С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 19 мар 2016, 15:29, 17506 прочитания

Джакпот по поръчка

Тотализаторът проведе процедури за 35 милиона лева, като до края оставаше само по един участник

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Знаете ли, че... в тото играта "6 от 49" възможните комбинации са 13 983 816? Това означава, че както и да го смятате, няма начин да заложите на всички печеливши варианти и да излезете на печалба. А и дори най-големият джакпот никога не е минавал 10 милиона лева. Но въпреки това има начин да спечелите гарантирано много пари от тотото. И за това не се изисква пускане на фиш, а участие в обществените поръчки. Само в трите си най-големи процедури през 2015 г. Българският спортен тотализатор (БСТ) е подписал договори за близо 35 милиона лева с ДДС. Печелившите са две фирми, но това не е проблем. Проблемът е, че и в трите поръчки до финалния етап са стигнали точно по... една фирма.

Талонче на късмета


В началото на юни 2015 г. тотото открива процедура за отпечатването на талони за участие в различните моментни лотарийни игри. Това са талончетата, които виждате хората да търкат и които набраха голяма популярност благодарение на агресивното навлизане на пазара на две свързани с Васил Божков игри - "Национална лотария" и "Лотария България". БСТ също има амбиции в тази насока, тъй като под шапката му е и традиционният организатор на подобни игри - Държавната лотария.

Още при обявяването на поръчката тотализаторът прави уточнението, че видът и количеството на талончетата ще се отпечатват в зависимост от текущото потребление и в рамките на предвидения ресурс. А той е определен на 16 милиона лева без ДДС (19.2 милиона лева с ДДС) за четири години. Като абсолютна сума това е една от най-големите печатни поръчки в България от този род.

"Европринт България" подава жалба срещу редица дискриминационни изисквания в процедурата. Едно от тях например е изискването чуждестранните фирми да представят документ, че при отпечатването могат да спазят наредбата за отпечатване и контрол на ценни книжа. Друго изискване е изпълнителят да докаже капацитет на печатни устройства за печат А4 за 24 часа. "Продуктите, които ще се отпечатват в рамките на настоящата обществена поръчка, са с размери от 76х52 мм до 146х218 мм и поставеното изискване за определен капацитет на устройство за печат на формат А4 е необосновано", се казва в жалбата. КЗК отхвърля претенциите на компанията, както и жалбата за прекалено къси срокове за подаване на офертите – един месец. Върховният административен съд потвърждава това решение. "Има опасност забавянето на процедурата да окаже сериозно негативно въздействие върху интересите на обществото, доколкото би възпрепятствало дейността на възложителя – държавно предприятие, свързана с набиране на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта в Република България", се казва в решението на ВАС.Така през есента поръчката най-накрая тръгва, но в крайна сметка оферта подава само една фирма – "Демакс" АД на депутата от БСП и вицепрезидент на волейболната федерация Петър Кънев. Избрана е без конкуренция, като предлага за подизпълнител "Демакс Ди Пи Ай" АД и на 29 декември е подписан договор. Така и не е ясно колко точно талона ще бъдат отпечатани, тъй като в процедурата е заложена сложна схема, при която количеството зависи от вида на поръчките. Колкото по-прости са талончетата и в колко по-голям тираж се отпечатват, толкова по-ниска е цената. И обратното – при по-малки тиражи цената скача. Това продължава до изчерпването на 19.2 милиона лева ресурс по договора. Отново "Демакс" през август 2015 г. подписва договор за други 10.56 милиона лева (8.8 милиона без ДДС) за отпечатване на фишове и ролки за издаване на квитанции.

Само за няколко месеца печатницата получава договори за 30 милиона лева. Проучване на "Капитал" показа, че конкурентите от частните лотарии печатат своите талони в чужбина. В България поради изискванията на наредбата за отпечатване на ценни книжа само три печатници могат безпроблемно да извършват тази услуга – печатницата на БНБ, "Демакс" АД и русенската "Дунав прес". Те бяха избрани и за отпечатването на бюлетините на изборите миналата година. От други печатници обясниха за "Капитал", че самото отпечатване не е проблем, но изискванията на финансовото министерство са толкова високи, че "трябва да си абсолютно сигурен, че ще вземеш поръчката. Иначе не си заслужава усилието и разхода". От "Дунав прес" коментираха, че не са участвали в процедурата, защото може да нямат изискуемото технологично оборудване. От "Европринт България" отказаха да коментират своята жалба срещу процедурата, но намекнаха, че "заданието е написано като за една фирма".

На въпрос на "Капитал" дали намират за нормално присъствието само на една фирма в процедурата, изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов отговори: "Тъй като предметът на дейност на ДП БСТ е организирането на моментни лотарийни игри, за участие на които се изисква отпечатване на удостоверителни знаци, наше задължение е да обезпечим наличието им и да предотвратим загуби за предприятието и сериозни намаления в отчисленията за българския спорт. С оглед на това – избран е изпълнител, който има капацитета да отпечатва удостоверителните знаци в печатница, отговаряща на законовите изисквания за отпечатване на талони за моментни лотарийни игри под контрола на Министерство на финансите". (Можете да намерите пълните отговори на Дамян Дамянов на поставените въпроси под статията)

В сферата на безкрайността

През септември БСТ обявява друга поръчка - за 170 автомобила, от които 140 нови и 30 употребявани. Колите са както за награди, така и за нуждите на тотализатора. В тази процедура вече се явяват три участника – обединението "Би енд Пи ауто" ("София Франс ауто" и "Ауто Бавария"), обединението "Булстарс" ("Булвария холдинг" и "Стар моторс") и "Мото Пфое". И този път въпреки по-голямата конкуренция на финалната права до отварянето на ценовата оферта остава само един – вносителят на Ford "Мото Пфое". Другите два участника са отстранени със сходни доводи - в графата "гаранционен пробег" за един или повече модели записват "без ограничение в километрите". "Мото Пфое" предлага за всичките си модели 1 милион километра. "Направено е предложение по един от предвидените показатели за оценка на офертите и в този случай същото не би могло да бъде оценено от комисията съгласно заложената методика по тази обособена позиция, не биха могли да бъдат оценени и предложенията на останалите участници в процедурата", се казва в решението на комисията. Един от участниците в процедурата, който пожела да остане анонимен, коментира за "Капитал", че досега не са имали подобен случай на декласиране заради гаранционния пробег без ограничение. "Какво трябваше да направим – да напишем, че предлагаме 1 милиард километра пробег ли", попита той.

В резултат на отстранената конкуренция "Мото Пфое" се ангажира да достави нови 50 броя "Форд Фиеста", 50 броя "Форд Фокус", 28 броя "Форд Мондео", осем броя "Волво S60", четири броя "Форд Куга" срещу 3 993 816 лв. Още 30 употребявани автомобила ще струват 356 400 лева. Единственото успокояващо е, че цените им не изглеждат завишени спрямо пазарните. По този начин се продължава традицията от 2013 г., когато "Мото Пфое" печели друга поръчка за 4.2 милиона лева за доставка на автомобили.

В момент на криза

Активността на тотализатора с обявяването на мащабните поръчки идва в момент, когато финансовите резултати се влошават. Още при влизането си като спортен министър Красен Кралев обяви, че състоянието на тотото е тежко заради все по-конкурентната среда от частните оператори. Но въпреки това 2014 г. не е лоша, дори е най-добрата в исторически план за държавното хазартно предприятие. БСТ реализира приходи от близо 175 милиона лева, което се отразява положително както на спорта, така и на самия тотализатор. Според устройствения правилник 18% от приходите отиват да подпомагането на спорта – в случая 29.365 милиона лева. Други 17% остават за самоиздръжката на тотализатора.

Изминалата година, която преминава изцяло под управлението на настоящото ръководство, наистина показва, че положението на пазара е тежко. За деветмесечието към 30 септември БСТ отбелязва 11 милиона лева по-малко приходи в сравнение със същия период на предходната година. Приходите от хазартни игри намаляват от 134.3 на 122.6 милиона лева. А това, както стана ясно, означава и по-малко пари. Разходите за издръжката на тотализатора са 21.25 милиона лева за деветмесечието при тези резултати, като 12.455 милиона лева отиват за заплати на служителите, а 7.75 милиона лева за разходи за външни услуги. Освен това БСТ има да плаща по 4 милиона лева на година за рекламни услуги според поръчка, която завърши в началото на миналата година.

Но да се върнем в полето на тото числата. Според статистиката на тотализатора, ако сте мъж на възраст между 35 и 71 години, семеен, със среден доход, имате най-голяма вероятност да спечелите джакпота в последния тираж от 5 800 000 лева в играта "6 от 49". Но това е в сферата на вероятностите. Ако искате гарантирано да спечелите от тотото, е по-добре да сте управител на точно една печатница или автомобилен вносител.
Коментарът по темата на изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов

Приемате ли за нормално присъствието само на една фирма в обществена поръчка за отпечатване на талони за моментни игри на БСТ за 16 млн. лв. без ДДС?
С Решение № 109 на изпълнителния директор на БСТ на 09.06.2015 г. е открита обществена поръчка с предмет: "Отпечатване и доставка на удостоверителни знаци за организираните от ДП БСТ моментни лотарийни игри", като за същата е подадено Обявление освен до Регистъра на Обществените поръчки /РОП/ в България и до Официален вестник на Европейския съюз /ОВЕС/. Първоначално определеният срок за подаване на оферти беше 20.07.2015 г., като в последствие е променен на 02.09.2015 г. Задължителното изискване на закона за срок за подаване на оферти е 40 дни, а в случая възложителят е предоставил 84 дни. Осигурена е максимална публичност на обявата за провеждане на обществената поръчка - тя е публикувана в Регистъра на обществените поръчки, Официалния вестник на ЕС, Профила на купувача на възложителя и 7 медии.
Въпреки това е подадена само една оферта за участие. Офертата е разгледана от назначена за целта Комисия и след преценка за нейното съответствие с обявените изисквания, е оценена и е предложено сключване на договор с подалия офертата участник. При вземането на това решение са отчетени всички разпоредби на закона за обществените поръчки.
Ако бъде извършена справка в Регистъра на обществени поръчки, ще бъде установено, и че през годините назад, интерес към обявяваните от предприятието поръчки с идентичен предмет: отпечатване на удостоверителни знаци за моментните лотарийни игри на ДП БСТ, е проявяван от само един участник. Тъй като предметът на дейност на ДП БСТ е организирането на моментни лотарийни игри, за участие на които се изисква отпечатване на удостоверителни знаци, наше задължение е да обезпечим наличието им и да предотвратим загуби за предприятието и сериозни намаления в отчисленията за Българския спорт. С оглед на това – избран е изпълнител, който има капацитета да отпечатва удостоверителните знаци в печатница, отговаряща на законовите изисквания за отпечатване на талони за моментни лотарийни игри под контрола на Министерство на финансите.

Приемате ли за нормално отстраняването на всички участници и допускането само на една фирма до последния етап на обществена поръчка на БСТ за доставка на автомобили?
С Решение №193/29.09.2015 г. на изпълнителния директор на БСТ е открита обществена поръчка с предмет: "Доставка на автомобили", по обособени позиции: I. "Доставка на фабрично нови автомобили" и II. "Доставка на употребявани автомобили". Оферти за участие в нея са подадени от 3-ма участника, два от които обединения по Закона за задълженията и договорите. Видно от публикуваните на Профила на купувача Протоколи по чл. 72 ЗОП на назначената оценителна Комисия и от мотивите на Решение № 228/01.12.2015 г. на изпълнителния директор, двама от тримата участника са отстранени поради представяне на оферти, които не отговарят на предварително обявените от възложителя условия, т.е. те са в нарушение на чл. 54, ал. 1 ЗОП, който гласи, че при изготвянето на оферта всеки трябва да се придържа точно към обявените от възложителя условия. Поради това и предвид законовата разпоредба на чл. 69, ал. 1, т. 3 ЗОП, която гласи че Комисията предлага за отстраняване от процедурата участник, който е представил оферта, която не отговаря на предварително обявените условия на възложителя, същите са отстранени от процедурата.
Офертата на допуснатия участник е разгледана и след преценка за нейното съответствие с обявените изисквания, е разгледана, оценена и в съответствие със законовите изисквания, е предложено сключване на договор, с подалия офертата участник. Цялата процедура е проведена според изискванията на Закона за обществените поръчки.
Трябва да се има предвид, че обект на доставка по тази обществена поръчка са основно леки автомобили, предназначени за печалби в организираните от ДП БСТ хазартни игри. Липсата на такъв доставчик в дълъг период от време би повлияло на интереса на участниците в игрите ни, а от там и на формираните постъпления. С оглед обезпечаване нормалното осъществяване предмета на дейност на предприятието за нас е задължение своевременния избор на изпълнител за доставки на фабрично нови автомобили.

Колко талони за моментни лотарийни игри отпечатва годишно БСТ? Какви са плановете за следващите 4 години, вкл. 2016 г.?
Дейността на ДП БСТ в организирането на моментни лотарийни игри се съобразява с търсенето на пазара. Към момента считаме, че същият е все още с потенциал за разрастване, с оглед на което плановете ни са за разширяване на портфолиото от предлагани талони за участие в такива игри /същото се доказва и от последователно обявяваните през 2013 г и 2014 г. поръчки за печат на талони, всяка от които за срок от по 2 години, но приключвани по-рано поради голямото търсене на пазара изискващо съответно увеличаване на количеството печатани удостоверителни знаци/. Конкретният брой на отпечатвани талони се съобразява и с потенциалния тираж на всяка игра, заложен в Лицензията ни за организиране на моментни лотарийни игри; предвиден е и в търговските планове на предприятието.

Смятате ли за целесъобразно обявяването на такива големи обществени поръчки с оглед на влошаващите се финансови резултати на БСТ?
ДП БСТ е самоиздържащо се предприятие, т.е. същото не се финансира от държавния бюджет. Средствата за неговата издръжка се формират на база одобрена от Министъра на младежта и спорта и Министъра на финансите Схема за разпределение на реализираните самостоятелно от него постъпления.
Разходите за отпечатваните удостоверителни знаци за участие в моментни лотарийни игри са калкулирани в стойността на талона и при неговата продажба същите се възвръщат в пълна степен, заедно с печалбата, предоставяна на Министерството на младежта и спорта. От друга страна – средствата за закупуване на автомобили, са също заложени в горецитираната Схема, в частта, формираща процента от постъпления, подлежащ на предоставяне на участниците в игрите под формата на печалба. Т.е., средствата, разходвани за тези обществени поръчки не са средства за собствени нужди на предприятието, а са част от суми, определени за осъществяване на хазартната дейност на ДП БСТ, имаща за пряка цел набирането на средства за развитието на спорта в страната.
Оценката за "влошаващи се" резултати на БСТ е крайна и спорна. От 2014 г. БСТ работи в условия на засилена конкуренция. При оценка на резултатите на предприятието трябва да се отчитат и други фактори.
ДП БСТ ежеседмично предоставя 18 % от постъпленията си в Министерство на младежта и спорта и ежемесечно внася други 15 % от постъпленията си в Министерство на финансите /или общо 33% от постъпленията му са в приход на държавния бюджет/. От 2014 г. насам, в сферата на числовите и моментните лотарийни игри и на залаганията върху резултатите от спортни състезания, които са предмет на дейност на ДП БСТ, на територията на България оперират още четирима хазартни оператора с частна собственост на капитала, които за осъществяване на дейността си не провеждат обществени поръчки и които не предоставят средства в бюджета над определения им 15% данък.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Срокът за ERM II се изтегли за средата на годината 3 Срокът за ERM II се изтегли за средата на годината

В Брюксел неофициално се заговори за отлагане още в началото на седмицата, а една от причините е неяснотата около рекапитализацията на ПИБ

20 фев 2020, 1710 прочитания

Вечерни новини: Борисов смекчи малко позицията за еврозоната, златото е на 7-годишен връх заради коронавируса Вечерни новини: Борисов смекчи малко позицията за еврозоната, златото е на 7-годишен връх заради коронавируса

И още: София дава по 500 хил. лв. за пътища без винетки, АПИ иска 8 млн. лв.; България ще се опита да купи два медицински хеликоптера с пари от ЕС; В Брюксел започват тежките преговори за разпределението на общия бюджет

20 фев 2020, 1534 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
На война като на война

ГЕРБ поиска ДСБ да оттегли кадрите си от властта

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10