"Емона 2000" и "Дарс инвест" вече строят край Иракли

След съдебни спорове разрешенията за строеж са влезли в сила и са законни, обясниха от регионалното министерство

Това е заснел дронът на Иракли
Това е заснел дронът на Иракли    ©  Скрийншот от Нова
Това е заснел дронът на Иракли
Това е заснел дронът на Иракли    ©  Скрийншот от Нова

Дружествата "Емона 2000" и "Дарс инвест" вече строят ваканционно селище върху имоти в местност Кладерите край Иракли. Това стана ясно от репортаж, излъчен по "Нова телевизия". Кадри, снимани с дрон над плажа на Иракли, разкриват усилена строителна дейност. Те са заснети от Кирил Йорданов. По думите му пред телевизията, отивайки към плажа, той се разминал с няколко камиона със строителни материали. "Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа", разказва той.

Всичко е законно

Двете дружества получиха разрешения за строеж от РИОСВ и ДНСК през 2011 г. на ваканционен комплекс за 180 души върху три имота, които попадат в защитени зони по "Натура 2000" - зона "Емине" и зона "Емине-Иракли". Първоначално РИОСВ даде зелена светлина на стоежите с аргумента, че ваканционното селище ще се изгради върху вече съществуващи почивни бази – бивш пионерски лагер на "Галатея 2000" и почивна станция на "Горстрой Бургас". А по-малкият му капацитет в сравнение със съществуващите постройки ще окаже и по-малко въздействие върху околната среда. Строителството започна в началото на 2013 г. и предизвика протести, тъй като попада в две зони по "Натура 2000".

Впоследствие бе получен сигнал в ДНСК, че строителните книжа на двете дружества не съответстват на одобрените от ДНСК и РИОСВ. Това накара ДНСК да ги обяви за нищожни, а РИОСВ наложи забрана за строителство върху трите парцела през 2013 г.

Инвеститорите обаче обжалваха тези заповеди и със свои решения първо Административният съд Бургас, а впоследствие и Върховният административен съд отсъдиха в полза на компаниите. Така разрешенията за строеж са влезли в сила и са законни, обясниха от регионалното министерство и посъветваха за повече информация да се обръщаме към община Несебър, тъй като съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория, в която група попада тази инвестиция, е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението им, в случая община Несебър.

ПроектътНамерението на фирмите е изграждане на ваканционен комплекс с 31 еднофамилни къщи, резиденция от 8 стаи и 6 апартамента, три магазина с три апартамента над тях, басейни, плажни барове и т.н. за максимален брой посетители 180 души, като броят на предвидените посетители не надхвърля досегашния капацитет на бившия лагер, който е до 250 души. "Емона 2000", собственост на Добрин Иванов. Той е съдружник със съпругата си Лариса във "Вая Дир", която през 2011 г. взе концесията на плажа "Река Вая" за пет години. "ДАРС инвест" пък е дъщерно дружество на "Емона 2000" и се управлява от сина на Иванови - Иван Добринов.

Иракли заедно с Карадере и Корал е един от трите плажа, които наскоро с промени в закона бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдавани под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност.