Оптимизмът на мениджърите за икономиката расте

Финансовите директори планират повече приходи и инвестиции в компаниите си, показва проучване на Deloitte

Анкета на PwC показа, че 89% от изпълнителните директори са уверени в увеличението на приходите на компаниите си през следващите три години.

Българските мениджъри стават по-големи оптимисти за икономиката на България и бизнеса на компаниите през тази година. Тенденцията личи от няколко проучвания сред представители на средни и големи фирми от последния месец. Най-новото е на Deloitte и то показва очакване сред финансистите за повишаване на приходите, инвестиции и разширяване на нови пазари за сметка на съкращаването на разходи и персонал. Директорите прогнозират и повече сливания и придобивания през годината и смятат да ползват повече кредити и капиталово финансиране за проектите си.

Резултати са от Седмото проучване на Deloitte сред 489 главни финансови директори от 11 страни в Централна Европа (включително България), проведено през последното тримесечие 2015 г. и предоставено на "Капитал". В страната са отговаряли близо 50 финансови директори на средни и големи компании с местни и чужди собственици.

Умерен оптимизъм за икономиката

За трета поредна година финансовите директори подобряват очакванията си за икономическия растеж. Расте броя на тези, които очакват растеж между 1.5 и 3% през тази година, като вече те са 48%, за сметка на тези които смятат, че растежът ще се ограничи до 1.5%. Прогноза за по-висок ръст в сряда направи и Уникредит Булбанк, която е за над 3% (виж долния текст). В анкетата на Deloitte отсъстват прогнози за толкова високо число.

Външните финансови и икономически рискове са вече по-малка заплаха. Вече 63% от участниците в проучването посочват, че нивото на външната несигурност е нормално, което е подобрение спрямо предходните години, когато външните рискове се оценяваха като по-високи от нормалното от около 75% от анкетираните. Подобен оптимизъм, само че сред българските изпълнителни директори, показа и проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), представено преди две седмици. В него около 36% от анкетираните показват увереност, че световната икономика ще расте въпреки геополитическите проблеми. Според тях външните рискове не са толкова притеснителни, колкото свръхрегулациите и липсата на кадри с ключови умения тук.

Проблемът с недостига на квалифицирани кадри се засяга и в проучването на Deloitte. Финансистите смятат, че безработицата ще продължи да спада, но очакванията им са само за леко подобрение на пазара на труда. Проучване на "Менпауър България" от началото на месеца показа, че 21% от 620 компании са заявили, че планират да увеличат персонала си през второто тримесечие, което е с 4 процентни пункта повече на годишна база и ръст от 2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Рисковете

Основните рискови фактори за бизнеса, които посочват главните финансови директори, са потенциалният пазарен натиск върху цените или спад в търсенето в България.

Другите заплахи са възможна рецесия и спад на търсенето в глобален мащаб, както и нарастващата бюрокрация. Така, въпреки че повечето главни финансови директори смятат, че нивата на външните рискове са нормални, те не са склонни към предприемането на повече финансови рискове в момента.

Повече инвестиции

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Бреййй, значи нещата се оправят!
  Ей сега ще търтя до Уникредит да си изтегля едно кредитче, че да си купя едно жилище - хем на банката ще им направя оборот, хем на Каролевите манипулатори.

  Абе аз не зная - от Витоша /или Витошка/ нещата може и да изглеждат добре. Истината обаче, че от Дунава се виждат само имигранти, които панически напускат територията. Толкова големи щети за България не е нанасяла нито една война в която ние сме участвали. Малките фирми вече почти изчезнаха защото нашите правителства от 2001г. насам прилагат здраво европейския принцип „Мисли първо за малките!".

 • 2
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#1] от "proizvoditel":

  С мрънкане няма да оправиш нещата или да станеш по-щастлив. Като не можеш да помогнеш поне не пречи.

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/25/2711824_prez_ianuari_rastejut_pri_depozitite_e_zapochnal_da_se/

  През януари растежът при депозитите е започнал да се забавя - 25 фев 2016

  http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/02/23/2710453_bankite_prodavat_vse_poveche_loshi_krediti_na/

  Банките продават все повече лоши кредити на колекторските фирми - 23 фев 2016

  http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/03/23/2728459_loshite_dulgove_narastvat_s_50_prez_2015_g/?ref=email_mynews

  Лошите дългове нарастват с 50% през 2015 г. - 23 мар 2016

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#2] от "spindi":

  Лъжата, манипулацията и заравянето на главата в пясъка водят до усилване на скоростта към пропастта. Тази държава трябва да заложи на производство. А производството не започва с програмиране, а с конструиране. Затова европейските средства не бива да се пилеят за спасяване на губещия бизнес на олигарси, мафиоти и банки. Тези пари трябва да се инвестират в производство, обучение на всички ученици в работа с програми за 3D проектиране и моделиране и създаване на бази данни, обслужващи конструкторите с безплатен достъп до закони, стандарти, отраслови нормали, ноу-хау, патенти и лицензи, и т.н.

 • 5
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  До коментар [#1] от "proizvoditel":

  Да, аман от мрънкачи. Когато трябва да излезете и да защитите правата си ви няма никакви, а да мрънкате винаги имате енергия.

 • 6
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#4] от "proizvoditel":

  Номерът е, че всеки иска тези неща от другите, а когато се домогне до някакъв пост и започва да мисли за колата, къщата и банковата си сметка. Проблемът ти е, че искаш другите да са праведни, за да си такъв и ти, а то не става така. Бъди креативен и полезен въпреки другите. Утре ти ще си причината някой да е оптимист или да прави бизнес или просто да остане в България. Аз това се опитвам да правя и не ми дреме, ако се проваля.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така е когато Бай ви Бойко управлява, войни не войни, атентати, еднополови тревоги от САЩ, а у нас оптимизъм, умерен но оптимизъм сред чорбаджиите..... значи и в страната!! :-)

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#5] от "Компетентен":

  Ех момченце, момченце...
  Аз съм един от организаторите на първата и втората студентски стачки през 1990г. Тогава ни яхнаха едни ДС агенти и явочници. Бях на улицата и през 1997г. Пеехме песните на Слави, но после видяхме, че той ближи задника на Първанов и руските мафиоти. На човек му писва. Аман от предатели. Те отдавна манипулират и улицата. Направиха една камара клонинги и различни продукти на социалното им инженерство. Даже царя използваха като марионетка. А за него бабите мислеха, че е чист и читав щото не е живял в социализма. Вече съжалявам за мирния преход. Трябваше ни румънски вариант, но ние сме си търпеливи овце. Аз бях 25 годинни оптимист. Вече смятам, че без кръв няма да минем. Лакомията и омразата им към българите нямат граници.

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#6] от "spindi":

  Хайде момченце да не ми се вживяваш на психолог и да ми обясняваш къде ми бил проблема. Цял живот съм вървял срещу течението, че вече не ми прави впечатление. Моят проблем е, че вече не желая да се боря с вятърни мелници. Тия мафиоти трябва или да изчезнат сами или да им видем цвета на кръвта. Станаха толкова лакоми, нагли и всеядни, че няма място за нас и тях в една държава.

 • 10
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#9] от "proizvoditel":

  Хайде ти да не ми чертаеш черни сценарии. Като не ти харесва, винаги можеш просто да си избереш друга държава и да им надуваш главата на местните там. Успяло мрънкало не съществува и никога не е съществувало. Огледай се наоколо и ще се убедиш в това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход