Иновации в електрониката се финансират със 150 млн. евро по "Хоризонт 2020"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иновации в електрониката се финансират със 150 млн. евро по "Хоризонт 2020"

Субсидиите ще насърчават развитието на всички ключови способности, като производство на полупроводници, технологии, оборудване, материали и т.н.

Иновации в електрониката се финансират със 150 млн. евро по "Хоризонт 2020"

За субсидия могат да кандидатстват консорциуми от фирми и научни организации до 24 май

5456 прочитания

Субсидиите ще насърчават развитието на всички ключови способности, като производство на полупроводници, технологии, оборудване, материали и т.н.

© MICHAELA REHLE


Българското национално съфинансиране ще бъде определено само ако има одобрени проекти на участници от страната.

Общо 150 млн. евро ще бъдат разпределени за проекти по инициативата ECSEL на програмата за иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020". Средствата са предвидени по две нови процедури, които бяха открити във вторник в рамките на приоритетен стълб "Индустриално лидерство". Кандидатстването ще се проведе на два етапа, като общите предложения се подават до 24 май. Избраните от тях ще участват във втората фаза на процедурата, когато ще се разглеждат подробните проекти. Потенциални бенефициенти са както компании, така и научни институти и университети. Единственото условие е те да участват в консорциум от поне три организации, базирани в различни страни на ЕС.

Процедури и приоритети

Първата процедура е за научни и иновативни действия и е с бюджет от 65 млн. евро. По нея се финансират дейности, които целят да доведат до натрупването на нови знания или до създаване на нови или подобрени технологии, продукти, процеси, услуги или решения. Те могат да включват базови и приложни изследвания, технологични разработки и интеграция, изпитване на прототипи в лабораторни условия или симулирана среда.

Втората процедура е с бюджет 85 млн. евро. По нея финансиране се предоставя за иновативни дейности, по-близки до пазара. Такива например са изготвяне на прототипи, изпитване, демонстриране, пилотни разработки, мащабиране и т.н., ако са насочени към производство на нови или подобрени продукти и услуги.

Финансиране ще се осигурява по всички приоритетни теми на инициативата. В тях влизат различни дейности в областта на интелигентната мобилност, интелигентното общество, интелигентната енергия, интелигентното здраве и интелигентното производство. Субсидиите ще насърчават и развитието на всички ключови способности - производство на полупроводници, технологии, оборудване и материали; технологии за дизайн; кибер-физически системи; интегриране на интелигентни системи. Предимство имат проекти за решения в интердисциплинарни области.

Финансиране

В процедурите могат да участват кандидати от страни членки и асоциираните страни. Те трябва да бъдат обединени в консорциуми, включващи поне три организации от три различни държави. Партньорите могат да бъдат както компании, така и научни институти и университети, при условие че са независими един от друг.

По принцип няма ограничения за размера на проекта и търсеното финансиране, но разходите трябва да са добре обосновани. Европейското финансиране покрива 50% от разходите по проекта, а останалите се покриват от национално съфинансиране и средства на компаниите. За участниците, които са организации с нестопанска цел, субсидията може да бъде 100%. Логиката на това е, че те обикновено внасят допълнителна стойност като оборудване, лабораторна техника и т.н., обясни Емил Коматичев, който е определен за лице за контакт по процедурата. Засега не е предвидено национално съфинансиране от България, тъй като няма одобрени проекти. То може да бъде определено едва след това според стойността им, каза той.

Етапи

Оценката ще се извършва на два етапа, като само кандидатите, преминали първия етап, ще бъдат допускани до втория. Първата оценка е на база общо проектно предложение, което трябва да бъде подадено до 24 май. На втория етап ще се оценяват подробни предложения, за които крайният срок за подаване е 20 септември. Очаква се финалната селекция да продължи до пет месеца, което означава, че спечелилите проекти ще са ясни до края на февруари 2017 г. За подписване на самите грантови споразумение е определен срок от осем месеца от подаване на подробните предложения, т.е. до края на май догодина. Документи се подават само по електронен път чрез системата на програмата.

За ECSEL

Инициативата ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) е публично-частно партньорство в областта на електронните компоненти и системите. Негови членове са Европейският съюз (чрез Европейската комисия), страните членки и асоциираните страни, както и три асоциации (EpoSS, AENEAS и ARTEMIS-IA), които представляват организациите в сферата на микро- и наноелектрониката, интелигентните интегрирани системи и вградените/кибер-физическите системи.

Българското национално съфинансиране ще бъде определено само ако има одобрени проекти на участници от страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  Хоризонт 2020 :-)
  Дежеву , на тато програмата 40 години по-късно . 2020 Ще стане с ЕССР както със СССР през 1990.

 • 2
  42 avatar :-|
  42

  Отвратителен ЕССР, пари на данъкоплатците се харчат безразборно за пълнене на частни гуши под зоркия поглед на чиновници. Това го нямаше дори в СССР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.