С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 18 мар 2016, 18:04, 13104 прочитания

"Другарски съд" срещу промените в МВР

Преструктурирането на вътрешното ведомство се сблъсква със силната съпротива на синдикатите, парламентарната опозиция и... управляващите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Политическа безтегловност. Това бе усещането, което витаеше във въздуха този вторник по време на общественото обсъждане на най-новия проектозакон за изменение и допълнение на Закона за МВР, който би трябвало да е юридическата еманация на идеите за реформа на вътрешното ведомство, лансирани от вицепремиера Румяна Бъчварова и нейния екип. Дискусията по нормативия акт бе свикана от новоизбрания председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и събра в Народното събрание депутати, синдикалисти, политическото ръководство на вътрешното министерство и кадровите началници на правоохранителните органи. Резултатът от нея беше, че министър Бъчварова, въпреки че бе открито атакувана само от шестте полицейски синдиката, парадоксално не бе подкрепена от нито една парламентарна сила - включително и от тази, която сама представлява. Фигуративно казано, тя се оказа сама на политическия ринг в компанията на няколко спаринг партньора, и то по едно и също време.

Парламентарен клинч


На практика дебатът се превърна в поредната илюстрация за тихото противопоставяне, което клокочи зад кулисите между ръководителката на вътрешното ведомство и втория човек в ГЕРБ след Бойко Борисов. "Само да уточня – в нито една предизборна програма няма упоменати такива текстове", обяви в края на дискусията Цветанов по повод предложения законопроект, въпреки че през цялото време поддържаше умерен тон, явно за да не подхранва твърде явно подозренията за политически сблъсък. И продължи в същия дух, намеквайки, че нормативният акт едва ли ще остане в този си вид: "И да си призная честно, аз в момента се запознах с цялата презентация и затова направихме тази среща, за да можем всички народни представители да видим това, което се предвижда като стъпки. На първо място поемам като ангажимент между първо и второ четене да направим повторна среща вече при избистрена концепция за евентуалните промени, които могат да настъпят."

В подобен тон се изказа и депутатът от БДЦ (бивша "България без цензура") Явор Хайтов, който е бивш зам.-министър на вътрешните работи. Според него промените в МВР излизат извън политическата заявка, с която ГЕРБ е спечелила изборите. Резерви изразиха както представителят на БСП във вътрешната комисия Красимир Янков, така дори и бившият й председател Атанас Атанасов от ДСБ. "Това се очертава като поредното изменение в закона за МВР, без да има еманация на процес, който предстои да има обществена подкрепа", коментира Красимир Янков. И добави: "От презентацията на г-жа Бъчварова... а и това беше обявено, че цел на реформата е улесняване на управлението на МВР, като то максимално се разгражда." Атанасов, чиято партия обикновено защитава радикалния подход при преструктурирането и контрола на службите за сигурност, обяви пък, че според него реформата не може да бъде съсредоточена върху това "да спестим едни пари" и също на практика не каза нито една поощрителна дума по адрес на проекта за нормативния акт. "Мога да ви уверя, че това, което ви предлагаме сега, са решения, които сме обмисляли много дълго време. Фокусирани сме върху финансовата целесъобразност, защото това са начинът и пътят, по които може да гарантираме по-добрите професионални резултати. За да може до края на годината и през следващата да подсигуряваме основните дейности и тяхното модерно обезпечаваме, трябва да действаме именно по този начин", коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на канонадата от упреци, че иска да балансира бюджета на МВР като на търговска фирма.

Пари няма - действайВсъщност, колкото и депутатите да недоволстват по въпроса, реформата в МВР няма как да започне без оптимизация на разходите. В момента годишният бюджет на вътрешното министерство надвишава астрономически 1 млрд. лв., като около 90.7% от него отиват само за заплати на персонала. При това положение претенциите за отпускане на още пари биха били, меко казано, цинични. Освен това ведомството е натрупало до момента около 200 млн. лв. дефицит от допълнително отпуснати средства, с които да се запушат всевъзможни внезапно отворили се финансови дупки.

Също така е важно да се отбележи, че при този огромен бюджет МВР парадоксално може да си позволи само по около 5 млн. лв. за капиталови разходи всяка година, което обрича правоохранителните органи на работа в мизерни условия. Затова и вътрешното преструктуриране на разходите е може би най-малко болезненият начин за освобождаване на средства за по-ефективна полицейска дейност, без да се налагат уволнения и закриване на цели структури. Още повече при положение, че управляващата коалиция вече веднъж показа, че няма достатъчно политически кураж да се изправи лице в лице с полицейските протести, които ще са неминуеми при по-радикална реформа.

Според разчетите на Бъчварова и екипа й икономиите от реформата ще възлизат на 64.9 млн. лв. годишно, което не е никак малко. Така според МВР ведомството ще може да изчисти хроничния си дефицит в рамките на следващите 3 години. По този начин по думите на вътрешния министър ще могат да бъдат назначени нови 1160 униформени служители, които да работят "на терен", за сметка на голяма част от онези, които сега се водят като полицаи, но изпълняват чиновнически функции зад бюро. А именно наличието на огромно количество от т.нар. чантаджии в редиците на правоохранителните органи е една от основните пробойни, през които се пропилява сериозна част от едномилиардния бюджет за вътрешна сигурност. В момента в системата на МВР са заети около 45 хил. души, стана ясно от представянето на вътрешния министър. 34 256 са в момента полицейските служители и пожарникарите, 4200 души е специализираната и общата администрация, а 6804 са служителите, които работят по трудови правоотношения. Около 4000 - 4500 души напускат системата на МВР всяка година. "Структурата, която в момента съществува, е изключително голяма и натоварена. Имаме тромаво управление, дълги управленски вериги за вземане на решения и усложнени бюрократични процедури. Това е състоянието в момента", обобщи вътрешният министър по време на дискусията.

Идеите за структурни промени

"Ние на практика правим реформа на управлението в МВР, като всичко това ще се случа в седем направления", формулира в едно изречение намерението си Бъчварова. Административните услуги на МВР и нетипичните дейности на МВР ще бъдат отделени от полицейските и ще бъдат изнесени в отделни структури. Идеята е министерството да се занимава само с формирането на политиките. "Това е съвременната структура за управление на големи конгломерати, какъвто в случая и все още е МВР", коментира министърът.

Така например се предвижда създаването на специалното държавно предприятие "Център за предоставяне услуги", което да се занимава с администрирането на процесите по издаването на документи за самоличност и регистрацията на превозни средства. Предвижда се отделянето на пожарникарите и структурите за защита на населението при бедствия в отделна агенция. Същото трябва да се случи и с администрацията за управлението на собствеността и социалните дейности. Специалната куриерска служба на МВР пък трябва да премине към Държавната комисия за сигурност на информацията и да получи право при нужда да използва оръжие. Освен това под шапката на вътрешното ведомство ще има две държавни фирми – БМВ, която ще се занимава с регистрационните табели на колите, и още една, която предстои да се създаде и която ще е натоварена с производството на личните документи.

Покрай създаването на "Център за предоставяне на услуги" от МВР трябва да излязат около 1400 души, които ще получават заплатите си от държавното предприятие. Екипът на Бъчварова разчита, че така ведомството ще успява да пести по около 23 млн. лв. годишно.

Предвижда се също така МВР да започне да изисква пари от други ведомства, които по закон е задължено да охранява. Това в момента струва на вътрешното ведомство по около 16 млн. лв. годишно. За тази цел МВР е изпратило писма до съответните институции, които да преценят дали да започнат да си плащат на полицията, или да преминат към ползването на частна охрана. Предстои и актуализация на списъка на охраняваните обекти.

Предвижда се също така намаляване на отпуска на служителите в МВР от 30 на 25 дни. Само тази мярка според Бъчварова ще освободи средства от порядъка на 16 млн. лв., достатъчни за назначаването на още 660 полицаи. Намаляването на максималното обезщетение при напускане на системата от 20 на 12 заплати пък ще облекчи бюджета на ведомството с около 30 млн. лв. годишно, изчислили са от екипа на вътрешния министър. Ефектът от това обаче ще се усети в неясното бъдеще, защото промяната ще важи само за полицаите, които ще бъдат назначени от 2017 г. нататък. Според Бъчварова дори при новите условия за 120 места в СДВР има над 900 кандидати за работа.

В закона за МВР се въвеждат и серия от антикорупционни мерки – проверки, анализ на имотните декларации, ротация на полицейските служители, тестове за интегритет и включително преминаване на детектор на лъжата. Също така се предвижда разширяване на дейностите на спецслужбата ГДБОП, която ще работи по каналджийството, трафика на хора, корупцията в държавната администрация и прането на пари.

Всичко това обаче може и да не се случи според първоначалния замисъл, ако законопроектът падне жертва на сблъсъка между Бъчварова и Цветанов. И най-вече на желанието на зам.-председателя на ГЕРБ да демонстрира, че възвръща своето политическо влияние и че има намерение да бъде нещо като вътрешен министър в сянка. Дали това наистина ще се случи ясно ще проличи по време на следващото обществено обсъждане, което заместникът на Бойко Борисов се готви да свика между първо и второ четене на законопроекта. И ако депутатите от най-голямата управляваща партия и този път оставят своя вътрешен министър сам на политическия ринг под канонадата от синдикални крошета, то това ще е ясна индикация, че Цветанов действително е успял да консолидира около себе си втори невидим властови център за контрол на МВР.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет

Рокадите в "Топлофикация София", застрояването на парк "Витоша" и новият правилник за работата на съвета станаха повод за дискусии

19 ное 2019, 904 прочитания

Опозицията срещу Нинова в БСП не успява да се наложи Опозицията срещу Нинова в БСП не успява да се наложи

Лидерът отвърна на групата около Станишев с контравъпроси за отговорността за ДПС и Пеевски

19 ное 2019, 439 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Георги Стоев: Преструктурирането на износа е дългосрочна тенденция

Управляващият съдружник в "Индъстри Уоч" пред "Капитал"

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10