Съдебната система и бюрокрацията притесняват инвеститорите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдебната система и бюрокрацията притесняват инвеститорите

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че България трябва да се възползва от географското си положение при планирането на енергийни проекти

Съдебната система и бюрокрацията притесняват инвеститорите

Проектът за газов хъб и интерконекторът с Гърция са приоритетни за правителството

11589 прочитания

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че България трябва да се възползва от географското си положение при планирането на енергийни проекти

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Липсата на доверие в спазването на върховенството на закона в България, тромавата администрация и необходимостта от мерки за завръщането на повече образовани българи обратно в страната – това очертаха като основни проблеми за инвеститорите представители на Американската търговска камара на среща с правителството в петък. В отговор вицепремиерът Томислав Дончев и правосъдният министър Екатерина Захариева заявиха, че съдебната реформа се случва, но процесът е бавен, както и че съдебната система трябва да си помогне и изчисти сама. Друг акцент в срещата беше енергетиката, като Дончев обяви, че до месец и половина ще стане готов окончателният вариант на проекта за газов хъб в страната, който тогава ще бъде представен на инвеститорите.

Инвеститорите търсят сигурно правораздаване

Икономическото развитие през 2015 г. дава поводи както за оптимизъм, така и за размисъл, обяви Томислав Дончев. Според него хубавите новини са свързани с това, че България е запазила относителната си предвидимост и стабилна среда за бизнеса, безработицата е паднала под 10%, а страната е останала слабо зависима от европейските средства – въпреки значителната им роля те са останали около 4-5% от БВП. Темите за размисъл обаче са свързани с качеството на икономическия растеж и необходимостта той да е базиран на по-солидна основа, като например на износ, генериран от преработващата промишленост. Проблемни са и ниските нива на предприемаческа активност – само 5.5% от трудоспособното население е склонно да развива бизнес, дори и при благоприятни условия. Като икономически приоритет на правителството Дончев посочи стимулирането на развитието на компании с много силен експортен потенциал и производството на стоки с по-висока добавена стойност.

Най-големият проблем обаче е свързан с липсата на квалифицирана работна сила, като вицепремиерът призова бизнеса да осигурява повече стажове на младежи.
От своя страна представителите на Американската търговска камара обявиха, че основните им притеснения са свързани най-вече със съдебната система, липсата на хора и бюрокрацията. Тенденцията е да се рекламира България като инвеститорска дестинация с добри макроикономически показатели, 10% корпоративен данък и конкурентно възнаграждение на труда, но тя не може да компенсира недоверието на потенциалните инвеститори в съдебната система, коментира Алекс Нестор от Американската търговска камара. Отговорът на Томислав Дончев и на министър Захариева беше, че съдебната реформа е необходима, но не може да се случи изведнъж.

По отношение на бавната администрация Томислав Дончев призна, че наистина в България се случва по-бавно издаването на разрешителните за строеж или свързването на обекти към електроснабдителната мрежа например, но се работи в тази посока.

Готов проект за газовия хъб до месец и половина

Другата важна тема в срещата беше енергийната сигурност на България и диверсификацията на източниците на газ. До месец и половина ще е готов проектът за създаването на газов разпределителен център в страната, който в момента се разработва технически, юридически и икономически с Европейската комисия. Идеята е да се създаде модел, устойчив във времето, и да се избегне каквато и да е опасност от наказателни процедури срещу него. По думите на вицепремиера Дончев сигурността на газовите доставки предполага достъп до поне три независими източника на газ. В този смисъл той подчерта важността на създаването на газови връзки (интерконектори) със съседните ни страни. Интерконекторът с Румъния е вече на финален етап, а в момента приоритет е връзката с Гърция. Енергийният министър Петкова призова компаниите, които имат пазарен интерес към проекта, да го заявят до 31 март.


12 коментара
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  " а страната е останала слабо зависима от европейските средства – въпреки значителната им роля те са останали около 4-5% от БВП."

  Ми той ръстът на БВП е 3% така че смятай колко "слабо зависима" е...

 • 2
  alex_yordanov avatar :-P
  alex_yordanov

  "Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че България трябва да се възползва от географското си положение...."

  Айде сега глупости. От много отдавна се възползваме максимално от това положение. С едната малка подробност, че няма как официално да събираме транзитни такси за .... пренос на кокаин, например. :)
  Това беше опит за шега.
  Истината е болезнена и ние всички я знаем - държавата е прогнила от корупция. Навсякъде.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Щом стигнахме до там оравителството да се отчита пред Американската търговска камара и инвеститорите значи яко сме я загазили. Чудя се, чия държава е българската? На българите или на Американската търговска камара и "инвеститорите". Малко са им на "инвеститорите" привилегиите, ами и в съдебната система искат привилегии. А и е много лошо, ако само съдебната система ги "тревожи". Изглежда, че нашето ни правителство ни слага нас самите на колене пред чуждестранните инвеститори. Сиреч, нашето правителство се държи като робовладелец, който гледа да ни продаде колкото може по-евтино. Ами дайте и по една булка да предложим на тия инвеститори! Гражданство вече им предложихме.
  В дългосрочен план чуждите инвестиции са вредни за страната. Страните като Ю,Корея и Тайван, които са извършили успешно догонващо развитие не са ползвали чужди инвестиции нито чужди заеми, а са изстисквали селското стопанство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK