Зад нас е Волга!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зад нас е Волга!

"Чувам мои критици и ми е чудно как другари, които "мяу" не са казали на съветите ни, излизат по медиите и критикуват решенията ни. Това е некоректно и вреди на силата на БСП" - Михаил Миков, председател на Националния съвет на БСП

Зад нас е Волга!

В навечерието на 49-ия й конгрес в БСП се очертава битка между апарата и Михаил Миков и "прагматиците" начело с Корнелия Нинова

Мартин Димитров
14133 прочитания

"Чувам мои критици и ми е чудно как другари, които "мяу" не са казали на съветите ни, излизат по медиите и критикуват решенията ни. Това е некоректно и вреди на силата на БСП" - Михаил Миков, председател на Националния съвет на БСП

© Георги Кожухаров


Скрит из малките междублокови улички на столичния квартал "Надежда" е семейният бар-ресторант "Райдърс", който между другото късно нощем се трансформира в импровизирана дискотека. В събота, 19 март, обаче заведението се променя още по-неузнаваемо и става клуб "Устрем-1", заседателна зала на районната организация на БСП - "Надежда". Там лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов и председателят на БСП Михаил Миков се изправиха пред делегатите, за да повдигнат техния дух и да ги уверят в бъдещите успехи на партията. "БСП има важна задача през този изборен цикъл - да си построи редиците, ескадроните, да наточи сабите, но не за война, а за да наложи левите идеи и един нов, по-справедлив ред в разпределение на оскъдните блага в държавата", започна Паргов. "До година - година и половина БСП има уникален шанс да се върне в управлението. Зависи от нас, другари", завършва оптимистично лидерът на БСП – София, Калоян Паргов под аплодисментите на делегатите. Четири часа по-късно с всичките 61 гласа на присъстващите делегати Михаил Миков бе предложен за кандидата на организацията за предстоящия конгрес на БСП, който ще се проведе в началото на май.

Но идиличното единодушие на партийците от БСП - "Надежда", спрямо действащия лидер далеч не е споделено навсякъде в партията. Според сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" от тази седмица едва около 5% от електората на партията биха построили редиците си зад Миков като най-подходящ да продължи да ръководи партията. За сметка на това цели 33% от избирателите на БСП виждат депутата Корнелия Нинова като наследник на поста. В отговор на проучването от БСП побързаха да излязат на пресконференция, на която да оповестят, че вече има 17 издигнати кандидатури, които са наточили саби за поста, и че "резултатите от номинациите за председател до момента съществено се различават от данните от въпросния телефонен сондаж" (по думите на Бойко Великов, зам.-председател на партията).

Разбира се, социологическото проучване няма как да отрази сложните механизми за избор на делегати за конгреса на партията и резултатите от него няма как да служат за прогноза на крайния резултат. Но със сигурност показват тенденция за покачващо се недоверие към работата на Миков, за която говорят достатъчно хора от ръководството на БСП и от парламентарната група на партията. В социалистическата партия вече се оформя разнородна група, която търси заместител и явно започва да се консолидира около Нинова. Напрежението е видимо от начеващите намеци кой на кого е човек и от подмятаните взаимни компромати зад партийните завеси. Причината е, че този път за разлика от 2014 г., когато Миков беше избран за председател на БСП, става дума не само за оцеляването партията. След разклащането на управляващата коалиция социалистическата партия отново може да играе роля в сложната констелация от интереси, която крепи правителството. Ако досега БСП беше пасивен опозиционер, в скоро време от това накъде ще поеме партията може да зависи стабилността на правителството на Бойко Борисов. Затова залозите за председател всъщност измерват вероятността социалистите да търсят сближаване с АБВ на бившия президент Георги Първанов, с което те биха станали по-близки на властта, или, обратно, да търсят тотално скъсване и доста по-агресивно политическо поведение.

Какво му е на Миков

"Не може Радан Кънев да се прави на по-голям опозиционер от нас, казва влиятелен партиен кадър. БСП пропусна всички скандали на това управление, имам чувството, че на "Позитано" 20 (партийната централа на социалистите в София - бел. ред.) са спрели да четат вестници даже."

Подобно негодувание срещу ръководството на БСП е масово разпространено и със сигурност има основание за разлика от повечето други интриги, които се коват в столетницата. Под лидерството на Миков втората по големина партия в България не успява да се съвземе от загубата на доверие по времето на кабинета "Орешарски", опозиционната й стойка изглежда повече като поза, отколкото като реално противопоставяне на кабинета "Борисов 2", а вътрешнопартийният апарат не изглежда да се опитва да надскочи номенклатурните игри. Вместо да напада правителството по ключови законопроекти с висок обществен интерес като промяната на конституцията и реформата в съдебната власт, закона за МВР и този за "фабриката" за паспорти (три теми, по които юристът и бивш вътрешен министър Миков със сигурност е подготвен), да предлага алтернативи и да работи с останалите парламентарни сили, лидерът на БСП предпочита да говори за "автентични", "социални" и "леви" политики. Те не само рядко трогват другите парламентарни сили, но и догматизират дебата в партията и ограничават възможността за разширяване на влиянието ѝ извън традиционните избиратели отляво.

"Всеки, който не е Миков, е по-добре от Миков", казва член на парламентарната група на партията. По думите му, откакто Михаил Миков заема ръководния пост на "Позитано", там не може да се работи и на власт е догматизмът на т.нар. ляво крило на партията, в центъра на което стоят зам.-председателите Янаки Стоилов и Бойко Великов. Или, както казва един от дългогодишните членове на оперативното ръководство на БСП Димитър Дъбов, цитиран от "Стандарт": "Той (Стоилов) е инициатор на всичко, което се случва, а Миков (председателят Михаил Миков - бел. ред.) е по-скоро говорител, изпълнител на тези идеи."

Когато бе избран преди две години, Миков имаше възможността да промени коренно начина, по който БСП оперира, а с него се свързваха надежди да изкара партията от изолацията след фиаското на кабинета "Орешарски". При всички положения въпреки намеците на противниците му той е много по-малко обвързан с икономически интереси, макар и така да не успя да заеме силна и достойна позиция по отношение на превземането на БСП отвътре от дуото Доган&Пеевски. По този начин той донякъде оправда опасенията, че ще остане аватар на Сергей Станишев.

Съсредоточеността на Миков да овладее структурите на партията, вместо да се бори агресивно за място под политическото слънце, разочарова и голяма част от по-активните и гласовити социалисти. Друг път избра гласовитата Мая Манолова, която се договори с ГЕРБ за поста на омбудсман. Сега пък Кирил Добрев (който преди това заедно с Манолов основа движението в БСП МОЛ) се опитва да стане член на Комисията за защита на конкуренцията. След това се катапултира и Георги Кадиев (три пъти кандидат на БСП за кмет на София), който основа собствена формация "Нормална държава". И тримата имат спорна слава в БСП, но пък за сметка на това са едни от малкото разпознаваеми лица в нея.

В "Надежда" Миков защити позицията си така: "Аз мисля, че ние избрахме правилния път. Няма как да връщаме доверие чрез властта. Участието в управлението ни е носило много негативи. Това не е политически мазохизъм, другари, а връщане на нещата на точните места", категоричен бе той.

Външните фактори, голямата пречка пред БСП

Ако речта на Миков пред симпатизантите му в "Надежда", които впоследствие го подкрепиха безусловно, може да бъде описана като откровена, то със сигурност може да твърдим, че най-големият проблем, който стои пред неговото успешно управление, са... всички външни фактори. Атаките му са срещу всички - ГЕРБ нарича аватар на "неолибералния икономически модел", десните формации са в криза, заради която медиите се занимават с махленските им дрязги, а в отговор "АБВ и Патриотите отговарят с по-голям апетит за допир до баницата" на властта.

