Счетоводителите ще са подсъдими при данъчни измами
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Счетоводителите ще са подсъдими при данъчни измами

Често счетоводителите подават данъчните декларации на клиентите си в НАП със своите собствени електронни подписи

Счетоводителите ще са подсъдими при данъчни измами

За да се застраховат, е препоръчително да конкретизират ангажиментите си в договорите с клиентите

30322 прочитания

Често счетоводителите подават данъчните декларации на клиентите си в НАП със своите собствени електронни подписи

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Счетоводителите носят наказателна и гражданска отговорност в случаи на данъчни престъпления, ако са фактическите им извършители. Това уточнява Тълкувателно решение №4 от 12.03.2016 г. на Върховния касационен съд (ВКС), постановено след запитване на главния прокурор заради противоречие в практиката на съдилищата. Решението прави възможно недобросъвестни лица да прехвърлят отговорностите си на служителите си. Особено уязвими биха били счетоводните кантори, които трудно могат да проверяват всички документи, предоставени от клиентите им.

Новите отговорни

Досега противоречивата съдебна практика беше свързана с различното третиране от съдилищата кой носи гражданската отговорност по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) - счетоводителите или официалният представител на фирмата. Спорен е бил въпросът и за паралелното търсене на гражданска отговорност за същите задължения, за които е издаден ревизионен акт и е заведено изпълнително производство за принудителното им събиране. Според ВКС фактическият извършител на данъчното престъпление трябва да носи гражданската отговорност, като той може да бъде не само собственикът на фирмата или лицето, представляващо я по закон, но и счетоводител, търговски представител, пълномощник и др., които осъществяват действия, регулирани от данъчното законодателство. В решението на ВКС е записано още, че е допустимо да се предяви граждански иск в наказателния процес.

Така министърът на финансите има право да предяви граждански иск за обезщетение за причинените вреди. От ВКС посочват, че сумата, която се дължи като данъчно задължение и като обезщетение е една и съща и затова е недопустимо събирането й два пъти. Това ще доведе до по-дълги процедури за установяване на обстоятелството до какъв етап е стигнала държавата в събирането на парите си във всеки един момент на изпълнителните и съдебните производства.

Повече бюрокрация

За счетоводителите, и преди всичко за счетоводните кантори, това решение означава, че ще трябва да повишат вниманието си и да изискват конкретизиране на ангажиментите си в договорите си с клиентите. Според Катя Крънчева, зам.-председател на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, малките предприятия, които са над 90% от фирмите в България, предпочитат да работят със счетоводни кантори. "Тоест в огромната си част сделките се осъществяват, без счетоводител да присъства на тях. Практически няма как счетоводителят да провери дали всеки документ, който клиентът изпраща в кантората, впоследствие е с невярно съдържание или е неистински", добавя тя. В този смисъл, дори да се случи така, че счетоводителят, без да знае, използва документ с невярно съдържание при водене на счетоводство, това няма да е умишлено.

Какво да се прави

Адвокат Теодор Тотев коментира за "Капитал", че "особено уязвими биха били счетоводителите в случаите, когато липсва формален договор, в който да бъдат изрично разписани техните задължения и начина на получаване на информация за дейността на техния клиент и първични счетоводни документи, като едновременно с това е регистриран електронният подпис на счетоводителя и той лично и без изричното одобрение на ръководителя на предприятието изготвя и изпраща в НАП справки-декларации по ДДС и други документи". Отговорност от служителя може да се търси и при осчетоводяване на фактури, за които липсват безспорни доказателства, че са предоставени от собственика, защото няма изискване за подписване на фактурите от техния издател. На практика ситуации, в които се възлага дейност на счетоводител без подпис от представителите на предприятията, възникват постоянно. Катя Крънчева обясни, че "в практиката често се случва клиентът в движение да се обади по телефона на служителя на счетоводното предприятие и да укаже да се издаде даден документ (например фактура) или да се извърши плащане. Последващото осчетоводяване и подаване на данъчните декларации в НАП се случва чрез електронния подпис на счетоводителя, а не на клиента".

За да се застраховат, счетоводителите ще трябва изрично да определят точните си ангажименти в договорите си с клиента. Адв. Тотев добавя, че "при получаване на документи от клиента следва да разполагат с опис на получените документи и декларация, че същите са истински и че отговорността за това е на ръководителя на предприятието, който да подписва изрична декларация в тази връзка. При невъзможност за получаване на писмено потвърждение е препоръчително да разполагат с потвърждение по мейл, подписано с електронен подпис или поне направено от служебната електронна поща на ръководителя на предприятието. Бюрокрацията ще се усложни допълнително, ако някои счетоводители счетат за необходимо да изискват клиентите да подписват фактурите, както и документите, които се изпращат до НАП.

Ако счетоводителите бъдат подведени под наказателна отговорност заради данъчни престъпления и ако искат да отпадане наказателната отговорност и да се замени с глоба, е необходимо те да възстановят имуществената вреда, с която е ощетена държавата. По думите на адв. Тотев "така може да се окаже, че за да избегнат ефективни наказания, счетоводителите ще трябват да заплатят сумата, с която са се облагодетелствали техните клиенти".

Счетоводителите носят наказателна и гражданска отговорност в случаи на данъчни престъпления, ако са фактическите им извършители. Това уточнява Тълкувателно решение №4 от 12.03.2016 г. на Върховния касационен съд (ВКС), постановено след запитване на главния прокурор заради противоречие в практиката на съдилищата. Решението прави възможно недобросъвестни лица да прехвърлят отговорностите си на служителите си. Особено уязвими биха били счетоводните кантори, които трудно могат да проверяват всички документи, предоставени от клиентите им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Г-жа Димитрова. Не сте разбрали добре тълкувателното решение на ВКС.
  И до момента счетоводителите (както сте посочили в заглавието) можеха да бъдат подсъдими за данъчни престъпления. Разликата е, че тогава обвинението (прокуратурата) се насочваше към тях като "подбудители" и "помагачи". Съответно "бюрокрацията" не е повече, отколкото е в момента, т.е. Катето Крънчева за пореден път приказва глупости, вместо да се посъветва с адвокат преди да говори.
  Същественото е друго - за евентуалният граждански иск от Министерство на финансите със сума съвпадаща с ревизионният акт, както и последващото събиране на това държавно вземане, дори и ако погледнете като евентуалното двойно събиране на данък под формата на "обезщетение за вреди".
  Но дори и това не е толкова съществено, а най-същественото е методът на събиране на откритите суми и съответната солидарна отговорност на всички замесени в данъчното престъпление.
  Истинската опасност за счетоводителите например е, ако се докаже едно данъчно престъпление в размер на 1 милион лева, съдът да определи вината на съучастието на счетоводителя в размер на 1000 лв, при събирането на откритите задължения, бившето АДВ, сега НАП спокойно може да събере от счетоводителя 1 милион лева, а после последният да си ги търси от основният нарушител - клиентът (работодателят) му.

  Специално за вас, ако пишете редовно на данъчна тематика, ви препоръчвам да се консултирате с повечко хора - и счетоводители, и юристи, и одитори, а не само да се доверявате на два източника.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  И досега бяха определени случаите на подсъдимост за Главните счетоводители-в Закона за счетоводство.

 • 3
  thelastghost avatar :-?
  Ghost

  Счетоводните къщи да не се оправдават...именно те генерират и реализират данъчните престъпления, без да носят каквато и да била отговорност...:)

 • 4
  caliber_.44 avatar :-?
  Калибър

  Моят счетоводител не мами, защото знае, че ще го отнесе яко от данъчните. Аз му давам данните и си поемам отговорност, но той иска да е наясно с всеки цент за какво е изразходван.

 • 5
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#3] от "Ghost":

  точно така е , моя счетоводител от години ме мами и трудно влиза в контакт ,случайно разбрах за начина на плащане на дивидентите и въпреки ,че редовно ги плащаме и смятаме ,че всичко ни е редовно ,изведнъж се оказа ,че са събрани огромни касови наличности ,за които счетоводителя никога не ни е обяснил нищо , съответно случайно научихме от друго място ,че има такива неща и че можем да сме подсъдни ,ако не можем да изкараме в момент на ревизия наличността на касата,която бе станала стотици хиляди ,по късно разбрахме ,че счетоводителя е приватизирал активите на други фирми ,които обслужва ,точно с такъв номер ,много голяма каса ,ревизия ,огромни глоби за фирмата, която едновременно е и с големи кредити за дейноста , фалит ,прекратяване на кредита и съответно продажба на безценица на активи на фирмата ,които изведнъж се оказват собсвеност на ..........счетоводителя и кантората му и свързаните с него фирми ,чисто и законно и никой не търси отговорност от счетитата ,щото сме неграмотни да подпишем договор ,в който и той да отговаря за всички тези неволи .

 • 6
  mikaela72 avatar :-|
  Една Другарка

  До коментар [#3] от "Ghost":

  Ама че глупост нечувана....  До коментар [#5] от "edin drug":


  Май сами си пишете и отговаряте....


  Това са приказки от 1001 нощ...

  Няма такива фантазии като вашите... А ако мислите, че счетоводителят трябва да е по-заинтересован за личните ви бизнес дела от вас самите .... не сте за бизнес тогава...

 • 7
  ditter avatar :-|
  ditter

  До коментар [#1] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Действително деликта би се оказал по-големия проблем за счетоводителите, защото там за разлика от наказателния процес, се презюмира виновност и счетоводителите трябва да доказват липсата на вина. Друг проблем са двете изпълнителни основания за едно и също вземане.

 • 8
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#5] от "edin drug":

  А случайно счетоводителят да ви е изцапал гащичките отвътре? Това е по-мекият вариант на популярният български израз "Кой ми *** в гащите", в България вечно някой друг е виновният, а тъпакът, който допуска грешките! Вашето е смешен плач, като този на измамените от телефонни измамници! И ако те са обикновено стари и болни хора, с влошени сетивни и мисловни възможности, вие би трябвало да сте напълно наред, щом се занимавате с бизнес! Но от написаното излиза, че вие сте си за пълно запрещение!

 • 9
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#3] от "Ghost":

  Друг път коментирай теми, по които си наясно - например коя е по-добрата паша за овце или какви грижи да се полагат за едни големи бели птици, които не са лебеди!
  Икономика, данъци, отчетност - не са лъжица за твоята уста :)

 • 10
  proza avatar :-|
  proza

  До коментар [#9] от "СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ":

  Не мисли, че може да ти мине номерът с овцете. Когато се чустват настъпени, винаги започват с персонални обиди. Познавам хора със счетоводни къщи, които направиха доста пари от далавери и шашми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK