Да глобиш Юлен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да глобиш Юлен

Дебатът за Банско постави въпроса дали "Юлен" е добър стопанин на ски зоната.

Да глобиш Юлен

От 2010 г. насам на концесионера на ски зона Банско са наложени над 20 глоби, повечето от които падат в съда

25601 прочитания

Дебатът за Банско постави въпроса дали "Юлен" е добър стопанин на ски зоната.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ако някой следи новинарския поток през последните няколко седмици, може да остане впечатление, че основният проблем, който тормози държавата, е дали на Банско трябва да има втора кабинка или не. Тази седмица след властническо разпореждане на премиера Бойко Борисов на една маса в министерството на околната среда и води седнаха изпълнителната и местната власт, концесионерът (чийто номинален собственик - кипърецът Георгиус Георгиу, беше поканен, но не дойде), природозащитниците и, разбира се, прокуратурата. До консенсус не се стигна, а какво точно е станало трудно може да разберете, защото дебатът по темата отдавна е в полето на истеричната пропаганда, където на аргументите се отговаря не с контрааргументи, а с кафява компроматна помия.

А фактите в този дебат са от ключово значение. Намирането на отговор на въпроса дали концесионерът на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, е добър стопанин се оказа сложна задача. С всички особености на върховенството на закона в България, където реализацията на отговорност (наказателна и административна) може да бъде както форма на репресия и рекет, така и опит на някой в държавата да си свърши работата, попитахме Районният съд в Разлог - съдебната инстанция, пред която фирмата би обжалвала всички наложени й с наказателни постановления санкции, колко дела има и за какво са те. Председателят на съда Димитър Думбанов отказа с мотив, че информацията засяга интересите на фирмата. Върху неговото решение имаше сянка на съмнение, защото в една от декларациите си за конфликт на интереси той беше записал, че сестра му работи като юрисконсулт... в "Юлен" АД. Обърнахме се към ВСС за да попитаме дали това не е конфликт на интереси. След няколко месеца оттам препратиха питането ни до Комисията за конфликт на интереси, които възприеха въпроса като сигнал и започнаха проверка...

В крайна сметка от по-горната инстанция - Окръжния съд в Благоевград, получихме търсената информация От 2010 г. насам дружеството е оспорило 20 наказателни постановления пред съда. Глобите са налагани от НАП, РИОСВ – Благоевград, и Национален парк "Пирин", а нарушенията са различни – от констатирана незаконна сеч на 19 дървета, през нерегламентирано заустване на отпадни води до съмнения за укрити приходи в размер на 1.6 млн. лв. По-голямата част от тях са отменени от съда.

Нарушения в реките Бъндерица и Изток

През 2011 г. на дружеството са наложени общо седем глоби за нарушаване на емисионните изисквания в две реки край гр. Банско – р. Изток и р. Бъндерица, и за заустване на отпадни води от трите пречиствателни станции, експлоатирани от "Юлен" без съответното разрешително. На първа инстанция районният съд в Разлог отменя всички наложени наказания заради допуснати процесуални нарушения от РИОСВ при тяхното съставяне.

За отпадането на наказанието за нерегламентирано заустване съдът се аргументира с това, че извършеното от "Юлен" нарушение не е описано достатъчно подробно в констативния протокол, което е пречка и за дружеството да се защити успешно в съда. В случая на нарушение на емисионните норми в двете реки пък наказващите органи са се позовали на протокол, съставен в началото на март 2010 г. – в разгара на ски сезона, когато и посетителите на курорта са много повече, докато самата проверка, въз основа на която е наложена и глобата, е извършена цели 6 месеца по-късно – октомври 2010 г. На втора инстанция административният съд в Благоевград не споделя мотивите за неизчерпателно описание на нарушението на "Юлен", но пък се съгласява, че при отчитането на замърсяването е допуснато процесуално нарушение. Така общият размер на наложените санкции е 8 хил. лв. – заради липса на разрешително при заустване на отпадни води за трите пречиствателни станции. В друг от случаите глобата е отменена, защото лицето, на което е връчен актът, отрича пред съда да го е получавал.

Адвокат Петър Петров, който представлява "Юлен" по делата, коментира, че липсата на въпросните разрешителни е заради процедурна грешка при строежа на пречиствателните станции. Разрешителните е трябвало да бъдат извадени преди издаването на разрешение за строеж, докато от "Юлен" са започнали процедурата, след като съоръженията са били завършени, което се е оказало и по-времеемко. "Оказва се, че на хартия имаме нарушение, но в действителност такова няма, тъй като отпадните води към този момент вече минават през пречиствателните станции", коментира пред "Капитал" той. Относно нарушените емисионни изисквания той посочи, че в процеса на експлоатация на съоръженията се е оказало, че те не могат да поемат нарасналия обем от туристи през зимата. Затова концесионерът е инвестирал в обновяването на две от тях, като същото предстои да се случи и с третата пречиствателна станция.

Тайната тетрадка на "Юлен"

Друг казус с "Юлен" датира от 2010 г., когато инспектори на Националната агенция по приходите извършват проверка на касите на лифта в Банско, който е стопанисван от "Юлен". В бюрото на една от служителките е открита тетрадка, съдържаща означавания "кеш", "пос", "сторно", "общо", "неоф. skidata" и т.н., срещу които били отбелязани съответни суми и дати. Данъчните се усъмнили, че през тази тетрадка е водено паралелно счетоводство на "Юлен", чрез което според данъчните концесионерът е укривал ДДС. Наложени са шест наказателни постановления на обща стойност малко над 1.6 млн. лв. Всички наказания са отменени на първа инстанция, а впоследствие и на втора. На първа инстанция съдът отказва да включи намерената тетрадка като годно доказателство в процеса. Съдия Яна Маринова се аргументира с това, че тетрадката не е била описана правилно в протокола при изземането ѝ, като същевременно данъчните не могли да посочат как точно са стигнали до извода, че през нея е водено паралелно счетоводство. Една от тезите била, че касовите апарати са били манипулирани, но тя отпаднала след извършена техническа експертиза, която не установила такива манипулации.

Незаконна сеч и незаконна сцена

Ръководството на Национален парк "Пирин" на два пъти е налагало глоби на "Юлен" – веднъж за незаконна сеч и втори път за изграждането на сцена и провеждането на концерт, за който не е взето предварително разрешително.

В случая с откритата незаконна сеч при текущ обход служители на парка открили отсечени 19 дървета, които не били маркирани с контролна горска марка. Глобата за "Юлен" е в размер на пет хиляди лева, която отново пада в съда поради допуснати процесуални нарушения. В решението си съдът констатира, че служителите на Национален парк "Пирин" са връчили акта на концесионера, като са го изпратили по пощата. Затова съдът приема, че този пропуск е самостоятелно основание за отмяна на наложеното наказателно постановление. В допълнение се посочва, че не става ясно и как сечта се свързва пряко с "Юлен". "Не се сочи, че сечта е извършена от служители на "Юлен" АД, нито че това е станало по негово нареждане или при допустителство", аргументира се в мотивите си съдът. Директорът на Национален парк "Пирин" дори не обжалва постановеното решение.

В края на март 2014 г. на територията на Национален парк "Пирин" е издигната сцена с размери 7 на 10 метра по случай концерт на Боб Синклер. Концертът е организиран от "Юлен", а от парка констатират, че провеждането му е в разрез с въведена забрана за подобна дейност – източник на шум, с който се влошават условията в природните местообитания и се застрашават и обезпокояват животинските видове в парка. На първа инстанция съдът намира, че са допуснати съществени процесуални нарушения в издаденото наказателно постановление и не е установено авторството на извършителя. Административният съд в Благоевград приема друго – концертът е подготвян в защитена зона, в която има действащи забрани за такъв тип събитие. Същевременно авторството и конкретното нарушение са безспорно установени от наказващия орган, а процесуални нарушения не са налице. Така на концесионера е наложена глоба от... 1000 лв.

За пет години държавата се е опитала да санкционира 20 пъти "Юлен", като 14 пъти наказателните постановления са отменени напълно, две са влезли в сила, по три е наложена частична санкция, а по един казус производството не е приключило. В почти всички случаи глобите са отменяни не по същество (защото няма нарушение), а защото контролният орган не е могъл да спази процедурата. Последното показва или незнание или нежелание.

Ако някой следи новинарския поток през последните няколко седмици, може да остане впечатление, че основният проблем, който тормози държавата, е дали на Банско трябва да има втора кабинка или не. Тази седмица след властническо разпореждане на премиера Бойко Борисов на една маса в министерството на околната среда и води седнаха изпълнителната и местната власт, концесионерът (чийто номинален собственик - кипърецът Георгиус Георгиу, беше поканен, но не дойде), природозащитниците и, разбира се, прокуратурата. До консенсус не се стигна, а какво точно е станало трудно може да разберете, защото дебатът по темата отдавна е в полето на истеричната пропаганда, където на аргументите се отговаря не с контрааргументи, а с кафява компроматна помия.

А фактите в този дебат са от ключово значение. Намирането на отговор на въпроса дали концесионерът на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, е добър стопанин се оказа сложна задача. С всички особености на върховенството на закона в България, където реализацията на отговорност (наказателна и административна) може да бъде както форма на репресия и рекет, така и опит на някой в държавата да си свърши работата, попитахме Районният съд в Разлог - съдебната инстанция, пред която фирмата би обжалвала всички наложени й с наказателни постановления санкции, колко дела има и за какво са те. Председателят на съда Димитър Думбанов отказа с мотив, че информацията засяга интересите на фирмата. Върху неговото решение имаше сянка на съмнение, защото в една от декларациите си за конфликт на интереси той беше записал, че сестра му работи като юрисконсулт... в "Юлен" АД. Обърнахме се към ВСС за да попитаме дали това не е конфликт на интереси. След няколко месеца оттам препратиха питането ни до Комисията за конфликт на интереси, които възприеха въпроса като сигнал и започнаха проверка...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Имаме замърсени реки - няма санкции.
  Имаме неправомерно експлоатиран природен парк - няма санкции.
  Има данъчни нарушение - няма санкции.
  Има български съд - а за него какво няма?
  Много добре написано в десетдневката на Юлен, предхождаща седмицата на гората. А там имаше едни други нарушения - заграбени площи почти двойно спрямо това за което плащат концесия. Такива мизерници като юлен са причина България цялата да заприлича на гето. Дайте им да строят, нека да превърнат и Банско в клоака като Слънчев бряг.

 • 2
  buzzjn avatar :-(
  Imeto mi

  ..аз съм сам в държавата на проститутките...

 • 3
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Де факто нищо.Какво мрънкате тогава?

 • 4
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Е-е-е-х-х...! Йорго, от Кипър върти бизнес за десетки и стотици милиони, а даже и България не знае, къде е на картата! Блазе му! Кой казва, че не сме уредена държава...?! Намерил си пълномощници човека и си работи, даже не му се налага да идва до тук...! Дали има и най-малка представа, как министри и цяла армия държавни чиновници, със зъби и нокти бранят интереса му...?!

 • 5
  joro1959 avatar :-|
  joro1959

  А дали авторите на статията и другите природозащитници са карали ски в Банско, за да видят за какво става дума? Перфектни лифтове, писти, снежни оръдия на всякъде. Как не видях един проблем горе в планината? Само дето нямаше достатъчно заведения за хранене, но нали трябва да има по-малко строежи. Имаме курорт приказка, поддържа се чудесно, но трябва да го омаскариме по бългаски обичай.

 • 6
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Нема снег...

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Дали лифтовете работят перфектно,дали има снежни оръдия и дали всичко по ски пистите е както трябва е проблем и задължение на концесионера.Дали се пази природата,дали се спазват законите,дали Юлен си плаща стриктно концесионните такси и дали съдът и прокуратурата си вършат работата това вече е проблем на държавата.И тя е длъжна да защитава интересите си,защото това са и наши интереси.

 • 8
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  До коментар [#5] от "joro1959":

  Малко си се объркал. Статията не е за условията за ски-туризъм в Банско и по пистите стопанисвани от Юлен.

 • 9
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  "...пада в съда поради допуснати процесуални нарушения"
  И ето го редовният номер някой да не бъде осъден. Ако наистина е имало процесуални нарушения, човекът или хората, които са причина това да се случи трябва да си отиват - не ни трябват некадърници да защитават държавния интерес. Да се провери и дали въпросният човек не е бил стимулиран за да го направи нескопосано.

 • 10
  vasill avatar :-|
  vasill

  До коментар [#5] от "joro1959":

  Условията за ски са добри, НО са постигнати с ГОЛЕМИ нарушения, а втори лифт би препълнил отново престъпно сегашната ски зона. Загряваш ли или не ти е изгодно?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.