Как не си купихме Ферари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как не си купихме Ферари

Селските стадиони глътнаха милиони, по проекти които са били недобре планирани, признават от правителството. Това не са единствените примери за разхищение този период.

Как не си купихме Ферари

България усвои 11 млрд. евро от ЕС за последните 9 години. Някои неща обаче не се улавят от статистиката

Огнян Георгиев
13992 прочитания

Селските стадиони глътнаха милиони, по проекти които са били недобре планирани, признават от правителството. Това не са единствените примери за разхищение този период.

© Цветелина Белутова


Единайсет милиарда евро не са малко пари. Толкова струва "Ферари" - не единичното, а цялата марка (или поне според "Блумбърг"). Толкова е печалбата на Google извън САЩ за 2014 г. (или поне това са прекарали като суми през офшорни зони, за да ги спасят от данъци). Толкова е похарчила България за периода от началото на 2007 г. до края на март 2016 г. по всички европейски програми, включително развитието на селските райони.

Като я разпределите по целия период, сумата всъщност не е така внушителна. Още повече, че на фона на всички държавни разходи за периода - 185 млрд. лв., е под 10%. Но като се има предвид, че това е чист инвестиционен ресурс, т.е. пари, предвидени само за вдигане на качеството на бизнеса, инфраструктурата и живота като цяло, е важно да се види какво се случи с тях.

Сумата включва всичко изплатено досега, като в дадени програми то надхвърля 100% от бюджета им, тъй като държавата е дофинансирала наддоговорени проекти или като буфер срещу евентуални корекции, или за да не се наложи да се връщат пари за недовършени инвестиции. Такава е ситуацията в "Околна среда" и в "Регионално развитие". Краят на март е важна дата, защото тогава изтича срокът, в който от ЕК приемат фактурите (образно казано) за похарчените пари. Както е видно от таблицата, все още имаме да получаваме 12% от похарчените пари, или над 2.5 млрд. лева. В края на следващия месец ще е ясно колко от цялата сума ще остане за сметка на държавния бюджет заради корекции или заради закъснели проекти, които ще излязат извън рамката на периода. Например 208 млн. лв. вече бяха преведени допълнително от Министерството на финансите на Министерството на транспорта заради закъснелите жп проекти на печално известната Национална компания "Железопътна инфраструктура".

И така, получихме ли "Ферари" срещу тези пари или просто много тунинговани голфове? Откъм статистика нещата изглеждат доста добре. Данните от "Сибила" - продуктът, който сравнява и анализира икономическото развитие със и без наличието на еврофондове, показват, че ръстът на БВП е по-висок с 10% заради наличието на тези пари, заетите са с 14% повече, а частните инвестиции - с 32.8% по-големи. Но най-големият ефект, разбира се, е в публичните инвестиции. През 2013 г., когато беше пикът на харченето, те са със 121% по-високи, отколкото биха били без тези пари. С други думи, само в резултат на инвестициите през 2013 г., когато държавата е похарчила над 1.2 пъти повече от нормалното, би трябвало да имаме видим ефект. Правителството би посочило, че добрите макроикономически резултати за 2015 г. показват, че моторът на икономиката наистина е загрял добре. Но това би скрило няколко неудобни факта.

През 2013 г. например, когато поръчките започнаха да валят на големи купове, правителството на Пламен Орешарски раздаваше най-големите от тях на няколко компании или хора зад тях. Този тертип се повтори и след това, за да се стигне до "катарзиса" на Бойко Борисов отпреди месец, когато започна масово спиране на поръчки. Това изкривява статистиката, защото, първо, част от тези пари бяха отклонени за нечий джоб, второ, защото така подпомогнаха затварянето на пазара, а не отварянето му - строителният сектор например, се превърна в картел, което бе признато от самото правителство преди дни.

Вторият неудобен факт е, че много от тези пари бяха просто похарчени без дълготраен ефект. Самият вицепремиер Томислав Дончев тази седмица призна пред студенти, че проектите за селски стадиони, за читалища и други са лошо замислени и вероятно в дългосрочен план ще са провал. В данните за постиженията на еврофондовете е посочено например, че в Северозападния регион предприятията са нараснали със 185% повече в общини, ползвали повече фондове, отколкото в онези без. Това безспорно е похвално, но на фона на европейската статистика, която сочи, че за целия период БВП на глава от населението в този регион е помръднало с 1 (един) процентен пункт, е неуместно да говорим за някакъв сериозен ефект.

Усвояване, с две думи, има. И ако има нещо, което веднага трябва да направим, то е да се отървем веднъж завинаги от този термин.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • jordani

  "11 милиарда евро"
  " държавни разходи за периода - 185 млрд. лв., е под 10%"

  Някъде там загубих интерес към писанието.
  Претенция за сериозен анализ и груба фактологическа грешка.
  'щото разликата в процента на разходите грубо променя по-сетнешните изводи и то не към по-добре.

 • 2
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Темата е доста по-обширна от написаното, но се надявам това да е начало на анализа, а не край. Иначе има добри попадения, да, част от парите бяха изпратени при големи другарчета, с други бяха регистрирани фирми в едни райони, но те никога няма да работят там и т.н.. Въпроса ще си вземем ли поуки, за сега не, продължава порочната практика парите по еврофондовете да се "усвояват" от общини и държава, и да се дават само на фирмите, които нямат нужда от тия пари(могат сами да се справят). Ако наистина държите да сте обективни, започвайте програма по програма, проект по проект да разглеждате и да обобщавате, това е огромен къртовски труд, но винаги може да назначите малко стажанти, които да плати държавата, аз няма как да го направя. Желая ви успех и дано наистина продължите всеобхватно!

 • 3
  ivanko77 avatar :-P
  ivanko77

  До коментар [#1] от "jordani":

  Е, не е съвсем излъгал, все пак за повечето хора точността не е толкова важна, дали ще е под 6, дали под 10, те не го различават.

 • 4
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  До коментар [#1] от "jordani":

  А нещо по същество? Да, не са под 10%, а са 11,6%. Това какво променя изводите на статията?

 • 5
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Може да Ви прозвуча нихилистично, но сумата е смешно малка за да се промени нещо. А и по дефиниция при публични средства голям % се открадва. Колкото и грубо да звучи, затворихме над 1000 МВТ АЕЦ почти безплатно, сега ни предлагат да ни построят нови 1000 за около 5 милиарда евро поне, а трябва да се радваме на помощ от 11 милиарда. Само ВЕИ и затварянето на АЕЦ носи загуби/за клиентите и косвено всички нас/ за над 10 милиарда евро, ако прибавим и загробените в Белене ще стане пито-платено. Нека Икономедиа публикува данни за Гърция, /една държава с население като нас, площ горе-долу и била на нашето положение икономически/ колко пари е получила от ЕС и да направим сравнението.С това не омаловажавам ЕС, за това че сме бедни сами сме си виновни, но в момента 99% от стартиращите бизнеси разчитат на Европейски пари, което е тъжно, все едно да идеш в богата Европейска държава, да "схванеш" принципа на социалните помощи и да се надяваш да станеш бял човек.....

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Европарите бяха присвоени от мафията и с тяхна помощ малкия бизнес е подложен на тотално унищожаване. Земята в Северна България се държи от няколко октопода. Вносът е в ръцете също на десетина човека. Ако ще даваш на някого, то трябва да даваш на всички. И хайде да спрете с тия сложни правила за усвояване. Предвидете в проектите пари за управление и ги дайте на специализирани консултански фирми. Средата за бизнес в България е ужасяваща. Пазарната икономика в България е мит. Мафията е заграбила всичко.

 • 7
  martina avatar :-|
  Марта

  До коментар [#6] от "proizvoditel":
  "Средата за бизнес в България е ужасяваща. Пазарната икономика в България е мит. Мафията е заграбила всичко." Въпросните 11 милиарда изглеждат малка сума на фона на печалбите на експлоатиращите подземните богатства на България срещу нищожни концесии и данъци. Може да се предполага ,че собствениците им ,все бивши комсомолски и партийни секретари , за същия този период са спечелили минимум 6-7 милиарда Възможно е да са и повече, но повечето от въпросните предпочитат да не публикуват годишните си финасови отчети!?
  htmlhttp://www.bluelink.net/dokumenti/zagrabvane-na-strategicheski-dobivni-kombinati-ot-mafiyata.html

 • 8
  martina avatar :-|
  Марта

  Двадесет и две години срещу България се провежда политика на разграбване и унищожаване на общонационалните капитали от страна на западните демокрации и източни олигархични режими. Двадесет и две годни назначаваните от ЦРУ и КГБ правителства на страната безропотно съдействат за разграбване националните богатства посредством офшорни компании. Двадесет и две години външния дълг се увеличава все повече, макар че е заграбено и изнесено в полза на западните корпорации:
  185 тона злато, 2,2 милиона тона метал мед, редки и разсеяни стратегически метали на обща стойност от над 30 милиарда долара по сегашни цени на лондонската борса;

  От 90 година досега се изнасят в чужбина ограбено отначало от ръководствата, после и частните фирми приватизирали сектора за 1 лев:
  - От Асарел, 22 тона злато, 1,2 милиона тона мед. Всяка година 50-55 хиляди тона метал мед и 1000-1200 кг.
  - От Елаците, 40 тона злато, 800 000 тона метал мед, на година 40-45 хиляди тона мед, 1900 до 2100 злато.
  - От Челопеч, 70-80 тона злато, 3,5 до 4 тона на година, след 2007 година увеличават добива на руда и злато също.250 хиляди тона метал мед до момента – 13 до 14 хиляди тона на година
  В България от заграбените мини са изнесени от 140 до 150 тона злато, 2-2,2 хиляди тона метал мед, редки и разсеяни елементи суровина в концентратите за милиарди долара. Златния резерв на България от 35 тона злато добит преди 90 година съхраняван до 2002г в БНБ е изнесен от правителството на Сакскобургодски и не се знае съдбата му
  Общо 180 тона злато за 12 милиарда долара и метал мед за 30 милиарда долара е заграбено от 90 година до момента от политическата мафия и западните „партньори” изнасящи в България демокрация.

 • 9
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#4] от "rosko1306":

  Само не разбрах как ги изкарахте тия 11,6%?!?

 • 10
  khmerrouge avatar :-|
  khmerrouge

  икономиката в България е тотален смях, тия еврофондове се чакат както ромите чакат детските надбавки. Няма иновации, търговските аташета в чужбина си бъркат в носа, и само цъфтим на хартия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK