Кой ще защитава конкуренцията

ГЕРБ и близки до Георги Първанов може да превземат регулатора

Бившият главен секретар на МС от първото правителство на Борисов Росен Желязков най-вероятно ще оглави КЗК
Бившият главен секретар на МС от първото правителство на Борисов Росен Желязков най-вероятно ще оглави КЗК    ©  Георги Кожухаров
Бившият главен секретар на МС от първото правителство на Борисов Росен Желязков най-вероятно ще оглави КЗК
Бившият главен секретар на МС от първото правителство на Борисов Росен Желязков най-вероятно ще оглави КЗК    ©  Георги Кожухаров

Ако някой е очаквал, че с избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тя ще придобие нова сила за борба с монополите, ще стане независима и няма да мачка едни за сметка на други фирми, внесените тази седмица от депутатите кандидатури за председател и членове на ключовия регулатор силно ще го разочароват. Повечето нямат опит в областта, личностите със силни и доказани позиции по въпросите на конкуренцията са кът, а някои имат направо спорни биографии.

Така, макар краят на близо 13-годишната "ера" на удобния на всяка власт сегашен председател Петко Николов да се посреща с облекчение, бъдещият състав на КЗК не дава много повод за оптимизъм, че всесилният регулатор ще бъде независим от волята на политиците орган.

Всичко това се случва в момент, в който ролята на комисията става все по-важна. С новия Закон за обществените поръчки на председателя на Комисията за защита на конкуренцията се дават изключителни правомощия. Законът премахна случайното разпределение на делата и така съсредоточи в ръцете на председателя на този орган доста власт, като му даде правото сам да разпределя преписките на служителите, които той назначава. Беше бламиран и опитът на депутати да прокарат в новия закон предложения, чиято цел беше да разбият монопола на призвания да се бори с монополите регулатор върху изключителното му право да бъде единствения орган, пред който се обжалват всички обществени поръчки. При положение, че годишно сумата на възложените от различни държавни институции поръчки възлиза на около 10 млрд. лв, КЗК на практика концентрира в ръцете си огромна власт.

Случайно или не веднага след приемането на спорния закон, парламентът даде зелена светлина на избора на нови членове на КЗК. Подборът на седемте членове на ключовия регулатор се забави с половин година. Веднъж заради местните избори миналата година, които се проведоха месец след като официално изтече мандата на сегашните членове през септември. След това заради колизията в редиците на един от коалиционните партньори миналия декември - Реформаторския блок, когато ДСБ напусна изпълнителната власт.

ГЕРБ с две номинации

Най-голямата партия от управляващото мнозинство - ГЕРБ има две кандидатури - на бившия секретар на Министерски съвет по време на първото правителство на Бойко Борисов - Росен Желязков, и на Георгица Стоянова. Почти сигурно е, че Желязков ще бъде предложен за председател на КЗК. В сегашното правителство на Борисов той е съветник и се счита за изключително приближен на премиера. Преди да последва Борисов в МС през 2009 г. той беше секретар на столичната община по време на мандата му като кмет на София. На този пост той беше назначен от предшественика на Борисов на кметския пост в столицата Стефан Софиянски.

Втората номинация на ГЕРБ е Георгица Стоянова, която директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната. Преди това е била юрисконсулт в Областната администрация в Благоевград и и.д. директор на дирекция "Административно правно обслужване, финанси и управление на собствеността" в областната администрация в Благоевград.

Или до тук - кандидати без познания и опит в материята и единствено с административно минало, подсигурено от партията.

СДС номинира юрисконсулт на Станишева

По традиция в РБ не успяха да се обединят около една кандидатура и по тази причина в деловодството на парламента бяха внесени две номинации. Аргументите на СДС са, че с избора на вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието и на депутата Настимир Ананиев за председател на транспортната комисия в Народното събрание колегите им от ДБГ са получили достатъчно постове в изпълнителната и законодателната власт и твърдяха, че сега е техен ред да излъчат кандидат за КЗК. Нещо повече - те не изчакаха насроченото за сряда заседание на парламентарната група, на което трябваше да се обсъди евентуалната обща кандидатура на блока за регулатора и още във вторник депозираха в деловодството на парламента номинацията на Красимир Витанов. В момента той е управител на държавното дружество "Екоинженеринг-РМ", което е към оглавяваното от лидера на СДС Божидар Лукарски Министерство на икономиката. Витанов е юрист по образование и има дълга професионална биография в държавната администрация и различни държавни фирми. По времето на управлението на Пламен Орешарски е назначен за председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", длъжност, която заема до началото на 2015 г. Преди това от 2010 г. е заемал различни длъжности в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) - началник на отдел "Процесуално представителство и контрол на обществените поръчки", началник на отдел в дирекция "Изпълнение на проекти по оперативна програма "Транспорт" и Кохезионен фонд". Бил е юрисконсулт на различни инфраструктурни проекти, между които автомагистрала "Струма". В периода 2006-07 г. е бил младши експерт към дирекция "Обществени поръчки и концесии" в КЗК.

В биографията на Красимир Витанов е записано, че от 2008 до 2010 г. е бил юрисконсулт във фирмата "Юропроджектс Пойнт". През този период компанията е собственост на австрийско дружество със същото име, в което мажоритарен акционер е Моника Янова (днес Станишева) и бившия директор на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова. От 2007 до 2010 г. "Юропроджектс Пойнт" сключва договори с държавата за над 1 млн. лв., финансирани със средства на ЕС. В управлението на фирмата, в която Витанов е бил юрисконсулт, са влизали бившия министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова и братът на Моника Станишева - Любомир, както и други хора, близки до съпругата на лидера на ПЕС.

