Проверката на Етичната комисия за Бойко Атанасов във ВСС – не съвсем етична, не съвсем проверка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проверката на Етичната комисия за Бойко Атанасов във ВСС – не съвсем етична, не съвсем проверка

Председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров (вляво) и следовател Бойко Атанасов (вдясно) по време на изслушването на последния във ВСС.

Проверката на Етичната комисия за Бойко Атанасов във ВСС – не съвсем етична, не съвсем проверка

Вместо да изследват фактите, изнесени от следователя, част от кадровиците на Темида задълбаха в неговите личностни качества

16108 прочитания

Председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров (вляво) и следовател Бойко Атанасов (вдясно) по време на изслушването на последния във ВСС.

© Надежда Чипева


В понеделник пред Комисията по професионална етика и превенция на корупцията се проведе изслушването на следователя Бойко Атанасов пред Етичната комисия на ВСС. Първоначалната заявка за това изслушване беше проверка на фактите, изнесени от следователя. Част от членовете на ВСС обаче дадоха сигнал, че не смятат да извършват такава.

Някои от въпросите към Атанасов целяха да внесат повече яснота върху казуса, но други по-скоро търсеха пробойни в неговата работа като следовател.

В края на шестчасовото заседание, на което присъстваха по тяхно желание и негови колеги от следствения отдел, Етичната комисия стигна до извода, че поради твърде много противоречия, обемът на проверката следва да бъде изменен. Това означава или че тя ще бъде разширена в опит да се достигне до обективната истина, или по-вероятното – че ще стане обект на упражнения в стил "замазване", в които ВСС вече има опит (справка – скандалът "Яневагейт").

Повод за изслушването на Атанасов станаха изнесените от него данни, че в следствения отдел на Софийска градска прокуратура работи "шпицкоманда" под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров, чиято цел е да образува разследвания срещу представители на властта с цел впоследствие те да бъдат рекетирани. Паралелно с това, Атанасов беше подал във ВСС сигнал срещу  Цацаров за системно неизпълнение на неговите задължения – за това, че не е осигурил средства за аудио и видеозапис на разпитите, провеждани в СГП.

"Как така избрахте точно тази кофа за боклук?"

По време на изслушването на Бойко Атанасов бяха задавани въпроси свързани пряко с неговата личност и работа като следовател. А самата им формулировка хвърли сянка върху желанието на част от членовете на ВСС да извършат обективна проверка на фактите, изнесени от него.

Така например председателят на дисциплинарната комисия във ВСС Галя Георгиева го попита дали е "запознат с Класификатора на административните длъжности в съдебната власт", колко досъдебни производства е успял да приключи лично през 2015 г. и дали е участвал в конкурси за избор на председател в органите на прокуратурата. Последното той сам потвърждава в интервютата си пред "Биволъ", а пък и е добре известно, предвид факта, че решенията за избор на административни ръководители се вземат публично от ВСС.

"Колега Атанасов, така понеже очевидно имате познания по полицейска дейност – дали е възможно просто малко да ми разясните какво разбирате под вербовка - и понеже казахте, че сте били началник на този сектор – как ви вербоваха, кой ви вербова – аз досега не съм го срещал това понятие", запита пък Румен Боев.  Той визира твърденията на следователя, изнесени пред "Биволъ", че е бил убеждаван да стане ръководител на първи сектор – "Специализиран" в столичното следствие от тогавашния ръководител Петьо Петров – Петьо Еврото. А при опит да откаже е бил повикан от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, като е бил уведомен, че срещу него има образувана преписка и може да бъде задържан по всяко време.

Настоящият представляващ ВСС Димитър Узунов пък се поинтересува за кой период се отнасят твърденията на Бойко Атанасов – "от встъпването на г-н Цацаров или отпреди това?" и защо не е визирал проблемите, които описва в работата на следствието още в концепцията си за председател на СГП.   Всъщност, проблемите с неравномерната натовареност на следователите и (не)случайното разпределение на преписките в прокуратурата са основен мотив в концепцията на Атанасов от 2014 г., когато той губи надпреварата за поста от считания за близък до ДПС Христо Динев.

За финал председателят на атестационната комисия Милка Итова, която попита Атанасов "как така е решил да рови точно в тази кофа за боклук", визирайки репортажа на bTV, в който следователя показа нарязаните документи по делото КТБ, захвърлени в контейнер на ул. "Монтевидео" – намиращ се срещу Столичната следствена служба.

Ясен Тодоров не намира основания за отвод

В началото на заседанието стана ясно, че Атанасов е поискал председателят на етичната комисия Ясен Тодоров да  си направи отвод заради съмнения за предубеденост. Ясен Тодоров отказа да се оттегли с аргумента, "че не се счита за предубеден".

"Много добре знаете, че аз съм бил следовател в този следствен отдел (преди да стане член на ВСС, Тодоров е следовател в СГП, бел. ред.) и съм изкарал 15 години в него. Не знам дали има някой друг, който да е работил именно в този отдел. Най-вероятно тази или следващата година аз ще се върна на работа на същото място и ще се радвам, когато се върна, следствието да се ползва с по-високо обществено доверие, отколкото има в момента". След което увери Атанасов, че всички факти ще бъдат подложени на обективна проверка и с тази трактовка Тодоров даде ход на изслушването на следователя.

Атанасов: Създадената структура в прокуратурата е незаконна

"За длъжността административен ръководител на отдел "Специализиран" в следствието бях назначен от председателя на Софийска градска прокуратура (Николай Кокинов, бел. ред.)", разказа Бойко Атанасов по повод изнесените от него твърдения, че сам е бил назначаван за ръководител на "шпицкомандата", за която говори. "Преди заемането на длъжността на мен ми беше казано, че ще се гледат дела срещу управляващите и от мен се иска да подбера 25 човека, които да работят по тези дела. Веднага уведомих главния прокурор, че такава организация не може да съществува (не е предвидена в Закона за съдебната власт, бел. ред.). Оттук насетне съм присъствал на няколко разговора в кабинета на Петьо Петров, когато е давал указания как да се работят тези дела – освен това ми е добре известно, че са правени и оперативки за това как да се взимат тези решения".

Междувременно Атанасов отказва да работи на тази длъжност и излиза в платен годишен отпуск за два месеца, а за негов заместник е назначен сегашния ръководител на отдела Илияна Кирова. "Като ръководител на този сектор, на мен ми е било разпределяно само едно досъдебно производство", допълва той.

"По Класификатора за административните длъжности деловодителките и шофьорите, и служителите за хигиената – всички те имат ръководители на сектори. Но за магистратите не ми е известно да имат такива", каза той в отговор на въпрос на Галя Георгиева.

"Интересува ме, когато бъдат изслушани всички тези следователи от този отдел – дали им е упражняван натиск. Защото аз не съм изразил конкретно мнение за някой от тях, защото самата структура е незаконна, а действията на една незаконна структура – прокуратурата е репресивен апарат – могат да доведат до беззаконие. Няма законова разпоредба, която да констатира, че такъв отдел може да съществува", каза още Бойко Атанасов. Становището му беше по повод неговото твърдение, че срещу някои следователи са подготвяни преписки на ДАНС и ГДБОП с цел да бъдат използвани в удобен момент.

Колегите на Атанасов: Няма такова нещо

Сегашният ръководител на следствения отдел към СГП Иван Иванов разкри съвсем различна картина за работата там. "Безспорно има дела, които са срещу неизвестен извършител – които са в първи сектор. Имало е такива дела, но те са били приключвани максимално бързо. Не ми е известно да има дела, които да стоят висящи и по които просто да не се вършат действия", заяви той.  Изказването му беше по повод изявлението на Бойко Атанасов, че именно във въпроосния първи сектор действа "шпицкомандата".

И разкри каква е функцията на т.нар. административни ръководители на въпросните сектори. "От моята гледна точка, завеждащите сектори осъществяват техническа и координационна дейност – в случаите, когато от някой следовател трябва да се изготвят дежурства, например. На тях не са им вменени функции по ръководство – такива няма и как да има. Това, с което ме подпомагат е чисто организационно".

Настоящият ръководител на въпросния първи сектор Илияна Кирилова също заяви, че твърденията на Бойко Атанасов са безпочвени. "Какво прави ръководителят на сектор? Най-общо казано оправя дежурствата и свиква т.нар. оперативки, на които се коментират отделни дела. По време на тези оперативки сме вадили практика (вероятно става въпрос за съдебни решения по сходни казуси, бел. ред.), това сме правили", посочи тя.

Пред ВСС застана и наблюдаващият прокурор по КТБ Иван Гешев, който наблюдава единствено това разследване от две години. Той също отрече твърденията на Атанасов, похвали работната атмосфера и собствената си работа по делото, по което работи. Той нападна Атанасов и го обвини, че не говори с факти, асе държи като Корадо Катани срещу сицилианската мафия. Обясни как е взел по делото КТБ – забранил да се хвърлят материали, забранил да се ползва интернет на компютрите, на които се работи по това производство, да има задължително външна памет, да се заключват кабинетите, а материалите да се съхраняват само в една стая, да се проверява кой влиза и кой излиза.

Близо един час след края на изслушването председателят на етичната комисия Ясен Тодоров обяви пред bTv, че се готви атака срещу столичното следствие, която цели да бъдат прикрити престъпления на прехода. По думите му обемът на проверката ще бъде изменен така, че да се работи с факти, защото твърденията на Атанасов били общи (следователят неколкокранто заяви, че всяка негова теза може да бъде подкрепена с документи). Какво точно ще реши комисията ще стане известно на следващото й заседание - в понеделник.

Цацаров: Нека Атанасов продължи да говори

Главният прокурор Сотир Цацаров, който не присъства на заседанието на етичната комисия (там бяха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и други членове на ВСС, които не са членове на комисията) обяви, че е по-добре Атанасов да продължи да говори, иначе щяло да се предположи, че нещо се покрива. Коментарът му, на следващата сутрин пред БНТ, по повод твърденията на следователя за натиск над прокурори, и за шпицкоманда в следствието, се изчерпа с пример за разследването срещу депутата от ДПС Илия Илиев, на когото вчера той е поискал имунитета.

"Това разследване плод на същото ли е? Това разследване е плод на много труд. Тук нещата са изряден договор, изряден ремонт. Трудно можете да кажете, че пътят не е ремонтиран, трудно можете да кажете, че документацията не е изрядна. Само че просто едни 3 млн. лева от държавния бюджет ги няма. За нас фактите са неоспорими", заяви още Цацаров. Илия Илиев е разследван за длъжностно присвояване на 3 млн. лв.  

Как започна всичко


До скандала се стигна, след като следовател Бойко Атанасов даде интерво пред сайта "Биволъ", публикувано на няколко части, в което заяви, че в рамките на следствения отдел на Софийска градска прокуратура съществува своеобразна "шпицкоманда" под контрола на главния прокурор. Тя разглежда предимно дела срещу представители на властта, а съобразно конкретния политически момент, делата биват спирани и започвани наново, с цел да бъде осъществяван рекет върху субектите на тези проверки. Атанасов заяви също така, че на следователите в следствения отдел към СГП не са осигурени елементарни технически условия за провеждането на разпити (за което е внесъл сигнал във ВСС срещу главния прокурор), а разпределянето на делата е далеч от равномерно. Атанасов заяви още, че е бил вербуван от скандалния следовател Петьо Петров – Еврото в опит да бъде назначен за оглавяващ въпросната "шпицкоманда", а когато е направил опит да откаже, е бил заплашен с повдигането на обвинения срещу него.

В понеделник пред Комисията по професионална етика и превенция на корупцията се проведе изслушването на следователя Бойко Атанасов пред Етичната комисия на ВСС. Първоначалната заявка за това изслушване беше проверка на фактите, изнесени от следователя. Част от членовете на ВСС обаче дадоха сигнал, че не смятат да извършват такава.

Някои от въпросите към Атанасов целяха да внесат повече яснота върху казуса, но други по-скоро търсеха пробойни в неговата работа като следовател.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Същото като при Ченалова. Вместо да разследват механизмите на корупция, те се плъзгат по повърхността. Следва тотално медиийно очерняне.

 • Kamen Kozarev

  #КОЙ в действие. Предубеденост, неподплътена огромна увереност в личния опит, и солидна порция 'аз на теб, ти на мен'. Изчезнете, или ще ви изметем!

 • 3
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  "Какво прави ръководителят на сектор? Най-общо казано оправя дежурствата и свиква т.нар. оперативки, на които се коментират отделни дела.''

  ...нямам думи - ако това (случайно) е вярно - само за това ли получават заплата тези ''ръководители'' ?? Да ''оправят'' дежурства и да свикват ''аперитивки'' !?? - Абе, богата държава сме - щом плащаме заплати на такава работа !!!

  (макар, че най-вероятно изглежда тези длъжности да са това, което предполага Бойко Атанасов, а именно, просто Контрольори, които да гледат да не ''кривне'' разследването в ''грешна'' посока - неудобна за бандата на Петьовци и др. ...)

 • 4
  jordani avatar :-|
  jordani

  Е кой да ги изследва ? Ясен Секса със смс-те ?

 • дедо Андро

  На източния фронт нищо ново.
  (По български автори)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK