Завръщането на Цветанов

Цветанов започна да възвръща позициите на втори след Борисов, които от две години беше позагубил

Завръщането на Цветанов

Бившият вътрешен министър отново навлезе по познатия си маниер с гръм и трясък в политиката

Димитър Пеев
25279 прочитания

Цветанов започна да възвръща позициите на втори след Борисов, които от две години беше позагубил

© Цветелина Белутова


10 март. На заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред членовете й обсъждат на второ четене промените в Закона за електронната идентификация. По текстовете, приети преди това на първо четене, няма никакви възражения. Накрая обаче в преходните и заключителни разпоредби на закона Цветан Цветанов, председателят на вътрешната комисия в Народното събрание и втори човек в ГЕРБ, предлага да отпадне параграфът, който позволява т.нар. електронен идентификатор - чипът, който съдържа електронната самоличност на гражданите, да стане част от личните карти. Аргументът му е, че това първо трябва да се регламентира в закона за българските документи за самоличност. С това той практически се опитва да спре най-важното усилие на друга част от управляващите да направят електронно управление. Опитът за спиране на законопроекта от страна на Цветанов и е изненада, и не е.

Не е изненада, защото малко преди това той се опита да внесе близо девет страници поправки между двете четения, чиято цел беше да променят изцяло философията на законопроекта. А в опит да извади аргументи срещу електронната идентификация при първото четене поиска от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова списък на хората, които са работили по текстовете, с аргумента "да се види дали имат допуск до класифицирана информация". Нещо, което никога не се е изисквало от експертите, независимо по какъв законопроект те работят.

Предложението на Цветанов обаче беше и изненада, защото лично премиерът Бойко Борисов се беше обаждал, за да спре предложенията му за промени между двете четения на законопроекта. Което може да означава две неща - че или Цветанов отказва да се съобразява с Борисов и е тръгнал да играе някаква собствена игра, или, че двамата са влезли в една от любимите си роли на доброто и лошото ченге. Във всички случаи завръщането на Цветанов в политическата игра в последния месец показва поне две неща. Първо, че явно е минал карантинния му период, в който Борисов се опитваше да поставя своя най-верен човек в сянка. Целта на загърбването на бившия вътрешен министър беше опит да се убедят колебаещите се в ГЕРБ, че партията няма да напомня на арогантния си първообраз от 2009 - 2013 г. Сега очевидно този период си отива. На второ място, активността на Цветанов показва влиянието на съдебната система върху политиката - обратният скок в политика на това, което имаме като организационен мозък на ГЕРБ, странно съвпадна със свалянето от съда на всички обвинения срещу него.

Не бе, не бе, няма токова нещо

Малко след случката с бламирането на електронната идентификация Борисов и Цветанов застанаха рамо до рамо в Хасково, където премиерът заяви, че всъщност го подкрепя, че няма война между премиера и председателя на парламентарната група на ГЕРБ, няма и война между министъра вътрешните работи Румяна Бъчварова и Цветанов, каквито съмнения се породиха. И за да затвърдят това двамата се пошегуваха, че в ГЕРБ има само "№1 и №2 и дори няма №3".

Съвсем не на шега обаче Цветанов започна да възвръща позициите на втори след Борисов, които преди това беше позагубил. В ключов момент, когато предстои да се приемат промените в Закона за МВР, чрез които трябва да се направи радикална реформа в сектора, преди месец той оглави парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Това стана след като тогавашният й председател Атанас Атанасов подаде оставка заради излизането на ДСБ в опозиция. И от заявката, която направи през ноември миналата година при първия опит те да бъдат внесени в парламента, даде да се разбере, че в негово лице министърът на вътрешните работи ще има сериозен противник. Заедно с това Цветанов се превърна в острието на ГЕРБ в атаката срещу ДСБ, след като партията на Радан Кънев излезе в опозиция. А като председател на най-голямата парламентарна група при ключови гласувания в парламента доказа, че може да събере каквото си пожелае мнозинство. Включително и гласове от считаната за враг на ГЕРБ "Атака".

От изказването на Бойко Борисов, че се е дистанцирал от Цветан Цветанов, до "закачката" между двамата миналия уикенд, че в ГЕРБ има само №1 и №2, разстоянието във времето е точно две години. През 2014 г. на националната конференция на ГЕРБ Цветанов загуби статута си на единствения втори след Борисов в партията. Той остана заместник на премиера в ГЕРБ и запази даденото му от Борисов право на контрол върху партийните структури, но наравно с него бяха избрани още двама втори след Борисов - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Крачка назад

Тогава на Борисов му се наложи да направи промени в ръководството на партията по няколко причини. Едната беше, че Цветанов влезе в остър сблъсък с депутата от ДПС Делян Пеевски. От последния започнаха да излизат нелицеприятни неща за отношенията между "успелия млад мъж" и ГЕРБ от времето на първото правителство на Борисов, когато Цветанов беше вицепремиер и министър на вътрешните работи. Сблъсъкът между двамата започна още от началото на предишния парламент с размахването на пръст от Пеевски от парламентарната трибуна със заканата за съд, а кулминацията беше в навечерието на националната конференция на ГЕРБ. Тогава депутатът от ДПС пусна в медиите справка (след като "Капитал" осъди МВР за отказа от предоставяне на информация) за 40 срещи между него и зам.-председателя на ГЕРБ в сградата на Министерството на вътрешните работи.

Към оня момент на форума на ГЕРБ вече беше ясно, че дните на правителството на Пламен Орешарски и управлението на БСП и ДПС са преброени и предсрочните парламентарни избори са въпрос на време. С Цветанов като втората най-влиятелна фигура в партията Борисов си отрязваше пътя за партньорство с Реформаторския блок. Оттам имаше директни намеци, че едно от условията за сътрудничество между двете формации минава през минаването на Цветанов на заден план в ГЕРБ.

От тази гледна точка крачката назад на Цветанов преди две години беше политически знак. Първо към бъдещите партньори на ГЕРБ, че ролята на Цветанов в евентуалната бъдещата управляваща коалиция няма да бъде ключова. Второ, към цели съсловия, като съдийското например, с което Цветанов беше във фактическа война, или към бизнеса, откъдето идваха сигнали за натиск от страна на вътрешното министерство. Беше знак към избирателите, че партията се разделя със силовия стил на управление, който олицетворяваше Цветанов по време на първото правителство "Борисов". Беше и знак вътре в партията главно към фигурите, които бяха в първия кабинет на Борисов и впоследствие влязоха и във втория и с които Цветанов не е в добри отношения - че ще има разделение между изпълнителна и партийна власт и че вторият човек в ГЕРБ ще има думата само за структурите на ГЕРБ.

По делата им ще ги познаете

Към оня момент изглеждаше, че поставянето на Цветанов в политическия фризер ще е задълго. Той беше изолиран от преговорите за съставяне на второто правителство на Борисов. За коалиционните отношения беше натоварена да отговаря вицепремиерът Румяна Бъчварова. Цветанов стана председател на парламентарната група на ГЕРБ, но ролята му при вземането на управленските решения беше чувствително минимализирана. Нямаше и влияние върху министрите от правителството, като се изключи бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който обаче подаде оставка преди една година. Другият член на кабинета, сочен за близък до Цветанов, е министърът на земеделието Десислава Танева. По тази причина му беше отнета и думата за кадровите назначения в изпълнителната власт. Пример за това беше отказът да бъде назначен близкият до него бивш директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров за председател на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство. Назначението му се провали, след като в медиите се появиха критики към Флоров, който като директор на ключовата полицейска служба беше натрупал доста негативи. Преди това от ГЕРБ беше отстранена дясната му ръка в парламентарната група от първото управление на Борисов Искра Фидосова. Заедно с това Цветанов беше притиснат до стената от няколкото дела на прокуратурата срещу него.

В оня период Цветанов коренно промени поведението си. Първо се опита да подобри отношенията си с реформаторите. Продължи да прави изявления срещу Пеевски. Застана плътно зад Вучков в опита му да предизвика смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, който зае поста, след като Пеевски беше принуден от масовите протести да напусне председателското място в агенцията.

Този период обаче беше кратък, а преобръщането на поведението му се движеше правопропорционално на движението на делата му из различните съдебни инстанции. Докато беше под прицел от държавното обвинение, той беше с прогресивни позиции - приветстваше независимия съд (когато го оправдаеше) и критикуваше политически мотивираната прокуратура. Когато делата му започваха едно по едно да окапват (великото дело за безконтролното подслушване стигна само до първа инстанция, след като прокуратурата дори не обжалва оправдаването на бившия вътрешен министър), Цветанов започна да ухажва държавното обвинение. Показателна в това отношение беше акцията в деня, в който Сотир Цацаров прекрати взаимодействието с правосъдния министър Христо Иванов по Закона за съдебната власт. Тогава Цветан Цветанов внесе в парламента именно написаните от главния прокурор предложения за законодателни промени.

Преди да бъде оправдан, бившият вътрешен министър нееднократно е заявявал на международно равнище, че след приключване на делата ще поиска външен одит на прокуратурата, за какъвто в крайна сметка се пребори правосъдният министър Христо Иванов, който впоследствие беше бламиран именно от ГЕРБ и подаде оставка.

След оправдаването му зам.-председателят на ГЕРБ вече нямаше проблем с главния прокурор, за когото каза, че е бил подведен от Сергей Станишев (дори не Пеевски, който извести Цветанов от парламентарната трибуна, че ще стане обвиняем) да започне делата срещу него.

Отново на фронта

Изказването за двамата първи в ГЕРБ в Хасково беше в отговор на твърдения на лидера на ДСБ Радан Кънев, който по време на среща във Виена с живеещи българи в чужбина няколко дни преди това заявил (според публикация във в. "24 часа"), че има война между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Така че фронтът, който бившият вътрешен министър отвори срещу вече бившия коалиционен партньор на ГЕРБ - ДСБ, е разбираем. Вторият обаче е по оста на изпълнителната власт и вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Депутати от десния съюз са убедени, че председателят на групата на ГЕРБ има немалка роля за бламирането на промените в конституцията, които първоначално бяха внесени съвместно. Според тях отхвърлянето на първоначалния вариант на промените е било оркестриран сценарий за отстраняването на ДСБ от управляващото мнозинство. Защото още преди това беше ясно от изявления на Радан Кънев, че залогът за оставането на партията в управляващото мнозинство беше приемането на промените в конституцията. С тях обвързваше и оставането си на поста министър на правосъдието Христо Иванов.

Цветанов първо прокара промените на първо четене, като успя да договори подкрепата на депутатите от "Атака" и така те бяха придвижени за второ четене по бързата процедура. Според депутати той е успял да убеди и двете националистически формации - "Атака" и Патриотичния фронт, които първоначално бяха против радикалните промени в конституцията с делата срещу Волен Сидеров. На патриотите обещал, че Сидеров ще бъде осъден, а на националистическия лидер "успешно приключване" на проблемите му с прокуратурата. След това обаче първоначалните текстове бяха бламирани във временната комисия за промени в конституцията с дискретната помощ на ГЕРБ. Председателят й Димитър Лазаров (ГЕРБ) промени поредността на гласуването и така одобрение получи първо ретроградното предложение на АБВ, а малко преди гласуването близкият до Цветанов председател на правната комисия Даниел Кирилов по необясними причини напусна залата и не участва в гласуването. Приемането на поправката в конституцията, която на практика взриви Реформаторския блок, съвпадна и с критики на премиера Борисов към бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Отношенията между ДСБ и Цветанов всъщност се влошиха малко преди това по време на предизборната кампания за местните избори миналия октомври. Тогава от щаба на РБ обвиниха ГЕРБ в черна кампания заради публикация в близкия до Пеевски сайт "ПИК" срещу кандидата на реформаторите за кмет на Варна Чавдар Трифонов. Размяната на удари между Цветанов и ДСБ продължи и след това, когато в нощта на първия тур от местния вот заместникът на Борисов публично поиска от реформаторите да му се извинят за обвиненията. Цветанов се опита да вкара и още една интрига в РБ, когато управляващото мнозинство поиска оставката на ВСС заради поредицата от скандали около кадровия съдебен орган, свързани с изтеклите записи на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тогава първоначално от ГЕРБ обявиха, че ще има декларация от името на мнозинството в парламента. Впоследствие обаче ГЕРБ и РБ излязоха с отделни декларации. Причината беше, че текстът на документа беше даден на реформаторите в последния момент и в него имаше критики и към бившия министър на правосъдието Христо Иванов, които ДСБ и депутатите от гражданския съвет на блока отказаха категорично да подкрепят.

Приятелски огън срещу Бъчварова

Атаката на Цветанов срещу Бъчварова обаче е най-необяснимият момент от епизода със завръщането на Цветанов. Министърът на вътрешните работи се ползва с подкрепата на Бойко Борисов, който добре съзнава, че тя е не само добър политически съветник, но и едно от малкото лица на ГЕРБ, което се разпознава като реформаторско. Въпреки това Цветанов беше една от основните фигури срещу предложените промени в Закона за МВР в началото на ноември миналата година, с които се орязваха голяма част от бонусите на полицаите, така че да се облекчи малко от финансовото бреме на министерството. Тогава той не само критикува остро предложенията, но заедно с това атакува и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Сблъсъкът е явен, колкото и Цветанов, и Борисов да се опитват да отричат това. Последният пример е със Закона за електронната идентификация. Бруталният опит на Цветанов да спре приемането на законопроекта за електронната идентификация даде повод на лидера на ДСБ Радан Кънев да каже, че Цветанов "цепи законите като зелка". Поредният сблъсък между Цветанов и Бъчварова се очертава да бъде отново около отложените промени в Закона за МВР, които вече са внесени в парламента. Тази седмица Цветанов събра на обществено обсъждане депутатите от вътрешната комисия, ръководството на МВР и синдикатите, които за пореден път изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Като според депутати целта е по този начин критиките да не идват директно от Цветанов, а от работещите в МВР. Подобно обсъждане той обеща и между първото и второто четене на законопроекта, което е сигурен знак, че битката срещу реформата в МВР ще продължи. (Вижте повече по темата на стр. 26)

Едно от обясненията за това противопоставяне според депутати е ревността на Цветанов към поста на вътрешен министър, който, той счита че му се полага по дефиниция. Не е изключено премиерът да разчита на Цветанов да се превърне в оня гръмоотвод, който да поема негативите от дадени решения, за които Борисов не иска да поема отговорност. Както стана с решението промените в закона за МВР да бъдат отложени. Тогава Борисов защити Бъчварова, като каза, че стои зад нея и реформата в МВР. Цветанов веднъж вече игра тази роля при предишното правителство, когато беше явна опозиция на тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Не само чрез публичните нападки между двамата, но и чрез бламирането в парламента на определени предложения на Дянков от депутатите от ГЕРБ, върху които Цветанов има контрол. Сега такъв сблъсък се очертава между Цветанов и Бъчварова.

И това едва ли ще е всичко. Явно в ГЕРБ "добрият, лошият и злият" могат да се играят само от двама актьори, като последните две роли са заети от Цветанов, за да може "добрият" да блесне повече.

10 март. На заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред членовете й обсъждат на второ четене промените в Закона за електронната идентификация. По текстовете, приети преди това на първо четене, няма никакви възражения. Накрая обаче в преходните и заключителни разпоредби на закона Цветан Цветанов, председателят на вътрешната комисия в Народното събрание и втори човек в ГЕРБ, предлага да отпадне параграфът, който позволява т.нар. електронен идентификатор - чипът, който съдържа електронната самоличност на гражданите, да стане част от личните карти. Аргументът му е, че това първо трябва да се регламентира в закона за българските документи за самоличност. С това той практически се опитва да спре най-важното усилие на друга част от управляващите да направят електронно управление. Опитът за спиране на законопроекта от страна на Цветанов и е изненада, и не е.

Не е изненада, защото малко преди това той се опита да внесе близо девет страници поправки между двете четения, чиято цел беше да променят изцяло философията на законопроекта. А в опит да извади аргументи срещу електронната идентификация при първото четене поиска от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова списък на хората, които са работили по текстовете, с аргумента "да се види дали имат допуск до класифицирана информация". Нещо, което никога не се е изисквало от експертите, независимо по какъв законопроект те работят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Преди да бъде оправдан, бившият вътрешен министър нееднократно е заявявал на международно равнище, че след приключване на делата ще поиска външен одит на прокуратурата, за какъвто в крайна сметка се пребори правосъдният министър Христо Иванов, който впоследствие беше бламиран именно от ГЕРБ и подаде оставка."

  Само един малък пример е това, колко двуличен и какъв въжеиграч е ЦЦ.
  Злокобна фигура, няма спор.

 • 2
  tdtenev avatar :-?
  tdtenev

  До онзи ден ни обясняваха колко прост е Цветанов а сега ни обясняват какъв въжеиграч е! Последно кое е вярното твърдение?

 • 3
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Бойко, или се разделяш с Цветанов или падането ти от власт се ускорява значително!!!

 • 4
  sage avatar :-(
  Михал Мишкоед

  Запознайте се с г-н Новия Президент на РБ - Яцеглав Първи . Да бъде! Амин! Бог да прости България, щом такива навлизат " с гръм и трясък". Мен ме е срам за тия двамата на снимката; не зная за Вас, но ни остана зорлем едно достойнство само.

 • 5
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  'навлезе обратно в политиката' мнооооого силно изказване за индивид като Цв.Цв. И ако е възможно това е просто защото себеподобни нему индивиди са гласували и поставили на такова място... :)

 • 6
  velian avatar :-|
  volarok

  Цветанов е тотално зависим от модела Кой и от Цацаров. Съдебните му дела могат да бъдат възобновени във всеки един момент - "новооткрити" доказателства се кътат още отсега в нечия прокурорска каса, а част от тях вероятно са показани на самия Цветанов, за да слушка. Възможно е да са подготвени и нови обвинения, напр. за седемте апартамента. Тоталното съвпадане на сюжетните линии на Пеевските медии и на говоренето на Цветанов срещу РБ и ДСБ потвърждава неговата зависимост.
  Кукловодите на Цветанов вече го направляват и е странно, че Борисов не вижда това. Следва развръзка в ГЕРБ: http://www.segabg.com/article.php?id=793590

 • 7
  klimentm avatar :-P
  klimentm

  Тежко на страна управлявана от индивиди неспособни да съставят сложно изречение!

 • 8
  objective avatar :-|
  objective

  Цецо е Босът наГЕРБ по партиен иженеринг, по-то

 • 9
  objective avatar :-|
  objective

  Цецо е Босът по партиен иженеринг - по структуриране и изборни акции на ГЕРБ и по деструктуриране и изборно игнориране на неговите "партньори". Сега на ред е Реформатосркия блок. Принципът е: Няма опозиция, няма алтернатива на управление, няма истински реформи, няма проблеми за статуквото !

 • 10
  grand_funk.70 avatar :-|
  grand funk railroad

  Този чесън ще изяде главата на Винету. Толкова по-добре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход