Дмитрий Косарев: Аз притежавам контролния пакет в БТК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дмитрий Косарев: Аз притежавам контролния пакет в БТК

Капитал

Дмитрий Косарев: Аз притежавам контролния пакет в БТК

В интервю пред "Капитал" руският партньор на Цветан Василев обяснява, че ще се опита да спре сделката

Огнян Георгиев
22758 прочитания

Капитал

© Капитал


Миналата есен БТК беше продадена. Тогава на търг в Лондон имаше двама кандидати - Спас Русев и гъркът Панос Германос. По-висока цена - 330 млн. евро предложи Русев, който според няколко независими източника ще се финансира основно от VTB. Според близки до сделката източници, въпрос на 2-3 седмици е Русев да придобие 100% от InterV, а оттам и 100% от БТК. В този момент точно, партньорът на Цветан Василев от Русия - Дмитрий Косарев отново излезе с твърдението, че случилото се в Лондон е незаконно. В интервю за "Капитал", Косарев твърди че притежава контролния пакет акции и ще се бори докрай, за да докаже, че VTB Capital, които организираха търга и държат контрола в БТК заради неизплатен заем, са играли нечестно.

Според представители на VTB и техни юристи, акционерното участие на Косарев няма никакво значение и собствеността в БТК скоро ще се смени. Причината - VTB миналата есен продава обезпечение по невърнат към нея кредит от 150 млн. евро много по-надолу по веригата.

Собствеността в БТК е твърде заплетена. От ноември 2012 г. тя беше разпределена между дружество на Цветан Василев (с 43.3%), компания на VTB Capital (с 33.3%), които обаче вероятно са платени отново по линия на фалиралата КТБ, и миноритарни акционери-бивши кредитори (с 23.3%), всички базирани в Люксембург. Веригата е сложна: една компания в България държи 100% от БТК, тя пък е 100% собственост на друга в Люксембург - InterV. Последната пак се притежава изцяло от люксембургското дружество V2 и чак тогава следват разклоненията към акционерите. Септември миналата година Косарев купува това най-горно участие на Василев от 43%, а сега твърди, че притежава и дела на VTB.

"Капитал" изпрати въпроси по мейл до Косарев, който по същия начин върна отговори.

Кой е Косарев

Това е вторият опит на банкера в изгнание Цветан Василев да "спаси" дела си в БТК с помощта на руския олигарх Константин Малофеев. Според руския "Коммерсант" Косарев е бивш вицепрезидент на "Инфра инжиниринг" - дружество под контрола на олигарха. Малофеев, който е в забранителния списък на САЩ и Европа след санкциите заради Украйна, има православни телевизионни канали, а преди време заяви за "Капитал", че подкрепя индиректно и българската TВ7. Заради санкциите той не може да придобива директно собственост в България.

Според PR агенцията, през която се разпространи съобщението на Дмитрий Косарев миналата есен, но която обслужва и Малофеев, Косарев напуска "Инфра инжинеринг" още през 2011 г., а фирмата му никога не е била свързана с руския милиардер или с неговия инвестиционен фонд Marshall Capital Partners.

Има ли в дадения момент решение на съда или възможност да се спре продажбата на собственика на БТК InterV на Спас Русев и ВТБ? Ако да, какво е то и какви са плановете ви?

Принадлежащите ми компании Empreno и LIC Telecommunications на 8 март подадоха иск във Висшия съд в Лондон срещу VTB Capital, Русев, Милен Велчев и други лица. Също така, по-рано поискахме възбуждане на углавно дело в Serious Fraud Office (Великобритания) и в прокуратурата на Люксембург. Юристите ми подадоха заявления в Prudential Regulation Authority, Financial Conduct Authority (британският банков регулатор) и в Европейската комисия. Оспорваме и издаденото решение от КЗК във ВАС. Както ви е известно, това ще отнеме достатъчно дълго време, но не се съмнявам в крайния успех. Ето защо смятам, че даже самият факт на подаването на исковете и претенциите е достатъчен повод, за да бъде блокирана напълно сделката с Русев.

Поводът за подаването на исковете е опитът на мениджърите на VTB Capital да продадат сами на себе си компанията БТК (бел. авт.- Косарев говори за "Виваком", но това е търговския бранд, а името на дружеството е БТК), която е заложена при тях. Именно заради това беше и организирано наглото шоу "аукцион в Лондон". Вие знаете, че сериозните играчи се отказаха от участие в това беззаконие. Единственият независим от ВТБ претендент - консорциум между Марк Шнайдер и CVC, беше отстранен по неясни основания. А неговото предложение беше със 150 млн. евро по-високо. В резултат, назначиха за победител Русев, чийто финансов партньор се оказа ВТБ. Интересно е също, че един от участниците в консорциума на Спас Русев - "Делта", принадлежи на Милен Велчев. Той е българският мениджър на VTB Capital, който отговаряше за провеждането на аукциона. Всъщност, аз заявих още през октомври 2015 г., че Русев ще е победител.

Как се запознахте с Василев?

Това е старо познанство. Исторически България и Русия имат силни икономически и културни връзки. Ето защо, занимавайки се с инвестиционни възможности в Източна Европа, обърнах особено внимание на страната ви, но до 2014 г. този интерес не доведе до сделки. Когато при Василев възникнаха проблеми, заради които той напусна страната, той се обърна към мен с предложение да изкупя интересуващите ме части от неговата бизнес-империя.

Имате ли някакви споразумения с него и какви са?

След дълги преговори се договорихме, че няма да купувам активите му (очакванията му очевидно бяха завишени), а просто ще му помогна да се справи с проблемите, срещу част от тях. В края на 2014 г., подписахме съответния меморандум за намерение. В началото на 2015 г. обаче, Василев реши да предаде активите си на Пиер Луврие, при положение че последният рефинансира дълговете му. Когато в средата на годината Луврие разбра, че не може да изпълни задължението си, той му върна всичко. Нашите преговори се възобновиха, но аз вече поисках безусловна продажба на интересуващите ме активи. В резултат, се сдобих с дела му в БТК и се явявам единственият бенефициер на Empreno, която държи правата на 76% от акциите.

Кога стана продажбата на SHCO 79 (през която Василев държеше БТК)?

Сега тази компания се казва LIC Telecommunications Sarl. Неин единствен акционер се явява Empreno, която придобих през септември 2015 г.

Има ли специални условия и какви?

Това е обикновен договор за покупо-продажба при стандартни условия. Нищо извън обичайното няма.

Трябват пари за погасяването на мостовия заем. Откъде ще дойдат те?

Когато Василев се договаряше за мостовия заем, се предполагаше, че погасяването му ще стане за сметка на продажба на стратегически инвеститор. А и тъй като става дума за холдинг, единственият актив на който е 100% от акциите на БТК, за рефинансирането на този кредит можеше да се използват и ресурсите на компанията. Но VTB Capital незаконно задържа 33% от акциите на компанията и блокира всички опити за предоговаряне и преструктуриране на кредита и разгърна широка PR-кампания против мен и против БТК.

Цялата есен на 2015 г., мениджърите на VTB Capital даваха обширни интервюта, в които разказваха за просрочения кредит, компанията която не може да го обслужва, акционерите които отказват рефинансиране и единственият изход, който е продажба на заложените акции. Кулминацията на тази кампания стана прес-рилийзът на банката за това, че в резултат на аукциона БТК е продадена на Русев. Тук излезе с изказване и самият купувач, който разсъждаваше за бъдещето си като нов собственик. Всичко това беше лъжа.

Първо, аз нееднократно се обръщах към банката за преструктуриране на кредита, но банката игнорира всичките ми предложения. Второ, кредитът така и не беше обявен за default (банката го удължава със завидна регулярност). Трето, единствен легитимен собственик на 76% от компанията, както и преди, се явявам аз (банката все още не е затворила сделката с Русев). Но заради активността на мениджърите си, ВТБ се сдоби с резултат. В тези условия да се говори за привличането на стратегически инвеститор или банка, която е готова да участва, е крайно трудно. Аз въпреки това продължавам да считам, че съм в състояние да реша проблема с кредита, но искам от VTB Capital да прекрати опитите за незаконно придобиване на моята компания и да ми върне незаконно удържаните 33%.

Какъв бизнес имате и какви са оборотите и приходите ви в последните години?

Моят основен бизнес е да купувам части от капитала на компании, които имат проблеми, да ги решавам, а след това да продавам на печалба. Към днешен ден, БТК е най-голямата ми инвестиция. Инвестирам в публични компании, инструменти с фиксирана доходност, недвижими имоти.

Обсъждали ли сте закупуването на още компании на Василев? Или вече сте купили някои?

Покрай сделката за БТК придобих и част от други компании, но вече ги препродадох на български бизнесмени и нямам никакво отношение към тях.

Миналата есен БТК беше продадена. Тогава на търг в Лондон имаше двама кандидати - Спас Русев и гъркът Панос Германос. По-висока цена - 330 млн. евро предложи Русев, който според няколко независими източника ще се финансира основно от VTB. Според близки до сделката източници, въпрос на 2-3 седмици е Русев да придобие 100% от InterV, а оттам и 100% от БТК. В този момент точно, партньорът на Цветан Василев от Русия - Дмитрий Косарев отново излезе с твърдението, че случилото се в Лондон е незаконно. В интервю за "Капитал", Косарев твърди че притежава контролния пакет акции и ще се бори докрай, за да докаже, че VTB Capital, които организираха търга и държат контрола в БТК заради неизплатен заем, са играли нечестно.

Според представители на VTB и техни юристи, акционерното участие на Косарев няма никакво значение и собствеността в БТК скоро ще се смени. Причината - VTB миналата есен продава обезпечение по невърнат към нея кредит от 150 млн. евро много по-надолу по веригата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  45 години народна власт, 45 години цирк и продължава.

 • 2
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Затова си закрих стационарния телефон и преминах на Интернет от друг доставчик!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "fio41315648":

  При Народната власт цирк с БТК нямаше, циркът с БТК започна 1997 с приватизацията..... :-)

 • 4
  hch11372709 avatar :-|
  hch11372709

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Не е лошо да си припомните коя година се продаде БТК.......

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "hch11372709":

  Ами продаде се след като започна разбойническата приватизация модел Лостов, т.е. след 1997, какво пак не ти е ясно?

 • 6
  expostoyanen avatar :-|
  expostoyanen

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Явно на теб ти е много ясно, но беше продадена 8 години по-късно, в началото на 2005-та. За цената тогава, може много да се спори, но ... първо мина през борсата, второ независимо от всичко е по-висока от сегашната, 3-то занулиха се огромно количество компенсаторки, които от години не трябва да съществуват.

 • 7
  yorddj avatar :-P
  yorddj

  Скандал в пералнята. Обслужващите я лица казват истината, само когато се плюят, едни други.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "postoyanen":
  не откривай топлата вода....
  Продажжбата на БТК за 230 000 000 ЕВРА в 2004 си е чиста далавера от приватизационната ера, започната и узаконена от Лостов и бклука около него!!!! В това никой не се съмнява....

 • 9
  historama avatar :-|
  historama

  До коментар [#3] от "boby1945":

  комуне, приватизацията на бтк стана много по-късно, при Симеон, Н. Василев и М. Велчев. Просто сте мръсни сте комунетата, много мръсни!

 • 10
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Боби , ти при народната власт имаше ли телефон, стационарен , домашен?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK