Търси се главен чудо архитект

Влади Калинов (в средата) е кандидат от администрацията, а Стефан Марков (вдясно) - от практиката

Търси се главен чудо архитект

Защо в конкурса за наследник на Петър Диков няма фаворити

Мария Манолова
20936 прочитания

Влади Калинов (в средата) е кандидат от администрацията, а Стефан Марков (вдясно) - от практиката

© Цветелина Белутова


Сред тринадесетте мъже, които се бяха събрали на сцената в Съюза на архитектите в България в понеделник, нямаше нито един, по който публиката да въздъхне с "уау". Часове наред кандидатите за нов главен архитект споделяха идеите, които трябва да движат София напред в следващите поне десет години според тях. За цял ден приказки обаче така и не изпъкна една ярка личност, която да иска, да може и да трябва да поеме градоустройството на столицата.

Монотонният ден беше прекъснат два пъти. Първо, когато кандидат номер 5 обяви "София е покрита от пластове, пластове сланини и й е време за фитнес и за енергия" и разказа няколко вица. С това стана ясно, че арх. Николай Яръмлъков ще бъде Дон Кихот в състезанието, но едва ли има реален шанс на стане главен архитект на София. Второто събуждане беше към края на деня, когато събралите се зрители не издържаха на чакането, за да зададат въпрос към кандидатите, и се скараха шумно.

Междувременно из залата сновяха телевизионни и радио репортери, които проверяваха събралите се хора буквално един по един в търсене на обикновен гражданин, чието мнение да цитират в новинарските емисии. Тази задача се оказа непосилна в зала, пълна единствено с други журналисти, архитекти и обикновените заподозрени, които присъстват на всяко обществено обсъждане в София. "Просто граждани" с интерес към бъдещия главен архитект очевидно нямаше.

Може да отпишем тази случка като поредното обществено обсъждане в неудобно време, на неудобно място и вероятно без достатъчно хора да са разбрали за него. Но не беше такова. Все пак от този конкурс трябва да стане ясно дали София най-накрая ще направи скок напред към списъка с красиви, подредени европейски столици.

Когато Петър Диков липсва

Понеделник обаче показа, че след оттеглянето на Петър Диков София е във вакуум. В края на неговото управление явните провали в общината се трупаха един след друг - саботираният конкурс за метростанция 20, проектите за преобразяване на центъра на града, от които никой не е доволен, тихомълком проведеният конкурс за устройствен план на Борисовата градина, абсурдният многомилионен ремонт на парка около НДК, и много други. За всички е видно и че София не е излекувана от хроничните си градоустройствени проблеми като паркирането, трафика, презастрояването и всеобщия хаос на града. Разбира се, главният архитект не може магически да оправи сам всички тези проблеми. Но Диков фокусира толкова негативна енергия в себе си, че сега хората очакват след него да дойде някой месия, който да направи точно това.

Проблемът с тази логика си пролича още на първата стъпка от конкурса. За поста няма достатъчно целенасочени и категорични кандидатури. Гражданите са отблъснати от това състезание. Щипка напрежение внасят кратките срокове за състезанието и завишените очаквания бъдещият главен архитект да направи реформа в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), да подреди града и да измисли визионерска посока, в която да се движи градоустройството.

Наследството на главния

Основният проблем на Петър Диков беше, че във време на динамични промени той не успя да подкара дейността на НАГ със същата скорост, с която се движат градът и хората в него. Ремонтите продължават да се изпълняват зле, информацията от общината е малко, а мнението на гражданите се иска единствено под формата на бутафорни обсъждания, които нямат никаква тежест в истинските решения на града. Нищо чудно, че гражданите, които все повече контролират новините и дори бизнесите през телефона в джоба си, все по-малко се примиряват с нулевия контрол, който имат над развитието на собствения си град. Диков стана естествена жертва на този процес.

След него остава цял списък с нерешени проблеми. София е на прага на нов програмен период, в който ще разполага със свежи европейски средства. Общината разполага с индикативни списъци с проекти, но червената нишка, която ги обединява, е скъсана. Бъдещият главен архитект ще трябва да обясни какво например ще се случва с мащабния ремонт на центъра и какви точно са аргументите за това. Титанът на градското строителство - метрото, вече се движи към построяване на трети лъч, но с това задачите на главния архитект няма да намалеят, а напротив. Все още не е ясно как ще изглеждат станциите, не са окончателни решенията за бъдещите разклонения (например ще има ли подземна железница към Симеоновския лифт или към Божурище), а и самият строеж ще блокира напълно части от центъра на града - криза, която главният архитект ще трябва някак да потушава. Не са тръгнали проектите за кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов", предстои преправяне на току-що пуснатото кръстовище на Семинарията, трябва да се строят кръстовища на две нива по бул. "Цар Борис III". Всичко това е само началото на списъка с конкретни задачи, които не могат да бъдат отлагани дълго.

Но следващият главен архитект на София ще има далеч по-сложна работа от това. Той ще трябва да изчисти Направление "Архитектура и градоустройство" от непрозрачността, неадекватното обслужване на бизнеса и съмненията за корупция. Междувременно същият човек ще трябва да се справи и с негативния образ на НАГ пред гражданите. Той ще трябва да провежда нормални публични конкурси - с ясни задания, с жури, което не оставя и следа съмнение, и с възможност гражданите наистина да взимат участие. Но отговорността му ще започва преди конкурсите - когато той стратегически ще трябва да подбира кое е важно и кое не, и ще завършва след тях - когато доведе и поставянето на последната тухла или плочка до качествен край. За тази работа явно е нужен администратор, който борави добре с процедурите, така че да получава точно каквото искат той и гражданите, а не просто каквото е записано в закона. Това неминуемо ще трябва да се случва с помощта на работещите в НАГ. А ако се случва горната реформа, системата вероятно ще е в шок.

На новия главен архитект ще му се наложи да е и визионер. В София има осезаема нужда градът най-накрая да тръгне в някаква ясна посока напред. Общината плахо облича тези очаквания на гражданите в мантри като "зелен град" и "умен град" - фрази, зад които в момента няма никакво съдържание. Главният архитект е обединяващата личност, от която се очаква да ги напълни със съдържание, а след това и да направи така, че те да се случат.

Задание с капан

Кметът Йорданка Фандъкова се е постарала тези цели да личат от длъжностната характеристика, която всеки от 13-те кандидати трябва да покрие. За това имат не малка роля и досегашните критици на Петър Диков - организации като "Група Град", сдружение Transformatori, WhAT Association, "Спаси София", "Велоеволюция" и One Architecture Week се обединиха в Инициативен комитет за промяна на системата за градско планиране в София. Преди да тръгне състезанието, те поискаха пълна реформа на НАГ и разделяне на позицията главен архитект на няколко по-малки длъжности. С кмета се разминаха в едно - кой трябва да направи реформата - според комитета това трябва да е общината, а според Фандъкова промяната ще бъде в ръцете на новия главен архитект.

Крайният резултат обаче е, че в изискванията на конкурса са вменени някои от идеите на критиците - да бъдат представени идеи за оптимизация и реформа, да се направи ново звено за анализи, да има план за развитие на електронни услуги и дигитализация на архива на НАГ.  "Позицията е сериозна и изисква човекът да бъде професионалист, да бъде добре подготвен и да има своя авторитет и професионална гледна точка, за да може да изпълнява визията, която само преди няколко месеца защитихме пред софиянци, а именно устойчивото развитие на София като зелен град", каза Йорданка Фандъкова, когато обявяваше всичко това.

Само че тази обява за работа може би трябваше да гласи така - "София търси суперглавен архитект". Защото сега хората искат, а и условията на конкурса малко или много предполагат, да се появи отличен администратор, умел политик и смел визионер. Просто няма какво да се обърка, нали?

13-ият кандидат

В крайна сметка дотук стигнаха 13 участници, сред които има по малко от всеки от тези типове, но нито един с всички качества в едно (виж карето). Най-много са администраторите - настоящи или бивши главни архитекти и експерти. Иван Шишков например е бил главен архитект на Банкя, на Драгоман и на район "Триадица" в София. Огнян Тунтев е бил главен архитект на различни градове девет пъти. Здравко Здравков бил главен архитект на Червен бряг. Влади Калинов от десет години е директор на дирекция "Контрол по строителството" в НАГ, а Иван Моев, Николай Пърпов и Николай Яръмлъков дълго са били експерти към нея. "В краткосрочен план тези, които излизат от администрацията, могат най-бързо да направят промени", коментира източник на "Капитал", който следи процедурата. Въпросът е обаче дали някой, който е част от системата, ще има нужния поглед отгоре, за да я промени. Основната критика към НАГ е, че е тромава, консервативна, затворена и като цяло корумпирана система. Трудно е да си представим, че някой, който е прекарал голяма част от професионалния си опит именно в нея, ще има свежи идеи и воля изцяло да я преобърне.

Втората възможност идва от кандидатите с повече практически опит. Такива са например Бойко Кадинов и Стефан Добрев - и двамата завършили и практикували архитектура във Франция и имат самочувствието, че са визионери. На всеки външен кандидат обаче ще му отнеме време да навлезе в работата на направлението. Това може да е година или две, ако изобщо успее да се сработи с тежка машина, която крета работи по един и същи начин от десетилетия. За всекиго е ясно, че Направление "Архитектура и градоустройство" не е Google и бъдещото CEO не го очаква неизчерпаем ресурс, с който да осъществява смели идеи. Ако системата е в толкова тежко и непоносимо състояние обаче, загубата на година или две в ориентацията на новия кандидат също може да се окажат критични за възможността за бъдеща реформа.

Когато миналото е спирачка

Уравнението не става по-лесно, когато добавим някои елементи от биографиите на участниците. В повечето от тези случаи те не дават надежда за отдалечаване от образа на Петър Диков, а напротив.

Председателят на САБ Георги Бакалов например стои зад устройствените планове на Слънчев бряг от времето, когато и Петър Диков отговаря за плановете на Златни пясъци. В последните години той пък участва в създаването и журирането на много от неуспешните публични конкурси в София. А в комисията, която го оценява като кандидат за главен архитект, ще има и представител на САБ - критика, на която той не успя да отговори по същество.

Много от проектите на Стефан Добрев, които той представи като предимство в кандидатурата си и "знакови" за града, не биха получили същата оценка от гражданите на София. Той е например един от авторите на "Сан Стефано плаза", заради която беше съборена бившата бирена фабрика на братя Прошек. Според Добрев фактът, че новата сграда има 530 подземни паркоместа, е постижение, но според много от хората, които живеят наоколо, идеята ул. "Сан Стефано" да престане да е пешеходна към "Орлов мост", е скандална. Подобен е и казусът с проекта за бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Според Добрев той е иновация, но според повечето хора на общественото обсъждане преди година разширяването на булеварда, поставянето на кръгово кръстовище пред стадион "Васил Левски" и използването на тревата между двете пътни платна за спорт и разходки са абсурдни.

Срещу Иван Шишков има критики и протести заради презастрояване в район "Триадица" и най-вече квартал "Манастирски ливади". Студиото на Иван Моев "Топ-арх" работи по много от подробните устройствени планове на общината, докато съпругата му е част от екипа на НАГ. Влади Калинов пък е на управленска позиция в направлението от десет години и директно беше атакуван от зрители на представянето си в понеделник за това, че е има съмнения за почтеността му.

Жури от 13, решава един

Старанието на Столичната община този път конкурсът да е прозрачен е видимо. Нищо чудно обаче администрацията да е изненадала сама себе си с кандидатите, които получи. Очевидни фаворити няма. Общественото представяне в понеделник няма реална тежест за това кой ще бъде избран, но показа отношението на кандидатите. Двама от тях - Ивайло Мишев и Иван Несторов, изобщо не се появиха. Разбира се, преди десет години и Петър Диков не се е явил на собственото си изслушване, но след заявката на общината за максимална прозрачност този път би било странно да бъде избран някой, който дори не иска да се покаже пред гражданите.

Една от най-знаковите позиции в столицата в момента е в състояние на свободно падане. Диков си отиде с трясък, а общественото недоволство срещу главния архитект и НАГ е огромно. Заради това и в момента конкурсът не върви в една ясна посока. Доминацията на ГЕРБ в Столичната община не значи, че партията там е една хомогенна група, а напротив - в нея се сблъскват различни лобита и интереси. Това няма как да не се отразява и на това кой ще бъде избран за главен архитект. Засега обаче не личи нито да имат вътрешнопартийна кандидатура, нито да припознават някой от кандидатите като свой.

Но накрая решението ще бъде политическо. Сега следват няколко кръга на сложно оценяване, а резултатът е трудно предвидим. Но решението в крайна сметка ще е на кмета. Тя има мнозинство в журито от 13 души, седем от които са нейни подчинени.

Предвид това как започва конкурсът обаче трябва да си зададем и въпроса какво ще се случи, ако не бъде избран главен архитект. Тази възможност е изписана с дебели букви и в правилата на конкурса - ако някой обжалва резултата, кметът има право да го прекрати и да насрочи нов. Засега този вариант не изглежда невъзможен. Както не изглежда невъзможно и да се назначи някой временно, например със задачата да проведе някаква реформа. И скоро отново да сме в конкурс за главен архитект.

Сред тринадесетте мъже, които се бяха събрали на сцената в Съюза на архитектите в България в понеделник, нямаше нито един, по който публиката да въздъхне с "уау". Часове наред кандидатите за нов главен архитект споделяха идеите, които трябва да движат София напред в следващите поне десет години според тях. За цял ден приказки обаче така и не изпъкна една ярка личност, която да иска, да може и да трябва да поеме градоустройството на столицата.

Монотонният ден беше прекъснат два пъти. Първо, когато кандидат номер 5 обяви "София е покрита от пластове, пластове сланини и й е време за фитнес и за енергия" и разказа няколко вица. С това стана ясно, че арх. Николай Яръмлъков ще бъде Дон Кихот в състезанието, но едва ли има реален шанс на стане главен архитект на София. Второто събуждане беше към края на деня, когато събралите се зрители не издържаха на чакането, за да зададат въпрос към кандидатите, и се скараха шумно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Всеки малко по-талантлив, оригинален, нестандартен, креативен и несвързан с номенклатурата, ще бъде незабавно посечен още в самото начало...Трябва да се обяви конкурс САМО за хора, които досега са живели извън това блато и тази държава. Само такива хора могат да направят истинска промяна, която всички ние искаме...но от която, в същото време, всички ни е страх.

 • 2
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Дано не е така, но ми се струва, че май са основно номенклатурчици и службогонци гледащи да се докопат до топло местенце ...

 • 3
  nezavisim2 avatar :-|
  nezavisim2

  Нека не изпадаме в предубеждение и чуждопоклонничество.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Налице е тежък конфликт и сблъсък на ценности между сегашното общинско управление и тази част от гражданите, които желаят да живеят като европейци. Но в крайна сметка, логичното и напредничавото рано или късно си пробива път. Фандъкова, както и цялата котерия окол нея (включително бутафорната част от опозицията) ще си тръгне като Софиянски. Както намвремето му гласуваха 60%, така днес викат "Абе как изобщо сме го търпели тоя?". И така един ден ще викат, добре че се махна, да видим що е свободен от коли тротоар и да помиришем що-годе чист въдзух....

 • 5
  iliyapopov avatar :-|
  iliyapopov

  Никой способен и талантлив архитект няма да се хване на тази длъжност и то за тази заплата! Не се заблуждавайте! Добрите архитекти изкарват в пъти повече , а тук само ще ги плюят и разни самозвани разбирачи ще им дават акъл! За главен архитект се хващат само тези, които имат близки или приятели архитекти, за да насочват проекти от общината към тях.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Добра е тази статия, макар и малко закъсняла, според мен можеше да бъде написана още преди години, Най-много ми харесва заглавието, защото за разлика от много други заглавия, които са предназначени да грабнат вниманието, след това се разбира че то е невярно или опровергано от текста. Случая не е такъв и затова казвам, че можеше да е написана преди много време, защото по стар народен, панславянски или Бог знае какъв обичай, ние очаквахме преди от Диков, а сега от новия човек да "реши проблемите". И какви проблеми - затова приведох цитата по-долу, та аджеба, ако трябва главния архитект да определи как да изглеждат станциите, по какво са работили и работят строителите, няма ли планове и чертежи и освен това, дори и формално да се подписват/заверяват/съгласуват или одобряват от баш главния архитект, те няма как да не преминават през някакви комисии и да бъдат разглеждани, връщани, доработвани и т.н.
  "Все още не е ясно как ще изглеждат станциите, не са окончателни решенията за бъдещите разклонения (например ще има ли подземна железница към Симеоновския лифт или към Божурище), .."
  А да не забравяме за каква област става дума, област в която ако има двама архитекти, па били главни или не с еднакво мнение по даден проект (освен ако не е някой техен такъв), значи живеем в друго измерение. Така че не Диков, не следващия главен архитект, ами сам Господ да слезе и да одобри нещо, няма как да бъде прието не с овации, ами въобще от гилдията.

  А ето и следващия цитат:

  "С кмета се разминаха в едно - кой трябва да направи реформата - според комитета това трябва да е общината, а според Фандъкова промяната ще бъде в ръцете на новия главен архитект."

  Става дума за разминаване между обществени организации и кмета и забележете, цялата шумотевица около избора за нов главен архитект отива в коша, защото очакванията са общината да направи реформата и веднага възниква въпроса, след като това друг ще го прави, какво ни вълнува кой ще е главен архитект, след като той ще бъде един образован, но обикновен изпълнител на чужда воля.
  А и още нещо, ако "общината" каквото и да се крие зад тази дума може да прави реформи в областта, за какво по дяволите и трябва архитект, при това главен.
  Аз не съм архитект, но смея да твърдя, че който каквото и да направи, винаги ще срещне критика както от гилдиите, така и от гражданите, по една проста и естествена причина, вкусовете (доколкото и каквито са налице) са различни, на един му дай стъкло и алуминий, на друг тихо патриархално и интимно пространство, на трети да има производителност, да се виждат грабдиозни, па били и грозни неща.
  Вижте и тук и на много друго места за какво става дума, един иска да се решат проблемите с паркирането, ама да не се плаща и даже зоните да отпаднат.
  За друг това че има паркинги по входните станции на метрото не е никакво решение, защото ще му падне рейтинга ако отиде на работа, среща, кръчма и каквото и да е с метро, а не с кола.
  Е, дори за този частен проблем се вижда, че каквото и решение да се вземе, недоволните ще са повече от доволните.
  Така че, наистина трябва "Чудо архитект" за да се получи поне леко намаление на недоволните, за повече и чудо няма да помогне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход