ВСС се готви да повиши бивши инспектори без конкурс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

ВСС се готви да повиши бивши инспектори без конкурс

Преди да стане съдебен инспектор Димана Йосифова беше съдия в Софийски градски съд. Сега тя иска от ВСС да я възстанови във Върховния административен съд.

ВСС се готви да повиши бивши инспектори без конкурс

Димана Йосифовa, която провери ВАС и не откри нарушения, иска да стане съдия там

17300 прочитания

Преди да стане съдебен инспектор Димана Йосифова беше съдия в Софийски градски съд. Сега тя иска от ВСС да я възстанови във Върховния административен съд.

© Георги Кожухаров


Върховният кадрови орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да произведе поредния скандал. Мнозинството на съвета се готви да "повиши" без конкурс доскорошните членове на Инспектората към ВСС (ИВСС), чиито мандат изтече.

Това научи "Капитал" от членове на съвета, които споделиха, че от няколко дни тече лобиране за вече бивши членове на съдебния инспекторат.

Доскорошният член на ИВСС Димана Йосифова, която преди да бъде избрана за съдебен инспектор, беше съдия в Търговското отделение на Софийски градски съд, иска да бъде възстановена във Върховния административен съд (ВАС). Като съдебен инспектор тя извърши проверката по разпределението и формирането на съдебните състави по делото за уволнението на Камен Ситнилски от ВСС, като накрая прие, че няма нарушения.

По информация на "Капитал" за повишение във ВАС се бори и Весела Николова, която преди да бъде съдебен инспектор беше съдия в Административен съд - София град.

Председателят на ВАС Георги Колев потвърди, че е имало постъпили такива молби и че личното му мнение е, че те следва да бъдат уважени, но крайното решение ще бъде на съвета.

Други бивши съдебни инспектори дошли от по ниски етажи на системата също са поискали повишение. Албена Костова, Моника Малинова и Албена Кузманова са били прокурори в градска прокуратура, Любомир Иванов е следовател в същата структура, а Янка Гочева е от окръжна прокуратура. Всички те са посочили, че искат да бъдат възстановени една инстанция по-високо от тази, която са заемали преди да бъдат съдебни инспектори. Останалите трима от доскорошния състав на съдебния инспекторат са заемали постове във върховните инстанции на съдебната власт.

Албена Костова, Моника Малинова и Албена Кузманова са прокурори в градска прокуратура, а Любомир Иванов е следовател в същата структура. Янка Гочева е в Софийска апелативен прокуратура.

Сюжетът с опита на бивши инспектори да получат повишение по втория начин повтаря събитията от 2012 г., когато тогавашните инспектори (сред които и Ясен Тодоров, който днес е председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет) пуснаха молби да бъдат възстановени на по-високи длъжности. След скандал ВСС отказа, а ВАС потвърди решението на съвета, като категорично прие, че законът гарантира на бившите инспектори само възстановяване на не по-ниска от заеманата преди избора длъжност.

На 15 март 2016 г. в редакцията на в. "Капитал" се получи писмо от главния инспектор Теодора Точкова. Публикуваме го без редакция и съкращение:

Обръщам се към Вас във връзка с публикация на сайта на в. "Капитал" от 9 март 2016 г. със заглавие "ВСС се готви да повиши бивши инспектори без конкурс", в която е поднeсена неточна информация, започваща от заглавието и подзаглавието. Тя засяга доброто име на инспекторите от втория мандат на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), на институцията и уронва престижа на съдебната власт като цяло. Затова бихме искали да се възползваме от правото си на отговор и да публикувате нашето опровержение в сайта на в. "Капитал".

По този повод бих искала да внеса следните уточнения:

Молбите за назначаване на длъжност съдия, прокурор или следовател на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им за инспектори в ИВСС се основава на закона. Разпоредбата на чл. 50 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) гласи, че при изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване на основание чл. 48, ал. 1 т. 1 от ЗСВ главният инспектор и инспекторите се възстановяват на длъжност не по-ниска от заеманата преди избора. Тълкуването на разпоредбата не означава автоматично възстановяване на длъжността, която е заемана преди избора – в правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС) е да бъде извършена преценка в тази насока. Преценката трябва да се основава на разписаните в ЗСВ критерии, по които се подбират всички кандидати за инспектори – те трябва да са юристи с високи професионални и нравствени качества с юридически стаж поне 12 г., а за главния инспектор – поне 15 г., от които - специфичен стаж на магистратска длъжност от окръжно ниво нагоре. Всички инспектори са избрани поименно от Народното събрание с мнозинство 2/3 от всички народни представители и мандата им е свързан с изпълнение на задължения от най-висок държавен интерес. По време на мандата на досегашните инспектори са извършени близо 500 комплексни планови, тематични, контролни и инцидентни проверки в органите на съдебната власт, отговорено е на повече от 8000 сигнала на граждани и магистрати за нарушения в правосъдната дейност, правени са предложения за уеднаквяване на противоречивата практика, както и множество предложения до ВСС и административните ръководители за налагане на дисциплинарни наказания на магистрати за допуснати от тях нарушения в служебната дейност.

Необходимо е също така да се посочи, че при избор на административен ръководител в институция на съдебната система често кандидати от по-ниски нива на съдебната система – районен съд или прокуратура – се кандидатират за ръководна позиция на окръжно ниво. След изтичане на мандата, съответният ръководител остава редови съдия или прокурор в окръжния съд или прокуратура, чийто ръководител е бил. Тоест той получава автоматично мястото на магистрат на по-горно ниво. Същото се случва и с председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор – те стават съответно съдии във ВКС, ВАС или прокурор във ВКП. Затова и изборът на инспектори и главен инспектор в ИВСС и възстановяването им в средите на магистратите би трябвало да се разглежда като една от постоянните кариерни стъпки.

По тези съображения внушенията в публикацията, че инспекторите искат да "прескачат" нива в съдебната система, е меко казано, некоректно. По-скоро е налице празнота в нормативната база, която да урежда справедливо статута и възможността за развитие на инспекторите, главния инспектор и членовете на ВСС след изтичане на мандата им.

В дописката е цитирано и името на инспектор, който преди два месеца е напуснал по собствено желание Инспектората и се е върнал на предишното си работно място, без да е направено искане за повишение, но от написаното това не става ясно, а впечатлението е, че е поискано повишение.

Вярвам, че настоящото опровержение няма да остане без внимание от Ваша страна, защото неточното и неправилно поднасяне на информация накърнява достойнството на инспекторите. От друга страна прецизността и коректността е основно задължение на всеки журналист, особено за тези, които наблюдават съдебната система.

С УВАЖЕНИЕ: ТЕОДОРА ТОЧКОВА, ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР

Върховният кадрови орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да произведе поредния скандал. Мнозинството на съвета се готви да "повиши" без конкурс доскорошните членове на Инспектората към ВСС (ИВСС), чиито мандат изтече.

Това научи "Капитал" от членове на съвета, които споделиха, че от няколко дни тече лобиране за вече бивши членове на съдебния инспекторат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец

    Нищо ново под погледа на Темида/българската де/.нищо,правене,безкрайно количество съдий,съдийки,подсъдийки,помощник съдий,помощник съдийки,калфи съдий,калфи съдийки,чираци съдий,чираци съдийки, прокурори,прокурорки,/помощници,калфи,чираци/,следователи,следователки/помощници,калфи,чираци/ и да не почвам народната полиция,щото нема да ми стигне да изброявам лицата на които плащаме за да си вършат работата.Айде стига,щото в българия ше останат пенсионери и правораздаватели за които няма кой да им заработва заплата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK