Парламентът одобри електронното гласуване на първо четене

Депутатите подкрепиха и създаването на избирателен район "Чужбина", активната регистрация, задължителното и машинното гласуване

Депутатите одобриха на първо четене в четвъртък поредица проекти за поправки в Изборния кодекс, сред които предложението на Реформаторския блок за гласуване по интернет, както и конкурентното предложение на ГЕРБ, идеята на управляващата партия предизборните кампании да продължават 21 дни вместо 30, както и предложенията за машинно гласуване. Мина още и идеята на Патриотичния фронт за задължително гласуване и промяна на прага за преференциите. Народното събрание отхвърли проектите на Георги Кадиев и ДПС за разрешаване на агитацията на майчин език, както и на "Атака" за здължителното гласуване и образователен ценз.Всички приети предложения ще трябва да преминат и през второ четене в правната комисия, както и в пленарната зала, където текстовете могат да бъдат променяни. Очевидно между четенията ще се водят и споровете и ще се взимат важни решения за електронното гласуване и неговите параметри. 

Задъжително гласуване?

Със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се" парламентът изненадващо прие на първо четене задължително гласуване. Текстовете са са предложени от ПФ и предвиждат глоби от 50 лв. за тези, които не са упражнили правото си на глас или лишаване от социални помощи за 3 месеца. За хората с трайни увреждания и за възрастните над 80 години не се предвиждат наказания. Идеята за задължително гласуване срещна сериозен отпор от страна на ДПС, които се заканиха да го атакуват в Конституционния съд. Хамид Хамид отбеляза, че освен конституционния проблем се създава и друг - как ще се осигури възможност на всички българи по света да гласуват и как ще бъдат санкционирани тези хора. Мярката защити Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, според който над 50% от хората я подкрепят и тя ще доведе до оздравяване на политическата система. Оставяме дискусионен въпроса за санкциите и глобите, но това е лек срещу онези автобуси, които непрекъснато променят изборния резултат в определени региони, добави той.

Застрашена ли е преференцията?

Бяха приети три законопроекта, които предвиждат промяна на прага на преференцията за местните избори, която сега е 7% от общинската избирателна квота (колкото гласа са нужни за един общински съветник). Одобрената идея на ГЕРБ е да бъде 7% от гласувалите за съответната партийна листа, ДПС иска да е поне колкото общинската избирателна квота, а ПФ - половината от общинската избирателна квота.

Мартин Димитров от РБ се усъмни, че на второ четене преференцията може съвсем да отпадне. Данаил Кирилов от ГЕРБ пък му напомни, че на консултациите са се разбрали за промяна на прага на преференцията в разумни граници.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Задължителното гласуване би дало резултати по целесъобразност (за някои), но е теоретически неправилно. Правилното решение е да се въведе образователен ценз - около 5-ти клас - и максимална възраст за гласуване - около 55-60 г. Това изисква промяна в Конституцията и преподписване на редактирани международни документи или оттегляне на подписите от тях. Но историята изисква това да се направи, защото е изключително важно.
  Вместо образователен ценз, без преподписване на международни документи и промяна на Конституцията, може да се въведе усложнена бюлетина, играеща ролята на тест за интелигентност.
  Маймуните и неграмотните НЕ ТРЯБВА да гласуват, а не да се търсят начини те да гласуват, но гласът им някак си да се омаловажи. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена и това трябва официално да се отрази в системата на гласуване.

 • 2
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Тези в чужбина трябва да бъдат изключени от гласуването. Традиционно те гласуват крайно некомпетентно и вредно, за по-голямото зло - ние с протести сваляме ГЕРБ, а те пак гласуват за тях. Те гласуваха и за Гоце (оттам и за ДПС и тройната коалиция), и за мадридския измамник. За турците да не говорим. Живеят в собствен свят, теоретично и далеч от реалностите и се бъркат, където не разбират, затова трябва да им се отнеме правото на глас! "На чужд гръб и 100 тояги са малко!", "Сит на гладен не вярва". Да си стоят в страната и да си търпят последствията от гласуването!

 • 3
  anonymous100 avatar :-|
 • 6
  soa1414769569380920 avatar :-|
  Krasimir Bambalov

  Хахаха, с тоя образователен ценз Волен и компания сами си режат ръката.

 • 7
  nogica avatar :-|
  nogica

  1-5 защо грамотният на 65г да не може да гласува -не разбрах. Тъпанарите и продажниците между 18-65 могат не разбрах. Работещи и живеещи в чужбина има 2,5млн.БГ.В Турция само 250-300 000. стига сте писали простотии.

 • 8
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  До коментар [#7] от "nogica":

  Май на теб трябва да ти се обясняват много по-елементарни неща. Например защо гласуването за БСП и Гоце през годините без последните 2 избори, е било изключително лошо.

 • 9
  ideyazabulgaria avatar :-|
  ideyazabulgaria

  Мащабна корупция продължава да тресе клетата ни държава

  Нашите депутати извършиха още едно „геройство“- одобриха на първо четене в четвъртък поредица проекти за поправки в Изборния кодекс, сред които предложението на Реформаторския блок за гласуване по интернет, както и конкурентното предложение на управляващата партия ГЕРБ предизборните кампании да продължават 21 дни вместо 30, и предложението на Мая Манолова за машинно гласуване. Ще ги коментирам :
  Интгернетно гласуване е въведено само в Естония, машинното гласуване е отменено навсякъде в Европа. А намаляване срока на предизборните кампании от 30 на 21 е трик на управляващата партия ГЕРБ владееща ЦИК, която показва, че тя няма нужда от предизборна пропаганда, защото те си сменят крайните изборни резултати в ЦИК без да ни питат. Това са го вършили вече 70 години непрекъснато, откак комунистите не са спрели да ни управляват. Първо го вършиха в своята тоталитарна комунистическа държава, при която 9 души от Полютбюро на единствената партия БКП нареждаха крайните резултати в изборите „99% за тях“. След 1989 г БКП елит създаде всички партии в България и чрез тях остана на власт, а Полютбюро бе преобразено в ЦИК избиран на квоти от партиите в парламента, като най голямата партия стои начело и „дъвчи“ крайните резултати и партиите си раздават помежду 1,5 милионна „мъртви души“ предимно на умрели хора, съзнателно държани в избирателния списък от партиите.
  До 2009 г най голямата партия беше БСП и заедно с авера си ДПС променяха крайните резултати на изборите
  След 2009 г ГЕРБ се възкачи на престола и от тогава е фалшифицират всички изборните резултати чрез своите избрани софтуерни фирми, променящи крайните числа, както им е разпоредено отгоре.
  В сегашния избирателен кодекс регламентен за работата на ЦИК, районите и общински комисии, нито има закон за избирателния списък .
  Сега бат Боко има намерение да остане на власт доживотно по примера на първия си работодател Тодор Живков и с лекота променя закона.
  Нито интернетно гласуване ще се въведе, нито машинно. Всичко е за парлама и прах в очите на обществото.
  Интернотното гласуване по принцип ще улесни нашата над 3 милионна западна емиграция да гласува по интернет, но нейния глас въобще не е изгоден за нашата политическа мафия, защото нашите емигранти я отричат изцяло. Живели в високо демократични и правови държави българската западна емиграция сега отрича нашата политическа мафия и не желаят да гласуват за нея.
  Освен това без правова държава, която да следи изпълнението на закона и ликвидира корупцията при продължаване политическия избор на ЦИК и управление на изборите от партиите, няма никаква гаранция че в ЦИК няма да бъде подменен софтуера, както е правен до сега .
  „Машинното гласуване“ е мащабна корупция измислена от нашата политическа мафия да си пълни джоба на гърба на българските данъкоплатци. То беше експериментирано в 3 богати европейски държави- Швейцария, Германия и Финландия и техните съдилища го отмениха, поради показване на големи грешки. Машините се произвеждат само от една американска фирма и една струва 50 000 долара. Да се поставят машини във всички 13 000 избирателни секции машини означава 50 000 Х 13 000 = над половин милиард долара трябва да плати най-бедния данъкоплатец в Европа- българския.
  Като имате представа каква мащабна корупция тресе държавата от 30 години в най високите етажи на властта, непременно фирмите на политици като Мая Манолова ще застанат посредници при вноса на машините и 20 % най малко комисионна отива в техния джоб.
  Но българските политици показаха отдавна на Европа, че са МАФИЯ нямаща равна на себе си. Сега Европа поставя българската мафия на първо място, дори италианската ряпа яде пред българската ,която държеше до сега приза, слезе на второ място и ряпа да яде пред българската. Преди тя държеше първото място, сега слезе на второ. Вече 30 години българските политици грабят българския народ, катализират мащабна корупция и работят против интересите на народа си. В техните редици няма нито едно изключение от 1985 г насам. Мащабна корупция продължава да тресе клетата ни държава изстисдкваща последните и сили,държаща я с най-нисък жизнен стандарт в Европа, направило я умираща нация и държава.
  www.ideyazabulgaria.org , www.facebook.com/ideyzabulgaria


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход