Общините не събират 1/3 от местния данък и такса смет

Столичната община пропуска да събере над 100 млн. лв. годишно

В някои градове проблем са и корпоративните платци - където много фирми са в несъстоятелност или в затруднено положение
В някои градове проблем са и корпоративните платци - където много фирми са в несъстоятелност или в затруднено положение
В някои градове проблем са и корпоративните платци - където много фирми са в несъстоятелност или в затруднено положение    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В някои градове проблем са и корпоративните платци - където много фирми са в несъстоятелност или в затруднено положение    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

68.8%

е средното за страната ниво на събираемост на данък сгради.
Общините имат нов стимул - за първи път от 2016 г. могат да получат по-висока субсидия от държавния бюджет, ако потърсят данъците и таксите си.

Близо половината общини в България пропускат да съберат една трета от начислените на жителите си данък сгради и такса смет. При големите областни градове всеки четвърти има същата слаба успеваемост. В същата група на непотърсилите съществена част от приходите си попада и столицата. Това показва анализ на Министерството на финансите на събраното от общините през миналата година, предоставен на депутатите от бюджетната комисия по повод предложените промени в Закона за публичните финанси.

От числата се вижда, че най-трудно се събират дължимите данъци върху недвижимите имоти, като при най-зле представилата се община – Бобов дол, процентът е 35.

Колко пропуска София

Най-голямата община – Столична, също има проблем със събираемостта и през 2015 г. процентът при данъка върху недвижимите имоти намалява до 66.8%. Това е дори под нивото на средната за страната събираемост на имотния данък за 2014 г. - 68.8%. София, която е седмата най-лошо представяща се сред областните градове, е и във втората половина - на 167-а позиция сред всички 256 общини.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов оспорва процента. По негови данни общината е събрала от данък сгради над 96% от планираното, или сума над 95 млн. лв. "Има увеличение през последните години и дори предварителните данни показват, че към средата на март сме събрали с 15 млн. лв. повече приходи от местни данъци и такси спрямо предходната година", добавя зам.-кметът.

Сметките на общината обаче традиционно се правят по спорен модел - като бюджетират, те гледат колко са събрали предходната година и залагат лек ръст, като не казват колко биха били приходите, ако се направи сметка за дължимото от всички собственици на сгради в столицата.

Отчет за изпълнението на бюджета на Столичната община за 2015 г. все още не е публикуван. По думите на Барбалов това ще се случи след общественото му обсъждане, което е насрочено за 8 април. От плана за бюджета на общината за 2015 г. се вижда, че от данъка върху недвижимите имоти са планирани приходи на стойност 99 млн. лв., от автомобили - 80 млн. лв., а от такса смет - почти 190 млн. лв. Или общо почти 370 млн. лв. Ако към тази сума се приложи несъбраното според финансовото министерство, излиза, че общината само за година е пропуснала да събере от данъкоплатците сума от порядъка на 170 млн. лв.

Кой колко

Данни показват, че шампион е бургаската община Камено, която може да се похвали с 96.4% събираемост на данъка върху недвижимите имоти през 2015 г., а спрямо предходната година има нарастване с 6 пункта. Подобен е процентът при такса смет, докато при автомобилите е малко над 60%. На другия полюс е Бобов дол, където според таблицата данък върху превозните средства плащат едва 25% от собствениците на автомобили. Кюстендил пък получава едва 25% от дължимата такса смет.

При такса смет роля при събираемостта играе данъчната оценка, която в много от малките градове е твърде ниска. Топ три по висока събираемост на такса смет са Камено, Златица, Мирково, които успяват да си получат над 90% от сумите.

Съдейки от числата на финансовото министерство, Пловдив се справя по-добре със 73.4% събираемост на данъка върху недвижимите имоти за 2015 г. Числото остава непроменено спрямо предходната година. Варна отчита 69.2% постъпления от данък сгради. Не успяват да си съберат имотния данък и някои курортни общини като Банско.

От областните градове най-зле е положението в Ловеч, където събираемостта не може да мине 50% от дължимото и при данък сгради, и при такса смет. От администрацията на Корнелия Маринова не пожелаха да коментират темата.

Като цяло от данните е трудно да се направи извод - има зле и добре представящи се общини и сред малките, и сред големите. В някои градове проблем са и корпоративните платци - където много фирми са в несъстоятелност или в затруднено положение. Въпросът обаче е колко активни са общините в събирането. Защото вдигането на ставките е много лесно, но търсенето на равнопоставеност сред данъкоплатците изисква повече усилия от местните власти.

Освен това общините имат нов стимул - за първи път от 2016 г. могат да получат по-висока субсидия от държавния бюджет, ако потърсят данъците и таксите си. Министерството на финансите предвиди финансово поощрение за общините, които са успели да съберат над средното за страната ниво от данъка върху недвижимите имоти. Всяко кметство, успяло да надмине 68.8%, е получило допълнително пари, които се изчисляват по специална формула.

Прикачен файл

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  historama avatar :-|
  historama
  • - 1
  • + 8

  След като прочетох статията, разбрах че съм имал право -плащащите данъци (като мен) са БУДАЛИ!

  Нередност?
 • 2
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev
  • - 1
  • + 3

  Ами хайде де, натиснете малко. Направете една рекламна кампания из населението, може да са забравили хората или да не знаят, че трябва да се плащат данъци ;)
  Може и да се улесни внасянето на данък с олекотена процедура. Има адски много мегдан за подобрение.

  Нередност?
 • 3
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS
  • - 1
  • + 3

  хахахахахахахаха


  Столична община събира ДАНЪК СГРАДИ колкото Силистра..  хаххахааххаххахаа

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 7

  За какво да събират данъци, след като цялото усилие може да се компенсира с преправянето на една-единствена цифра - за нуждата от "централен бюджетен трансфер".

  Нередност?
Нов коментар