Особено ярки са атаките му срещу бившите му съпартийци, които по една или друга причина са напуснали партията майка. "Кой е нов", попита в "Надежда" Миков риторично: "АБВ ли са нови, не са ли участвали във властта досега? Таня Дончева (основател на "Движение 21") къде беше, когато я избирахме в Габровско? Десницата внушава новост чрез нови политически проекти. Кадиев - какво му е новото, помня как Овчаров го доведе в групата", не пестеше критиките си Миков. Той дори не се опита да прикрие проблемите във вътрешнопартийната организация. "Чувам мои критици и ми е чудно как другари, които "мяу" не са казали на съветите ни, излизат по медиите и критикуват решенията ни. Това е некоректно и вреди на силата на БСП", категоричен бе той.

Посланията, които можеха да се чуят на конференцията в "Надежда", отговаряха напълно на линията, която БСП отстоява от началото на мандата на Миков - завръщане към левите корени на партията. Подоходно облагане, преразпределение на ресурсите и повече държава в икономиката са посланията, на които и Калоян Паргов, и Миков залагаха пред симпатизантите си. Въпреки че те се харесват на твърдия електорат на партията, трудно могат да привлекат симпатиите на по-широката част от обществеността. Освен това партията не изглежда да се справя добре с приемането на близкото си минало и затова се вглежда в далечното. Най-показателно за това е текстът на декларацията, която ръководството на партията прие за гласуване на конгреса през май. "Звездата на социализма, помътнена от идейни отстъпления и порочни практики, отново ще заблести с пълна сила. Ние работим за бъдещето на социализма, за социализма на бъдещето", гласи част от изтеклия документ, цитиран от "Дневник", и продължава клишета от минала епоха за "надигащия се неофашизъм" и "преодоляването на капитализма".

Новият ударник на партията

Именно това е фонът, на който опозицията в БСП се опитва да прокара алтернативата в лицето на Корнелия Нинова. Тя е вторият кандидат за поста, който официално обяви кандидатурата си преди края на регионалните конференции на БСП. Освен че се харесва както на избирателите, така и на част от ръководството заради рязкото си противопоставяне на ГЕРБ в парламента (премиерът Борисов бе помолил Михаил Миков да не му изпраща едновременно Нинова и Мая Манолова на парламентарен контрол срещу него, защото не може да ги надприказва), Нинова има коз, който може да се хареса на гласоподаватели извън традиционните редици на БСП.

Тя бе заместник на министъра на икономиката Румен Овчаров по времето на тройната коалиция и председател на борда на "Булгартабак", докато през 2007 г. между тях двамата и Делян Пеевски, тогава зам.-министър на бедствията и авариите, не се разгоря скандал, който коства постовете на тримата. Нинова обяви, че е била притискана от директора на следствието Ангел Александров да лобира в полза на хазартната фирма "Дилот" АД, близка до Пеевски. Освен това Александров е искал от нея да назначи човек, близък до депутата от ДПС, за директор на "Булгартабак" - София. Разследването за търговия с влияние, което бе повдигнато на тримата, бе прекратено, след като държавното обвинение не намери никакви други доказателства освен показанията на самите участници в скандала. През 2011 г. тя, Румен Овчаров и Ана Янева пък се обявиха срещу приватизацията на "Булгартабак" от "БТ Инвест" - фирма, тясно свързвана с Делян Пеевски. Дотук Нинова с основание можеше да претендира за един от първите борци срещу модела "Кой" още в зачатието му, ако през юни 2013 г. тя не бе част от мнозинството, избрало Пеевски за директор на ДАНС.

Последното ще й бъде припомнено, когато тя започне да изтъква предимствата си, както и предполагаемите й връзки със СДС в началото на политическата ѝ кариера, и особено с ролята ѝ на управител на директорския борд на "Техноимпортекспорт" и изпълнителен директор на "Техноимпекс" по времето на управлението на СДС и приватизацията им. "Няма как някой, участвал в приватизацията на предприятия, да ти говори за повече държава в икономиката", споделя един от симпатизантите на партията от кв. "Надежда".

Второ, според депутати от опозиционната част на БСП Миков се страхува, че под нейно ръководство партията ще се отвори бързо към формацията на Георги Първанов АБВ - курс, който Миков и част от ръководството страстно се опитват да блокират. Оттам намекват и за близостта й с Валентин Златев (тъй като съпругът й работел за "Лукойл", твърдят противниците й).

Факторът "Първанов"

Престрелките с реплики в публичното пространство между Миков и Първанов не са стихвали в последните месеци. "Михаил Миков се държи невъзпитано. Ляга и става и с името на АБВ", каза пред медиите бившият президент и съпартиец на Миков в БСП тази седмица. В "Надежда" пък Миков бе категоричен, че единственият начин да се съберат с АБВ е да се обединят около принципни позиции. "АБВ са ни много симпатични, свързва ни обща история, но не може да очакваме да се съберем за президентските избори, при положение че те участват в дясното управление."

На фона на този задочен спор излезе и експресният сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", който посочи дълбоки разделения в симпатизантите на БСП и на левицата като цяло - едва 50% от гласувалите за БСП смятат, че тя се движи в правилна посока (срещу 41%, които са критични), а при избирателите, идентифициращи се с лявото, процентът на одобрение пада до 40% (срещу 48% неодобрение). Един от най-интересните резултати от проучването е, че две трети както от левите избиратели, така и от гласоподавателите на БСП подкрепят опцията за общ кандидат за президент с АБВ и други леви формации. Това накара зам.-председателя на партията Бойко Василев да обяви че "Засиленият интерес към предстоящия конгрес на партията наложи провеждането на експресен телефонен сондаж, но той не е финансиран и поръчан от БСП и вероятно поръчителите са сериозно заинтересовани от резултатите на конгреса." В по-прав текст това означава, че хардлайнерите на "Позитано" виждат в АБВ вероятна намеса във вътрешнопартийните игри, която не им харесва. Самата агенция "Галъп интернешънъл" е обвинена, че играе политическа игра срещу ръководството на БСП в полза на сближаване с Георги Първанов.

И после ние обираме негативите

Но лидерският проблем не е единственият, пред които партията се изправя в навечерието на 125-годишния си юбилей. Русофилските и антилибералните послания, с които изобилстват речите на висши партийни функционери, геополитическите мантри и "консерватизмът, граничещ с архаизъм" на посланията им (по думите на ляв депутат) не могат да привлекат последователите, от които партията се нуждае най-много - хора в активна възраст. Това се вижда от форума в "Надежда" - половината делегати са в пенсионна възраст, а голяма част от останалите са младежи под 30 години. "Тази роля на опозиция, която играем в момента, няма как да се хареса на ангажираните хора, казва социалист, ако нямаш амбицията да кажеш, че искаш да управляваш, няма как избирателите да се припознаят с теб. Идеологията е хубаво нещо, но без намерения за управление това е просто приказване", казва депутат от парламентарната група на БСП.

На конференцията в "Надежда" прави впечатление силното изказване на достолепен господин, Ицо Христов, който съветва кандидатите за ръководни постове да си поставят няколко конкретни цели, по които да бъдат оценявани и да растат в йерархията на партията. "Зад нас е Волга!", шеговито заявява Христов в края на изказването си, като напомня на съпартийците си, че няма накъде да се отстъпва повече. Въвеждането на мандатност за заемането на постовете, което бе прието преди обявяването на конгреса, вече има своите ефекти - според Калоян Паргов между 17 и 20 нови лица ще заемат председателските постове в столичните районни организации от този месец. Но за да се усети промяната, ще е нужно време, на което БСП не може да разчита при разклатеното положение на управляващата коалиция. Част от хората, възродили младежката организация в квартала, също изглеждат активни и отдадени на партията си, но и изпитват трудности. "Работим здраво, за да привлечем хората, а после те (депутатите - бел. авт.) казват някоя глупост в парламента и ние обираме негативите", ядосва се един от младежите.

Скрит из малките междублокови улички на столичния квартал "Надежда" е семейният бар-ресторант "Райдърс", който между другото късно нощем се трансформира в импровизирана дискотека. В събота, 19 март, обаче заведението се променя още по-неузнаваемо и става клуб "Устрем-1", заседателна зала на районната организация на БСП - "Надежда". Там лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов и председателят на БСП Михаил Миков се изправиха пред делегатите, за да повдигнат техния дух и да ги уверят в бъдещите успехи на партията. "БСП има важна задача през този изборен цикъл - да си построи редиците, ескадроните, да наточи сабите, но не за война, а за да наложи левите идеи и един нов, по-справедлив ред в разпределение на оскъдните блага в държавата", започна Паргов. "До година - година и половина БСП има уникален шанс да се върне в управлението. Зависи от нас, другари", завършва оптимистично лидерът на БСП – София, Калоян Паргов под аплодисментите на делегатите. Четири часа по-късно с всичките 61 гласа на присъстващите делегати Михаил Миков бе предложен за кандидата на организацията за предстоящия конгрес на БСП, който ще се проведе в началото на май.

Но идиличното единодушие на партийците от БСП - "Надежда", спрямо действащия лидер далеч не е споделено навсякъде в партията. Според сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" от тази седмица едва около 5% от електората на партията биха построили редиците си зад Миков като най-подходящ да продължи да ръководи партията. За сметка на това цели 33% от избирателите на БСП виждат депутата Корнелия Нинова като наследник на поста. В отговор на проучването от БСП побързаха да излязат на пресконференция, на която да оповестят, че вече има 17 издигнати кандидатури, които са наточили саби за поста, и че "резултатите от номинациите за председател до момента съществено се различават от данните от въпросния телефонен сондаж" (по думите на Бойко Великов, зам.-председател на партията).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  majorman avatar :-P
  majorman

  Хей, БКП, когато сте най-добре, все в опозиция да сте!

 • 2
  malick avatar :-|
  Княз Мишкин

  Можеш да лъжеш някои хора през цялото време, можеш и да лъжеш всички хора за кратко време. Но не можеш да лъжеш всички хора през цялото време.

 • 3
  niksan1 avatar :-|
  niksan1


  " Ние работим за бъдещето на социализма ... "


  Точно това ще ви изяде главите, а аз се радвам, че се вглеждате в далечното минало ! На България е нужна силна лява партия, но от БСП не могат да направят крачка в ляво, докато на върха са милионерите, а в низините, бедните и оскотели от мизерия пенсионери, които подгонени от биологията все повече оредяват ...!

 • 4
  gogo1212 avatar :-P
  gogo1212

  За съжеление няма кой друг да ви сцепи, освен Боко.

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  А зад "капитал" е "Америка за България". :)

 • 6
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  А пред вас е КРАЯТ!

 • 7
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  мамини сладки :)

 • 8
  mavricii.plovdiv avatar :-|
  mavricii.plovdiv

  БСП е мафия,вътре няма борба за надмощие,има строга йерархия,която разбира се не е видна за широката публика,актьорите на сцената,са само актьори,поставени да крият реалната структура,така че едно изречение от статията няма да прочета.

 • 9
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Абе айде стига глупости. Все едно зависи нещо от тях. Каквото кажат московските куратори, това ще е, козируват и изпълняват, иначе я компроматче, или недай боже злополука.

 • 10
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  БСП са камикадзета - умират, но искат да страдат и всички останали!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.