Човекът-опозиция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Човекът-опозиция

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

Човекът-опозиция

Как лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева окупира политическата празнина, която се образува заради липсата на критично опозиционно говорене

Момчил Милев
10928 прочитания

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Темата накратко

През последните няколко месеца известната допреди няколко години като "поразяващата уста на БСП" Татяна Дончева изживява своеобразен малък политически ренесанс. Тя се оказва нещо като самотен електрон във вакуума на опозиционното пространство, защото на практика нито една партия не се противопоставя убедително на Бойко Борисов. Централна теза в нейната реторика е, че идеологическите понятия за ляво и дясно тотално са се размили, а новата плоскост на политическия сблъсък е между гражданите и мутрите, феодализирали българските институции.

Когато преди четири седмици дясната партия "Демократи за силна България" (ДСБ) свика заседание на своя най-висш ръководен орган в НДК, присъстващите станаха свидетели на странна случка, която допреди няколко години би звучала немислимо.

Участниците в т.нар. Национално събрание на политическата формация посрещнаха с най-бурни аплодисменти не друг, а... бившия народен представител от БСП и настоящ лидер на "Движение 21" Татяна Дончева. За сметка на това те почти освиркаха един от "своите": ексдепутата от СДС и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който в момента е зам.-председател на партията "Движение България на гражданите" (ДБГ) и с когото ДСБ са коалиционни партньори. Миналата събота пък зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов върна жеста на Дончева и се оказа официален гост на конгреса на нейното движение. А интересното в случая беше, че политическите им послания прозвучаха доста сходно...

През последните месеци известната допреди няколко години като "поразяващата уста на БСП" Татяна Дончева изживява своеобразен малък политически ренесанс. И то не толкова защото по някакъв начин е променила радикално характера си или своето политическо поведение, а най-вече защото се оказва нещо като самотен електрон във вакуума на опозиционното пространство. Защото на практика почти нито една партия не се противопоставя открито и убедително на Бойко Борисов и неговия екип. Така че, докато БСП преживява поредната фаза на своя вътрешен полуразпад, партиите от Реформаторския блок изясняват отношенията както помежду си, така и спрямо ГЕРБ, ДПС удобно се включва в различни коалиции по интереси, а т.нар. патриотични формации натрапчиво упражняват реторика на тема "външни заплахи", Татяна Дончева като че ли успява да монополизира смелото политическо говорене по проблемите, които управляващите не решават или от които самите те са част. И го прави по достатъчно политически обигран и цивилизован начин, за да не звучи популистки.

Няма ляво, няма дясно

В ролята си на лидер на "Движение 21" "късната" Татяна Дончева вече демонстрира една идея по-улегнало поведение, като целенасочено се опитва да избяга от сянката си на чисто ляв политик. Основополагащото й политическо разбиране в момента е, че в българския си контекст традиционните идеологически понятия за ляво и дясно вече тотално са се размили, а основната ос на политическото противопоставяне е изместена в съвсем друга плоскост. Тезата, която е основен лайтмотив на посланията й в момента, е, че сега битката вече е фундаментална и е за нормализация на политическия живот чрез отстраняване на мафията от властта. Битка, която в момента няма политически цвят и в която съдебната реформа заема ключово място. Това е и една от причините преди около месец Дончева също да се присъедини към Манифеста за Републиката, обединил интелектуалци от целия политически спектър, според които основната цел в момента е отвоюване на институциите от организираната престъпност, а не деленето по идеологически признак.

"Ако се замислите за големите икономически теории, които са основополагащи за десницата или пък за теориите на Маркс, ще видите във всяка от тях една много дълбока логика. Днес обаче всичко това е само фасада, един фототапет, на фона на който се развива едно и също действие", коментира Дончева пред "Капитал". Нейното убеждение е, че политическият живот в момента изобилства от хора, които освен лозунги и правилни фрази не произвеждат нищо. "Ако направим аналогия с музиката: има много хора, които свирят ноти, но много малко, които могат да свирят музика", онагледява тезата си лидерката на "Движение 21". Музикалната метафора не е случайна - преди да се впусне в политиката, тя дълго време учи за цигулар и има желание да влезе в консерваторията. Дончева е убедена, че почти всеки средно интелигентен човек, подбран от селекционери на политици, сравнително лесно може да бъде научен да говори с правилни изречения. "Особено хората, минали през брюкселката школа. Те обаче съвършено не си задават въпроса как тяхното законодателно или административно упражнение променя живот", заключава тя и уточнява, че при този тип политици има пълно скъсване с живата реалност, а тяхното творчество си остава за вътрешна консумация "на една малка група хора, която някои наричат политически елит". Според нея политиците трябва да бъдат стимулирани да мислят за крайния резултат от работата си, а след това да се определят като леви или десни.

Всички срещу мутрите

"Това, което имаме в момента, е мутренско преразпределяне, това е мутренски стил на живот. Смятам, че той е изключителни вреден за всички и че сега, вместо да се занимаваме с икономически, административни, социални и прочее мерки, ние трябва да разберем, че трябва да отстраним мутрите и мафията от властта. Просто това е условие пред скоби. Ако не успеем да го направим, и да прилагаш мерки, те потъват като вода в пясък", продължава Дончева по адрес на сегашното управляващо мнозинство. И добавя: "Смятам, че управленският модел на мутрите и мафията е нещо много лошо, което може да се случи на една държава. Тези хора имат определен стил на поведение и работа, който не може да бъде променен." Според нея също така голямата опасност са не само хората, които са еманация на този модел, а и хилядите, които са готови да му помагат по битови причини. "Феодализирали са ни, защото сме дали да ни феодализират", обобщава тя.

Противно на общоприетите схващания Дончева смята, че моделът на ГЕРБ не може да се определи като лидерски. "Лидерски модел имаше в ранната БСП, когато имаше много ярки личности. Това бяха много сериозни политици, много школувани. Силен беше Костов. Силен беше Сакскобургготски, който не беше силов, но много авторитетен. Така че това сега не е лидерски модел, а силовашки", коментира тя и уточнява, че според нея институциите не се обезличават от ярките личности, а от тяхната липса. "Лидерите трябва да са "високи дървета". Да са толерантни към чуждо мнение, дори когато го смятат за грешка. Защото обстоятелството, че хората, с които работиш, които са на по-ниско ниво в йерархията, мислят по някакви проблеми, е нещо, което само трябва да бъде адмирирано и подкрепяно", казва Дончева. Интересното в този контекст е, че един от основните упреци спрямо Дончева от периода й в БСП е именно, че не е екипен играч и че обича да се налага. "Ако Дончева имаше мяра, нямаше да има цена", казва неин бивш съпартиец, пожелал да остане неназован, с шеговития аргумент: "Представете си, че я подкрепим за президент." Спекулация, на която Дончева отговаря с енигматичното: "Има време, никога не съм харесвала идеята за участие заради самото участие."

Дончева и БСП

"Живея с настоящето и бъдещето, не живея с миналото. Направила съм, каквото съм могла, който има памет - да помни. Приела съм, че с БСП трябва да се разделим и че те трябва да живеят така, както желаят, като партия, като организъм, като политика, която ще водят. Оттам нататък не е моя работа да им правя литературна критика", казва Дончева по повод предишното си битие на партиен функционер на "Позитано" 20. Според нея обаче "в този разпарчетосан вид" лидерите на левицата не могат да противодействат на нищо "освен в собствените си очи". "Там продължава да има глави, които смятат, че пътят за развитие на БСП е да влязат в правителството и че това, че не са вътре, е голяма грешка. Какво можеш да кажеш на такива хора", добавя тя. Дончева също така е убедена, че левицата е направила историческа грешка в първите години на прехода, като се е отказала да прави сериозни непопулярни реформи под предлог, че това са десни мерки. Така според нея БСП си е спечелила име на партия, която бяга от всичко, което ще й донесе конфликт.

Важен детайл в политическата кариера на Дончева е, че тя всъщност никога не е принадлежала към традиционните червени династии, които са управлявали на "Позитано" 20. Това в комбинация с острия й език е една от причините да бъде приемана резервирано от много апаратчици в соцпартията. Въпреки че симпатизира на левицата от началото на 90-те и дори присъства като кандидат-депутат в листата за Велико народно събрание в Габрово, тя попада в партийното ядро едва след падането на Жан Виденов от власт. Преди това е прокурор в Габрово и в Софийската градска прокуратура, но през 1992 г. е уволнена от съдебната система при чистките, проведени от тогавашния обвинител номер едно Иван Татарчев. След излизането си от магистратурата става адвокат, като сред клиентите й попадат изключително интересни субекти като Светия синод и "Мултигруп". През 2005 г. Дончева губи битката за кметския стол в София в сблъсък с настоящия премиер Бойко Борисов. Различни източници от левицата твърдят, че номинирането й е било апаратен ход за подриване на нейните политически позиции на "Позитано" 20.

Или си с нас, или против нас

Дончева разказва, че нейното "Движение 21" първо възниква като интелектуален кръг, като кръг за дискусии в рамките на левицата някъде в далечната 2010-2011 г. "Отначало опитах тези неща в БСП, защото смятах, че ще е много по-лесно, когато има изградена партийна инфраструктура, а не губиш огромно време и усилия да я правиш наново. Освен това смятам, че БСП има сериозен кадрови потенциал, който също улеснява решаването на задачата", споделя тя, уточнявайки, че изграждането на регионални структури е "голяма хамалогия". Още като депутат от левицата Дончева застъпва позицията, че общонационалните задачи трябва да се решават с по-широка политическа подкрепа, като се използват специалисти без оглед на партийните пристрастия. "И затова например, особено в мандата 2005 - 2009 г., ние ключовите законопроекти сме ги работили с хора от всички политически сили, включително най-добрите експерти на опозицията. И на мен този начин на работа ми харесваше", спомня си лидерката на "Движение 21". Но с известна доза болка добавя: "БСП не разбират този подход. Имаше едни среди, които смятат, че всичко освен сляпото подкрепяне на нашите хора е политическо предателство. Че всякаква критична нотка по отношение на БСП, по отношение на хората, които са нейни представители на едно или друго място, се възприема като оплюване на партията. Това роди една трудна комуникация, защото в един момент те започнаха да отричат всичко, което се прави, само защото го прави някой, който априори е обявен за нелоялен." Въпреки всичко Дончева изрично подчертава, че по време на престоя си на "Позитано" 20 не се е чувствала обект на лов на вещици и преследван човек.

Така че, най-общо казано, настоящото политическо послание на Дончева е, че въз основа на платформа срещу мутрите може да се намери поле за общи действия на всички опозиционни формации извън властта. "Не за съюз, не за коалиция, а за общи действия от страна на левица, на десница, в голяма степен и на неправителствения сектор. Защото последните ярки политически демонстрации и през 2013 г., и по време на модела КОЙ бяха политически акции на гражданското общество", добавя тя. Според Дончева големият проблем в момента е да се справим с апатията. Тя смята, че голямата част от критично настроеното гражданско общество се оправдава с това, че не иска да повярва на никого, "защото много са били лъгани". "Поради това 2013-2014 тези хаотични действия по софийското ларго бяха ярък пример за това, че когато едни протести нямат фокус, нямат ясна цел и нямат мислене кое, защо и докога да се прави, накрая се размиват и стават... просто разходка по ларгото", коментира Дончева. И обобщава: "Не може да се хаби обществена енергия за това само защото не приемаме никой да ни яхне, никой да ни ръководи, защото може да ни използва. Очевидно всеки ще си запази резервите, но и малко трябва да се рискува. Никой брак не е априори гарантирано успешен."

Темата накратко

През последните няколко месеца известната допреди няколко години като "поразяващата уста на БСП" Татяна Дончева изживява своеобразен малък политически ренесанс. Тя се оказва нещо като самотен електрон във вакуума на опозиционното пространство, защото на практика нито една партия не се противопоставя убедително на Бойко Борисов. Централна теза в нейната реторика е, че идеологическите понятия за ляво и дясно тотално са се размили, а новата плоскост на политическия сблъсък е между гражданите и мутрите, феодализирали българските институции.

Когато преди четири седмици дясната партия "Демократи за силна България" (ДСБ) свика заседание на своя най-висш ръководен орган в НДК, присъстващите станаха свидетели на странна случка, която допреди няколко години би звучала немислимо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Дончева е шампион по нищо говорене и е опозиция вече 15 години.

 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  За "всички срещу мутрите", съм съгласна.

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Милев,БРАВО!
  Много ми хареса!

 • 4
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Оказва се, че в българския политически живот има един мъж - Т. Дончева. Останалите - посмешища. Един - принципен Президент, назначен за такъв от мутра. Друг - в опозиция, партията му в блок участващ в управление, а заместникът му министър. Боже опази!

 • 5
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Мутресата на Мултигруп ще се бори срещу мутрите. Срещу кои мутри - мултаците ли? Или Ванко-1, когото тя измъкна от затвора с лобистката си поправка в закона? Или срещу сегашния си клиент от село Микре?

 • 6
  daaam avatar :-|
  daam

  " И го прави по достатъчно политически обигран и цивилизован начин, за да не звучи популистки"

  Дори и да не съм съгласен с всичко казано от Дончева, за мен е интелигентен човек, с чувство за хумор, който знае какво и как да каже

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Добре говори, не може да й се отрече.

 • 8
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  Колкото и странно, но днешната Дончева говори това, което аз костовистът искам да чуя. Ако, същите тези произнесе Иван Костов, то ще бъде глас в пустиня. Но, НОВАТА лидерка е добре дошла във всяко студио. И никой не я попита, като как се случи това, да стои зад послания, които до вчера громеше със същия патос. Със същото красноречие атакуваше всичко, което СДС/онова/ предлагаше. Неща днес приети за нормални - НАТО, ЕС. Да не припомняме и ролята и на ментор под прикритие в Мултигруп, ''Поправката Ванко-1'' и т.н.

 • 9
  ali_ibn_isa avatar :-|
  ali_ibn_isa

  До коментар [#5] от "galapagas":

  +++
  Да и повярва човек, ама миналото и все още го помним.
  Ванко1, Мултигруп..
  Иначе, щяла да се бори против мутрите.. и сутеньорите!Сигурно! :D

 • 10
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  [quote#6:"daam"]Дори и да не съм съгласен с всичко казано от Дончева, за мен е интелигентен човек, с чувство за хумор, който знае какво и как да каже [/quote]

  Кое е интелигентното на селския й диалект? От 30 години живее в София, но си праска като на село.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.