ДСБ остава в Реформаторския блок с цел да го промени

Партията на Радан Кънев ще изгражда алтеранатива на управлението на Борисов

В резолюцията си делегатите на националното събрание на ДСБ записаха, че за изграждането на алтернативата вдясно трябва да се търси широк политически съюз.
В резолюцията си делегатите на националното събрание на ДСБ записаха, че за изграждането на алтернативата вдясно трябва да се търси широк политически съюз.    ©  Анелия Николова
В резолюцията си делегатите на националното събрание на ДСБ записаха, че за изграждането на алтернативата вдясно трябва да се търси широк политически съюз.
В резолюцията си делегатите на националното събрание на ДСБ записаха, че за изграждането на алтернативата вдясно трябва да се търси широк политически съюз.    ©  Анелия Николова

"Демократи за силна България" (ДСБ) остава в Реформаторския блок като опозиция, но ще работи за сформирането на широк политически съюз, който да бъде алтернатива на сегашното управление. Това записаха делегатите на националното събрание на партията, което се проведе в неделя в София. Форумът беше наречен от лидера на ДСБ Радан Кънев "най-тежкия" от създаването на формацията досега, защото трябваше да вземе решение по три фундаментални въпроса - за организационното състояние на партията, за това дали ДСБ да остане в РБ или да го напусне и за отношението към властта.

Предварително се знаеше, че и по трите теми има различни мнения в партията. Делегатите бяха разделени по въпроса за оставане или не в десния съюз, както и за това дали трябва да се приеме нов устав на партията, който предвижда създаване на нова управленска структура на ДСБ с областни съвети, изпълнителен и граждански съвет.

Дискусия по третата тема – за напускането на управляващата коалиция, нямаше, защото основният застъпник за оставането – министърът на здравеопазаването Петър Москов, изненадващо не дойде на събранието. В началото на декември миналата година, след като Радан Кънев оттегли ДСБ от властта заради бламирането на първоначално договорените промени в конституцията, Москов отказа да се съобрази с това решение и напусна зам.-председателския пост в партията. По тази причина очакванията бяха, че здравният министър ще използва трибуната на форума, за да изложи пред делегатите аргументите си за оставане в управлението. Вероятно Москов е преценил, че подкрепата за този ход ще бъде малка и затова изобщо не дойде на форума. В негово отсъствие никой от делегатите не постави въпроса в залата, а в някои от изказванията излизането в опозиция беше определено като положителен ход. Темата "Москов" беше застъпена в малко на брой изказвания на депутатите и то с призиви, че след като не е съгласен с политиката, трябва да напусне сам партията.

Новият устав

В изказването си пред делегатите лидерът Радан Кънев определи въпроса за новия устав като "незначителен". "Незначителното е дали ще приемем новия устав на ДСБ. За нас то изглежда особено важно, но за милионите българи, които чакат промяна, то не носи нищо. Няма връзка с работата, доходите, хляба, с мира и свободата на българските граждани. То има стойност само за нас - защото не определя дали някой ще се бори за честно, компетентно и отговорно дясно управление на България. Определя само едно - дали това ще сме ние. Дали имаме силата да се променяме, за да имаме смелостта да поискаме от съгражданите си да променяме техния живот", каза Кънев.

Точно въпросът за новия устав обаче предизвика най-много вълнения в залата. Срещу него се обявиха част от организацията на ДСБ във Варна. Двама нейни членове призоваха новият устав да не се приема, защото целта му била "да се влее авторитет на председателя, но авторитет чрез устав не се прави". Срещу документа се обявиха и от организацията в Монтана. Оттам призоваха приемането му да се отложи с шест месеца. Делегат от Монтана дори заплаши, че ако уставът се приеме в този му вид, тя "няма какво да прави повече в партията". Основната критика беше в текстовете, според които областните председатели на ДСБ ще се предлагат от ръководството на партията. Имаше и предложение да няма граждански съвет.

В крайна сметка новият устав беше приет с голямо мнозинство. "За" него гласуваха 558 от общо 718 делегати, 109 бяха "против", а 37 се въздържаха.

Оставаме в РБ

Различни мнения имаше и по втория въпрос – за оставане или напускане на РБ, който Радан Кънев нарече в изказването си "маловажен". "Маловажното е дали ще останем част от РБ. Защото днешната коалиционна формула на блока и днешният му модел на работа дават отговор само на един въпрос - на въпроса за работните места на двайсетина души на банките на парламента. Реформаторският блок се оказа успешна формула за осигуряване на тези двайсетина работни места и може би на още двеста работни места по страната", заяви Кънев. Според него РБ не е изпълнил нито една от целите, които си е поставил – битка с мафията, въвеждане на честност в обществените поръчки, реформа в администрацията и в съдебната система. Лидерът на ДСБ обаче се обяви за оставане в блока с цел десният съюз да бъде променен и колегите им от блока да бъдат върнати при ценностите, заради които се създаде РБ. "Ние два пъти станахме лице на ГЕРБ, легитимирайки ги. Първия път, когато на предишните избори за кмет на София не издигнахме кандидат, а подкрепихме Йорданка Фандъкова и сега, когато влязохме в управлението. Да престанем да бъдем полезните идиоти, легитимирайки ГЕРБ", каза делегат от столичния район "Триадица". За напускане на РБ се обяви и координаторът на София-област, който заяви, че дава мандат на Радан Кънев за това.

Широк политически съюз

В изказването си Радан Кънев коментира, че ГЕРБ не са пожелали разумен партньор отдясно. "Ще получат разумна алтернатива отдясно, готова да поеме властта, когато доверието и търпението към този модел на управление се изчерпат. Но за целта, ние не можем да бъдем креслива, капсулирана опозиция. Ние трябва да бъдем силна, отговорна алтернатива. Трябва да обединяваме, а не да разделяме, да градим", заяви Кънев.

В резолюцията си делегатите записаха, че за изграждането на алтернативата вдясно трябва да се търси широк политически съюз. Според зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов това трябва да е "широк антикорупционен блок". В тази посока беше и изказването на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева. Тя беше гост на форума и събра най-много овации при изказването си. В приветствието си към делегатите тя нападна остро ГЕРБ като ги нарече "конформисти, нахални, прости, които се бутат, но са добре организирани и ефикасни". Тя даде заявка, че може да има сътрудничество между двете формации на основата на битката срещу мутрите и мафията. "Вярвам, че ще се съгласите за няколко неща - първо, българската политическа координатна система е тотално объркана. Нито лявото е истинско ляво, нито дясното е истинско дясно. Какво ляво или дясно има в мутрите и мафията? Ние докарахме дотам да поднесем държавата на мутрите и мафията. Не го направихме за един ден и един акт. Ние го направихме лека-полека от 2003 г.", каза Дончева. "Очевидно трябва да търсим широка платформа да отстраним мутрите и мафията от властта, да нормализираме държавата", добави тя. Според нея "преобръщането на палачинката трябва да стане по сценарий от 1996-97 г.", визирайки протестите срещу управлението на Жан Виденов.

За разлика от топлото посрещане на Дончева, делегатите не приеха добре изказването на съпредседателя на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски, който поднесе приветствие от името на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ). Наложи се той да съкрати изказването си, подканян от делегатите чрез ръкопляскания.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 2
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Ейййй тия такива ги къдрят, че после и най-големия ПР не може ги оправи.

  Радан съвсем олекна!

  Смешници!

 • дебелият

  Това вече е отвратително! Подкрепям ДСБ от доста време, но това решение ме вбесява. Къде сред депутатите ще търсят опозиционери и реформатори - при Кунева и Лукарски ли? При Първанов и Сидеров ли или пък мислят да придърпат кадри на Герб?
  Това беше последната капка търпение, която имах. Няма да гласувам за ДСБ вече.

 • 4
  kpenkov avatar :-|
  kpenkov

  Средния ешелон е подушил власт и веднага е прихванал от "вируса на Москов", жалка картинка...

 • 5
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  ако говориш с език на разделение, имаш непрекъснато негативен изказ и изтъкваш непрекъснато негативни неща, ако поведението ти и речта предизвикват омраза със завоалирани намеци, опираш се непрекъснато на опорни думи като мутренски, мафия и Герб, в крайна сметка резултатът е неразличим от всеки обикновен агент на хибридната война на путин в България.

  нещо повече.
  вместо нормализиращите се БСП и крила на БСП, ДСБ и кънев вече неприкрито водят тяхната хибридна кампания по образец.

  подарък.

 • 6
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  Опозиция, но с областен управител във Видин, и дузина заместници в цялата страна, а и министъра да не забравяме.... За много неща може да е прав Кънев, но докато има хора във властта, а твърди, че е опозиция всичко казано изглежда като опит за изнудване....

 • 7
  its32487564 avatar :-|
  дебелият

  До коментар [#6] от "Dum vivimus, vivamus":

  Това не е точно така. Според мен хората щяха да припознаят ДСБ като алтернатива и без да оттеглят кметове и други такива на позиции по малките места. Достатъчно беше ДСБ да излезе от РБ официално, да изключи Москов от партията и да се държи опозиционно като разобличава ГЕРБ. Все пак трябва да има съпротивителни сили по места, а това не се постига като напуснеш всеки пост. Но за жалост ДСБ и това не направиха и сега се закопаха тотално в моите очи.

 • 8
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Голем смех. Що по тая логика не остана във властта за да я промени? Ама е по-лесно да се правиш на опозиция. Само дето а мааалко шизофренно.

 • 9
  kadiyata avatar :-|
  Белият Негър

  ДСБ е нищо, и без да е в РБ.Радан е неуспешното нищо на Костов.

 • 10
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  До коментар [#7] от "дебелият":

  Проблемът е, че областен управител е длъжност, която не е избираема. Тя е пряко назначение на централната власт. И инструмент на централната власт.... Няма как да бъдеш опозиция, а да имаш сериозни назначения в средните ешелони... Просто не е сериозно... И говори за нечисти намерения. В никакъв случай тук не визирам длъжности спечелени в избори. Там освен че е неразумно, мисля и че е незаконно да оттеглиш кадри. Но в случаят с областният на Видин това не е така, а тази позиция, точно в този край ( към който ще се съсредоточават значителни средства) , повярвайте ми, хич не е маловажно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход