Нов шанс за КЗК

Пропадането на избора на нови комисари е добра новина. Първите номинации за най-важния регулатор бяха малко, със спорни биографии или партийно минало

Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател - номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков (правият на снимката), оттегли кандидатурата си.
Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател - номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков (правият на снимката), оттегли кандидатурата си.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател - номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков (правият на снимката), оттегли кандидатурата си.
Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател - номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков (правият на снимката), оттегли кандидатурата си.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
За борба с монополите, картелите и с нагласените обществени поръчки е нужен екип от специалисти, които са смели, компетентни и с добра репутация.

Първият опит за избор на ново ръководство на най-важния регулатор в държавата - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пропадна и сега депутатите ще започнат нова процедура. Развръзката дойде, след като единственият кандидат за председател - номинираният от ГЕРБ юрист Росен Желязков, оттегли кандидатурата си, а два дни по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му няма да участва в избора.

Започването на нова процедура за подбор е добра новина, тъй като в първата внесените кандидатури бяха малко и, меко казано, слаби. Много от предложените 11 кандидати бяха без опит в областта, със спорна биография или чисто партийни кандидатури. А за борба с монополите, картелите и с нагласените обществени поръчки е нужен екип от специалисти, които са смели, компетентни и с добра репутация.

Освен това лидерът на ДСП Радан Кънев обяви, че има "задкулисни договорки за новия състав на КЗК, като се разпределят партийните квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти". Точно след тази критика Борисов обяви, че ГЕРБ няма да участва. А процедурата наистина протече скоростно между празниците, партиите внесоха ограничен предрешен списък от кандидати, не се изчакаха и полагащите се според гласуваните правила 3 дни за въпроси към номинираните от медии и неправтилествени организации.

Кога ще започне новата процедура е неясно засега, но тя трябва да е скоро, защото комисарите в регулатора са с изтекли мандати от половин година, а председателят Петко Николов е начело на КЗК вече 13 години.

Кандидатът за председател: Съмненията пречат, оттеглям се

На заседанието на икономическа комисия в сряда трябваше да се изслушат кандидатите. Пръв беше кандидатът за председател Росен Желязков, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов и беше главен секретар на Министерския съвет в предишното правителство. Той обяви, че споделя общото разбиране за огромното значение на КЗК за свободния пазар като гарант за устойчива икономика в полза на потребителите.

"Вярвам, че бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка. КЗК е независим орган и поставянето под съмнение на нейния състав руши доверието и парализира дейността й. В личен план не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг", обяви Желязков.

Той допълни, че не търси служебна победа. "Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност. Това не е волята на тези, които са издигнали кандидатурата ми", коментира Желязков. Той допълни, че няма съмнение в професионалните си качества, че позицията му е лична и е информирал за нея вносителите на кандидатурата му. С пожелание за успех към останалите кандидати и думите, че "КЗК има нужда от доверие", Желязков напусна залата.

(Не) продължаваме напред

След изненадващия ход председателят на икономическата комисия Петър Кънев обяви, че ще бъде пусната нова процедура за председател, тъй като кандидатурата на Желязков отпада.

Мартин Димитров от Реформаторския блок отвърна, че трябва да има гласуване дали процедурата да продължи.

"Позицията на Росен Желязков е мъжка. След оттеглянето на единствената кандидатура за председател процедурата закъсня шест месеца и е редно да има нова, при която да има повече кандидати и конкуренция", каза Димитров.

Комисията гласува дали да продължи работа, но гласовете "за" бяха наравно с тези "против" и "въздържали се". Кънев понечи да продължи изслушването, но Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че според правилника при равен брой гласове предложението не е прието.
От БСП поискаха да бъде уважен трудът на кандидатите, които щяха да правят презентации за работата си в антимонополния регулатор. Петър Кънев поиска 15 минути почивка. Мартин Димитров отвърна, че това е крайно несериозно и са длъжни да отложат заседанието поне с един ден, ако не с една седмица.

Петър Славов от Реформаторския блок каза, че според правилата не може да се направи ново предложение за председател, защото срокът е изтекъл и трябва да има нова процедура за председател, а законът казва, че кандидатурите се гласуват анблок.

В крайна сметка беше дадена петминутна почивка, като част от депутатите се скупчиха около единия от кандидатите – преподавателя по конституционно право проф. Пламен Киров, който е бивш член на Конституционния съд и на Централната избирателна комисия, за да им разясни процедурата. По думите му процедурата се открива от Народното събрание и за да се закрие, е необходимо изрично решение на парламента за това. При съществуващите процедурни правила не може да се номинират нови кандидати за председател и той да се избира отделно, освен ако парламентът не измени отново в зала правилата. На подобно мнение беше и единият от номинираните за заместник-председател на КЗК Димитър Кюмюрджиев. Повечето от кандидатите коментираха, че Росен Желязков им е съобщил, че се оттегля минута преди началото на заседанието и че са очаквали процедурата да се провали след сигнала от Бойко Борисов.

След почивката председателят на икономическата комисия Петър Кънев обяви, че не могат да прекратят процедурата и това може да стане само в зала, а Полина Карастоянова от Патриотичния фронт отново предложи изслушването да продължи. С осем "за", един "против" (Мартин Димитров) и девет "въздържали се" заседанието беше прекратено.

 

Кои бяха кандидатите

Росен Желязков (ГЕРБ) - съветник на премиера Бойко Борисов. В първия му кабинет беше главен секретар на Министерския съвет, а преди това - на Столична община по времето когато Борисов беше кмет. Желязков беше единственият подсъдим по аферата с изборните бюлетини "Костинброд" и беше напълно оправдан.

Георгица Стоянова (номинирана от ГЕРБ) - директор на правна дирекция в Министерството на отбраната, преди това юристконсулт в областната администрация в Благоевград.

Димитър Кюмюрджиев (Патриотичен фронт) – заместник-министър на отбраната, бивш член на КЗК от 1997 до 2003 г.

Проф. Пламен Киров (ДПС) – бивш конституционен съдия и член на ЦИК, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", секретар по правните въпроси на президента Георги Първанов от 2001 до 2006 г.

Анна Янева (БСП) – бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката при тройната коалиция и в правителството на Орешарски, бивш лидер на софийската организация на социалистите и се счита за близка до Румен Овчаров.

Кирил Добрев (БСП) – депутат от БСП в последните четири парламента. Финансист. Син на покойния вътрешен министър Николай Добрев. Семеен приятел на президента Георги Първанов.

Красимир Витанов (СДС) – бивш юристконсулт на компания на Моника Станишева, в момента управител на държавното дружество "Екоинженеринг-РМ". По времето на управлението на Пламен Орешарски е председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз".

Николай Илчев (АБВ) адвокат от Велико Търново, общински съветник и в момента заместник-председател на общинския съвет. Кандидат за кмет от листата на АБВ.

Калина Павлова (БДЦ, групата около Христо Ковачки) – адвокат, бивш юристконсулт на компании от групата на Ковачки.

Стамен Гърбелов (БДЦ от коалицията "Народен съюз") – директор на "Нелоялна конкуренция" в КЗК от миналата година, работи в комисията от 2008 г. Преди това е бил консултант на "Шарлопов хотелс" и "Роял клуб".

Кирил Дойчинов (Муса Палев от групата депутати около Лютви Местан) – управител на консултантска компания, бивш служител на Агенция "Пътна инфраструктура", работил е в КЗК.