С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 10 апр 2016, 17:29, 14377 прочитания

Догодина ще има нов милиард за саниране, но собствениците на жилища ще поемат част от цената

С първия 1 млрд. лв. ще се обновят над 2000 блока, казва зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Има общини, които включват в проектите за енергийна ефективност недопустими дейности като текущ ремонт, и те ще бъдат санкционирани.
Безплатното саниране на панелни блокове, официално наричано Национална програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, започна в началото на 2014 г. и най-грубо кандидатстването вече почти приключва. Предвидената сума от 1 млрд. лева (осигурена чрез заем на държавната ББР, която после ще се връща от бюджета) трябваше да бъде договорена за две години. Към момента в цялата страна изцяло завършени са 9 блока (в Благоевград, Хасково, Смолян, Севлиево, Тервел). Затова съобщението на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков от миналата седмица, че средствата са на изчерпване, беше прието с изненада. Пред "Капитал" зам.-министър Нанков обясни, че това е прогноза на база заявките на общините - около 2000, и разгънатата застроена площ на панелните блокове, подадени за саниране, умножена по референтните цени за изпълнение, определени от МРРБ. След като общините проведат търгове обаче, сумата най-вероятно ще намалее и още сгради ще могат да се включат в програмата. За това докъде е програмата и какво следва разговаряме със зам.-министър Нанков.

Как върви изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради?
Ресурсът от милиард - нещо което се прие с паника, е на изчерпване. Ще кажа какво означава това. Това са прогнозни данни. Към момента имаме 1887 сключени тристранни договора за целево финансиране (между ББР, областните управители и общините) и 1923 искания за целево финансиране. Тристранните договори са без конкретна стойност. Към тях се сключват анекси на всеки етап, в който има яснота какъв е необходимият финансов ресурс. След енергийните и конструктивните обследвания разполагаме с прогнозни стойности. След това общините провеждат търгове и сключват договори с изпълнител, като цените в договорите обикновено са по-ниски от прогнозните. На самия етап на строителство също щсе има икономии. Конкретната сметка я имаме, когато обектът се въведе в експлоатация.


Какво казват данните към края на 2015 г.? Договорени са 11.9 млн. лв., което е 1.19% от общия ресурс на програмата. Реалните плащания са 0.98%. Изглежда наистина малко, съгласен съм, че е малко. Но цялата 2015 г. беше годината на т.нар. подготвителни, невидими дейности - сдружаване, избор на фирми за конструктивно и енергийно обследване - във финансово изражение това са малки договори. Целият процес - от регистриране на сдружение, през кандидатстване, до изпълнение на СМР, отнема минимум 10 месеца, а в повечето случаи - от 12 месеца нагоре. Към края на март тази година усвоената сума вече е 18.5 млн. лв, а стойността на сключените договори е 120.3 млн. лв.

Да, но тази сума е далеч от 1 млрд. лева.
Ще обясня. Отделно от тези 120 млн. лв. имаме 137 сгради за 23 млн. лв. одобрени за саниране по програмата за енергийно обновление на българските домове, финансирана по оперативна програма "Регионално развитие". Те минаха обследване, имат инвестиционен проект и разрешение за строеж, но времето не стигна за избор на изпълнител (дейностите се изпълняваха до края на 2015 г.). С решение на правителството от февруари тази година прехвърлихме тези 137 блока към националната програма.

Както казах, вече имаме и близо 1900 сключени тристранни споразумения. В някои медии се появиха коментари: "Провал! Бомба! Програмата е пред провал"... Винаги съм казвал, че броят сгради не е от значение. Програмата я започнахме, като включихме сгради с минимум 36 апартамента. Намалихме ги на 32, защото се оказа, че много от блоковете, строени по индустриален способ, са именно с 32 апартамента.
Впоследствие обаче се видя, че средният брой апартаменти в подаваните сгради е 74, а средната разгъната застроена площ (РЗП) - 5665 кв.м. Дали ще бъдат 4000 блока с 36 апартамента или 2000 големи блока с по 74 апартамента... говорим за брой жилища, РЗП, това са измеримите индикатори. Вече имаме сключени договори за почти 10 млн. квадратни метра РЗП. По-добра сметка ще можем да направим, след като имаме готови 200 - 300 сгради (според кметовете до края на годината ще има завършени над 1200 сгради), но ние трябва да се подсигурим, че ресурсът е на изчерпване и съответно да направим анализ и да оптимизираме системата.Можем ли да кажем каква е средната цена на квадратен метър до тук?
Нямаме статистика, засега имаме само 9 готови блока, но те са прекалено малко, за да имаме достоверна статистическа извадка. Имаме средни цени по европейската програма, която обаче е само за енергийна ефективност. В националната програма са включени мерки за конструктивно укрепване, както и съпътстващи дейности. Ако трябва да ги сравним, по европейската програма можехме да сменяме дограма и да поставяме изолация, образно казано. Сега сме допуснали освежаване на общи части, подмяна на ел. инсталация в общите части, подмяна на стари асансьорни двигатели с енергоефективни, подмяна на осветление, хидроизолация на покриви и др. Средната цена по европейската програма е 120 лв/кв.м, а референтната цена, определена от МРРБ по националната програма, е 168 лв/кв.м с ДДС. Както знаете, цените се актуализират на тримесечие, веднъж вече ги намалихме с 40%.

Наложи се да въведем референтни цени, защото някои общини завишаваха изключително много прогнозните цени в обществените поръчки. Сега по настояване на Камарата на строителите в България планираме да диференцираме цените тоест да въведем референтни цени по видове дейности: за изолация, конструктивни ремонти, съпътстващи дейности. Ще има диференциация и по брой етажи и РЗП, защото се оказва, че колкото по-висока е сградата, толкова по-скъп е ремонтът. Използва се по-голямо скеле, ремонтът е по-труден. Между 10 и 20% в цената е разликата между 7-8-етажна сграда и 15-етажна сграда.

Една от критиките към програмата е, че фокусът се е изместил от енергийна ефективност към конструктивни ремонти.
При някои сгради е така. Но те са не повече от 10% от всички подадени до момента. Това са блокове с реални и тежки конструктивни проблеми - има такива в Русе, в Перник. И ние сме описали точно какви дейности са допустими за финансиране за укрепването им.

Факт е обаче, че някои общини, те ще бъдат санкционирани, под надслова конструктивно укрепване извършват текущ ремонт на сградите. Няма да ги назова все още, но ще бъдат санкционирани. Вече предупредихме кметовете да не включват в проектите неща като "ремонт на довеждащата ВиК инсталация", която дори не е собственост на етажното сдружение, а на експлоатационното дружество. Ако искат да правят текущи ремонти, просто няма да им признаем разходите.

Ще продължите ли действието на програмата?
Да, разбира се. Ние имаме обещания, че програмата ще е добър пример и няма да приключи с изчерпването на този 1 млрд. лева. За 2017 г. ще бъде осигурен още 1 млрд. лева, отново от заемни средства. Вече имаме регистрирани над 3000 сдружения, в момента се провеждат над 400 процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители.

Добрият подход в началото беше да се даде 100% финансиране най-малкото да се създаде усещане, че енергийната ефективност е нещо изключително важно в дългосрочен аспект. В началото беше важно да дадем тласък и добър пример за сдружаването на собствениците и колективното решение на общи проблеми. Колкото и да е разглезващо според критиците 100% безвъзмездното финансиране, виждаме, че резултатите са добри. Когато има съфинансиране обаче, собствениците са много по-стриктни при изпълнението на проектите, избират икономически най-изгодния вариант и като цяло това ще е подходът в бъдеще. Въпрос на политическо решение е какъв ще бъде първоначалният процент самоучастие - дали 15, 20, 25. Постепенно ще се увеличава, а наред с увеличаване на процента на самоучастие ще се увеличава и енергийният клас на сградите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Спецсъдът вече ще може да блокира и банкови сметки по сигнал от ДАНС Спецсъдът вече ще може да блокира и банкови сметки по сигнал от ДАНС

През друг закон и на едно четене управляващите промениха Закона за мерките срещу изпиране на пари

19 фев 2020, 739 прочитания

Вечерни новини: Борисов отлага и пътя към еврото, спортната зала в Бургас поскъпна и се забави 2 Вечерни новини: Борисов отлага и пътя към еврото, спортната зала в Бургас поскъпна и се забави

И още: Еврото падна до тригодишно дъно спрямо долара, и Испания иска да облага приходите на интернет гиганти

18 фев 2020, 3640 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
2015 г. е била добра за туризма в Европа

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10