Личните лекари спират протестите от понеделник

На 6 април предстои национален лекарски протест

Личните лекари спират протестите от понеделник

Докторите ще обжалват правилата за работа на здравната каса

Десислава Николова
4362 прочитания

На 6 април предстои национален лекарски протест

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


ДАНС проверява съсловната организация на лекарите заради протестите, софтуерът на здравната каса блокира на 1 април.

Общопрактикуващите лекари спират ефективните си протести от понеделник, но остават в протестна готовност. Решението беше взето в събота в интерес на пациентите, за да се превърнат в заложници при решаване на натрупаните проблеми, обявиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Ден по-рано новите правила за работа със здравната каса от 1 април блокираха сайта на самата институция и причиниха невъзможност на клиниките да се свържат с нея. Така на практика не е ясно дали приетите в петък пациенти наистина са отразени в здравната каса, а е имало болници, в които за шест часа са приети само по трима пациенти. Допълнителното затруднение е, че новите правила бяха обнародвани на 31 март, а те включват и пълна смяна на номерацията на клиничните пътеки, което е трябвало да стане за по-малко от ден в информационните системи. Освен това болниците на практика трябва да има договор със здравната каса и в повечето клиники софтуерът е блокирал и изписвал, че болницата няма договор. Тъй като в сектора цари пълно объркване при работата с новите правила, двете сдружения на частните болници смятат да го обжалват още в понеделник.

В същото време Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) пък ще разследва причините за блокирането на работата на софтуера на здравната каса в първия ден. Според прессъобщението на касата причина е хакерска атака заради въвеждането на новите правила.

Какво представляват новите правила

Новите правила са т.нар. служебен рамков договор, наложен от здравната каса и подписан от здравния министър. Той включва не само нови номера на клиничните пътеки, но и това, че здравната каса няма да сключва договор с всички болници, а само с тези, които избере. Това ще става по силата на национална здравна карта, която обаче още не е обнародвана. В правилата влиза още въвеждането на пръстов отпечатък при преглед, изследване и в аптека и въвеждане на лимит не само на ниво болница, но и по специалности. Така например лекарите ще имат право да лекуват само 10 случая на отравяне от гъби за цялата страна. Съществува и още едно ограничение и то е за онколечението - болницата може да провежда химиотерапия, само ако има и лъчелечение или договор за това с друга болница. Клиниките ще трябва да подадат документи за договор със здравната каса до края на месеца.

ДАНС и протестите на лекарите

Оказва се, че ДАНС сериозно се е занимавала с лекарите през миналата седмица. Ден преди да започне да разследва причините за блокирането на софтуера на здравната каса, агенти на ДАНС са посетили централата на Българския лекарски съюз (БЛС). Без да има повече подробности по въпроса, явно причината е бил предстоящият национален лекарски протест, който съсловната организация свиква на 6 април. Тъй като по думите на източници от БЛС от ДАНС не са разследвали някакво конкретно престъпление, явно става дума за натиск върху управителния съвет на БЛС протестът да не се състои. Той е организиран под прозорците на Министерския съвет. Пак според тях до момента ДАНС не са се интересували от работата на съсловната неправителствена организация.

През миналата седмица протестираха личните лекари. Те са недоволни от новите правила за работа, които ги натоварват с повече задължения, без да има необходимият финансов ресурс. Освен това те се оплакваха от многото бумащина в работата им, която допълнително се увеличава. През изминалата седмица кабинетите на личните лекари бяха затворени, а във всеки град имаше организирани дежурни кабинети. В сряда ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари имаше среща със здравния министър и здравната каса, като институциите се съгласиха с повечето искания на личните лекари. В събота сдружението обяви, че прекратява протеста.

През тази седмица в готовност за протест са регионалните лекарски колегии, които обединяват лекари, работещи в държавни, частни, общински болници, както и в извънболничната помощ. Държавните болници, както и медиците от Спешната помощ обявиха, че не подкрепят протеста. Техните лекари обаче са членове на БЛС и биха могли поединично да се присъединят. Засега здравните институции не са предвидили да преговарят допълнително с лекарския съюз, след като съборът на съсловието отказа да подпише рамков договор през февруари заради това, че по-голямата част от нормативните документи не бяха готови и заради несъгласието си с част от тях.

ДАНС проверява съсловната организация на лекарите заради протестите, софтуерът на здравната каса блокира на 1 април.

Общопрактикуващите лекари спират ефективните си протести от понеделник, но остават в протестна готовност. Решението беше взето в събота в интерес на пациентите, за да се превърнат в заложници при решаване на натрупаните проблеми, обявиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  И се оказва, че ДАНС е успяла да спре протеста ....

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Целта на г-н Москов, беше постигната – постигна се форма на противопоставяне на достатъчно голяма група повярвали му от българското общество срещу лекарското съсловие.
  Това е пагубно. Не защото пациентите ще престанат да обсаждат кабинетите и ще тръгнат по врачки и ще се лекуват по интернет, а защото упорито се убива разбирането за смисъл в работата на лекарят/медицинската сестра/лаборантката.

  Когато чета наплевателствата срещу моята професия дори в този форум, аз се улавям, че ставам по резистентен към драмите на човека отсреща: изслушвам, диагностицирам, предписвам лечение и толкова.

  Само много глупав човек може да се хване на кукичката, че четците за пръстови отпечатъци ще спрат източването на НЗОК и веднага след това неокраднатото от лекарите ще се излее като благодатен дъжд към пациентите.
  Лъжата е много плитка. Ефектът ще бъде нулев, подобно на миналогодишното москово предложение за четци на личните карти, които всяка клиника беше задължена да закупи, и от което той самият се отказа впоследствие.
  Само човек, който или няма представа от механизмите за източване на НЗОК, може да предложи такъв модел, или иска да реализира интереси, които нямат нищо общо с обявената цел да се спре източването на здравната каса...
  Решението за въвеждане на пръстовите отпечатъци говори по-скоро за второто. То даде бизнес на определени фирми, които ще продават устройствата, ще продават софтуера и ще получават многомилионни суми и от абонамента за поддържане на системата, за който ще трябва да плащат всеки личен лекар, всеки лекар-специалист, всяка лаборатория и всяка болница. Колко ще струва това на един лекар? Няма данни... Кой реално ще плати тези разходи: пациентът... Защото първото нещо, което ще направя и аз в клиниката си, когато ме задължат да плащам за четците, е да увелича таксите на пациентите.

  Всеки, който е наясно с механизмите на източване на касата, знае, че това се случва със съгласието на пациента. Така че дори с пръстов отпечатък да се доказва присъствието на пациента в болницата, пак ще се стига до източване на касата. Начините са много и все елементарни.
  Ето ви пример: за уточняване на диагнозата на пациент трябва да се направи ЯМР. Пътят това да се случи по каса е сложен:
  -ОПЛ трябва да му издаде направление за специалист за уточняване на работната му диагноза и да предложи изследване с ЯМР;
  - специалистът преценява състоянието на пациента и дори да се нуждае от ЯМР той няма право да назначи такова скъпо лечение по каса. Може да изпрати пациента на консултация при хабилитиран специалист – проф. или доцент;
  - хабилитираният специалист, ако прецени, че има нужда единствено от ЯМР, може да изпрати пациента пред комисия, която единствена може да разреши този разход.
  Простосмъртен здравно осигурен по този път на практика е невъзможно да стигне до ЯМР за сметка на касата.
  Изходът пред пациента е да намери лекар, който да го приеме в болница и в рамките на клинична пътека, която има нещо общо с неговите оплаквания, за да получи магнитен резонанс. В същото време касата ще плати на болницата цялата сума по неприложеното лечение по клиничната пътека.
  Т.нар. източване на НЗОК ще продължи, с изключение на единични случаи, които нямат реално отражение върху разходите на касата. Става въпрос прословутия пример за болници, отчитали пациенти, които не са присъствали там, макар това да са много редки случаи.

  Масовите случаи са с активното и съзнателното участие на пациента.
  Докато благосъстоянието на една болница зависи от броя на приетите пациенти, броят на приетите в болница пациенти ще се увеличава.

  Оставка на Москов!

 • 3
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Оставка на Москов!
  Само- уважаеми докторе - не е вярно че отношението към лекарите в обществото е резултат на конспирация
  Има и изключения - но пациентите не получават здравна грижа у нас - с акцент върху грижата Масово пациентът е третиран и от болниците - и от медсестрите - и от лекари - като бройка в добрия случай - и като тъп досадник - в лошия
  НЛС като цяло счита - че единственият диалог който трябва да провежда - е с властта Обществото да се оправя как може - и общественото мнение също - къде ще иде

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "janeausten":

  Не говоря за конспирация, а за подклаждано отношение. Ефектът го чета и от вашия текст.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход