Джакпот по поръчка

Тотализаторът проведе процедури за 35 милиона лева, като до края оставаше само по един участник

Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова

Знаете ли, че... в тото играта "6 от 49" възможните комбинации са 13 983 816? Това означава, че както и да го смятате, няма начин да заложите на всички печеливши варианти и да излезете на печалба. А и дори най-големият джакпот никога не е минавал 10 милиона лева. Но въпреки това има начин да спечелите гарантирано много пари от тотото. И за това не се изисква пускане на фиш, а участие в обществените поръчки. Само в трите си най-големи процедури през 2015 г. Българският спортен тотализатор (БСТ) е подписал договори за близо 35 милиона лева с ДДС. Печелившите са две фирми, но това не е проблем. Проблемът е, че и в трите поръчки до финалния етап са стигнали точно по... една фирма.

Талонче на късмета

В началото на юни 2015 г. тотото открива процедура за отпечатването на талони за участие в различните моментни лотарийни игри. Това са талончетата, които виждате хората да търкат и които набраха голяма популярност благодарение на агресивното навлизане на пазара на две свързани с Васил Божков игри - "Национална лотария" и "Лотария България". БСТ също има амбиции в тази насока, тъй като под шапката му е и традиционният организатор на подобни игри - Държавната лотария.

Още при обявяването на поръчката тотализаторът прави уточнението, че видът и количеството на талончетата ще се отпечатват в зависимост от текущото потребление и в рамките на предвидения ресурс. А той е определен на 16 милиона лева без ДДС (19.2 милиона лева с ДДС) за четири години. Като абсолютна сума това е една от най-големите печатни поръчки в България от този род.

"Европринт България" подава жалба срещу редица дискриминационни изисквания в процедурата. Едно от тях например е изискването чуждестранните фирми да представят документ, че при отпечатването могат да спазят наредбата за отпечатване и контрол на ценни книжа. Друго изискване е изпълнителят да докаже капацитет на печатни устройства за печат А4 за 24 часа. "Продуктите, които ще се отпечатват в рамките на настоящата обществена поръчка, са с размери от 76х52 мм до 146х218 мм и поставеното изискване за определен капацитет на устройство за печат на формат А4 е необосновано", се казва в жалбата. КЗК отхвърля претенциите на компанията, както и жалбата за прекалено къси срокове за подаване на офертите – един месец. Върховният административен съд потвърждава това решение. "Има опасност забавянето на процедурата да окаже сериозно негативно въздействие върху интересите на обществото, доколкото би възпрепятствало дейността на възложителя – държавно предприятие, свързана с набиране на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта в Република България", се казва в решението на ВАС.

Така през есента поръчката най-накрая тръгва, но в крайна сметка оферта подава само една фирма – "Демакс" АД на депутата от БСП и вицепрезидент на волейболната федерация Петър Кънев. Избрана е без конкуренция, като предлага за подизпълнител "Демакс Ди Пи Ай" АД и на 29 декември е подписан договор. Така и не е ясно колко точно талона ще бъдат отпечатани, тъй като в процедурата е заложена сложна схема, при която количеството зависи от вида на поръчките. Колкото по-прости са талончетата и в колко по-голям тираж се отпечатват, толкова по-ниска е цената. И обратното – при по-малки тиражи цената скача. Това продължава до изчерпването на 19.2 милиона лева ресурс по договора. Отново "Демакс" през август 2015 г. подписва договор за други 10.56 милиона лева (8.8 милиона без ДДС) за отпечатване на фишове и ролки за издаване на квитанции.

Само за няколко месеца печатницата получава договори за 30 милиона лева. Проучване на "Капитал" показа, че конкурентите от частните лотарии печатат своите талони в чужбина. В България поради изискванията на наредбата за отпечатване на ценни книжа само три печатници могат безпроблемно да извършват тази услуга – печатницата на БНБ, "Демакс" АД и русенската "Дунав прес". Те бяха избрани и за отпечатването на бюлетините на изборите миналата година. От други печатници обясниха за "Капитал", че самото отпечатване не е проблем, но изискванията на финансовото министерство са толкова високи, че "трябва да си абсолютно сигурен, че ще вземеш поръчката. Иначе не си заслужава усилието и разхода". От "Дунав прес" коментираха, че не са участвали в процедурата, защото може да нямат изискуемото технологично оборудване. От "Европринт България" отказаха да коментират своята жалба срещу процедурата, но намекнаха, че "заданието е написано като за една фирма".

На въпрос на "Капитал" дали намират за нормално присъствието само на една фирма в процедурата, изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов отговори: "Тъй като предметът на дейност на ДП БСТ е организирането на моментни лотарийни игри, за участие на които се изисква отпечатване на удостоверителни знаци, наше задължение е да обезпечим наличието им и да предотвратим загуби за предприятието и сериозни намаления в отчисленията за българския спорт. С оглед на това – избран е изпълнител, който има капацитета да отпечатва удостоверителните знаци в печатница, отговаряща на законовите изисквания за отпечатване на талони за моментни лотарийни игри под контрола на Министерство на финансите". (Можете да намерите пълните отговори на Дамян Дамянов на поставените въпроси под статията)

В сферата на безкрайността

През септември БСТ обявява друга поръчка - за 170 автомобила, от които 140 нови и 30 употребявани. Колите са както за награди, така и за нуждите на тотализатора. В тази процедура вече се явяват три участника – обединението "Би енд Пи ауто" ("София Франс ауто" и "Ауто Бавария"), обединението "Булстарс" ("Булвария холдинг" и "Стар моторс") и "Мото Пфое". И този път въпреки по-голямата конкуренция на финалната права до отварянето на ценовата оферта остава само един – вносителят на Ford "Мото Пфое". Другите два участника са отстранени със сходни доводи - в графата "гаранционен пробег" за един или повече модели записват "без ограничение в километрите". "Мото Пфое" предлага за всичките си модели 1 милион километра. "Направено е предложение по един от предвидените показатели за оценка на офертите и в този случай същото не би могло да бъде оценено от комисията съгласно заложената методика по тази обособена позиция, не биха могли да бъдат оценени и предложенията на останалите участници в процедурата", се казва в решението на комисията. Един от участниците в процедурата, който пожела да остане анонимен, коментира за "Капитал", че досега не са имали подобен случай на декласиране заради гаранционния пробег без ограничение. "Какво трябваше да направим – да напишем, че предлагаме 1 милиард километра пробег ли", попита той.

В резултат на отстранената конкуренция "Мото Пфое" се ангажира да достави нови 50 броя "Форд Фиеста", 50 броя "Форд Фокус", 28 броя "Форд Мондео", осем броя "Волво S60", четири броя "Форд Куга" срещу 3 993 816 лв. Още 30 употребявани автомобила ще струват 356 400 лева. Единственото успокояващо е, че цените им не изглеждат завишени спрямо пазарните. По този начин се продължава традицията от 2013 г., когато "Мото Пфое" печели друга поръчка за 4.2 милиона лева за доставка на автомобили.

В момент на криза

Активността на тотализатора с обявяването на мащабните поръчки идва в момент, когато финансовите резултати се влошават. Още при влизането си като спортен министър Красен Кралев обяви, че състоянието на тотото е тежко заради все по-конкурентната среда от частните оператори. Но въпреки това 2014 г. не е лоша, дори е най-добрата в исторически план за държавното хазартно предприятие. БСТ реализира приходи от близо 175 милиона лева, което се отразява положително както на спорта, така и на самия тотализатор. Според устройствения правилник 18% от приходите отиват да подпомагането на спорта – в случая 29.365 милиона лева. Други 17% остават за самоиздръжката на тотализатора.

Изминалата година, която преминава изцяло под управлението на настоящото ръководство, наистина показва, че положението на пазара е тежко. За деветмесечието към 30 септември БСТ отбелязва 11 милиона лева по-малко приходи в сравнение със същия период на предходната година. Приходите от хазартни игри намаляват от 134.3 на 122.6 милиона лева. А това, както стана ясно, означава и по-малко пари. Разходите за издръжката на тотализатора са 21.25 милиона лева за деветмесечието при тези резултати, като 12.455 милиона лева отиват за заплати на служителите, а 7.75 милиона лева за разходи за външни услуги. Освен това БСТ има да плаща по 4 милиона лева на година за рекламни услуги според поръчка, която завърши в началото на миналата година.

Но да се върнем в полето на тото числата. Според статистиката на тотализатора, ако сте мъж на възраст между 35 и 71 години, семеен, със среден доход, имате най-голяма вероятност да спечелите джакпота в последния тираж от 5 800 000 лева в играта "6 от 49". Но това е в сферата на вероятностите. Ако искате гарантирано да спечелите от тотото, е по-добре да сте управител на точно една печатница или автомобилен вносител.

Коментарът по темата на изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов

Приемате ли за нормално присъствието само на една фирма в обществена поръчка за отпечатване на талони за моментни игри на БСТ за 16 млн. лв. без ДДС?

С Решение № 109 на изпълнителния директор на БСТ на 09.06.2015 г. е открита обществена поръчка с предмет: "Отпечатване и доставка на удостоверителни знаци за организираните от ДП БСТ моментни лотарийни игри", като за същата е подадено Обявление освен до Регистъра на Обществените поръчки /РОП/ в България и до Официален вестник на Европейския съюз /ОВЕС/. Първоначално определеният срок за подаване на оферти беше 20.07.2015 г., като в последствие е променен на 02.09.2015 г. Задължителното изискване на закона за срок за подаване на оферти е 40 дни, а в случая възложителят е предоставил 84 дни. Осигурена е максимална публичност на обявата за провеждане на обществената поръчка - тя е публикувана в Регистъра на обществените поръчки, Официалния вестник на ЕС, Профила на купувача на възложителя и 7 медии.

Въпреки това е подадена само една оферта за участие. Офертата е разгледана от назначена за целта Комисия и след преценка за нейното съответствие с обявените изисквания, е оценена и е предложено сключване на договор с подалия офертата участник. При вземането на това решение са отчетени всички разпоредби на закона за обществените поръчки.

Ако бъде извършена справка в Регистъра на обществени поръчки, ще бъде установено, и че през годините назад, интерес към обявяваните от предприятието поръчки с идентичен предмет: отпечатване на удостоверителни знаци за моментните лотарийни игри на ДП БСТ, е проявяван от само един участник. Тъй като предметът на дейност на ДП БСТ е организирането на моментни лотарийни игри, за участие на които се изисква отпечатване на удостоверителни знаци, наше задължение е да обезпечим наличието им и да предотвратим загуби за предприятието и сериозни намаления в отчисленията за Българския спорт. С оглед на това – избран е изпълнител, който има капацитета да отпечатва удостоверителните знаци в печатница, отговаряща на законовите изисквания за отпечатване на талони за моментни лотарийни игри под контрола на Министерство на финансите.

Приемате ли за нормално отстраняването на всички участници и допускането само на една фирма до последния етап на обществена поръчка на БСТ за доставка на автомобили?

С Решение №193/29.09.2015 г. на изпълнителния директор на БСТ е открита обществена поръчка с предмет: "Доставка на автомобили", по обособени позиции: I. "Доставка на фабрично нови автомобили" и II. "Доставка на употребявани автомобили". Оферти за участие в нея са подадени от 3-ма участника, два от които обединения по Закона за задълженията и договорите. Видно от публикуваните на Профила на купувача Протоколи по чл. 72 ЗОП на назначената оценителна Комисия и от мотивите на Решение № 228/01.12.2015 г. на изпълнителния директор, двама от тримата участника са отстранени поради представяне на оферти, които не отговарят на предварително обявените от възложителя условия, т.е. те са в нарушение на чл. 54, ал. 1 ЗОП, който гласи, че при изготвянето на оферта всеки трябва да се придържа точно към обявените от възложителя условия. Поради това и предвид законовата разпоредба на чл. 69, ал. 1, т. 3 ЗОП, която гласи че Комисията предлага за отстраняване от процедурата участник, който е представил оферта, която не отговаря на предварително обявените условия на възложителя, същите са отстранени от процедурата.

Офертата на допуснатия участник е разгледана и след преценка за нейното съответствие с обявените изисквания, е разгледана, оценена и в съответствие със законовите изисквания, е предложено сключване на договор, с подалия офертата участник. Цялата процедура е проведена според изискванията на Закона за обществените поръчки.

Трябва да се има предвид, че обект на доставка по тази обществена поръчка са основно леки автомобили, предназначени за печалби в организираните от ДП БСТ хазартни игри. Липсата на такъв доставчик в дълъг период от време би повлияло на интереса на участниците в игрите ни, а от там и на формираните постъпления. С оглед обезпечаване нормалното осъществяване предмета на дейност на предприятието за нас е задължение своевременния избор на изпълнител за доставки на фабрично нови автомобили.

Колко талони за моментни лотарийни игри отпечатва годишно БСТ? Какви са плановете за следващите 4 години, вкл. 2016 г.?

Дейността на ДП БСТ в организирането на моментни лотарийни игри се съобразява с търсенето на пазара. Към момента считаме, че същият е все още с потенциал за разрастване, с оглед на което плановете ни са за разширяване на портфолиото от предлагани талони за участие в такива игри /същото се доказва и от последователно обявяваните през 2013 г и 2014 г. поръчки за печат на талони, всяка от които за срок от по 2 години, но приключвани по-рано поради голямото търсене на пазара изискващо съответно увеличаване на количеството печатани удостоверителни знаци/. Конкретният брой на отпечатвани талони се съобразява и с потенциалния тираж на всяка игра, заложен в Лицензията ни за организиране на моментни лотарийни игри; предвиден е и в търговските планове на предприятието.

Смятате ли за целесъобразно обявяването на такива големи обществени поръчки с оглед на влошаващите се финансови резултати на БСТ?

ДП БСТ е самоиздържащо се предприятие, т.е. същото не се финансира от държавния бюджет. Средствата за неговата издръжка се формират на база одобрена от Министъра на младежта и спорта и Министъра на финансите Схема за разпределение на реализираните самостоятелно от него постъпления.

Разходите за отпечатваните удостоверителни знаци за участие в моментни лотарийни игри са калкулирани в стойността на талона и при неговата продажба същите се възвръщат в пълна степен, заедно с печалбата, предоставяна на Министерството на младежта и спорта. От друга страна – средствата за закупуване на автомобили, са също заложени в горецитираната Схема, в частта, формираща процента от постъпления, подлежащ на предоставяне на участниците в игрите под формата на печалба. Т.е., средствата, разходвани за тези обществени поръчки не са средства за собствени нужди на предприятието, а са част от суми, определени за осъществяване на хазартната дейност на ДП БСТ, имаща за пряка цел набирането на средства за развитието на спорта в страната.

Оценката за "влошаващи се" резултати на БСТ е крайна и спорна. От 2014 г. БСТ работи в условия на засилена конкуренция. При оценка на резултатите на предприятието трябва да се отчитат и други фактори.

ДП БСТ ежеседмично предоставя 18 % от постъпленията си в Министерство на младежта и спорта и ежемесечно внася други 15 % от постъпленията си в Министерство на финансите /или общо 33% от постъпленията му са в приход на държавния бюджет/. От 2014 г. насам, в сферата на числовите и моментните лотарийни игри и на залаганията върху резултатите от спортни състезания, които са предмет на дейност на ДП БСТ, на територията на България оперират още четирима хазартни оператора с частна собственост на капитала, които за осъществяване на дейността си не провеждат обществени поръчки и които не предоставят средства в бюджета над определения им 15% данък.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До преди 3 год. в Благоевград съществуваше ведомствена печатна база на БСТ, в края на първото правителство на Борисов се очакваше да бъде закрита. И ако в това решение е имало някакъв резон поради липсата на квалифицирани кадри, защо минимална част от тези 30 млн лв не са били инвестирани в печатницата на БНБ, за да й бъдат възлагани поръчките директно? Коментираме ефективно разходване на държавни средства, макар да са от самоиздържащо се предприятие, но държавно. БСТ безнадзорен ли е от принципала?

 • 2
  mila1235 avatar :-P
  mila1235

  аз не мога да разбера, толкова ли е оглупял народа, че си мисли че може да спечели нещо от лотарията... и търка ли търка картончета.... и си разказват легенди някой си как бил спечелил, този някой винаги е познат на познат... е изключвам спечелилите 5 лева :)

  Гледам една женица пазарува в магазина, паднах се зад нея на касата... купила 1 евтино мляко 1 едно кашкавалче имитиращ продукт, 1 кайма от тия най-долните, в хартиени пакетчета, една долнопробна лимонада, която върна че не и стигали парите, стана ми жал, тамън си мислех с моята сметка да я платя и да и я дам... и гледам купува лотарийно билетче за ПЕТ ЛЕВА........ е моментално спрях да чувствам жалост

 • 3
  naf1451954092484678 avatar :-(
  A Penkov

  Проблемът е, че бългъринът е с памет на златна рибка. През 2009 се паднаха едни и същи числа в 2 поредни тиража. Статистически е по-вероятно Божинов да играе за Челси. Хора, които си дават парите на тази черна дупка трябва да им се забрани да гласуват.

 • 4
  v_stefanov avatar :-|
  v_stefanov

  Сигурно грух цацаров вече се е самосезирал!

 • 5
  vloti avatar :-|
  vloti

  До коментар [#3] от "A Penkov":

  Купува си надежда. Тя е по-скъпа от храната понякога.

 • 6
  vloti avatar :-P
  vloti

  До коментар [#2] от "mila1235":

  аз не мога да разбера, толкова ли е оглупял народа, че си мисли че може да спечели нещо от лотарията... и търка ли търка картончета.... и си разказват легенди някой си как бил спечелил, този някой винаги е познат на познат... е изключвам спечелилите 5 лева

  Всичко струва пари , даже любовта , здравето надеждата. Купува си нажда в случая. Без да искам по-горе отговорих на втория , а исках на третия коментар.

 • 7
  drilldo avatar :-?
  Георги Георгиев

  Защо сте задали по този начин въпросите? Не е ли по-лесно да попитате конкретно какво налага посочения пробег в изискванията?

  Преди няколко месеца обяснявахте как интервюиращите Цветан Василев задавали грешните въпроси. Сега какво е вашето извинение?

 • 8
  gogo1212 avatar :-P
  gogo1212

  Тотото е данъка на глупаците.Пряката зависимост между това колко са отчаяни хората и това колко повече тото играят е ясна... Играйте тото, какво друго ви остава! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход