Бедни и разделени, завинаги?

Общините в България са в голямата си част без особен капацитет и с малко собствен ресурс. Промяната на този модел обаче е почти невъзможна

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат. Коалиционното правителство на Народния блок е свалено, а управлението се взема от представители на Военния съюз и политическия кръг "Звено". Първата реформа, която новите управници прокарват, променя устройството на страната - шестнайсетте окръга са превърнати в седем области, а 2500 селски общини се уедряват и сливат в 800.

След 1945 г. комунистическото управление разпределя по нов начин страната - появяват се 28 окръга, както и общини като Тунджа, Марица, Родопи и Добрич-селска, които нямат център, а са просто сбор от селата покрай някой голям град.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lout66 avatar :-|
  lout66
  • - 4
  • + 8

  Изходът е един , много прост но от него се губи рейтинг и няма мъж които да го направи .Данъците в големите и добре устроени градове да са по високи и за бизнесът и за гражданите , тогава самият бизнес ще избира къде да работи в по добра инфраструктура при по високи данъци или обратното ниски данъци но по лоши услуги , и постепенно след 10 - 20 години нещата ще се урегулират сами .
  Но както всички знаем във България няма мъже сред политиците и нещата вървят към живот в 4-5 големи града и всичко друго пустош.

  Нередност?
 • 2
  its32487564 avatar :-|
  дебелият
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#1] от "lout66":

  Това не е никакво решение. Всякакво вдигане на данъците ще се провали по няколко причини:
  1) Хората имат крайна нетърпимост към корупцията на правителството и абсолютно всички, с които говоря не искат да плащат 'нито стотинка повече на тия крадци'. И са прави. И масово ще се укриват данъци дори и от коректните платци, ако решат например за София корпоративния данък да е 15%, а не 10.

  2) На бизнеса му трябват някаква базова инфраструктура за да оперира. Пробвал ли си да стигнеш от София до Видин - около 260км са. Спазвайки знаците ги минавам за малко под 4 часа. Как да отваряш фабрики, когато нямаш базова инфраструктура вътре в града? Магистралите се правят или с европари или другия вариант е публично-частно партньорство, тол такси и т.н., но това трябва да инициатива на държавата. Кой ще прави фабрики и заводи в по-малките градове, когато много от тях изглеждат сякаш са били поле за военно учение.

  Ето според мен как трябва да се случат нещата:
  1) Ходил ли си в с. Чавдар? Ако не си отиди, много е хубаво. Няма нищо общо със селата в класическия вид, в който ги познаваме. Кметът се е хванал и е намерил финансиране (по европейски програми основно мисля) и го е направил перфектно. Имал е воля и желание и го е направил. Ако навсякъде отговорността и възможностите на кметовете по села, градове е по-голяма, а не централно правителствтото да определя бюджети и проекти, то хората по места ще знаят кой да обвинят или да похвалят. Съответно, когато видят че съседния град върви много добре ще засилят натиска над техния кмет и той да постигне подобни резултати.

  2) Ако само 1) се изпълни рискуваме да се засилят местните феодали. Затова трябва да има закони и механизми, когато на местно ниво се злоупотребява обикновени граждани да ескалират въпроса на инстанция независима от местните, която да направи проверка.


  Накратко казано - стига толкова с тази голяма и всеобхватна държава. Нещата трябва да се случват на микро ниво, където всеки може да види какво влиза като средства и какво излиза, отговорността да е ясно разпределена и да не се прехвърля топката. Ниските данъци са едно от основните предимства на България и сами по себе си ще привлекат хиляди инвеститори, ако просто се направи прословутата съдебна реформа и се намали ролята на държавата.

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 2

  Данъците са да се събират необходимите пари за поддържането на съответната административна единица.

  Това се забравя от управляващите. Популизмът е до време.. поддръжката обаче иска пари.. които трябва да дойдат от някъде. И колкото по-директна е връзката .. т.е. този който има интерес от поддръжката той трябва да плаща - толкова по-справедливо. А не някой друг в другия край на България. В момента точно този от този принцип всячески се бяга.

  Управляващите, а и не само те, а и избирателите собственици в съответната община искат - друг да им плаща за удобствата. Например - работещите/с ДОД/.. или консумиращите/с ДДС/. Реално обаче има ли човек имот, той трябва да плаща достатъчно и пропорционално на цената на имотите си - за да може инфраструктурата в съответната община да се поддържа подобаващо. Ако парите недостигат.. ами значи.. плащанията са малко.

  Щото колкото и да се намаляват разходите.. те не могат да се намалят под някакъв санитарен минимум, под който инфраструктурата започва да се руши.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 4

  Ето за селските общини - пари нямат. Нямат защото селата са малки с по 100-200-1000 къщи.. колко данък сгради да се събере? В същото време тия общини имат много хиляди декари земеделска земя, гори.. ливади - но не получават никакви данъци от тях. Популизъм в действие.. резултатът - там улиците са ужасни, междуселските пътища - също. Всичко по селата се руши. Изключвам единични общини дето са абонирани за европейски помощи/фондове - и пак по правило парите отиват за нещо луксозно, а малко по-настрани си остават разбитите улици и друга инфраструктура. След година две.. от луксозното няма нищо да остане - щото пари за поддръжка няма, няма и охрана и ще бъде окрадено за отрицателно време.

  Нередност?
 • 7
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 3

  Според мен това е най-главната тема след правосъдието и образованието.

  Нередност?
 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 2

  До коментар [#2] от "дебелият":

  ++++++++

  Нередност?
 • 9
  its32487564 avatar :-|
  дебелият

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Облагане на земеделските земи би било много трудно за реализиране. По селата, за които говориш живеят хора, които наистина нямат пари, ама наистина! Говорим за хора, за които хартиените пари са направо екзотика. Там заетост няма, има само пенсии, които покриват разходи за лекарства и други неща от първа необходимост. Храната или се отглежда в двора или се правят размени тип 20 яйца за 1 кг козе сирене. Описвам така подробно картината за да покажа, че такива хора наистина няма как да плащат каквито и да е повече данъци. Затова и данъка на къщите им е много нисък - за да може все пак нещо да се плати.
  Просто физическите лица са достатъчно натоварени с данъчно бреме и не слушайте левичарите, които искат да облагат това и онова, прогресивно или както още искате.
  Колкото до повишаване на приходите за малките села - ами необятните ниви, за които говориш най-често се обработват от юридически лица, които имат техниката да обработват стотици декари земя. Те ако са изрядни фирми трябва да плащат 10% корпоративен данък и 5% данък дивидент. Според мен трябва точно в тази насока да се работи, а именно да се облага печалба и да се следи да няма злоупотреби и този ресурс да отива пряко към населеното място. Да облагаш всеки декар земя, независимо за какво се ползва е все едно да удряш допълнително паднал на земята и безпомощен човек.
  Като цяло ме изненадва негативно нагласите на доста хора, че трябва допълнително да се облага това и онова. Ако се подобри събираемостта(особено от големите фирми, които най-много лъжат) и се намали корупцията ще се постигне много по-добър ефект.

  Нередност?
 • 10
  skch avatar :-|
  skch

  До коментар [#9] от "дебелият":

  Обаче хората по селата имат имоти, а нямат пари заради престъпната организация на земеделските кооперации - договорите за аренда са си живо изнудване. Те генерират големи приходи за някакви местни феодали, обикновено бивши партийни секретари, а в същото време за собствениците на земята остават трохи.

  Иначе би трябвало да се върви към финансова децентрализация - т.е. по-малко пари да отиват в софия и после да се преразпределят оттам - това може да стане и без вдигане на разходите, и без местно недоволство. От това ще загуби столицата, която и сега ползва повече от националния бюджет, но ще спечели страната.
  Лошото е, че това значи да не се решава всичко от краля слънце или хидроинженера на републиката, а никой не би се съгласил доброволно да се откаже от ролята си на вседържец. Освен това, силна местна власт, ще отслаби значението на столицата, а повечето ни управляващи със зъби и нокти са се борили да стигнат софия и за нищо на света няма да ѝ посегнат.

  Нередност?
Нов коментар