Защо протестират лекарите

Защо протестират лекарите

Този път медиците не искат пари, а нормална работна среда. Здравното министерство пък иска да прокара своето виждане на всяка цена. От сблъсъка ще страдат пациентите

Десислава Николова
15997 прочитания

© shutterstock


Темата накратко: Лекарите не протестират за пари. Протестират заради това, че нормативните документи, по които трябва да работи здравният сектор, бяха обнародвани едва в последните седмици и съдържат редица ограничения за лечение на пациентите, които в голяма част от случаите са във вреда на болните и не са консултирани с лекарите. Предстои здравната каса да закупува лечение по строго ограничен списък, обнародван на 31 март от ограничен кръг лечебни заведения, които все още не са ясни. Освен това цялата система трябва да инвестира в устройства за събиране на пръстови отпечатъци.

Личните лекари обявиха национален протест, който обхвана всички области на България. Те организираха неотложни кабинети, в които да бъдат преглеждани нуждаещите се пациенти. Протест обявиха и частните и общинските болници. Съсловната организация на лекарите - Българският лекарски съюз (БЛС), призова всички свои членове и медицинските специалисти на национален протест, чиято кулминация трябва да е на 6 април пред Министерския съвет.

Кой протестираше през тази седмица и защо

"Причина за крайните мерки са липсата на чуваемост от страна на здравния министър и желанието му да наложи едностранно промени във финансирането и работата на системата", отбеляза в декларацията си Управителният съвет на БЛС. От столичната лекарска колегия поискаха оставката на Петър Москов. Причините за протестите са, че според лекарите състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса и предлаганите от министерството промени не водят до развитие и подобрение.

Личните лекари изтъкнаха, че протестират срещу здравната политика - заради лимитите за направления и наказанията за лекарите, ако издадат повече направления от определеното, независимо дали имат нуждаещи се пациенти, заради въвеждането на пръстови отпечатъци, което ще струва много на всяка лекарска практика, намаляването на прегледите за някои групи хронично болни, анкетата за удовлетвореност на пациентите, наказанията за това, че пациентът няма достатъчно добри стойности на кръвно налягане и кръвна захар и увеличената бумащина в работата. Според новите наредби личните лекари ще бъдат длъжни подробно да обясняват цените и действията на предписаните лекарства.

Като цяло броят на общопрактикуващите е недостатъчен за страната и много малко от тях в големите градове няма да имат договор за работа със здравната каса от 1 април. Останалите им колеги обаче са притеснени за работните си места, които ще бъдат регулирани от новата здравна карта. Тя влиза в сила от 1 април и ще кара Здравната каса да закупува услуги от избрани болници и лекари, но не от всички. Услугите също ще бъдат лимитирани, за да се поберат в бюджета на здравната каса. Частните и общинските болници смятат, че ще бъде ограничено лечението в тях за сметка на многопрофилните и университетските държавни болници, чийто собственик е държавата, а принципал е здравното министерство, което определя правилата, по които се работи. През следващите седмици пациентът ще трябва да се лекува предимно по местоживеене, тъй като в останалите градове за него няма да има предвиден толкова голям лимит. Болниците предупреждават, че лимитите ще доведат до по-високо доплащане от джоба на пациентите, липса на избор и увеличаване на дълговете на клиниките.

Всички лекари смятат, че работата им е недофинансирана, тъй като цените се определят не на база на реалната себестойност на лечението и изследванията, а на база на бюджета на здравната каса. В края на февруари лекарите отказаха да подпишат Национален рамков договор с НЗОК, въпреки че здравните институции им обещаваха да преразпределят повече пари от резерва на касата за прегледи, изследвания и лечебни дейности. Причината за отказа бяха въвеждането на пръстовите отпечатъци и тоталните нормативни неясноти – по-голямата част от необходимите наредби не бяха обнародвани, съответно нямаше нови правила и никаква точна представа как ще работи системата. След това Конституционният съд отмени основна част от промените – разделянето на услугите на основен и допълнителен пакет, а част от нормативната уредба беше дадена на съд. Междувременно здравният министър обяви, че ще направи служебен рамков договор и вкара в него всички неприети от лекарите промени – пръстовите отпечатъци при преглед, лечение и покупка на лекарства, лимити на медицински услуги, подписване на договор в зависимост от ограниченията на местната здравна карта и други. В личен план съсловието е обидено, че в публичните си изяви министърът ги нарича обобщаващо "болнични шашкъни" и "търговци в храма на медицината", без да посочва и наказва конкретни лекари и лечебни заведения, които "източват здравната каса".

"Медицинската общност е брутално изнасилвана от изпълнителната и законодателната власт и сме поставени в условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база". Цитатът е част от декларация, която лекарите в Пловдив завързаха за балони с хелий в цветовете на българския трикольор и я изпратиха по въздуха на здравния министър и премиера.

Как реагира държавата

Университетските болници, чийто принципал е здравният министър, се обявиха срещу протеста и призоваха за диалог. В защита на министерството и срещу протестиращите застанаха и спешните медици. Спешна помощ е под шапката на здравното министерство. В деня, в който асоциацията на работещите в линейките публикува декларацията си, министърът коментира във фейсбук страницата си, че от началото на тази година заплатите в Спешна помощ са 1500 лева за лекар и 900 лева за медицинска сестра.

В първия ден на протеста на личните лекари здравният министър, заедно с финансовия, обещаха в отговор повече пари. Д-р Москов се срещна с онколозите и обяви, че анонимни чиновници на касата и представители на БЛС са намалили цените на клиничните пътеки за химиотерапия на онкоболните за сметка на тези за операции на херния. Без да бъде упоменато специално, закачката изглеждаше към председателя на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев, който е коремен хирург. Министърът обеща 12 млн. лв. повече за радиохирургия и възстановяване на средствата за клинични пътеки в онкологията. Високотехнологичната апаратура за лечение и диагностика на онкозаболявания беше закупена с европари, но за повечето процедури с нея нямаше клинични пътеки и финансиране. Освен че обеща финансиране за това, министърът обяви, че ще даде повече средства за неонатология и за кардиологични прегледи. Той обяви, че всеки може да си протестира, но не приема аргументите на лекарите.

В същото време Москов издаде заповед, в която поиска от всички болници – държавни и частни, графици как ще поемат пациентите на протестиращите си колеги. Болниците могат да приемат пациенти в спешните си отделения, като здравното министерство плаща по около 20 лв. на преглед на част от тях. Клиниките обаче, не могат да предписват лекарства, да издават болнични листове, медицински свидетелства и дори да приемат без направления от личен лекар. Затова отговорите, които получиха Регионалните здравни инспекции (местните структури на МЗ) бяха разнообразни – от графици за прием, през уверения, че работят в рамките на законите, до "по закон имаме два плана за извънредни ситуации – при война и природни бедствия и катастрофи – кой от двата да задействаме".

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ твърдо стои зад реформата на д-р Москов.

Къде е проблемът

Факт е, че в част от градовете болниците са много, а има цели региони, в които няма лекари и аптеки. Всичко това обаче няма как да бъде поправено с административни лостове и опити с цената на всичко здравеопазването да се побере в бюджета на здравната каса. Населението на България е застаряващо и болно. Всеки месец 1.5 млн. души получават лекарства, платени от здравната каса.

Системата е изградена така, че най-много средства се отделят за болнично лечение. От 3.2 млрд. лв. бюджет на здравната каса на личните лекари се падат 180 млн. лв. Спешната помощ все още не е реформирана и не работи достатъчно добре. Личните лекари нямат достатъчно възможности да консултират пациентите преди болницата, а направленията са недостатъчно. За специализирани изследвания като ядрено-магнитен резонанс извън болницата се чака с месеци. В същото време държавата нямаше никакви ограничения за откриване на нови клиники. В момента пазарът е наситен с лечебни заведения и достъпът до лекар специалист е изключително бърз, което е една от добрите страни на системата. Качеството и резултатите от лечението обаче не се измерват.

Това прави наложително преосмислянето на целия механизъм. Ако личните лекари бяха замислени като "вход" в здравната система, то те към момента изпълняват тази си функция само частично. Основната част от онези, които внасят здравни осигуровки реално - 1.6 млн. души, работещи в частния сектор, са най-разочаровани от системата. Те отделят над 2 млрд. лв. за осигуровки, а отделно от техните данъци държавата покрива с 1 млрд. лв. лечението на 4.5 млн. души - държавни служители, пенсионери, деца, съдебна система, МВР, армия и други. В същото време не могат да ползват пълноценно здравните си вноски. Обикновено те са изправени пред огромна опашка от възрастни хора и деца и предпочитат сами да платят от джоба си лечението и изследванията си. Това значи, че трябват промени в системата на личните лекари. В същото време, от анкета за удовлетвореност на пациентите има, разбира се, огромна нужда. Но съставената към момента само ядосва лекарите с въпроси като "прие ли ви бързо, без размотаване" - тук подходът на здравното министерство също не беше от най-удачните.

Ще има ли диалог

Д-р Москов реши да разговаря с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари на третия ден от протеста им, преди протестите в София, Пловдив и Варна, малко след като даде обяснение пред парламента колко повече услуги за гражданите ще плати НЗОК. По време на тези преговори отстъпи от почти всички предварително въведени ограничения за личните лекари и подписа протокол за ангажименти. Това не спря протестите в най-големите градове, личните лекари ще решават в събота как и дали ще продължат.

Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за случващото се в сектора, на която обяви, че протестите са абсолютно справедливи. Тя препоръча на министър Москов диалог с лекарите и отправи препоръка към премиера Бойко Борисов да застави министъра да чуе протестиращите. Според нея решенията в сектора се налагат едностранчиво, без да се вземе мнението на пациентите и лекарите. Вторият проблем, който вижда Манолова, е свързван с "нормативния хаос, който цари в системата". Тя се мотивира с току-що обнародваното решение на здравната каса за работа в сектора. "От текста на обнародваното решение за Националния рамков договор става ясно, че той се опира на две наредби, които си противоречат. Наредба №40, която бе отменена, и на Наредба №2, която бе приета преди дни. Тоест от 1 април НЗОК ще може да избира клинични пътеки от един от двата нормативни документа, респективно болничните заведения и другите изпълнители на медицинска помощ. Цените в тях са различни, обемите са различни, наименованията са различни, номерата на клиничните пътеки са различни, т.е. хаосът е пълен", заяви Манолова. Часове след това от здравната каса обясниха, че са публикували клиничните пътеки по наредба 40, защото е била в сила до 31 март, когато е обнародван договорът.

Какво предстои

Освен националния протест на лекарите през следващите дни предстои лечение по новите правила, въведени от служебния рамков договор и пресяване на лекарите и болниците, които ще работят със здравната каса.

Едно от новите правила вече е на път да предизвика паника сред онкопациентите, за които беше обещана най-голяма грижа. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че от над 40 лечебни заведения, които сега имат право да лекуват онкопациенти, ще останат само 8 или 9 за страната, а това рязко ще ограничи достъпа.

В самия документ за първи път е записан обемът клинични пътеки, които ще купува здравната каса. Ако тя не извърши преразпределение впоследствие, се оказва, че НЗОК ще плаща до определен момент, а след това вероятно ще трябва да плати пациентът. Така например в документа е предвидено касата да плати за 16 649 раждания, а годишно ражданията в България са около 60 хил. Тоест извън първите около 17 хил. бебета, родителите на останалите ще трябва да си платят раждането. В номенклатурата е записано, че НЗОК ще покрие поставянето само на четири кохлеарни импланта при глухота, 20 случая на муковисцидоза и 18 отравяния с гъби. Според плана в България през тази година няма да има нито един болен с вирусна хеморагична треска. Пациентите с мозъчен инсулт, които могат да бъдат лекувани с тромболиза, при което поражения почти няма, ще бъдат 132, докато останалите инсулти са 16 270. В документа са предвидени и нови клинични пътеки за продължително лечение. Касата планира да окаже 12 058 пъти палиативни грижи на онкоболни и да плати за това по 51 лева. Ранна рехабилитация след инфаркт ще бъде платена по 6000 пътеки на стойност 360 лева, а за инсулт - в 24 хил. случая за 360 лева. По 595 лева ще струва рехабилитацията при детска церебрална парализа и НЗОК планира да закупи 2167 бройки.

Темата накратко: Лекарите не протестират за пари. Протестират заради това, че нормативните документи, по които трябва да работи здравният сектор, бяха обнародвани едва в последните седмици и съдържат редица ограничения за лечение на пациентите, които в голяма част от случаите са във вреда на болните и не са консултирани с лекарите. Предстои здравната каса да закупува лечение по строго ограничен списък, обнародван на 31 март от ограничен кръг лечебни заведения, които все още не са ясни. Освен това цялата система трябва да инвестира в устройства за събиране на пръстови отпечатъци.

Личните лекари обявиха национален протест, който обхвана всички области на България. Те организираха неотложни кабинети, в които да бъдат преглеждани нуждаещите се пациенти. Протест обявиха и частните и общинските болници. Съсловната организация на лекарите - Българският лекарски съюз (БЛС), призова всички свои членове и медицинските специалисти на национален протест, чиято кулминация трябва да е на 6 април пред Министерския съвет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Лекарите протестират, защото с пръстовите отпечатъци ще се консатира, че непрекъснато се "преглеждат и лекуват" 200 -300 000 едни и същи хора, всяка година . Тогава ще излизи, че системата се източва, и че една баба е шест пъти оперирана годишно и е приемана 40 пъти на медицински преглед. Това е ставало с осигуравките на работещите, които не са ходили на лекар от година. За миналата година са били извършени / според председателя на лекарския съюз/ около 35 милиона прегледа и лечения. Почти никой от близките ми не е бил на лекар. Смятайте кражбата и източването. Най- ценни за лекарите са скъпите пътеки и затова те си водят пациенти с автобуси от слабонаселени райони и от малцинствени прослойки. Отделно от това, мнозина от нас ще узнаят , че без да са ходили при лекар " са лекувани и лежали в болници". Не на последно място ще се види, че всеки осигурен има право на една пломба годишно и едно вадене на зъб/ да речем/. Но ако не го осъществиш в годината ти го губиш, вместо да ти се натрупа и при нужда да го ползваш. Писането може да продължи безкрайно, при увеличение на бюджета всяка година и при около 4 милиона души в България. Затова всеки министър, който тръгне да прави лична карта за прегледите на всеки, електронна карта или пръстови отпечатъци/ код в случая/ си отива свален от съсловната мафия и лоби.

 • 2
  wbt12486097 avatar :-|
  wbt12486097

  Странно, днес дежурният първи коментар от D-r D, липсва!?
  Поредна добра статия на авторката, НО...получава се повторение на вече написани и познати неща. Бих предложил на г-жа Николова да подготви нещо позитивно - напр. какво може да се направи за да се излезе от този хаос. Това разбира се предизвикателство, след като дори капацитети от ранга на проф. Миланов, казват, че не знаят какво да се направи. Така че, Капитал - това е момента, и това е начина: направете платформа, поканете специалисти, и предложете вариант за бъдещето.

 • 3
  voxy avatar :-|
  voxy

  авторката на статията очевидно изобщо не е запозната с темата

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от " wbt12486097 ": Къжалявам,че съв ви разочяровал😂Позицията на г-жа Николова е много прецизна и няма как да бъде репликирана с голи приказки, че и сега всичко се плаща. И после - не е работа на журналистите да дават решения. Ако и това стане, безсмислието на министъра ще е видимо дори за вас.

 • 5
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Аз пък си мислех, че затова въведоха четците за лични карти.

 • 6
  wbt12486097 avatar :-|
  wbt12486097

  До коментар 4 на D-r D: преди няколко дни писах, че проблемът не е в поредният министър без визия и без приемственост. Проблемът е в обществото и в лекарската гилдия. Мястото на журналистите е не просто да констатират. Нима БЛС дава решения?? Последното решение е искане на извинение!? Нима с това ще се решат проблемите? Нима с оставането на стария рамков договор всичко ще е по мед и масло? Нима смяната на Москов с друг ще промени системата, която е мъртво родена в зародиш още от годините на Мими Виткова. Ако трябва да бъда точен, единственият точен и позитивен министър беше служебният министър преди Москов - д-р Ненков. Той точно каза, че след като лекарите и болниците функционират по търговския закон, ще е така. Друг въпрос е, че лекарският труд не е остойностен адекватно. Така, че все пак, "всичко е пари, приятелю"

 • 7
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Този пореден Нацонален Рамков 'Договор' не е нищо друго освен покупко-продажба на бели роби за целите на комунистическата здравна система от съветски тип 'Семашко' и едно долнопробно правителство от псевдо-демократи
  -унизително заплащане 20-30 пъти под това в Западна Европа
  -не остойностен лекарски труд с десетилетия и неистова наглост това да продължава
  -алчна консумация на здравни грижи под себестойността на услугата ежедневно от тълпата червени потници и рубашки на които това е обещано на партийни събрания
  -ненормирано работно време за който не важи никакъв кодекс на труда
  -не контролиран извънреден труд за който също не важи никакъв кодекс на труда
  -прехвърляне на разходите за здравеопазване за сметка на изпълнителите
  -безобразно злостна правителствена пропаганда и ежедневна война с лекарското съсловие,
  -безумни идеи за идентификация с пръст вместо с европейския модел електронни смарт карти .
  -монопол на една каса обсебена от текущото комунистическо правителство -дали е БСП или ГЕРБ те си я пазят за да диктуват цените от левче за преглед. Докторите могат само да бягат в чужбина
  Пешко сигурно чака подкрепа от широките народни маси , които се радват на ‘реформите’. Но няма никаква подкрепа нито от пациентите на които утре ще се взимат пръстови отпечатъци и ще се затрудни обслужването, без видимо подобрение и които остават без доста лекарства от списъка, нито от лекарите , които излъга за остойностяването на лекарския труд, нито от фармацевтите на които забавят възстановяването на сумите по закупените лекарства. Беше сложен в тиквеното управление просто да прави фалшиви реформи и да бави промените. Един спекулант като спекулантите в Далечния Запад преди 100 години с вълшебните сиропи тип ‘пенкилер’ продавани по панаирите. Реалните реформи значат по-високи разходи за здравеопазване , а непрекъснатите лъжи ,че с 3млрд лева ще направиш онова, което прави Австрия с 68 млрд лева са само краткосрочни лъжи. Иронията е ,че този много говореше за бизнес интереси в здравеопазването, а самия той се видя ,че остава точно заради своите бизнес интереси на службогонец и някак си не му се става от новото служебно БМВ закупено да има с какво да идва на ритуалните обрязвания с ножица провеждани от Господаря на гетото.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "wbt12486097":

  Омръзна ми да се правя на визионер и да убеждавам всеки във видимото. И няма смисъл.
  Четете Д-р Дулитъл и по-горе, и всичко, което е написал по темата в публичния му профил. Той е казал всичко.
  Що се отнася до форумния фолклор като в #1:
  [quote#1:"grayeagle"]Почти никой от близките ми не е бил на лекар. Смятайте кражбата и източването.[/quote]
  унизително е да се пада на това ниво на меслене. И аз не съм бил в Ню Йорк и близките ми не са били там. Следва ли от това, че там не живеят хора?

  Не карам никого да уважава лекари/заварчици/автотенекеджии. Но мисля, че всеки доброволно и осъзнато висва пред лекарския кабинет, а ако лекар ви посети у дома ви, то е ло изричното ви настояване на тел. 112.

  Конфронтирането на лекари и пациенти не носи нищо добро.
  Що се отнася до компетентността на министъра, любопитно ми е да чуя вашето мнение за публикуването на прочутата Наредба №2 на 31.3, а тя определя радикалните промени в системата, които влизат в сила от следващия ден - 1,4.

  Личните лекари са тероризирани от касата заради 180-те млн лв на година. За сащото време фарма компаниите са усвоите 2 млрд лв. и тях никой не ги преследва. Защо? Аз имам обяснение: личните лекари няма откъде да дават комисионни...

  Системата на здравеопазването е докарана до разпад. Няма как да ви убедя в това в постинг под статия, ако вие сам не се замислите и не започнете да анализирате това, което виждате.


 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  Защо протестират лекарите? Според тях и според противниците на закона по политически причини – в защита на интересите на болните. На практика – в защита на своите собствени лични и групови интереси като лекарско съсловие. А в поне 50% от случаите – и за запазването и дори за разширяването на възможностите за кухо източване на парите за здравеопазването.

  Има ли спорни решения в сегашния закон и в неговите поздаконови нормативни разпоредби? Има, разбира се! Няма начин как да няма. Само че целта на тези, които организират тези протести, е заедно с някои недомислици да бъдат погребани и всички възможности за някаква реална промяна, която би намалила възмжностите за корупция и за източване на бюджетните средства в бранша. Които за сега очевидно не са малки, иначе законът нямаше да срещне такъв упорит отпор от системата като цяло. Защото една силно корумпирана система няма как да не се съпротивлява със всички сили и средства не само да запази, но и да увеличи възможностите си за корупция и за незаконно увеличаване на доходите на една не много голяма част от лекарската гилдия, която обаче разполага с ресурсите да си осигури подкрепа и от масата на лекарското съсловие.

 • 10
  wbt12486097 avatar :-|
  wbt12486097

  До коментар 8 на D-r D: г-н Докторе, Най-напред нека си припомним, че здравеопазването е единствената сфера от живота ни, в която има място комунистическият принцип – всеки дава според възможностите си, всеки получава според потребностите си. Така е в почти всички държави от ЕС – клуба на богатите, към който принадлежим по собствено желание, макар и да сме най-бедните в него. Следователно, това е социална сфера, в която принципът на солидарността е основополагащ. А там, където има социална грижа и солидарност, място за търговия има ли? Няма! Тогава - кой умник го измисли това? Какво ни тормози от години? Това, че по закон в здравеопазването ни има едно съсловие от еднолични търговци – лични лекари, и непрекъснато нарастващ брой търговски фирми – болници. Вътре в системата някой купувал, друг продавал здравни услуги, но всички са недоволни. Кой умник го направи това? Как се прави търговия в социална сфера? И сега внимавайте - има още прелюбопитни подробности от законодателството в здравеопазването, където се ритат един друг търговски и здравни закони: Болниците са търговски дружества по закон, но нямат право да формират печалба, нито имат право да фалират! Кой умник я измисли тази още по-голяма умност? Към кое от двете се стреми едно нормално търговско дружество – да печели, или да фалира? Да печели, нали? Само че болницата се оказва ненормално търговско дружество! Тя се стреми да фалира и сега ще обясня защо: Защото не й дават да печели! А да излезеш на нулата в края на годината изисква големи счетоводни еквилибристики и даже груби фалшификации! Какво да се направи? Започваме да харчим на поразия, защото от харченето печелим и ние. т.е - имаме интерес да фалираме. Държавата е длъжна да ни покрие задълженията, та ако ще и милиард да са! Въпросът е сега какво да правим. Ножът опря до кокала! Аз предлагам на докторите да спрат с маймунджулъците. И те знаят какви ги вършат, и ние знаем. Картите са на масата, всичко е ясно! Или контрол чрез всяка линия на пръстовия отпечатък, или реформа от дъно и да ги направим държавни служители като във Великобритания. Всички закони за еднолични търговци и търговски фирми барабар със Здравната каса да отидат на боклука на законодателството, за да мирнем. Търговия със здравето има само в банановите републики!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход