Столичната община се връща в чистенето на града
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Столичната община се връща в чистенето на града

По-малко от година след като кметството раздаде основната част от София на фирми на "Титан" и братя Домусчиеви, Йорданка Фандъкова дава останалия неразпределен бизнес на общинската "Чистота-Искър"

Столичната община се връща в чистенето на града

Нейно дружество първо ще поеме кварталите "Красно село" и "Красна поляна", а догодина вероятно и "Младост" и "Люлин"

Мария Манолова
21033 прочитания

По-малко от година след като кметството раздаде основната част от София на фирми на "Титан" и братя Домусчиеви, Йорданка Фандъкова дава останалия неразпределен бизнес на общинската "Чистота-Искър"

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Операцията на общината е законна, остава да видим дали ще е финансово ефективна и качествена, което традиционно е под съмнение за държавна или общинска компания.
100

млн. лв. годишно за почистване се разпределят от общината, като това е най-скъпата общинска задача.

Софийската община реши постепенно да изземе почистването на града от частните фирми и да ги даде на свое дружество. Общинското предприятие "Чистота-Искър" от началото на април ще поеме почистването на кварталите "Красна поляна" и "Красно село", стана ясно на последното заседание на Столичния общински съвет. После решението може да се разпростре и до големите квартали "Младост" и "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша" - въпреки че през февруари общината вече пусна предварителна заявка за обществена поръчка за 80 млн. лв. за четири години, тя може да се откаже от търга и да даде чистенето отново на своята фирма.

Решението идва след като няма и преди година всички други квартали бяха разпределени с договори за следващите пет години. Почти всички поръчки бяха взети от фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те, заедно със завърналия се в бизнеса с боклука Румен Гайтански-Вълка, чистят почти всички големи градове на страната.

Операцията на общината е законна, остава да видим дали ще е финансово ефективна и качествена, което традиционно е под съмнение за държавна или общинска компания. Даването на поръчка без състезание на държавна и общинска фирма беше върнато в закона при кабинета "Орешарски" и остана и в новия вариант на ГЕРБ. В случая с боклука на София, а и на други градове, от години има проблем - едни и същи фирми печелят търговете, има съмнения за картелиране (последният видим пример е Варна), а оттам и за плащана висока цена.

В столицата годишно за отпадъци се разпределят около 90-100 млн. лв., като това е най-скъпата общинска задача. Преместването към общинско дружество сега е вид признание, че обществените поръчки са били организирани зле и резултатът е скъпа услуга за столичните данъкоплатци.

Уж конкуренция

Двата квартала - "Красна поляна" и "Красно село", попадат в т.нар. Зона 6 и отговорникът за почистването им трябваше да се реши с обществена поръчка още през миналата година. Заради обжалвания и дълги забавяния обаче общината така и не успя да подпише договор с частен изпълнител. Вместо това от местната власт са решили да се завърнат към модела отпреди управлението на Стефан Софиянски, в който общината сама отговаря за сметопочистването. Годишно сега за тези два квартала разходът е около 15 млн. лв. Затова любопитно ще е за колко ще върши задачата "Чистота-Искър".

В последните години "Красна поляна" и "Красно село" се почистват от "Щрабаг". Фирмата е решила да се откаже от този бизнес и не се яви на конкурса през 2014 г., което създаде голяма конкуренция за позицията. В състезанието участваха "А.С.А. България", обединение БТЕ–ТЕВ с участници полската "Тонсмейер полудние" и българските консултантски "БТ инженеринг" и "Евротехконсулт", австрийското обединение "Кершнер сервиз", обединение "Грийн сити" (КРС 1 - 11%, "Би енд Ем консулт" - 28%, "Папир БГ" - 60%, "Селе амбиенте", Италия - 1%), софийската "Евро импекс" на Александър Иванов и обединение "Грийн партнърс БКС", свързано с дългогодишния монополист в сектора Румен Гайтански-Вълка.

Именно "Грийн партнърс БКС" беше класирана на първо място, но конкурсът беше обжалван. КЗК не видя проблем, но през есента на миналата година Върховният административен съд откри порок в търга. Според магистратите "отделните оценителни листи, подписани от членовете на комисията за всеки конкретен участник в процедурата, са с абсолютно идентично съдържание както по отношение определения му по всеки технически показател брой точки, така и относно изложените за присъждането им мотиви. Това може да означава единствено че изобщо не е извършена самостоятелна оценителна дейност по техническите показатели от всеки от членовете на комисията в грубо противоречие с изискванията на утвърдената от възложителя методика".

Така процедурата се върна в общината и половин година не последва решение. Вероятно защото отново е трябвало да се класира първа офертата на Вълка, а сегашният премиер и бивш кмет Бойко Борисов уж го изгони от този бизнес.

През цялото време "Щрабаг" продължаваше да почиства двата квартала. Според последния договор на фирмата със Столична община тя трябваше да се грижи за сметопочистването до сключване на договор вследствие на обществената поръчка. Сега общината казва, че "срокът на договора изтича на 1 април 2016 г.". Затова от градската управа са решили да прехвърлят дейността на общинската "Чистота-Искър". Не е ясно дали някой от кандидатите в обществената поръчка няма да обжалва прекратяването й.

Завоят на общината

Новата задача на "Чистота-Искър" вероятно ще се разшири. Общинските съветници обсъждаха идеята при приемането на бюджета и план-сметката за битови отпадъци за 2016 г. В разчетите са предвидени 3.6 млн. лв. за доставка на техника за сметосъбиране и сметопочистване. "Както виждате, се залагат средства за закупуване на техника с идеята постепенно и частично да се създаде структура, която да поеме част от задълженията по почистването", коментира тогава кметът на София Йорданка Фандъкова.

Дори и общината да иска да изземе цялото почистване на града, това няма как да се случи в настоящия мандат. От договорите на повечето частни фирми остават още четири години, през които вероятно ще им бъдат изплатени близо половин милиард лева. През април 2017 г. пък изтича договорът на австрийската "Заубермахер", която чисти кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша", и общината най-вероятно ще настани своята фирма и там.

Търси се нов директор на "Чистота-Искър"

В края на миналата година е отстранен управителят на дружеството - Илко Чанков (заемащ поста две години), без да е освободен от отговорност. Чанков твърди пред медии, че сам е подал оставка, след като общината не е подновила договора на "Чистота-Искър" за сепариращата инсталация в Суходол. Начело на компанията временно е назначена Джоанна Кръстева Димитрова, която е била финансов директор на НКЖИ, а преди това е работила в групата "Кълвача".

Според решението на Столичния общински съвет председателят му трябва да обяви публичен конкурс за управител до два месеца, считано от 17 декември 2015 г. Няма информация срокът да е спазен.

Последните финансови данни за общинската компания са за 2014 г. Тогава приходите са 14.5 млн. лв., а печалбата е 3 млн. лв. Дружеството е с много малко задължения, те са от порядъка на половин милион лева. В миналото доклади на Столична община са показвали, че е сключвало много договори без обществени поръчки.

В последните години общинската фирма не участва в почистването на различните райони в столицата, но от отчета й личи, че задачите й се възлагат отново от Столичната община - например тя стопанисва депото в Суходол и Богоров, чисти част от южната дъга на Околовръстното, сепарира и депонира битови отпадъци, изпълнява малки задачи и за частни компании. В предприятието работят около 300 души към септември миналата година.
Операцията на общината е законна, остава да видим дали ще е финансово ефективна и качествена, което традиционно е под съмнение за държавна или общинска компания.
100

млн. лв. годишно за почистване се разпределят от общината, като това е най-скъпата общинска задача.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 6
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  във Варна ,в кварталите над пътя за Златните няма редовни улици и особено пък асфартирани такива , никой не чисти ,не мие , не събира смет ,няма кофи , на това отгоре си плащаме и данъците ,които се вдигат всяка година за нищо , просто се крадат .

 • 7
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  До коментар [#6] от "edin drug": В София пък си има Вълк. Вълкът е част от м*тренската флора, и е приятел на Еди Кой си. Запрашеността е ужасна. С вода се мие до 2 пъти, и то само големите улици. Защото парите отиват във Вълка. В Благоевград и Кюстендил общинско дружество чисти, и върши същата работа за 5-6 пъти по-малко пари. Което означава навместо 2, 12 миенета на улиците в годината. Живея на централна улица, но зад блока не са мили поне от 30 години. Турски журналисти, наскоро посетили София, я нарекоха-"занемарен турски град от 70-те години". Града наистина е много занемарен, дори тротоарните плочки в центъра. Но...това ни донесе щъркела на 10.11. преди 26 години!

 • 8
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Общината се опитва да си създаде структура, за да може да натисне цените за почистване надолу. Иначе в момента тя е заложник на фирмите, които не биха си позволили да намалят цените. А неможе да не се чисти. Това е умен ход. Но за жалост се краде много в общината, наистина София е "занемарен турски град от 70-те години". Факт е всякаквата липса на адекватна транспортна политика, окаяното състояние на тротоари и улици. Това ако се оправи би вдигнало рязко качеството на живот в града. Метрото не е панацея, няма да реши транспортните проблеми и не покрива изяцяло големи райони от града. Липсват бус ленти и вело алеи. Липсва бърз градски транспорт.

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Да истината е, че Общината ДАВА не на базата на обективни, а на други обстоятелства...тук договорите за поръчки са пълна измама, процедурата е порочна, а практиката е изключително КОРУПЦИОННА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK