Мнения Daily - Уелкъм ту Бългерия на мутрите

Днес гонят бежанци. Утре ще им стане скучно и ще си намерят други врагове - например хората, които не носят анцузи и четат книги.

Мнения Daily - Уелкъм ту Бългерия на мутрите

И още: Ако благодариш на престъпници с автомати, ще стане и сакатлък; ВТК - капитулация на хибридния фронт

10774 прочитания

Днес гонят бежанци. Утре ще им стане скучно и ще си намерят други врагове - например хората, които не носят анцузи и четат книги.

© Капитал


Позиция

Уелкъм ту Бългерия на мутрите

От коментар на Евгений Дайнов в "Дневник"

Държавният ред стремително се разпада. Във вакуума, оставен от изчезващата държавна власт, се настаняват мутрите. Или – самите държавни органи се превръщат в мутри. Или – и двете. Връх (засега) са башибозушките банди, "охраняващи" границата от бежанци чрез извършването на "граждански арести". И радващи се на изричната благодарност на министър-председателя.

Не за пръв път Борисов се явява пряка и непосредствена заплаха за националната сигурност. Но този път поведението му е напълно необяснимо. Как така самият премиер ще подкрепя самоволното формиране на въоръжени шайки? Та нали това е точно обратното на идеята за единен държавен ред, налаган единствено и само от органите на държавната власт?

Този човек отново демонстрира пълно невежество по отношение на това защо съществува и как функционира една държава. А още от Жан-Жак Русо знаем, че там, където няма знание, решенията се вземат на основата на лични емоции, харесвания и нехаресвания.

Така и при Борисов. Каза ни човекът: видял башибозука, говорил с тях. Харесали му момчетата. Знаейки какво той харесва и не харесва, не сме никак изненадани от новината, че предводителят на шайката се оказва известната бургаска мутра Петър Низамов-Перата. Себеподобните са се харесали - това трябва да е обяснението на инак необяснимото (т.е. в рамките на държавническото приличие) поведение на министър-председателя.

За разлика от неговото поведението на башибозушките шайки е напълно обяснимо. То вече се е случвало. До края на 80-те властта окуражаваше и награждаваше ловните дружинки от граничните села, когато залавяха и/или убиваха "диверсанти" - предимно източногермански младежи, опитващи се да се промъкнат през българската граница по посока Турция и Запада.

Тези хора – тогавашните залавящи/убиващи – са все още живи и никой никога не им е потърсил сметка. Не са се и разкаяли. Напротив, в тесен кръг продължават да се хвалят как са хващали "хипарчетата със сандалките".

На тези хора благодари премиерът на републиката. Може и ордени да започне да раздава. А междувременно окуражава национален почин "всяка квартална мутра – с въоръжен патриотичен отряд".

Днес гонят бежанци. Утре ще им стане скучно и ще си намерят други врагове: хипстъри и хипита ("педали"); различни видове протестиращи ("педали"); палаткаджии и туристи ("педали"); хора, които четат книги ("педали"); хора, които знаят чужди езици ("педали"); хора, които не носят анцузи и говорят възпитано ("педали").

Не е далеч моментът, в който мутро-кметовете по Южното Черноморие ще се сетят да наемат башибозука да бие всеки, който се интересува от бетонирането на дюни и от изсичането на гори. А в столицата властта, вместо да си наема контрапротестиращи, ще си наема башибозук – направо да измита от улиците всички недоволни.

Това, драги, е държавата, която ви обеща премиерът в момента, в който похвали граничния башибозук. Уелкъм ту съни Бългерия, страната на Петър Низамов-Перата.

Коментар+

Да се облягаш на престъпници с автомати

Статус на Никола Пенев във фейсбук

Крайно тревожно е, че държавата не само не наказва самоуправците, които с пушка на рамо "охраняват границата", но и ги хвали и насърчава. Възникват няколко въпроса:

1) Ако се налага частни лица да пазят границата, защо плащаме милиарден бюджет на МВР? Да закриваме.

2) Утре когато същите тези хора с автоматите дойдат в центъра на София да налагат вижданията си за "сигурна държава" какво правим? Аз ви гарантирам, че за тях "сигурната държава" не е добре функциониращо справедливо общество основано на върховенство на писания закон.

3) Толкова ли е безпомощен премиерът, че вместо да вземе да обясни на обществото какво прави държавата във връзка с бежанската вълна, се обляга на банди престъпници с автомати.

4) Всичко това ескалира и няма да мине много време, преди да стане някой сакатлък. Ако тези "защитници на родината" убият човек, премиерът пак ли ще им благодари?

5) Тези хора с автоматите, тези човечета, не ви ли зеленеят малко? Къде е ДАНС да види откъде се пръкна тоя ентусиазъм за защита на родината.

Руските "Документи от Панама"

Пладнежки обир на огромни публични средства

От анализ на Ясен Бояджиев за "Дойче веле"

Пропагандният персонал, обслужващ върховете на властта в Москва, се тресе. Сън не хваща и българския му отряд. Като колективен говорител на Кремъл дума по дума повтарят едно и също: "политическа поръчка", "активно мероприятие", "компроматна война, подготвена от ЦРУ и други американски служби", нямаща "нищо общо със стандартите на свободното слово и цивилизованата журналистика".

Това е всъщност крайно баналната защитна реакция, разпространена в тукашните посттоталитарни територии, разчитаща на неинформираността на публиката: като не можеш да опровергаеш фактите и документите, се обявяваш за жертва на политическа поръчка, омаскаряваш изобличителите си и отклоняваш вниманието към основния въпрос: как един виолончелист става собственик на (поне) 2-милиардна офшорна империя, в която години наред най-големите руски държавни компании и банки, както и отделни бизнесмени наливат многомилионни "подаръци"?

За да се отклони вниманието, трябва да се посее съмнение в почтеността на разследващите - сиреч, "който плаща, той поръчва музиката". А в случая плащали САЩ. Да се говори за "независимост" и за "стандартите на свободното слово", за да се защити режим, чиито "медии" дори не споменаха за панамската сензация, и който е смазал почти всички политически и граждански и прояви на свобода, докато тайно финансира глобални пропагандни кампании и всевъзможни десни и леви радикални партии, е най-малкото странно.

Организациите, разследващи "Панамските документи", не крият донорите си. Една от тях - международният консорциум на разследващи центрове, медии и журналисти (OCCRP), ги е посочил на сайта си. Впрочем, заради въпроса "кой плаща" да кажем мимоходом, че на сайта на OCCRP може да се прочете и публикация за офшорните приключения на агенти на ЦРУ и други разузнавателни агенции (включително за ключови фигури в прочути афери като, да кажем, "Иран-контри").

Но дори и да приемем, че връзките с фондация "Сорос" и Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) са особено позорни, пак с пълна сила виси въпросът за руския виолончелист. Този сюжет в разследването има специално място, защото в него не става дума просто за морално укоримо офшорно присъствие, укриване на данъци или пране на пари. В руския сюжет фшорните зони са инструмент за системен пладнешки обир на огромни публични средства.

Както се разбра, властта даже се гордее с виолончелиста, умилително наричан "княз Мишкин". Въпреки това обаче въпросът за офшорната му империя силно я безпокои. Защото става все по-заплашителен броят на хората, които знаят или се досещат за отговора. Знаят кой е човекът, който може да накара най-големите държавни компании и банки, както и отделни бизнесмени, години наред системно да й правят многомилионни "подаръци".

Макар и името му да не се споменава никъде в "Панамските документи", рано или късно ще му потърсят сметка.

Капитулация на хибридния фронт

Какво би видял Ненчев, ако гледаше военния канал

От коментар в webcafe.bg

Не ни се полага да знаем какъв е рейтингът на Военния телевизионен канал, обаче сме сигурни, че министърът на отбраната Николай Ненчев не го е гледал никога през живота си. Сигурни сме, защото ако поне веднъж беше превключил на ВТК, щеше да признае пълна капитулация на хибридния фронт.

От половин година ведомственият канал на Българската армия дава ефир на младото творческо дарование Ива Сапунджиева и нейното предаване "Знаците" - "взрив от сгъстена материя на познанието, събирано години наред", концентрат от всички познати на човечеството теории на конспирацията, канал за тълкуване на морфологични резонанси, за които дори хидрофилософът Ахмед Доган не подозира.

Но най-големият "хит" на "Знаците" по ВТК са 20-минутните проповеди на Стамен Стаменов - бивш военен, основател на "Асоциация Феномени" и вицепрезидент на несъществуващата "Световната ноосферна духовна екологична асамблея на ООН".

В момента Стаменов поддръжа теорията, че злите сили са превзели световния елит и че единственият човек в света, който може да спре психотронния диктат на рептилите от Wall Street, е не друг, а "най-големият държавник на днешното време". А именно: Владимир Путин.

А самата водеща на "Знаците" разказва за себе си в интервю, че всяка сутрин се събужда с копнеж за славното бъдеще на България, "а осъзнатото: "Време е", шепти в ухото й като близък поздрав".

А държавата плаща.

Позиция

Уелкъм ту Бългерия на мутрите


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Към коментара на коментара на Евгений Дайнов "Уелкъм то Бългерия на псевдо-интелектулцитя." Умолявам коментатора Е.Д. да подслони в дома си няколко "бежанци" за да сме напълно убедени, че думите и делата му се срещат в една точка. Ако има жена, сестри, дъщери мароканците са за предпочитане, макар че и другите ще свършат работа. Както казваше З. Стоянов - "Аман от учени глави!"
  Човеколюбивите шведи и норвежци да не затварят границите си, а да пращат автобуси на македонската и българска граница и да извозват бежанците в Скандинавия. Още по-добре директно от Турция, а ние ще ги пропущаме.
  Американският Стейт департмънт не само да поддържа Америка за България, а да осигури въздушен коридор с Турция и вместо да превозва войници насам-натам да превозва по поне 10000 бежанци на ден до САЩ.

 • 2
  likonta avatar :-|
  likonta

  е.д. се е размечтал за апокалипсис пак!Хората по границата умират от страх с тия пълчища с раници дето се размотават постоянно,необезпокоявани от никой,а дайнов видиш ли припозна в страхуващите се, мутри с автомати дето гонят побъркани анализатори като него пред народното събрание с цел изтребление.Дет ескалейд куикли-както викат американите.

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#2] от "likonta":

  За автора можем да кажем това: веднъж комунист-интернационалист - винаги такъм. Като познат ценител на рок музиката да му напомним, че шарията не разрешава музика.

 • 4
  bally avatar :-|
  bally

  Фермитге за тролове пак са под пълна пара

 • 5
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Мутри с автомати няма. Има мутри с писалки.

 • 6
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Дайнов пак се хвърли на барикадата да пази България от българите и да нарича всеки, който не е удобен мутра, бандит и какво ли не... Да ходи да се прегръща с БХК.

 • 7
  rordin avatar :-|
  victor troska

  слабо, 6 коментара и нито един не го е нарекъл грантаджия-соросоид-евреин.

 • 8
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Е този път ми е трудно да разбера от кое "мероприятие " ни се отвлича вниманието !?!?!? То не са ВИП кочинки в дискотеки ,та не са ДОСТове ,ся па и арести по границата !!!! Колко оркестри засвириха ...............нещо голямо ще да е !?!?

 • 10
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  по-добре България на мутрите отколкото България на "либералите". Никой не ги е канил да та ги посрещат с хляб и сол...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал