешки.

 • 5
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  В интерес наистината щеше ми се да има кандидат от женски пол, защото само една жена може да подреди добре къщата си, ама явно такива са кандидатите.

 • 6
  aussie avatar :-P
  aussie

  Нищо интересно не видяхме. Че те ако сега нямат визия за града кога ще я имат. Както каза някой по-горе ни дума за запазване на старите сгради, посока на развитие в следващите 30-40 години. Никаква конкретика а пък онзи селянина (месията) той пък е ясен още отсега. Диков номер две :)

 • 7
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Повече имеи има по посока на администриране, отколкото по посока на конкретни градоустройствени визии. Предполагам, че това е свързано и с характера на будещата работа. Въпреки това искам да знам след 20г в какъв град ще живеем и това е по-важно от комисии, звена, стандартни формуляри и пр. вътрешноучрежденски дреболии. А да, престанете да преустройвате структурата на органите, по

 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  почнете да работите. Мирише ми на корпо булшит.

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Мирише като, че някои от кандидатите трябва да минат първо на изпит при Бай Ставри..с оглед предходните им отговорности...

 • 10
  nezavisim2 avatar :-|
  nezavisim2

  Единствено арх. Бакалов представи устройствена концепция за развитие на София. Който е бил на общественото обсъждане много добре знае това! Останалите претенденти наблегнаха главно на проектантския си опит и на някои административни промени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход