На война като на война

Радан Кънев посъветва ГЕРБ да искат вот на недоверие на Борисов, ако не са доволни от кадровата политика на правителството

На война като на война

ГЕРБ поиска ДСБ да оттегли кадрите си от властта

Велина Господинова
13801 прочитания

Радан Кънев посъветва ГЕРБ да искат вот на недоверие на Борисов, ако не са доволни от кадровата политика на правителството

© Анелия Николова


Странната война между ГЕРБ и напусналите редиците на управляващото мнозинство ДСБ може би тази седмица навлиза в активната си фаза. След като премиерът Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, част от партиите в Реформаторския блок - СДС и ДБГ, и партньорите им в мнозинството от АБВ от известно време повтарят мантрата за "шизофреничното състояние" на ДСБ да е в опозиция, а партийните им кадри да са в бордовете на държавни фирми и по високите етажи на администрацията, в четвъртък парламентарната група на ГЕРБ излезе с официална позиция по въпроса. На изненадващ брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева и депутатът Александър Ненков призоваха от името на депутатите от формацията премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, за да обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев ще участват във властта. Караянчева и Ненков явно се надяват това да предизвика блицкриг срещу ДСБ.

"Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата", каза Караянчева. Тя поиска и прокуратурата да се самосезира и да провери няколко скандални според нея назначения от квотата на ДСБ в държавното управление. Караянчева спомена името на председателя на борда на директорите на държавното дружество "Терем" АД Стоил Яков, както и адвоката на фирмата, който според нея бил от кантората на Радан Кънев. Сред тези, за които премиерът трябва да посочи дали да бъдат отстранени, бяха имената на министрите на здравеопазването Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев. Колегата й от парламентарната група Александър Ненков пък изчете списък с имена на назначени по министерства и областни управи активисти на ДСБ, преди партията да излезе в опозиция. Двамата нанесоха и още един удар, призовавайки колегите си от РБ най-после да излъчат един лидер, за да е ясно с кого преговарят. Със сигурност това няма да бъде някой от ДСБ.

Кънев отговаря на удара

Малко след декларацията на Караянчева лидерът на ДСБ даде спешен брифинг, но противно на очакванията за обяснение на имената от списъка с партийните назначения изявлението на Радан Кънев беше кратко. Той нарече "акцията" на депутатите от ГЕРБ "истерична" и допусна, че тя се дължи на "конфликт между парламентарната група на ГЕРБ и премиера Борисов". И посъветва колегите си от партията на Борисов, ако са недоволни от кадровата политика в правителството, да поискат вот на недоверие на кабинета. Борисов отговори на Кънев в същия стил. "Ма верно ли така са казали? Малко не ми се вярва. Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба", каза иронично премиерът. И увери, че следващата седмица ще се отзове на призива на депутатите си и ще отиде в парламента.

Защо сега

Изявлението на Караянчева стана в отсъствието на премиера Борисов, който по това време беше в Брюксел, на председателя на парламента Цецка Цачева, която също беше в чужбина, липсваше и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който провеждаше открито заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във Велинград. Самата Караянчева призна, че премиерът и лидер на ГЕРБ е бил уведомен за инициативата на депутатите. Но едва ли някой е имал съмнение, че акцията на Караянчева е солова. Само ден преди това Румен Петков от другия коалиционен партньор на ГЕРБ - АБВ, за пореден път призова пред журналисти в парламента ДСБ да оттегли хората си от властта, като посочи и конкретно назначение. "Радан бил опозиция, ами да си изтегли заместник-министъра на енергетиката. Защо не го изтегля", каза Петков.

Престрелката на тема "оттегляне на ДСБ от властта" между ГЕРБ и формацията на Радан Кънев продължи и в петък в сутрешния блок на "Нова тв" с челен сблъсък между Караянчева и заместник-председателя на ДСБ Атанас Атанасов. Освен че двамата отказаха да седнат един до друг в студиото, диалогът им премина на няколко октави по-висок тон от обичайно приетия разговор между политици пред камера. Като причина за острата реакция на групата на ГЕРБ Караянчева посочи поведението на ДСБ. "Те наричат Борисов лъжец, а ГЕРБ - мафия, и още по време на местните избори се опитваха да извиват ръцете на нашите кандидати за кметове", посочи тя.

Версията на Атанасов защо от ГЕРБ сега предприемат тази атака е свързана с националното събрание на ДСБ, което се проведе миналата неделя. "Очевидно от ГЕРБ имаха очаквания, че на него ще има разцепление на партията, но това не стана", каза Атанасов. На форума на ДСБ партията единодушно прие депутатите й да останат в опозиция, но да не напускат Реформаторския блок. Очакванията, че на събранието ще има сблъсък по линията "за" и "против"оставането във властта, не се състоя. А главният застъпник на тезата, че ДСБ трябва да продължи да управлява заедно с ГЕРБ - Петър Москов, абдикира от форума, като изобщо не присъства на него. Гласуването на практика показа, че Радан Кънев има пълен контрол върху партията си. Другото обяснение на Атанасов беше, че от ГЕРБ се опитват да създадат поредното напрежение в редиците на десния съюз. Лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева побърза да заяви, че РБ си има човек, посочен да води разговорите с ГЕРБ, и това е съпредседателят на парламентарната група и неин заместник в партията Найден Зеленогорски. Въпреки че председателят на ДСБ Радан Кънев има същия статут. "Искате да напуснем РБ, да станем независими депутати и по този начин да загубим правото си да участваме в комисиите в парламента. Но ние няма да напуснем блока, защото ние сме го създали", каза Атанасов.

Не случайно сред посочените от ГЕРБ имена на останалите активисти на ДСБ във властта бяха споменати и двамата министри от блока - отказалият да се съобрази с решението на партията си здравен министър Петър Москов и колегата му от военното ведомство и лидер на БЗНС Николай Ненчев, чиято партия обаче все още е в управляващото мнозинство. Малко след изявлението на Караянчева Москов беше атакуван от депутати от ГЕРБ и в здравната комисия в парламента по повод негови предложения за реформите в сектора. Публична тайна е, че депутатите на Борисов не одобряват работата на Москов и единствената причина да не го критикуват е фактът, че той засега се ползва с подкрепата на премиера. Причината за споменаването на Ненчев пък най-вероятно е присъствието му на националното събрание на ДСБ и обръщението му към делегатите, че "той е техен министър". Освен това формацията на Ненчев заедно с тази на Корман Исмаилов са двете партии от блока, които все още не са подписали меморандума между ГЕРБ и РБ, с който всяка от формациите от десния съюз трябваше да засвидетелства подкрепата си за кабинета "Борисов".

От Брюксел премиерът обаче потвърди, че стои зад двамата министри. "Да кажат, че Москов е мой министър. Благодаря. Винаги съм мечтал Москов да е от ГЕРБ, но той си е десебар. Като говори, го боли и го е яд за това, което се случва. Той не е от ГЕРБ, аз го искам, той си е там. Просто истински съжалявам, че му причинят това", заяви той. А по повод Ненчев каза, че с него работи добре като министър. Споменаването на имената им от депутатите от ГЕРБ обаче е знак, че в даден момент Борисов може да реши да се освободи от тях.

Списъкът на ГЕРБ

Доста странен беше и списъкът на останалите във властта активисти на ДСБ, който Караянчева и Ненков огласиха и поискаха те да напуснат постовете си. Първо от него стана видно, че твърденията на премиера отпреди седмица, че ДСБ има "стотици" активисти по бордовете на държавни фирми, не отговаря на истината. В списъка бяха посочени няколко имена, които заемат различни длъжности само в едно държавното дружество - "Терем" ЕАД. От тях твърдо с ДСБ се свързва само председателят на борда на директорите Стоил Яков, който е председател на предизборния щаб на партията на Радан Кънев. Посочената като управител на една от фирмите към дружеството - "Флотски арсенал", Маргарита Христова всъщност е управител на "Терем - Ивайло" във Велико Търново. Тя е назначена на поста през март 2015 г., но от дълги години работи в дружеството, като е заемала поста на зам.-управител. Останалите посочени две имена са на контрольори в "Терем".

По повод огласения списък Атанас Атанасов обясни, че откакто Яков е начело на "Терем", дружеството е на печалба, и обвини ГЕРБ, че разбират участието във властта не като работа, а като облага. Той отрече посоченият от ГЕРБ юрист на фирмата, който според тях вземал 2000 лв. заплата на месец, да е от адвокатската кантора на Радан Кънев. Останалите в списъка на ГЕРБ активисти на ДСБ - Асен Агов и бившият министър на регионалното развитие Евгений Чачев, са съветници съответно във Министерството на външните работи и ведомството на Лиляна Павлова. Според Атанасов зам.-министърът на енергетиката Николай Николов е предложен за поста от ДСБ, но не е свързан с партията. В качеството си на експерт е и зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев.

В списъка има фрапиращи грешки на хора на различни позиции в Министерството на външните работи, които са посочени като активисти на ДСБ, но не са. Зам.-министърът Христо Ангеличин напусна ДСБ още през 2012 г. и стана член на партията на Меглена Кунева. Тогава заедно с него това на правиха както външният министър Даниел Митов, така и общинският съветник Прошко Прошков, чиято съпруга Даниела е посочена също в списъка. Такъв е случая и с Мартин Табаков. Тази грешка даде основание на Атанасов да заподозре, че участие в изготвянето на списъка имат колегите им от партията на Меглена Кунева. Причината е, че изброените се дистанцираха от ДБГ след парламентарните избори и не са в екипа на Даниел Митов по партийна линия. Самият Митов пък е предложение на Борисов за министър. Не е изключено тази подвеждаща информация да е дадена умишлено откъм формацията на Кунева, за да злепостави министъра на външните работи, с когото лидерът на ДБГ не е в добри отношения.

От ГЕРБ казаха, че нямат претенции списъкът им да е изчерпателен. А продължението на войната между ГЕРБ и ДСБ със сигурност ще продължи и следващата седмица. С прякото включване на премиера.

Странната война между ГЕРБ и напусналите редиците на управляващото мнозинство ДСБ може би тази седмица навлиза в активната си фаза. След като премиерът Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, част от партиите в Реформаторския блок - СДС и ДБГ, и партньорите им в мнозинството от АБВ от известно време повтарят мантрата за "шизофреничното състояние" на ДСБ да е в опозиция, а партийните им кадри да са в бордовете на държавни фирми и по високите етажи на администрацията, в четвъртък парламентарната група на ГЕРБ излезе с официална позиция по въпроса. На изненадващ брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева и депутатът Александър Ненков призоваха от името на депутатите от формацията премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, за да обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев ще участват във властта. Караянчева и Ненков явно се надяват това да предизвика блицкриг срещу ДСБ.

"Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата", каза Караянчева. Тя поиска и прокуратурата да се самосезира и да провери няколко скандални според нея назначения от квотата на ДСБ в държавното управление. Караянчева спомена името на председателя на борда на директорите на държавното дружество "Терем" АД Стоил Яков, както и адвоката на фирмата, който според нея бил от кантората на Радан Кънев. Сред тези, за които премиерът трябва да посочи дали да бъдат отстранени, бяха имената на министрите на здравеопазването Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев. Колегата й от парламентарната група Александър Ненков пък изчете списък с имена на назначени по министерства и областни управи активисти на ДСБ, преди партията да излезе в опозиция. Двамата нанесоха и още един удар, призовавайки колегите си от РБ най-после да излъчат един лидер, за да е ясно с кого преговарят. Със сигурност това няма да бъде някой от ДСБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  testimone avatar :-|
  testimone

  "ГЕРБ поиска ДСБ да оттегли кадрите си от властта"

  Не само ГЕРБ, всички останалите също искаме това, за да има поне малко достойнство в цялата работа.

 • 2
  shatpat avatar :-|
  ZEN

  Достойнството се изпари във въздуха, в момента в който мишките се коалираха с гербавите.

 • 3
  bulgerman avatar :-|
  Bulgerman

  Война не е точната дума. Просто моделът Борисов се разпада и в истеричното си объркване приближените му паразити правят Радан Кънев безалтернативен национален лидер.

 • 4
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Бойко се опитва да запази достойнството на десните, но те не му помагат. И Цецо не помага.

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Факт е, че присъствието на ДСБ във властта е важно за самата власт и разбира се, както има хора във всяка партия, едни го разбират това състояние и други, повечето в ГЕРБ не го разбират и това се използва, най-вече от Цветанов, за да разшири собственото си влияние и знаимост в партията.
  Иначе, самия процес не е положителен и води до отклоняване на вниманието от важните въпроси на деня - реформите в правосъдието и другите области и най-малкото което е ги прави по-трудни за реализиране.

 • 6
  objective avatar :-P
  objective

  Всички здрави сили на Партията-майка и всички частни медии по призив на агент Гоце и агент Сава в атака срещу ДСБ ! Ще повдигат завесата на Задкулисието ни ? Ще искат разследване на КТБ и на обществените поръчки ? Ще искат радикално реформиране на сектор Сигурност и правораздаван ? Ще клатят статуквото ни ? Да ги смажем, докато е време !

 • 7
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "testimone":

  А герп га ша оттегли кадрите си или за тях може, а другарю?

 • 8
  poptcheva avatar :-P
  Free person

  Такъв театрален спектакъл спретна Борисов/уж задочно/,заедно със сивите гербаджийски кардинали в НС и с "любезното съдействие" на Кунева-Пръмова,комунистите и депесарите просто не е за вярване!
  Толкова нагла намеса във вътрешните работи на една партия от Реформаторския Блок!
  Щеше да е смешно,ако не беше толкова тъжно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход