Кой се притеснява от ДОСТ

Макар и засега със слаба подкрепа, новата партия на Лютви Местан може да разклати балансьорската роля на ДПС

Лютви Местан благодари на делегатите на учредителната конференция на ДОСТ в неделя, че не са се поддали на натиска и са в залата
Лютви Местан благодари на делегатите на учредителната конференция на ДОСТ в неделя, че не са се поддали на натиска и са в залата    ©  Надежда Чипева
Лютви Местан благодари на делегатите на учредителната конференция на ДОСТ в неделя, че не са се поддали на натиска и са в залата
Лютви Местан благодари на делегатите на учредителната конференция на ДОСТ в неделя, че не са се поддали на натиска и са в залата    ©  Надежда Чипева

"Където и да се говори нашия гласов флаг - турският език - това място за нас е част от нашата Родина". Тази фраза на зам.-председателят по външнополитическите въпроси на Партията на националистическото действие Семих Ялчън, по време на учредяването на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ, предизвика медийна буря, която се опита да захлупи всички други новини от събитието на изключения от ДПС в края на миналата година бивш неин председател. Въпреки че изказването звучи притеснително, то очевидно беше изкарано от контекст и добре илюстрира методите, с които медиите близки на депутата Делян Пеевски още от края на миналата година се опитват атакуват Местан. И признак, че въпреки пренебрижителното отношение към ДОСТ, новата формация явно "страхува" някого в ДПС.

Истерията

Първо тази част от словото на Ялчън беше изведена от сайта на Валерия Велева "Епицентър" със заглавието "Скандал при учредяването на ДОСТ! Емисар на Давутоглу предяви претенции към България". То е меко казано манипулативно, защото лидерът на партията, от която е Ялчън, е Девлет Бахчели и той няма нищо общо с формацията на турския премиер, която също имаше представител на учредителния конгрес на ДОСТ. Партията на националистическото действие освен топва е опозиция на правителството на Давутоглу. Неотдавна същото издание пусна информацията за промяна в датата на учредителния конгрес на ДОСТ като написа, че той ще се проведе в един ден с форума на ДПС, който е насрочен за 24 април, както и, че Местан няма да бъде лидер на новата формация.

Интерпретацията в стил "турците искат да ни поробят" беше веднага подета и от други сайтове и вестници като "Стандарт" написа в заглавие "Гост на Местан с мерак за български земи".

В този хор се включиха и политици. ВМРО веднага излезе с декларация, с която призова съдът да не регистрира ДОСТ и пророкува, че формацията на Местан "води България към босненски и македонски сценарий". Вицепрезидентът Маргарита Попова при посещението си в Кърджали в понеделник изрази недоумението си как може от президентството и външно министерство все още да нямат реакция.

Развихрилата се истерия около финалната част от изказването на Семих Ялчън предизвика Местан да даде извънреден брифинг в парламента по случая. С уговорката, че е наясно с факта, че темата за "Турция е сериозен национален дразнител", той посочи два примера с български политици, които също са използвали подобна фраза. Единият е с бившия премиер Сергей Станишев, който при среща с етнически българи в Одеса казал, че "България е там, където има и един българин, съхранил българския дух". Вторият посочен от Местан пример е с бившия министър на образованието от първия кабинет на Бойко Борисов Сергей Игнатов, който през 2010 г. с завил, че "България е там, където се говори български език". Местан каза, че фразата, която е използвал гостът от Турция е метафорична и стъпва на разбирането, че духовното пространство е много по-широко от териториалните граници. Добави и, че на тази концепция стъпва и българската външна политика. Между другото подобна фраза е използвал и бившият президент Георги Първанов пак при посещение в Украйна в качеството си на държавен глава.

Причините

Местан заяви, че истерията има конкретни цели - да се дискредитира новият политически проект ДОСТ. Тя изглежда и логическо продължение на развиваната преди това от медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски кампания, в която Местан беше наричан "турски шпионин" и "предател".

Истерията е учудваща и поради факта, че представители на турската националистическа партия са присъствали и на предишни конференции на ДПС, а при посещението си в края на март в Турция на Четин Казак и Рушен Риза от временния триумвират на движението, се срещнаха с лидера й Девлет Бахчели.

Извън българските националистически партии като ВМРО, които използват подобни "поводи" за затягане на редиците на електората си, и очевидно запътилата се към президентските избори Маргарита Попова, най-голям интерес от дискредитацията на ДОСТ има ДПС. Не само, защото формацията на Местан е втората партия след НПСД, която ще се бори за вота на българските турци, но и по още няколко причини.

Заплахата ДОСТ

Първо, мотивите, с които почетният председател на ДПС Ахмед Доган изключи Местан от партията - декларацията в подкрепа на Турция за свалянето на руския самолет, нанесе непоправими щети на отношенията на движението с Турция. След тях вратата за политическо сътрудничество на ДПС с формации от Турция изглежда засега напълно затворена. И присъствието на представители на управляващата партия на президента Ердоган и двете най-големи опозиционни партии на учредителния форум на ДОСТ е доказателство за това. В югоизточната ни съседка живеят много български изселници и техният вот (между 40 000 и 80 000 души) може да се окаже загубен за ДПС. Разправата на Доган с Местан нанесе непоправими щети и на електората на ДПС, за които Турция е повече от съседна държава.

Второ, макар че засега социолозите не дават категоричен отговор на въпроса дали новата партия ДОСТ има потенциал да разцепи ДПС, прогнозите им би трябвало да притесняват движението. Преди около две седмици социологическата агенция "Екзакта" отчете спад в подкрепата за ДПС като резултатът на движението беше почти еднакъв с този на Реформаторския блок - 5.7% срещу 5.5% за движението. Изследването показа и, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Подобна нагласа отчете и "Галъп" в проучването си, което беше публикувано в понеделник. Социологическата агенция измери 2% подкрепа на ДОСТ от всички избиратели. Независимо, че от "Галъп" коментираха този процент като "скромен" предвид констатацията, че формацията засега няма база за увеличение на подкрепата, освен сред етническите турци, от агенцията отчитат, че малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан. Всъщност два процента подкрепа сред всички избиратели на избори (където гласуват по-малко от 50% от регистрираните гласоподаватели) вече дава резултат, който може да доведе партията до влизане в парламента. По-важното е обаче, че този иначе незначително изглеждащ резултат може да смъкне ДПС от пиендестала й на трета най-голяма партия в България.

Трето, очевидно в структурите на ДПС има напрежение, което от временното ръководство очевидно не могат да овладеят. Пример е знаковият за ДПС град Кърджали, където вече година и половина движението се тресе от скандали. Там първо в продължение на месеци работата на общинския съвет беше блокирана заради невъзможността на общинските съветници от движението, които имат пълно мнозинство в съвета, да излъчат негов председател. Миналата седмица се стигна до още един парадокс - селски кметове от ДПС освиркаха собствените си общински съветници по време на сесията на общинския съвет. Причината беше, че едва осем съветници от групата на ДПС гласуваха "за" отчета на изпълнението на бюджета за 2015 г., а 14 се въздържаха.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  би следвало всеки нормален българин да се притеснява,без значение от вероизповеданието. та нали благословията за партията идва от ердоган,когото пък в собствената му държава ненавиждат!? И въобще този мазен крадец следва да си го получи...

 • 2
  zul11696397 avatar :-|
  zul11696397

  Местан ДГД. Ако наш политик беше направил подобно изказване в Босилеград или Струмица, чак тогава щяхте да видите за какво става.

 • 3
  mencey avatar :-|
  mencey

  Страшна е другата истерия - протурската, с която ни заливат определени медии. Истерия, насочена срещу оправданото безпокойство на българското общество, че една българска партия е подкрепяна (и подкрепя) от ислямския режим на диктатора Ердоган и опозиционна ултранационалистическа турска партия.
  Страшно е и подобна медийна позиция да се оправдава с "Пеевски-Доган" и да се обяснява с "пеевските медии", след като това е мнението на поне 90% от българския народ. Може би всички ние работим за "Пеевски-Доган" и живеем в някаква заблуда (породена от "пеевските медии"), пък режима на Ердоган и агентите му у нас да са някакви проводници на евроатлантическите демократични ценности, а да не сме разбрали?

 • 4
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Официални представители на турската държава, консул и посланник служат за координатори и де факто учредители на уж българска партия и това не трябва да ни притеснява? Навремето македонското правителство протестира само заради факта, че Ж. Желев отказа преводач при посещението си БЮРМ?
  Мнозина се притесняват, но знаем кой не се притеснява - Америка за България.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Навремето мой познат поляк казваше "толкова обичам Германия, че за мен няма по-добро от това да има две Германии". По същата логика аз сега приветствам ДОСТ. Дори ако се появи още някой да ги разцепи допхлнително - още по-добре.

 • 6
  mencey avatar :-|
  mencey

  До коментар [#5] от "jonson":

  Ами по тая логика ще се радваш ако се появи и ИДИЛ в България, може пък и тя да отцепи нещо от ДПС. Или дори два ИДИЛ-а, три?

 • 7
  denim58 avatar :-|
  denim58

  До коментар [#6] от "mencey":

  Не би трябвало да сравняваш, терористичната ДАЕШ с ДОСТ. Първо нямат нищо общо, второ всеки, който разедини ДПС на Доган и Пеевски е най-малкото симпатичен.

 • 8
  samolevski avatar :-|
  Само Левски

  Всички истински българи трябва да подкрепим настъпващата демокрация сред турския електорат. Досега той бе закрепостен към една партия като по живково време. Сега вече има избор и това е добре за демокрацията. Не може да се сравнява една партия, която се опитва да вземе властта по демократичен път, чрез избори с терористичната групировка, която извърши атентати в Европа.

 • 9
  generalissimo avatar :-|
  generalissimo

  Коментар към "Само Левски": Вие по принцип сте прав, но ако се отчете, че днешна Турция, под ръководството на екипа Ердоган-Давутоглу ревизира духовното светско наследство на Кемал Ататюрк и открито проповядва Неоосманизъм, т.е. безпардонно разширяване на политическото влияние, в т.ч., чрез открита намеса на официалните турски власти във вътрешните работи на съседни държави, има основание да сериозно безпокойство, че ДОСТ ще бъде главна опора на тази експанзия, чиято далечна цел е установяване на хегемония върху икономиката на набелязани територии, и при определени условия, тяхното анексиране. Примери: Кипър (1974), Северна Сирия (2011). На среща с лидери на "дружески партии и движения" от Източна Европа в гр.Одрин през 2012г., Ахмед Давутоглу заяви: ..." ние бяхме изкуствено разделени (!?)..." . Очевидно, в качеството се на външен министър, той направи опит да ревизира резултата от Руско-турската война от 1977-78г., която даде живот на третата българска държава. Мисля, че ние следва да се обединим около идеята, че всяка политическа формация, която не се финансира (т.е. контролира отвън, каквато е очевидно и партия "Атака"), и която, признава не само на думи (както Лютви Местан), но и на дело, универсалните ценности на светското демократично общество, е добре дошла, при спазване на Конституцията. Останалото е литература за наивници...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход