🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките ще дават по-изгодни заеми за фирми за 600 млн. евро

От есента над 3000 компании ще могат да получат финансиране срещу поети гаранции по еврофондовете

България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд "Инициатива за малки и средни предприятия"
България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд "Инициатива за малки и средни предприятия"
България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд "Инициатива за малки и средни предприятия"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд "Инициатива за малки и средни предприятия"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компании от всички сектори без земеделието ще могат да кандидатстват за инвестиционни или оборотни кредити.

Над 3000 малки и средни компании в България ще могат да получат банкови заеми за 600 млн. евро при по-ниски лихви и по-малки обезпечения. Облекчените условия идват чрез гаранции от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които се предоставят по новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия", която ще разполага с бюджет от 102 млн. евро за издаването на гаранции, които ще покриват до 60% от риска по отпусканите кредити. Сега предстои да се изберат банките, които ще работят по програмата от есента. На фона на замръзналото фирмено кредитиране през последните години само по линия на европейски инструменти малките и средните компании ще могат да получат заеми за над 2 млрд. лв. през следващите години.

Точни детайли за лихвените нива по новите заеми няма, но ако се съди по вече раздадените кредити по програма JEREMIE те могат и да са на половина от пазарните. През последните месеци лихвите са от порядъка на 5.5-7% показва статистиката на БНБ.

България сред бързите

Министърът на икономиката Божидар Лукарски в сряда подписа договора по новата програма с Европейската комисия, ЕИФ и ЕИБ, който предстои да бъде ратифициран от Народното събрание. След това ЕИФ ще проведе тръжна процедура за избирането на търговските банки, чрез които ще се разпределят средствата. По думите на министъра се очаква до началото на есента процедурата да бъде завършена и бизнесът да получи достъп до ресурса по програмата.

България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия (ЕК) и ЕИФ "Инициатива за МСП", която има за цел увеличаването на кредитирането за реалната икономика. Бюджетът на новата оперативна програма е изцяло от европейски средства, като не се изисква национално съфинансиране. За разлика от гаранциите по инициативата JEREMIE при тези по новата програма няма да има таван на загубите, които ще бъдат покривани.

Финансиране и за по-рисков бизнес

С гаранциите по програмата ще могат да се отпускат както инвестиционни, така и оборотни кредити, но няма да могат да се рефинансират стари задължения. Заемите ще се отпускат на компании от всички сектори на икономиката с изключение на селското стопанство, обясни изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Жилибер. Благодарение на гаранциите на ЕИФ и ЕИБ средствата ще могат да достигнат и до компании с по-рисков профил – например стартиращи дружества и иновативни предприятия, – които банките биха били по-малко склонни да финансират без гаранции, отбеляза при подписването на споразумението директорът на дирекция "Централна и Южна Европа" в ЕИБ Флавия Паланца.

При представянето на инициативата в рамките на организираната от "Капитал" през ноември за трета поредна година конференция "Банките и бизнесът" представители на финансовия сектор също отбелязаха, че тя ще даде достъп до европейските програми и на клиенти, които досега са оставали извън обсега им като например обекти на франчайз, малки магазини и др. Възможността да достигнат до нов сегмент клиенти обяснява и интереса на финансовите институции за включване в новата инициатива – при представянето й през ноември Марко Марконе от ЕИФ сподели, че към програмата вече са заявили интерес голям брой местни банки.

Милиарден дъжд

"Това е една от инициативите, на които възлагаме надежди, за да събудят финансов ресурс в банките в съответствие с плана "Юнкер", коментира при подписването на споразумението с ЕК, ЕИФ и ЕИБ Лукарски. Известният под това наименование Инвестиционен план за Европа включва две инициативи, насочени специално към малкия и средния бизнес – InnovFin, която подкрепя иновативни предприятия, и COSMЕ.

И по двете вече са сключени първите гаранционни споразумения с български банки – до 2018 г. Сибанк ще отпусне заеми за 200 млн. лв. с гаранции от COSME. Те ще бъдат със срок до 10 години и размер до 150 хил. лв., 300 хил. лв. или 3 млн. лв. В началото на 2016 г. споразумения по "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" пък бяха сключени с Райфайзенбанк, която ще осигури на българския бизнес 35 млн. евро, както и с Прокредит банк (в рамките на общо споразумение на германската холдингова група ProCredit Holding за региона на Югоизточна Европа), която има готовност да генерира в страната портфейл от 80 млн. евро.

"Само за 2016 г. ще сме в състояние да извадим на пазара минимум 1 млрд. лв. ресурс, който да е достъпен за компаниите в България", обяви при подписването на договора за новата оперативна програма вицепремиерът по европейските фондовете и икономическата политика Томислав Дончев. "Средствата от "Инициативата за малки и средни предприятия", рециклираните средства от JEREMIE от стария програмен период, средствата, които няколко банки, които имат финансиране по плана "Юнкер", също се вадят на пазара тази година. Допълнително продължават разговорите с ЕК за това, което България направи за Фонда на фондовете", поясни той. "Надявам се да има достатъчно добри проекти и предприемачески инициативи, които да се ползват от този ресурс", каза още вицепремиерът.

50 млн. евро за младежка заетост

Сибанк ще отпусне заеми на обща стойност 50 млн. евро на малки и средни предприятия, които изпълняват проекти за трудова заетост. Със средствата ще бъдат финансирани дружества, които предлагат професионално обучение, стажове или програми за обучение на млади хора, както и предприятия, които си сътрудничат с училища или университети с цел наемане на млади хора.

Финансирането ще бъде предоставяно с ресурс от кредитна линия, предоставена от Европейската инвестиционна банка в рамките на инициативата "Работа за младите хора". Тя има за цел да подпомогне подобряването на положението на младите хора на възраст под 25 години чрез създаването на трудови възможности. По данни на НСИ към края на 2015 г. младежката безработица (при хората до 29 години) в България е 14.5%. Сибанк е първата финансова институция в страната, с която ЕИБ ще си сътрудничи в рамките на програмата за работа за младежи "Умения и работни места – инвестиране в младите хора".
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  42 avatar :-|
  42
  • - 1
  • + 6

  СССР пасти да яде, в новия ЕССР чиновници раздават пари на данъкоплатците на частни фирми, брутален социализъм. Другари дайте да дадем, ха ха ха.

  Нередност?
 • 5
  drkskwlkr avatar :-@
  Иван Арнаудов
  • + 4

  [quote#3:"georgi_ch1nk0v_"]Моите коментари получават по 10-40 минуса за 10 минути от засегнатите. [/quote]
  От мен получаваш минуси плюс доклади, защото безобразничиш с дългите си и несвързани коментари. Не е това мястото и не е това начинът!

  Нередност?
 • 6
  tehnolog avatar :-|
  Технолог
  • + 6

  Моето категорично мнение е, че тези финансови дотации изкривяват пазара. Преди се пробваха да раздават пари по грантови схеми, сега новата идея на еврочиновниците е, че банките ще се справят по-добре от държавната администрация.

  Предвиждам, че или няма да направят нищо, или на пазара ще се изсипят едни евтини, полуобезпечени кредити, които ще се материализират в ненужни сгради, машини и бентлита, а след няколко години всички ще ревем от къде е дошла кризата.

  Ако тези пари се дадат за образование - по голям икономически ефект ще има.

  Нередност?
 • 7
  damianrm1 avatar :-|
  damianrm1
  • + 5

  През последните месеци лихвите са от порядъка на 5.5-7% - МЕРСИ! По ЕУ дотации - 7 % лихва, че то без тях пак е толкова! Тия заеми са интересни САМО на тия фирми, дето като вземат, не мисля да връщат, сигурно с дейно участие на банките ще е /тия с БГ сосбтвеници :-)/ ! Мерси, аз лично, чист бизнес смятам да развивам!

  Нередност?
 • 8
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  До коментар [#4] от " georgi_ch1nk0v_ ": Съмнявам се някой да чете безобразно дългите ти коментари. Смени си концепцията, че само "засегнатите" ще ти обръщат внимание.

  Нередност?
 • 9
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  До коментар [#2] от "42":

  Човече, ти знаеш ли да четеш?
  Няма да раздават пари, а кредити! С по-ниски лихви! И по-ниски обезпечения!

  Нередност?
 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много позитивна инициатива. Фактът, че минава през банки, я прави много по-устойчива за политическо влияние. Освен това наистина е в услуга на гръбнака на икономиката - МСП.

  Нередност?
Нов коментар