Оптимизмът сред бизнеса се е повишил през март
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оптимизмът сред бизнеса се е повишил през март

Промишленият сектор нараства с 2.9% в сравнение с февруари в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Оптимизмът сред бизнеса се е повишил през март

2951 прочитания

Промишленият сектор нараства с 2.9% в сравнение с февруари в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Задълбочава се проблемът с недостига на работна сила, сочат данните на НСИ.

Общият показател на бизнес климата се покачва с 1.6 пункта през март спрямо предходния месец, като единствено в сферата на услугите се забелязва влошаване на очаквания, сочат данните на Националния статистически институт.

Повече позитивизъм

Най-голям е оптимизмът в промишления сектор. Той нараства с 2.9% в сравнение с февруари в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани, а продажните цени в сектора се очаква да останат без промяна.

В строителството бизнес климатът се подобрява с 2.4 пункта. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, включително и за цените. И в търговията на дребно оптимизмът нараства с 1.0 пункт спрямо февруари, също заради повишените очаквания за близкото бъдеще. По-добри са прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, очакванията за цените са те да се запазят. Единствено бизнес климатът в услугите се е влошил през март, като намалението е с 1.3 пункта и се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията и за настоящото търсене на услуги. Очакванията им за следващите три месеца обаче остават благоприятни.

Пречките

Основните пречки за развитието на бизнеса в повечето отрасли са свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната. Тези причини са посочени съответно от 55 и 23% от промишлените и 66% и 31% от строителните предприятия. Строителите посочват, че страдат и от финансови проблеми. При търговията на дребно водещият проблем пък продължава да е свързан с конкуренцията в бранша. През последния месец анкетата регистрира и засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда". Смесени са пречките при услугите, като основните остават несигурната икономическа среда и конкуренцията.

Проблемите, свързани с недостига на работна сила, включително квалифицирана, се нареждат на 4-о или 5-о място в различните отрасли, но общото за тях е че се задълбочават през март в сравнение с февруари. Единствено в сферата на търговията на дребно този проблем остава на приблизително същото равнище в сравнение с последния месец.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK