Отива ли си наистина Пеевски

На етапа изглежда, че срещу него има натиск да се оттегли на заден план, като запази това, което е придобил през годините

От началото на годината Пеевски е идвал само четири пъти на работа в парламента
От началото на годината Пеевски е идвал само четири пъти на работа в парламента    ©  Надежда Чипева
От началото на годината Пеевски е идвал само четири пъти на работа в парламента
От началото на годината Пеевски е идвал само четири пъти на работа в парламента    ©  Надежда Чипева

Темата накратко

Шест седмици след като Бойко Борисов обяви, че спира няколко големи и скандални обществени поръчки, размерът на офанзивата срещу Делян Пеевски започва да се очертава. Към момента изглежда, че върху депутата има натиск да се оттегли от публичността без каквито и да е опити за разследване на произхода на средствата му или мрежата му от хора на различни нива в държавата. Резултатът от усилията на ГЕРБ обаче на етапа е по-вероятно да доведе не толкова до спиране на схемите, а само до смяна на лицата им.

Месец и половина след като Бойко Борисов намекна, че започва война срещу убеждението на много хора, че е свързан с Делян Пеевски, резултатът от действията на властта започва да се оформя. Веднага след спирането на няколко скандални обществени поръчки въпросът беше дали депутатът от ДПС ще бъде напълно изолиран от властта и съответно разследван за евентуални престъпления, или декларациите са само представление за пред публиката, докато зад кулисите всичко продължава, както сме си свикнали. Шест седмици след катарзиса на премиера краткият отговор изглежда така: да, има усилия към Пеевски да не отиват толкова големи държавни ресурси, но те далеч не са толкова големи, колкото се очакваше, а самият депутат се бори да запази позиции.

Действията на властта до момента не включват никаква принципна промяна, която да подскаже, че се търси трайно решение на проблемите, заради които стана възможно Пеевски да порасне толкова много. Това и сигналите от ключови политически играчи показват, че случващото се може да е просто преразпределение на порциите - депутатът от ДПС да бъде изолиран и заменен с повече и по-малки негови копия.

На етапа изглежда и че санкциите срещу Пеевски засягат само бъдещите му приходи. Нищо не подсказва, че запазването на досегашните му придобивки е заплашено от нещо, като например сериозно разследване за произхода на средствата за тях или начина, по който той е влязъл в компаниите, които контролира, а още по-малко за връзките му с различни хора от държавното управление и съдебната власт, които са му помогнали да изгради схемите си.

Най-видимото доказателство, че случващото се в момента е по-скоро театър, отколкото реална война, са действията на самия Пеевски от последните дни. Тази седмица той декларира, че няма да придобива официално дял в кабелната телевизия "Канал 3", и изрично заяви, че потвърждава "категорично изразената ми вече позиция да преустановя занапред всяко мое участие в български бизнес проекти". В същото време, без особено да се крие, депутатът финализира сделката за придобиване на контрола върху "Техномаркет". При това поне засега веригата магазини се озовава в светлата страна на преките му владения, а не скрита зад офшорки и подставени лица, зад каквито се крие контролът му в строителните компании, "Булгартабак" и др.

Да се пребори Пеевски обективно не е лесно. Поръчките, които Бойко Борисов демонстративно спря през февруари, са само крайният резултат на добре организирана машина за усвояване на държавни ресурси, чиито метастази минават на различни нива във всички власти. Политическото влияние дава достъп до държавния апарат. Контактите в съдебната власт дават сигурност, че няма да има разследване за всички замесени, както и възможност да се атакуват опоненти. Контролът върху медиите позволява да се увеличава политическото влияние и отново да се компрометират противници. Този възел трудно може да бъде разсечен отведнъж, но и действията на властта до момента не показват особено сериозни опити това поне да започне.

Време разделно

Източник на "Капитал" от средите на ДПС твърди, че раздялата на Бойко Борисов с Пеевски е дори по-трудна, отколкото изглежда: "Доган, Пеевски и Борисов са имали съвместни интереси, изграждани през годините, и е практически невъзможно връзката между тях да бъде срязана."

Косвено доказателство за тези отношения е и нехарактерната сдържаност на Борисов по темата "Доган и Пеевски". Наскоро в интервю за mediapool премиерът заяви, че не коментира Пеевски, защото "не вижда смисъл", и припомни едно свое изказване от времето, когато беше кмет на София: "Това, което съм казал навремето за Доган – орел ли си, сокол ли си, и какви ли не – стигнах до извода, че нито ми носи успех, нито неуспех." Ако проследим разрастването на Пеевски, ще видим, че той набра изключителна сила именно по времето на първия мандат на ГЕРБ, а избирането му за председател на ДАНС по времето на Орешарски всъщност беше резултат от усвоените през предишните няколко години ресурси.

Ето защо е логично Борисов да търси други начини да ограничи Пеевски, като например му подскаже да замине за дълго време извън страната. Преди няколко седмици главният секретар на МВР Георги Костов даде пресконференция, на която разкри информация за предотвратен подготвян атентат срещу депутата от ДПС. Източник на "Капитал" разказа, че информацията, с която МВР са разполагали, е дошла от руските служби, а установеното е било повече от конкретно - били са наблюдавани два адреса за конспиративни срещи на депутата - единият в центъра на София, а другият на Витоша, и са били открити изчисления на установки за стрелба отдалече - ъгли, разстояние и т.н. Тогава се предполагаше, че конкретиката на заплахата може да накара Пеевски да прекарва повече време извън България. Това може и да е било вярно за известно време, но тази седмица депутатът се появи на партийно събрание на ДПС и пресцентърът на движението специално разпространи снимка оттам. Посланието очевидно беше "Аз съм тук, не съм избягал".

Декларацията на властта, че Пеевски вече не е фаворит, или изгнанието му в чужбина обаче не значат автоматично и раздяла със стотиците негови протежата, пръснати из всички власти. Източник от средите на ДПС представя Пеевски така: човек с огромен социален капитал. Той познава и поддържа контакт с тези чиновници, които реално вършат работата - пишат условията за обществените поръчки, ръководят важния отдел в ДАНС или следствието, дават строителните разрешителни, контролират обществените поръчки през КЗК и ВАС и т.н.

Друг източник на "Капитал" от политическите среди, имал контакт с Делян Пеевски допреди няколко години, разказва, че депутатът от ДПС сам предлагал и правел услуги "и без да се усетиш, ти влиза под кожата". И след това просто започва да си иска услуги. Същевременно Пеевски бил изключително лоялен към своите хора и ги защитавал със зъби и нокти.

Враговете на неговите приятели

Една история от последните месеци илюстрира добре едновременно мрежата на Пеевски и как той пази хората си. В края на миналата година министърът на отбраната Николай Ненчев получава картбланш от премиера Борисов да махне най-яркият човек на Пеевски в министерството. Това е Татяна Александрова, ръководител на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Контактите между нея и Пеевски имат близо десетгодишна история. Тя е отговаряла за съдебните сгради във Висшия съдебен съвет (ВСС), но след констатирани нередности напуска, за да започне работа като икономически директор в държавния резерв по времето, когато за този ресор отговаряше Пеевски като зам.-министър на държавната политика по бедствия и аварии. По времето на първото правителство на ГЕРБ тя влиза в борда на държавната фирма "Земинвест", като дори в края на 2012 г. отделът за противодействие на корупцията в ГДБОП започва да разработва контактите й с Пеевски по съмнение за корупция. Няколко месеца по-късно службата е разформирована и случаят е потулен, а Александрова започва работа в Министерство на отбраната.

Решението на Ненчев да се освободи от нея му коства масирана кампания в лоялните и/или контролирани от Делян Пеевски медии. Но не само. Източник на "Капитал" от службите за сигурност разказа, че Александрова има и отношение към проверките срещу Ненчев в ДАНС и прокуратурата. Изводът от тази история е, че раздялата с Пеевски и неговите хора е трудна задача, дори и да имаш подкрепата на министър-председателя.

Случаят с Татяна Александрова далеч не е единствен. Депутати от мнозинството твърдят, че близо година и половина откакто Борисов е отново на власт, повечето кадри на ДПС продължават да работят на различни нива в държавната администрация. Като пример те сочат отделите в министерствата, които се занимават с обществените поръчки. По-голямата част от тях се оглавяват от хора, които са назначени по времето на правителството на Пламен Орешарски, чийто основен конструктор беше Пеевски. Подобно според депутати е положението и в ДАНС, където на ключови постове са също хора, близки до депутата бизнесмен.

Съдебният бастион на Пеевски

Много по-комплексно и неясно е бъдещето на контрола, който Делян Пеевски има в съдебната власт. Обяснено съвсем опростено, то изглежда така - властовият лост в прокуратурата позволява едновременно поръчково наказателно преследване, но в същото време дава имунитет срещу разследване. Контролът над административното правораздаване е завършек на веригата по възлагане на обществени поръчки, а влиянието над търговските съдии отваря вратата за рейдване на фирми, контрол на производствата по несъстоятелност и търговските спорове - силата на Пеевски тук се видя при раздялата с Цветан Василев преди две години.

Всичко това е възможно както през влиянието над отделни магистрати, така и през контрола над шапката на съдебната власт - Висшия съдебен съвет, който решава кои магистрати ще провери, накаже, повиши или назначи. Според източници на "Капитал" през 2012 г., когато беше създаван настоящият състав на съдебния съвет, Делян Пеевски е имал решаваща роля в кастинга на кандидатите, които от своя страна са били подбрани с конкретна цел - да изберат правилния главен прокурор.

Впоследствие този състав на кадровия орган на съдебната власт показа, че може умело да обгрижва интересите на Пеевски, които от своя страна дълго време бяха в синхрон с тези на главния прокурор Сотир Цацаров.

Няколко събития през последните месеци обаче, най-вече в Софийския градски съд, показаха, че лоялността към Пеевски никак не е постоянна величина. Всъщност готовият да прави и получава услуги магистрат много бързо се адаптира към силния на деня. Отслабването на Пеевски със сигурност ще отслаби и отзивчивостта на тези, които иначе се хвалят, че му се обаждат да му честият рождения ден, като председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

В същото време за някои обвързването с депутата създава тежък имиджов проблем. Такъв е казусът с главния прокурор, който от началото на мандата си неведнъж показа, че няма проблем да постави ръководената от него институция в услуга на Пеевски, като в същото време с охота ползва медийния и политическия комфорт, които депутатът от ДПС му гарантира. Тази сделка с дявола коства на главния прокурор видима международна изолация. Източник от средите на ДПС разказа, че Сотир Цацаров изключително тежко приема обвързването му с Пеевски и би направил много, за да се разграничи от него - нещо, което между другото се вижда и от действията на прокуратурата. Защото, ако в началото на 2014 г. държавното обвинение активно участва в сценария по "убийството на Пеевски" и дори задържа за 72 часа без каквито и да било доказателства трима души, през 2016 г. прокуратурата категорично отказа да участва в подобен сценарий.

Накратко, на етапа позициите на Пеевски в държавната администрация и съдебната власт изглеждат съвсем леко разклатени, но в никакъв случай застрашително за структурата на неформалната власт. Малко по-различно е положението с политическата подкрепа.

Изхвърляне от сараите, или конкуренция в схемите

Близки до ДПС твърдят, че от известно време почетният председател Ахмед Доган провежда телефонни разговори и срещи с хора, главно от средите на бизнеса, с които отношенията му през последните години са се влошили. Като причина за разрива Доган посочвал Пеевски. Депутати от ДПС разказват още, че Доган приел изключително болезнено наложената от Турция забрана той и депутатът бизнесмен да посещават югоизточната ни съседка. Почетният председател може и да не пътува до Турция, но за избирателите му това е изключително негативен знак. Тоталното скъсване на отношенията на ДПС с югоизточната ни съседка станало съвсем видно при последната визита на представители на движението там, водени от двамата съпредседатели Четин Казак и Рушен Риза. Независимо че те посетиха Турция, което опроверга твърденията, че депутати и членове на ръководството на ДПС имат забрана за влизане, народни представители твърдят, че делегацията на движението била принудена да чака около три часа на границата, преди да бъде допусната в Турция. Съпредседателите бяха приети от лидера на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, но само седмица след тях бившият председател на ДПС и учредител на новата партия ДОСТ Лютви Местан също разговаря с него. Което е пореден удар срещу движението.

Дори и Доган наистина да има намерение да се дистанцира от Пеевски обаче, публично това не личи по абсолютно нищо. Преди дни депутатът се появи на областната конференция на ДПС - Пазараджик, което може да се тълкува като ясен сигнал, че най-малкото той няма да отстъпи лесно. Сигурното в тази история е, че това беше демонстрация. Защото, като оставим настрана факта, че това мероприятие се провеждаше в петзвездния хотел "Велинград", където Пеевски е адресно регистриран, депутатът бизнесмен нямаше други основания да е в президиума на партийното събитие. Той нито е член на ДПС (депутат е от "гражданската" квота на движението), нито пък формално е свързан вече с региона, защото беше водач на листата на движението в Пазарджик, но влезе като народен представител от Стара Загора.

Всичко това беше подплатено с пространен анализ на дългогодишното пресаташе на ДПС Велислава Кръстева в блога й. В препечатания в близките до Пеевски медии текст - "Стандарт" и "24 часа", се заклеймяват противниците на модела "Кой", които според нея превърнали Пеевски в "идеологема" и му отнели правото "да Бъде".

Всъщност друго доказателство, че в задкулисието не се води сериозна война, е и спокойствието във вестниците, телевизиите и сайтовете, които депутатът контролира. Липсата на критики към премиера там показва най-малкото, че с Пеевски има сделка. В същото време през последния месец и половина медиите, близки до депутата, се отнасят изключително благосклонно към друга ключова фигура в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Причините за това може да са различни, но нито една от тях не предполага противопоставяне на Пеевските схеми.

Месец и половина, разбира се, е малко време, за да се очакват резултати по всички фронтове, дори и да имаше истинско желание за борба с корупцията и организираната престъпност. Проблемът е, че с действията си в началото на тази офанзива премиерът подсказа, че ще отговори на очакванията за шумна раздяла с чупене на чинии и хвърляне на багажа през прозореца. Вместо това обаче до момента, изглежда, тече развод по сметка и само по документи, докато съпрузите още живеят под един покрив.