Реформаторският блок ще инициира нов закон за офшорките

Бюджетната комисия окончателно прие промени, с които офшорни фирми не могат да имат общо повече от 10% в ключови компании

Според Димитър Танев от РБ след последните разкрития от т.нар. "Досиета от Панама" е ясно, че България и Европа се нуждаят от ново законодателство за офшорките.
Според Димитър Танев от РБ след последните разкрития от т.нар. "Досиета от Панама" е ясно, че България и Европа се нуждаят от ново законодателство за офшорките.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според Димитър Танев от РБ след последните разкрития от т.нар. "Досиета от Панама" е ясно, че България и Европа се нуждаят от ново законодателство за офшорките.
Според Димитър Танев от РБ след последните разкрития от т.нар. "Досиета от Панама" е ясно, че България и Европа се нуждаят от ново законодателство за офшорките.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Ако две или повече дружества, които са регистрирани в офшорна зона, или контролирани от тях лица искат да имат дял в компании от важни сектори (например медии, банки, застрахователни и пенсионни дружества и др.), общият им акционерен дял не може да надхвърля 10%. Това беше окончателно прието от парламентарната бюджетна комисия в сряда. На заседанието беше представен допълнителен доклад за промените в т.нар. закон за офшорките, който вече беше гласуван на второ четене от комисията през март. Той доуточнява, че въпросното правило няма да се прилага, когато акциите на дружеството, в което участва пряко или косвено офшорка, се търгуват на регулиран пазар в държава от ЕС или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Друг случай, в който няма да се прилага правилото за прага от 10%, е, когато офшорната компания е от страна, с която България е сключила международно търговско или икономическо споразумение и чиито действителни собственици - физически лица, са вписани в регистър.

Депутати от Реформаторския блок отбелязаха, че на практика е невъзможно да се установят действителните собственици на офшорни фирми, дори когато формално се впишат в регистър дадени от тях имена. Според тях промяна може да има, ако се премахнат причините, заради които компании предпочитат да се регистрират в юрисдикции с преференциални данъчни режими. Тъй като в България корпоративните данъци са ниски, причината остава търсенето на анонимност, смятат те. Според Димитър Танев от РБ законът вече е остарял и след скандала от последните дни с "Досиетата от Панама" е ясно, че "не само България, но и Европа се нуждае от изцяло ново законодателство по въпроса, така че РБ ще прояви инициатива за създаването на нов закон или нови сериозни промени".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  undostres avatar :-|
  undostres

  Всички чужди фирми, развиващи дейност у нас, са "офшорни", на какъв принцип ще ги делят на добри и лоши?
  Необходима е широкомащабна амнистия за връщане на капиталите от чужди банки в България, така ще отпадне необходимостта от нов закон за офшорките - просто никой няма да ги ползва.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тандемът Пеевски/Цонев писаха закон за офшорките, сега от РБ го дописват със също толкова обтекаеми формулировки.
  Какво означава "компании във важни сектори"?
  Булгартабак във важен сектор ли е? А БТК? А Юлен, Витоша ски, Маренго трейдинг и останалите стотици от офшорния въртоп около ПИБ? Ами самата банка, дето и тя по документи е собственост на офшорката на кипърския прошляк Г. Георгиу - тя важна ли е?
  Явно е важна, защото МФ й подсигурява с милиардни кредити евентуален финансов буфер...

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Защо просто не забранят офшорни компании да притежават български дружества? Лесно е.

 • 4
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Ма не им стиска. Ясно е за какво се регистрират на Вирджинските острови.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "dragozow":

  Защита на конкуренцията. Формално няма как да се докаже, че един средностатистически Вирджински гражданин не би искал да разкрие фирма у нас. Най-силния аргумент в защита против офшорките е това, че се позволява скрита собственост на дружеството. Такава собственост няма как да има под 10% от капитала. Този процент е много важен, защото под него собствениците не се броят за свързани лица и като цяло попадат в съвсем друга категория.

  Далеч по-важен е въпроса кои са тези "важни" отрасли и какво правим със завареното положение при стотиците фирми с офшорна собственост. Отговорът е нищо. Именно това е споменатият от теб страх.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата