Екипажът се строява

Бойко Борисов се среща с депутатите от ГЕРБ, за да намали публичното напрежение с ДСБ.

Борисов ще обяснява на депутатите си защо хора на ДСБ са още във властта
Борисов ще обяснява на депутатите си защо хора на ДСБ са още във властта    ©  Георги Кожухаров
Борисов ще обяснява на депутатите си защо хора на ДСБ са още във властта
Борисов ще обяснява на депутатите си защо хора на ДСБ са още във властта    ©  Георги Кожухаров

Във вторник следобед капитанът на "разбунтувалият се кораб на ГЕРБ" Бойко Борисов ще уважи поканата на депутатите си и ще присъства на заседанието на парламентарната група. Миналия четвъртък докато премиерът беше в Брюксел, зам.-председателят на групата Цвета Караянчева прочете декларация от името на народните представители от ГЕРБ, в която те настояха той да дойде в парламента и да обясни докога ще търпи напусналите управляващото мнозинство ДСБ, да участват във властта чрез свои кадри. Беше прочетен и списък с назначения на формацята на Радан Кънев, а заедно с тях Борисов беше призован да реши и дали министрите на здравеопазването - Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев, да продължават да заемат постовете си. Заедно с това депутатите от ГЕРБ призоваха коалиционния си партньор "най-после да определи един лидер, с когото ГЕРБ да преговаря.

Срещата на премиера с групата на управляващите вероятно ще сложи край на напрежението, което започна в средата на миналата седмица. Първоначално то изглеждаше като акт на неподчинение на депутатите от ГЕРБ, което можеше да постави под въпрос стабилността на управлението. Бързо обаче стана ясно, че тази публична проява на напрежение, което съществува поне от края на миналата година, няма да има никакви сериозни последствия.

Бунт няма

Почти веднага след декларацията се разбра, че в ГЕРБ всъщност бунт няма, защото операцията "да извадим ДСБ от властта" е била съгласувана с премиера. Борисов обясни реакцията на депутатите си с това, че били "изнервени от добрината му" да не преприема никакви действия срещу останалите кадри на ДСБ в управлението. Заместникът му Цветан Цветанов пък определи целта на атаката с желанието "да се покаже двуличието на ДСБ" да са едновременно и в опозиция, и във властта.

Нещо повече - ако се проследят изказванията на Бойко Борисов от последния месец , ще се види, че исканията на парламентарната група са всъщност по зададени от премиера опорни точки.

Първо преди две седмици в интервю за сайта "Mediapool" премиерът посвети немалка част от отговорите си на ДСБ. В него той намекна, че трябва да се преосмисли участието на РБ в управленската коалиция. "С 13 депутати ако мислят, че има стабилно управление – няма такова. Затова ресурсът им да поддържат седем министри, толкова областни управители, зам-министри, бордове на фирми зависи от необходимата подкрепа, която трябва да осигурят за правителството. С 13 депутати как може да имат толкова претенции дори?", каза Борисов. Заедно с това заяви и, че неведнъж е казвал на лидерите на партиите от блока да си изберат един председател. "Казах им изберете си един председател, който да работи с мен. Аз ако ги пратя за всяко нещо при моите членове на Изпълнителна комисия, нали ще им дойде малко в повече.", каза Борисов.

По опорните точки на Борисов

Офанзивата на премиера и заместника му Цветанов срещу ДСБ обаче започна в края на февруари. Пред младежите от ГЕРБ в Сандански - Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ умишлено е тласкана към зависимост. "Ако беше пропаднал изборът на Кунева, тя щеше да подаде оставка и правителството да падне. РБ осигуриха 13 гласа - не знам друга партия с 13 гласа да има седем министри и хора в над 20 агенции и във всички бордове на държавни фирми.", каза Борисов. И добави: "В каква друга форма на управление Реформаторският блок щяха да имат тази власт, която имат днес". Премиерът отправи и обвинение към реформаторите, че "си правят президентска предизборна кампания" на гърба на ГЕРБ.

Защо сега

Вероятно целта на изказванията на Борисов и Цветанов тогава беше да подгреят предстоящото на 13 март национално събрание на ДСБ, което трябваше да реши дали остава в РБ или го напуска. Сегашният "бунт" на депутатите от ГЕРБ пък е отговор на решенията на събранието да останат в опозиция, но да не напускат редиците на РБ. Защото при огласяването на списъка с хората на ДСБ във властта се видя, че те не са чак толкова много, нито заемат ключови позиции. Всъщност единственото име от списъка на активист на ДСБ, който заема позиция в борд беше това на председателя на предизборния щаб на паритята Стоил Яков. Сред посочените имена имаше и такива, които не са членове на ДСБ.

Министрите остават

В свои изявления обаче премиерът даде да се разбере, че посочените от парламентараната група министри, засега остават в правителството. Според него Москов трябвало да продължи, защото "се захванал със здравната реформа, в която всички се перпъвали". А с Ненчев министър-председателят работил добре. Що се отнася до другите активисти на ДСБ от формацията на Радан Кънев оставиха решението в ръцете на Борисов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В тая самодейна трупа репертоарът е убийствено еднообразен. Сега се играе сценката Еманципация. Собственикът на трупатакч също има роля - тази на Диалогичния. Публиката се прозява. Трупата е корназ, защото е сигурна, че в труден момент винаги може да разчита на приятелите от съседното турско село...

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  В тая самодейна трупа репертоарът е убийствено еднообразен. Сега се играе сценката Еманципация. Собственикът на трупатакч също има роля - тази на Диалогичния. Публиката се прозява. Трупата е корназ, защото е сигурна, че в труден момент винаги може да разчита на приятелите от съседното турско село...

 • 3
  hlw08485203 avatar :-|
  Люси

  Те (хората на високи позиции) може и да не са много,маже и да е само 1,но всички останаха с впечатление,че наблюдаваме оргия с държавни пари и постове.За което трябва да благодарим не само на драматурзите от герб,но и много пишман журналисти.Някои направо се тресяха от възмущение.Нещастници!!!Ето защо ми беше приятно да прочета нормално мнение по въпроса.

 • 4
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Почти веднага след декларацията се разбра, че в ГЕРБ всъщност бунт няма, защото операцията "да извадим ДСБ от властта" е била съгласувана с премиера."

  Това беше ясно още в началото. В ГЕРБ място за несъгласувани действия няма, в партиите тип "партия-личност" е така.

 • 5
  convince avatar :-|
  convince

  ЦВЕТАРОВ, няма кадри!
  Но тези хора едва ли осъзнават това!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не разбрахте ли, че в ГЕРБ има безподобна дисциплина. Няма начин това, което се случи да не е предварително планирано. Оставаше само да се открие мотивацията. Поздравления, че сте помислили по темата.

  С идването на това правителство се говореше за приемственост и подобряване на политическите нрави. С тези мотиви се оставиха кадрите на БСП и ДПС на ниските управленски нива. С какви очи сега говорят за кадрите на ДСБ, сякаш са по-лоши и при тях приемственост не трябва да има?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход