Пътната агенция търси нов разпространител на винетките

Поръчката за 20 млн. лв. ще бъде обявена през юни тази година

Пътната агенция ще продължи да работи със стикери до въвеждането на е-винетки
Пътната агенция ще продължи да работи със стикери до въвеждането на е-винетки
Пътната агенция ще продължи да работи със стикери до въвеждането на е-винетки    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Пътната агенция ще продължи да работи със стикери до въвеждането на е-винетки    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пътната агенция ще обяви на 1 юни търг за разпространение на винетките, става ясно от предварително обявление в регистъра на обществените поръчки. Четиригодишният договор със сегашните разпространители - обединение между "ВИП Секюрити" и "Български пощи", изтича на 31.12.2016 г.

Поръчката е с прогнозна стойност 20 млн. лева без ДДС, или около два пъти по-ниска от тази на предходни поръчки. Причината е, че разпространението на стикери ще продължи до въвеждането на електронни винетки и тол-система. АПИ планира да обяви и обществена поръчка за изграждане на новата електронна система през април. Тя е с прогнозна стойност 200 млн. лв. без ДДС.

От стойността на поръчката за разпространение на стикери става ясно обаче, че тол-системата едва ли ще заработи преди 2019 г.

Новите такси

Сегашните разпространители на винетките - обединение "Винетни стикери 12-17", спечелиха поръчката през 2013 г. Те получават 4.49% от реализираните приходи, след като се приспадне ДДС. До тази година приходите от винетки са от порядъка на 220 млн. лева годишно, като 12 млн. лв. от тях отиват за социални винетки. Останалата част от сумата покрива разходите за производство и разпространение. Под 200 млн. лв. остават за инвестиции в пътищата. От декември 2015 г. са в сила нови по-високи цени на винетките, които ще увеличат приходите за пътната агенция със 73.5 млн. лв. според предварителни разчети. Това беше първото поскъпване на стикерите от 2008 г. насам.

След въвеждане на тол-система и е-винетка приходите от пътни такси би трябвало да се увеличат чувствително, като целта е да се генерират над 600 млн. лева, които да се инвестират в поддръжка на пътната мрежа. Разходите за нормалното функциониране на самата система обаче също ще се увеличат.

Изискванията

Все още не са ясни изискванията към новите разпространители на винетките. Досега те бяха доста високи, като на последния търг от тях се изискваше да имат оборот от поне 20 млн. лв. за последните три години, 1000 пункта за разпространение и др. До финал в процедурата през 2013 г. достигна единствено "ВИП Секюрити" и партньорът им "Български пощи". Преди това винетките се разпространяваха отново от "ВИП Секюрити" в обединение със СИБанк. Критерият за избор на изпълнител е най-ниското предложение за комисиона от приходите.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77
  • + 5

  Явно е много трудно да се направят електронни винетки...а в Румъния от 5 /пет/ години има и няма далавери или кражби, касови бележки с написан номер и т.н.и т.н.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 6

  "След въвеждане на тол-система и е-винетка приходите от пътни такси би трябвало да се увеличат чувствително"

  Само и разходите за разни "системи за отчитане" да не вземат да се увеличат още по-чувствително, до степен нетото да се запази същото...Че каквито суми се въртяха - 800 милиона, веднага бих се навил да пусна 4-5 системи и всеки сам да си избира, а АПИ да проверява правилно ли отчитат. В най-добрия случай и мобилно приложение ще е предостатъчно, вместо плануваните инфрачервени, ултразвукови, електромагнитни, рентгенови, бекерелови и прочее телемостове, спътници и прочее излишни джаджи, за да се оправдае фантасмагоричната цена.

  Нередност?
 • 3
  emilm13 avatar :-?
  emilm13
  • + 4

  Нова далавера за Лафките! Дано не съм прав!

  Нередност?
 • 4
  hm avatar :-|
  хм
  • + 1

  "нов ден - нова глупост" трябва да замени "съединението прави силата".

  въвеждането на нова система ще струва колкото годишните приходи от винетки, а поддръжката ?

  накрая като чукна на калкулатора излиза, че по-малко пари ще влизат в системата, а самата "система" вече става раздута.

  Нередност?
 • 5
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Айде по-бързо бе г-н Лазарооов, хем не ви стигат парите, хем се мотате с тия електронни винетки като глухи свине в теменужки!
  С тия смешни 200 млн на година какви пътища ще строите, ща поддържате, ще снегопочиствате, ще ремонтирате... То да ви ожали човек...

  Нередност?
Нов коментар