Незаконната реформа

Решението на Конституционния съд да отмени разделянето на медицинските услуги постави ново препятствие пред Петър Москов

Министърът ще трябва да пренапише един от основните текстове, които посочи за реформа - за основния и допълнителния пакет здравни услуги.
Министърът ще трябва да пренапише един от основните текстове, които посочи за реформа - за основния и допълнителния пакет здравни услуги.
Министърът ще трябва да пренапише един от основните текстове, които посочи за реформа - за основния и допълнителния пакет здравни услуги.    ©  Юлия Лазарова
Министърът ще трябва да пренапише един от основните текстове, които посочи за реформа - за основния и допълнителния пакет здравни услуги.    ©  Юлия Лазарова
Модерният парламентаризъм определя засилена роля на изпълнителната власт, смята здравният министър.

Хаос. Това, което се случва в здравеопазването след две новини от тази седмица, трудно може да бъде наречено с друга дума. Конституционният съд отмени един от стълбовете на здравната реформа на министър Петър Москов - разделянето на медицинските услуги на основен и допълнителен пакет, а междувременно Върховният административен съд на практика спря влизането в сила на здравната карта, основните наредби по здравните закони и повечето медицински стандарти. Всички тези наредби, както и несъстоялият се Национален рамков договор с лекарите, трябваше да влязат в сила от 1 април, което е след по-малко от месец. В момента институциите подготвят служебни решения как да работят с болниците и лекарите, как бюджетите да се преразпределят по стария начин и как да останат в сила досегашните разпоредби. На практика обаче нито един лекар или пациент не знае със сигурност как ще се случва предоставянето на здравни услуги от следващия месец.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pex1440200322472287 avatar :-|
  maria sharkova
  • - 4
  • + 1

  Капитал, вие сте сериозна медия, която държи на качеството и коректността. Ето защо, когато имате неточности в статиите, това е много притеснително, защото не сте някоя жълта медия. По нито една наредба в момента, която е във ВАС, няма произнасяне за СПИРАНЕ, за да твърдите, "че междувременно Върховният административен съд на практика спря влизането в сила на здравната карта, основните наредби по здравните закони и повечето медицински стандарти". Решение по делото за методиката за здравната карта НЯМА, а по останалите казуси с оспорване на наредбите все още няма дори образувано дело, няма определение по хода, за да се е произнесъл съдът за спиране. Сайтът на ВАС е публичен и могат да се правят справки по делата, правете го, преди да публикувате подобни факти.

  Нередност?
 • 2
  gogotod avatar :-(
  gogotod
  • + 2

  Шаркова, сериозен юрист не би написал такава критика. Определението по делото е ясно - съда е определил Методиката за Нормативен акт по чл. 75 от АПК, т.е. публикуването му в ДВ го легитимира в правния мир. Такава публикация няма, следователно самия съд е предопределил нищожността на методиката. Досега има отменен оконачателно един медицински стандарт- по ревматология, всяка болница с ревматологично отделение, може вече да се опира само на медицинската наука, което е прекрасно. Същото се случи и със стандарта по обща хирургия, но МЗ най-нагло го публикува отново същия, подигравайки се на практика със съда. Което не е за учудване като, виждаме в МЗ повече хипертимия, отколкото смислени и последователни и най - вече законни действия.Впечалтителните ви напъни да давате насока и да менторствате на лекарите и кое какво е обикновено издават сериозна наклонност да властвате, а заяждането за очевидни неща, в които не сте права е метод.

  Нередност?
 • 3
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle
  • + 1

  Браво на автора на тази статия Десислава Николова. Надявам се най-после населението да разбере есенцията: 'Около половин година всички в здравния сектор гадаеха какво ще съдържат пакетите и в края на октомври 2015 г. се оказа, че разлика между тях и сегашния пакет на практика няма.' Да, решението на КС е просто присъда над 'фалшивата реформа' , а не за разделянето на пакетите.Конституционния съд не може да се произнесе по смисъла на текстовете ,защото в тези текстове няма нищо конкретно по разделянето на тези пакети. Двата пакета са просто същия пакет на НЗОК с въображаема линия. Нещо като една тиква асиметрично разделена на две , която пак си е същата тиква , а не купа с ягоди. Няма как да се произнесеш по текстове, които нищо не дефинират.
  А иначе какви да са пакетите:
  Първи пакет-минимален основен пакет чрез НЗОК -включващ един профилактичен преглед годишно и до два диспансерни прегледа за тези които имат хронично заболяване. Толкоз за тези вноски. Другият пакет доплащане или чрез вноски в частен здравно застрахователен фонд. Каквото си внесеш това ще ползваш. Иначе условно уж разделяне на два пакета на една и съща касичка , на един и същи бюджет е само и единствено блъф на управляващите.
  А тези в това правителство явно засега са се спрели само на блъфове, както блъфа ,че внасят вноски и плащат за здравното обслужване на деца и пенсионери....

  Нередност?
 • 4
  pex1440200322472287 avatar :-|
  maria sharkova

  Ами просто не сте прав, коментар 2: няма нито една наредба, свръзана с новото законодателство, която е отменена, а делата са само образувани, отменен е само стандартът по ревматология. Говорим за определени факти, които могат да се проверят на страницата на ВАС. Това, че Методиката има основание да бъде отменена, не значи, че е отменена към момента. Има голяма разлика от това едно дело да е обявено за решаване, от това да е решено и да има влязло в сила решение. На никой не менторствам, отдавна съм ви казала да не четете това, което пиша. Никой не ви задължава.

  Нередност?
 • 5
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  "До решението се стигна, след като 62-ма народни представители от БСП, ДПС, АБВ, БДЦ и независими обжалваха два текста в Закона за здравното осигуряване."

  Само като се види кой е против и става ясно, че Москов е бил на прав път. За съжааление измисления "съд" за пореден път пречи на всеки, който се опитва да промени нещо в тая държава. Лошото е, че дебилите гласували за въпросните партии и сега няма да разберат,че тези партии не искат нищо в България да се подобри, аа напротив.

  Нередност?
 • 6
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  4те партии имат повече депутати от герб, и представляват бьлгарските граждани. 38,39,15,11 е пове4е от 84 нали?

  Нередност?
 • 7
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  Коментар 4 ти сайта на вас четеш ли? Там пише РЕШЕНО. И си противоречиш хем нямало отменени наредби, хем само един имало стандарт отменен, който е наредба.

  Нередност?
Нов коментар