Да влезеш в шайката на Бойко и Цецо

Как един човек, който смята, че Бойко Борисов е трафикант на амфетамини, стана лектор на ГЕРБ

Който е гледал внимателно телевизионните репортажи тази събота от събитието на "Старейшини ГЕРБ" (да, има такава организация в управляващата партия, която официално и насериозно се нарича така) в Стара Загора няма как да не му е направило впечатление присъствието на Антон Тодоров на президиума в залата. Изявяващият се от доста години като "политолог" (за известно време като "разследващ политолог") и автор на книги с конспиративни теории попадна в кадър докато премиерът Бойко Борисов обясняваше на партийните активисти как от април "ще дупчим в Черно море и ще си добиваме нефт и газ".

Присъствието на Тодоров на шестия зимен университет на "Старейшини ГЕРБ" е меко казано изненадващо. Първо, защото той е известен като един от яростните критици на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на неговия заместник Цветан Цветанов и на президента Росен Плевнелиев. И второ, защото публичните му изяви са рядка каша от глупости, манипулации и откровени лъжи.

През 2013 г. Тодоров издаде книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите". В нейната анотация пише: "Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню...Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като "шайка" – персони, обединени от престъпна цел. В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт... "Шайката ГЕРБ" е най-мрачната част от голямата измама, известна като "български преход". Книгата, разбира се, излиза след падането на първото правителство на Бойко Борисов и в апогея на "Орешарски". Тогава, политическите сценаристи се бореха яростно за пълното компрометиране на лидера на ГЕРБ и неговия първи заместник Цветан Цветанов, с надеждата, че когато ги компрометират, ще унищожат и партията им.

По повод излизането на книгата самият Тодоров казва в сайта "Блиц", който към оня момент е все още собственост на "Интермедиа" (макар и кредитиран от фирма, свързана с КТБ) следното: "Зад тези хора от заглавието стои една шайка, която подлъга българите да не търсят отговорност от службите на някогашната соцдържава. Тези, които са гласували за ГЕРБ на последните избори трябва да знаят кого всъщност подкрепят". Кафявият сайт "Пик", чийто патрон Делян Пеевски тогава е в управляващата коалиция БСП-ДПС, даже нарича книгата "бестселър". Което е разбираемо, предвид, че книгата е издадена от "Милениум" - собственост на Недялко Недялков. Това е хм, лицето, което е собственик и на "Пик".

Пак тогава, някак си между другото, "Блиц" споменава: "[Антон Тодоров] припомни, че има вече публикации, които посочиха връзката на бившия министър-председател с контрабандата на амфетамини".

И така в събота, същият човек седна на една маса със "затъналия в пороци и корупция", "контрабандист на амфетамини" Бойко Борисов, както и до Цветан Цветанов пред актива на ГЕРБ. Защо?

Пред "Капитал" представителят на фондация "Ханс Зайдел", с чиято подкрепа се проведе форумът, Богдан Мирчев каза, че Антон Тодоров е поканен като външен лектор да говори по темата за ролята на бившата тайна комунистическа служба Държавна сигурност. Той уточни, че е практика на тези мероприятия да се канят различни лектори в зависимост от темата. Този път тя беше "Мигрантите и националната сигурност".

Представители на ГЕРБ, присъствали на лекцията на Тодоров, заявиха, че самият той, а и премиерът, са казали пред присъстващите, че поканата за участието му е била отправена лично от Бойко Борисов.

В youtube има качено близо 30-минутно видео от лекцията на Тодоров. В него той казва, че това, което прави ГЕРБ, е "изключителен ангажимент към националната сигурност". Дава и пример със спирането на три руски проекта, за които намеква, че са причина за преждевременното прекратяване на първия мандат на Бойко Борисов. "Когато някой каже, че първото правителство беше косвено свалено от една сила в североизточна посока, да знаете, че това е така", смята Тодоров. Другата заслуга на ГЕРБ според него е, че "в момента брутният продукт на България е няколко пъти по-голям от този, който е бил в най-добрите години."

От видеото се вижда, че Тодоров отговаря и на въпроси на присъстващи в залата. По повод досиетата Цветан Цветанов констатира, че навремето СДС е обещало на хората, че ще отвори досиетата, но не го е направил. Зам.-председателят на ГЕРБ отбелязва, че едни и същи хора "веднъж защитават БСП, после СДС" и сега същите хора са и срещу ГЕРБ. "Изведнъж излиза един манифест, а тези хора са свързани с демократичните промени тогава, а сега са против правителството", казва Цветанов. "Казахте манифест, аз бих казал мЪнифест", отговаря Тодоров, имайки предвид манифеста "За републиката", който беше иницииран от политолозите Евгений Дайнов, Антоний Тодоров, Огнян Минчев и културолога Александър Кьосев и зад който застанаха общественици и интелектуалци. Инициаторите Тодоров нарича "бандата на четиримата". След това обяснява, че по времето на управлението на СДС е имало два опита за отварянето на досиетата, които според него са били "мъртвородени". За тях Тодоров критикува основно тогавашния премиер Иван Костов и бившия председател на бившата Национална служба Сигурност по време на управлението му, сега депутат от ДСБ и критик на политиката на премиера, Атанас Атанасов. И казва, че като министър на вътрешните работи в първия кабинет на Борисов Цветан Цветанов е наследил 28 директори на СДВР, които са били от бившата ДС и ги е освободил. "Костов и Атанасов назначават тези хора, Цветанов ги маха. Кой работи за делото на дясното? Кой работи за делото на лустрацията и на антикомунизма, на прозападното, проатлантическо развитие на България?", пита риторично Тодоров.

Пред присъстващите в залата доскорошният яростен критик на "Бойко, Цецо и другите", сега техен лектор, все пак признава, че в предишния мандат е бил от "лютите критици на ГЕРБ".

За присъствието на Антон Тодоров на партийната сбирка на ГЕРБ може да има три възможни обяснения. Едното е поканилите го да вярват на нещата, които той пише, да харесват неговите анализи и да смятат, че най-важните активисти на управляващите трябва на всяка цена да чуят неговото обяснение за света. Което, разбира се, е прекалено дори за това, което имаме като лидери на ГЕРБ.

Второто обяснение е просто да искат да дразнят с него най-добрите си врагове от ДСБ и хората, които подкрепят манифеста на четиримата професори. В някакво криво разбиране за политика това може би изглежда като хитра игра. То разбира се не е - няма как даването на трибуна на блудкави брътвежи да е нещо друго освен даване на трибуна на блудкави брътвежи.

Третото обяснение е, някой от управляващите да е решил, че като покани този човек на масата на ГЕРБ, той ще спре да им плюе в чиниите. Което сигурно ще се случи, или поне докато са на власт.

Всъщност възможно е и нещо друго - да няма кого друг да поканят. Или по-точно казано, че няма кой да се съгласи.