Адвокат с опит от ДБГ

Кандидатът на ДБГ за член на КЗК трябваше да е адвокатът Николай Вълков. Основател на формацията на Кунева ДБГ и председател на контролния съвет на партията. Вълков беше водач на листата на реформаторите за депутат в Ловеч на последните парламентарни избори. Той има дълъг опит в търговското право в кантората на Иван Тодоров, а от над година е в една от най-активните чужди кантори - CMS Cameron McKenna. Номинацията обаче не беше внесена в петък, вероятно заради резервирания от СДС пост.

Опозиционната партия в рамките на РБ - ДСБ и депутатите от гражданската квота на блока няма да номинират кандидат. Пред "Капитал" Радан Кънев заяви, че депутатите от ДСБ ще се дистанцират максимално от избора на новите членове на КЗК. Неотдавна той заяви, че няма да участва в договорки за партийни квоти в регулатора, каквито се правят. Депутатът от гражданската квота на блока Петър Славов, един от народните представители, които настояваха президентът да наложи вето на новия Закон за обществените поръчки каза, че е притеснен, защото "нищо няма да се промени в работата на регулатора". "Част от моделът "Кой" ще стане модела "КЗК"", заяви Славов.

Патриотите също разделени

Напрежение по линия на кандидата за член на КЗК имаше и в редиците на ПФ. Една от партиите в коалицията - ВМРО застана зад кандидатурата на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов потвърди, че ще го номинира за член на КЗК, след като го беше обявил още през ноември миналата година. Аргументите му бяха, че той е "единствения преподавател по конкурентно право". Настоящият зам.-министър на отбраната вече е бил член на регулаторния орган от 1997 г. до 2003 г.

Изненадващо обаче от НФСБ издигнаха бившия депутат от партията на Яне Янев Емил Василев. Той е адвокат и като народен представител в 41-ото Народно събрание стана известен с доста агресивното си поведение към колегите си. От парламентарната трибуна той заля с вода колегата си Тодор Великов.

Заради факта, че Василев е член на РЗС и се счита за близък до Яне Янев, който сега е съветник на премиера по въпросите на борбата с корупцията, депутати от ВМРО отговаряха на въпроса кой ще е кандидатът на фронта за член на КЗК с "Бойко Методиев Борисов", намеквайки, че кандидатурата му е съгласувана с ГЕРБ. В крайна сметка от НФСБ се отказаха да внасят кандидатурата на Василев и така от ПФ ще имат само един кандидат - Кюмюрджиев.

Трима от левицата

БСП има две номинации, които са силно партийни кандидатури. Едната е на Ана Янева. Тя е бивш лидер на софийската организация на социалистите и се счита за близка до Румен Овчаров. Янева го наследи на поста областен председател на БСП, когато Овчаров се оттегли сам през 2012 г. Преди това, когато той беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция, Янева беше негов зам.-министър. Същият пост тя заемаше и в правителството на Пламен Орешарски.

Депутатът Кирил Добрев е номинация на опозицията в социалистическата партия. Той се счита за близък и до бившия президент, сега лидер на АБВ Георги Първанов, и вероятно ще разчита на подкрепа при гласуването в пленарната зала и на гласовете на депутатите от формацията.

Партията на Първанов залага на адвоката Николай Илчев. Той беше кандидат на АБВ за кмет на Велико Търново и в момента е зам.-председател на общинския съвет в града. Лидер е на местната структура на партията във Велико Търново.

Накратко - от ляво само партийци.

ДПС издига близък до Първанов

ДПС номинира за член на КЗК бившия конституционен съдия Пламен Киров. Издигането на кандидатурата му от движението е донякъде изненада, защото Киров се счита за близък до Георги Първанов. От 2001 до 2006 г. той беше негов секретар по правните въпроси, когато Първанов беше президент. Впоследствие Първанов го назначи и за конституционен съдия. Там Киров се считаше за един от представителите на "ретроградното" мнозинство, което произведе серия от противоречиви решения. Той беше докладчик по делата, с които бяха обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за дипломатическата служба и Закона за Българската телеграфна агенция, които въвеждаха лустрация за агенти на бившата ДС. От 1995 до 2006 г. Киров беше член на ЦИК от квотата на БСП. Преподавател е по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Защо да не опитат

Депутатите от БДЦ около Светлин Танчев внесоха кандидатурата на Стамен Гърбелов за член на КЗК. В биографията си той е посочил, че в периода 2005-2008 г. е бил консултант на фирмите "Шарлопов хотелс" и "Роял клуб". Бил е главен експерт в дирекция "Нелоялна конкуренция" на КЗК, а от 2013 г. е директор на дирекция "Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-висока позиция при договаряне" в регулатора.

Останалите депутати от БДЦ около Христо Ковачки издигат кандидатурата на Калина Павлова за член на КЗК. От 2007 г. тя заема различни позиции в близкото до бизнесмена дружество "ОЗК-Застраховане".

Засега не е ясно как квотно ще се разпределят седемте членове между парламентарните групи в Народното събрание. От ГЕРБ твърдят, че все още не са обсъждали с останалите партии чий кандидат да заеме поста на зам.-председател на КЗК, както и останалите пет позиции на членове на регулатора. Почти сигурно е, че ГЕРБ ще има двама свои представители в ключовия орган, а от останалите номинации е видно, че повечето от тях са с червена биография. Пазарлъците обаче между партиите кой да влезе в КЗК тепърва предстоят. А за изборът им е неоходимо обикновено мнозинство, което е лесно постижимо и дори само с гласовете на две парламентарни групи. ГЕРБ и ДПС, примерно, или ГЕРБ и БСП.