България отново беше осъдена в Страсбург заради Цветан Цветанов (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България отново беше осъдена в Страсбург заради Цветан Цветанов (допълнена)

България отново беше осъдена в Страсбург заради Цветан Цветанов (допълнена)

Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Дамбовците спечелиха делата си в Съда по правата на човека

29887 прочитания

© Анелия Николова


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за пореден път осъди България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Днес излязоха решенията по жалбите, подадени от задържаните през февруари 2010 г. при операция "Октопод" Алексей Петров, дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците.

Съдът отбелязва, че решенията са част от група дела, свързани с широко отразявани в медиите полицейски операции, които повдигат въпроси относно забраната за изтезания и нечовешко третиране, както и нарушаване на презумпцията за невиновност. Тези операции бяха проведени по време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов. Именно той беше кръстник на операциите и многократно се изказваше за вината на задържаните преди произнасянето на съда.

Съдът констатира нарушение на забраната за изтезаване (заради поведението на полицейските служби по време на арестите), презумпцията за невиновност (заради изказванията на Цветан Цветанов), незачитане на личния живот (заради полицейската операция при задържането) и липса на ефективни средства за защита (заради невъзможността на пострадалите да получат защита от българските власти заради предходните нарушения). Съдът присъжда общо 85 хил. евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им, 9 хил. евро на Алексей Петров и 15 хил. евро на Антон Петров и съпругата му.

След като ГЕРБ подаде оставка през февруари на 2013 г., срещу Цветанов започнаха серия от разследвания, като по три от тях прокуратурата внесе обвинения в съда. И по трите дела бившият вътрешен министър беше оправдан, като наскоро той беше назначен за председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

С днешните три осъдителни решения на ЕСПЧ общият брой на делата, по които България е осъдена в Страсбург заради акциите на Цветанов, стават шест. Първото дело беше "Гуцанови срещу България", заведено от бившия председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и съпругата му. Второто дело е от бившия началник на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, а а третото - "Славови срещу България", заведено от варненския бизнесмен Даниел Славов, известен още като Дидо Дънката.

Стоянови срещу България

Жалбата е подадена от общо десет човека - братята Пламен и Йордан Стоянови, които имат рециклиращ бизнес, както и членове на техните семейства. В нея се казва, че на 10 февруари 2010 г. спецчасти на МВР са провели операция "Октопод" по задържането на членове на организирана престъпна група, заподозряна в сводничество, изнудване, източване на публични средства, рекет, данъчни измами и пране на пари. Полицейската акция е широко отразена в медиите, а арестите са били заснемани на видео, като снимки от задържането са публикувани от пресата.

На същата дата към 6:30 група за задържане нахлува в домовете на Йордан Стоянов и брат му, които са задържани за 24 часа, а по-късно и за постоянно под стража, но арестът им е отменен на втора инстанция. През 2014 г. разследването срещу тях е прекратено.

Съдът приема, че участието на специални части и използването на белезници при задържането на братята Стоянови е оправдано, доколкото те са имали разрешение за оръжие, а при претърсването в домовете им са открити оръжие и муниции. В същото време според съда не е имало никакво основание Йордан Стоянов да бъде оставен гол и с белезници за близо час, нито брат му да бъде накаран да седи на земята с белезници и само по бельо пред жилището му. Според ЕСПЧ двамата са били обект на унизително третиране от властите. Подобно е било и отношението към по-големия син на Йордан Стоянов, на когото също са били поставени белезници без да е имало данни, че той е агресивен.

По отношение на другите доводи в жалбата, Съдът в Страсбург приема, че нарушенията на властите са подобни на констатираните по делото "Гуцанови срещу България" - операцията е проведена рано сутринта, в нея са участвали маскирани и тежко въоръжени полицаи, по време на подготовката на операцията службите не са преценили факта, че в дома ще присъстват членове на семейството, които не са обект на разследване, нахлуването в дома е проведено без предварително разрешение от съдия и т.н.

Ето защо ЕСПЧ приема, че акцията е била психологическо изпитание, което е предизвикало силен страх, притеснение и безсилие в жалбоподателите, а това е нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основните свободи: "Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание."

В жалбата си Дамбовците твърдят, че със свои изказвания в деня на операцията премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов са нарушили презумпцията за невиновност. Съдът приема, че Бойко Борисов не е нарушил презумпцията за невиновност, защото е говорил общо, но Цветан Цветанов е преминал границата на информиране на обществото за развитие на наказателно разследване и с изказванията си е могъл да създаде впечатление, че двамата жалбоподатели имат специален статут в йерархията на мощна мафиотска организация. Ето защо ЕСПЧ приема, че Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност.

ЕСПЧ уважава доводите на Дамбовците, че с действията си властите са нарушили чл. 8 от Конвенцията, който казва, че всеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията, а намесата на държавните власти в упражняването на това право е недопустима, освен в случаите, предвидени в закона. Причината за това е, че претърсването в домовете на братя Стоянови е станало без предварително разрешение на съдия и без да е било налице неотложност. ЕСПЧ приема, че дори и подобни действия да са имали законово основание (Наказателнопроцесуалният кодекс допуска претърсване без разрешение на съдия при неотложност), българското законодателство не дава гаранции за защита срещу държавния произвол преди или след претърсването.

На последно място ЕСПЧ приема, че България е нарушила и чл. 13 от Конвенцията, който гарантира правото на всеки, чиито права и свободи са нарушени, да има ефикасни правни средства за защита пред съответните национални власти.

Алексей Петров срещу България

Бившата барета, агент на прикритие и съветник в ДАНС Алексей Петров също беше задържан при акция "Октопод", като остава в ареста близо осем месеца. Процесът срещу него за организирана престъпна група все още продължава в Специализирания наказателен съд. Неговите оплаквания са идентични с тези на братята Стоянови - бил е подложен на нечовешко третиране при ареста му, нарушена е презумпцията му за невиновност с изказванията пред медиите на съдии и политици, а заснемането на ареста му и предоставянето на записа на медиите е нарушение на личния му живот.

Доколкото Алексей Петров има дългогодишен стаж в службите за сигурност, включително и в антитерористичен отряд, а това означава, че има подготовка в областта на бойните изкуства и употребата на оръжие, съдът не укорява българските власти, че са използвали специални сили и белезници при ареста му. При това положение, приема съдът, използването на сила не е било прекомерно и не е преминало прага, отвъд който вече е щял да представлява нечовешко третиране.

Съдът приема, че с изказванията си за Алексей Петров тогавашните вътрешен министър и градски прокурор на София Цветан Цветанов и Николай Кокинов са могли да създадат усещане в обществото, че Алексей Петров е извършил деянията, в които е обвинен, преди по този въпрос да има произнасяне на съда. В жалбата си бившата барета е посочил като нарушаващи презумпцията за невиновност и изказвания на главния прокурор Борис Велчев, неговия заместник Бойко Найденов, наблюдаващия разследването прокурор Светлозар Костов, главния секретар на МВР Калин Георгиев и лидерите на Атака Волен Сидеров и тогавашния на ДСБ Иван Костов. Съдът обаче намира, че те не нарушават конвенцията.

Заснемането от МВР на задържането на Алексей Петров както и качването на клипа онлайн не се базира на никакво законово основание, нито има практика, която да задава по какви критерии подобни видеа се качват онлайн. Според съда с това си действие МВР е нарушило правото на защита на личен живот.

Антон Петров срещу България

Антон Петров-Хамстера от години е сочен като дясна ръка на Алексей Петров. Той първо беше задържан при операцията срещу групата за отвличания, известна като "Наглите", проведена в края на 2009 г. След като е освободен от ареста от съда, той е задържан рано сутринта на 10 февруари 2010 г. при провеждането на акцията "Октопод". В дома му, в който освен него са били и бременната му приятелка Красимира Иванова, петгодишната му дъщеря и 80-годишната му баба, са влезли маскирани и тежко въоръжени полицаи.

Заради начина на провеждане на операцията Красимира Иванова подава жалба за нарушение на чл. 3 от Конвенцията - забрана за нечовешко третиране, която съдът намира за основателна. Тук съдът отново препраща към нарушенията, констатирани при решението "Гуцанови срещу България" - операцията е проведена рано сутринта, в нея са участвали маскирани и тежко въоръжени полицаи, по време на подготовката на операцията службите не са преценили факта, че в дома ще присъстват членове на семейството, които не са обект на разследване, нахлуването в дома е проведено без предварително разрешение от съдия, но и акцентират върху факта, че Красимира Иванов е била бременна по време на операцията.

ЕСПЧ приема за основателно оплакването на Антон Петров, че е нарушена презумпцията му за невиновност. Вината отново е на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който казва в интервю за "Стандарт", че щом Петров е обвинен, значи е виновен. В същото време съдът не приема, че с изказванията си по казуса Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев, зам.-главният прокурор Бойко Найденов, градският прокурор на София Николай Кокинов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и наблюдаващият прокурор Светлозар Костов са нарушили презумпцията за невиновност.

С идентични аргументи като тези по делото на Алексей Петров и по този казус ЕСПЧ приема, че заснемането на ареста на Хамстера и публикуването на видеото от МВР е нарушение на неприкосновеността на личния живот.

Отново съдът приема, че в случая има и нарушение на чл. 13 от Конвенцията, тъй като Антон Петров и Красимира Иванова не е имало как да получат достъп до ефикасни правни средства за защита пред съответните национални власти.

България беше осъдена и по още две други дела днес. По "Джабаров и други срещу България" става дума за незаконно полицейско задържане. По него жалбоподатели са двама младежи, задържани през 2008 г. от полицейски патрул в Стара Загора по подозрение за кражба, и служителка на ТД на НАП в Сандански, арестувана по обвинение, че е използвала служебното си положение, за да предоставя информация на трети лица. И в трите казуса съдът намира, че е налице нарушение на чл. 5 от Конвенцията, която забранява неправомерното лишаване от свобода.

По другото дело "Димитър Янакиев срещу България" става дума за реституционни претенции, като ЕСПЧ приема, че е налице нарушение на правото на справедлив процес и правото на собственост.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за пореден път осъди България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Днес излязоха решенията по жалбите, подадени от задържаните през февруари 2010 г. при операция "Октопод" Алексей Петров, дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците.

Съдът отбелязва, че решенията са част от група дела, свързани с широко отразявани в медиите полицейски операции, които повдигат въпроси относно забраната за изтезания и нечовешко третиране, както и нарушаване на презумпцията за невиновност. Тези операции бяха проведени по време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов. Именно той беше кръстник на операциите и многократно се изказваше за вината на задържаните преди произнасянето на съда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Да ги плаща тъпата ушанка, а не данъкоплатеца!

 • 2
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  да продаде два апартамента и да ги плати той

 • 3
  aha avatar :-P
  aha

  Но за сметка на това Цветанов беше оправдан от българския съд. Както се казва, честито на печелившите!

 • 4
  courtroom avatar :-P
  the only easy day was yesterday

  Защо въобще трябва да се ползва европейския съд нима българския не работи със такива жалби или е дотолкова корумпиран, че не може да направи правилно отсъждане?!
  Превеждам си всичко и не мога да разбера ако това се е развило в Ню Йорк защо трябва да решат това във Вашингтон, Вирджиния или Мериланд ?!
  или чак във Страсбург за по далече да речем

 • 5
  velkomavrikov avatar :-|
  Велко Мавриков

  Използвам случая още веднъж да благодаря на Христо Иванов и бандата вувузели, направили възможно това!

 • Танас

  Министърът на финансите да заведе регресни искове срещу виновните длъжностни лица да платят всички разноски и обезщетения, пропуснати ползи и нанесени вреди както и да бъдат лишени да упражняват Държавна работа за срок над 5 пет години.

 • 7
  rde32513083 avatar :-|
  rde32513083

  До коментар [#4] от "the only easy day was yesterday":

  Да де, точно заради корумпираните български съдилища, които оправдаха Физкултурната мисъл по очевидни правонарушения. В Страсбург се отива, след скато всички инстанции у нас са се произнесли и сега става ясно, че те са корумпирани и коленопреклонни пред властта. Заради това!

 • 8
  rde32513083 avatar :-|
  rde32513083

  До коментар [#6] от "Танас":

  Напълно съгласен. Но медиите да не се правят на "ни чули, ни видели", а широко да отразят /поне този път/ и дискутират ситуацията с праворазаването у нас. На Европа и е ясно и поради това обявява нееднократно съдопроизводството у нас като неефективно и дори преднамерено. А плащането по решените по европейски тертип дела действително следва да е от страна на загубилите делата.

 • evpetra

  Ох, боже, за какво пò напред да се ядосва човек! Пак казвам, че от Физкултурника няма отърване, ако не се отървем от Пожарникаря.

 • 10
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Ще ги плащаме ние, българките данъкоплатци, да. Пада ни се! Толкова ни е културата, както се казва. В нормалните общества няма толерантност към подобни на Цветановите прояви. Там той никога не би бил избран за депутат или министър, първо, и второ - никога и при никакви обстоятелства човек като него не би могъл да оглави парламентарната комисия за вътрешен ред и сигурност. Дали сме нормално общество тогава?

  По време на изцепленията на Цветанов съдиите излизаха неколкратно с публични декларации, че той нарушава презумпцията за невинност, че осъществява недопустимо въздействие върху работата на съда и нарушава принципа за разделение на властите, но това не трогна никого тогава.
  След като плати, българският данъкоплатец следва да прецени внимателно дали ще иска още веднъж от същото. И ако му допада, пак да си избере от същото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK