ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти

Положителният марж на компанията идва от обслужването на стопанските клиенти, които обаче предпочитат все повече свободния пазар

ЧЕЗ поиска повишение на цената на тока с 20% за битовите клиенти

Компанията се бори да запази бизнес клиентите си в регулирания пазар и предлага до 18.6% намаление в цената за тях

24789 прочитания

Положителният марж на компанията идва от обслужването на стопанските клиенти, които обаче предпочитат все повече свободния пазар

© Julia Lazarova


От ЧЕЗ посочват, че ако КЕВР не определи разходно ориентирани цени за битовите клиенти, това ще доведе компанията до декапитализация.

Повишение от 20.1% на дневната енергия за битовите потребители от 1 юли е заявила "ЧЕЗ електро България" пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Нощната енергия пък да се повиши с 21.6% предвижда предложението на най-голямото снабдително дружество в страната, което действа на територията на Северозападна България. За битовите клиенти с една скала на потребление исканото повишение е 0.2%.

Tези данни са посочени в заявлението на компанията, публикувано на сайта на регулатора. По закон до 31 март всички дружества, които продават енергията си на регулирания пазар, трябваше да внесат своите ценови предложения. От КЕВР обясниха пред "Капитал Daily", че е публикувано само това на ЧЕЗ, тъй като компанията изрично е посочила, че заявлението им не съдържа данни, които са търговска тайна. Тъй като останалите дружества не са направили подобно уточнение, тепърва комисията трябва да иска разрешението им за публикуване и на техните ценови предложения.

В края на май ЕВН и "Енерго-про" разпространиха ценовите си предложения до всички медии. Според информацията ЕВН предвижда дневната енергия да се повиши с 2.3%, а нощната – с 3.5%. Предложението на "Енерго-про", която обслужва Североизточна България, е за средно увеличение от 2.92% на цената за домакинствата.

Цените за бизнеса

За разлика от битовите потребители, при които предложеният на ЧЕЗ са само в посока нагоре, за малките бизнес клиенти на регулиран пазар компанията предвижда и намаление. Така например при клиентите на две скали, които са масовият случай, ЧЕЗ предвижда намаление на дневната тарифа с 18.6%, докато при нощната предложението е за увеличение на цената с 12.8%. При клиентите с две скали има намаление на върховата енергия с 11.2%, а при тези с една скала с 17%.

Как са изчислени цените

В заявлението си ЧЕЗ правят уточнението, че цените им са изчислени на основата на сега действащата цена на НЕК, която също ще бъде променена от 1 юли. В тази връзка от компанията правят уточнение, че ако цените на НЕК бъдат променени, параметрите в тяхното предложение също ще се променят пропорционално.

В заявлението си ЧЕЗ посочва, че цената на битовите клиенти продължава да е значително по-ниска от цената, по която ЧЕЗ купува енергията от НЕК. При очакваната миграция на бизнеса към свободния пазар, ако КЕВР не определи разходно ориентирани цени, това ще доведе до декапитализация и проблеми с ликвидността в дружеството.

За да се избегне подобна развръзка, от ЧЕЗ настояват за признаване на разходите за небаланси в размер на 32.8 млн. лв. (разликата между заявеното и реално потребеното) за битовите клиенти. Оттам допълват, че на свободния пазар клиентите плащат тези разходи в пълен размер, което на практика е дискриминация спрямо тях. От ЧЕЗ посочват, че успяват да реализират положителен марж благодарение само на бизнес клиентите си, които обаче започват да излизат на свободния пазар.

В подобно положение са и ЕВН, които бяха коментирали, че заради излизането на все повече стопански потребители от регулирания пазар компанията ще реализира загуба от 6 млн. лв. до средата на годината.

Миграцията на фирмите

Заради значителния брой фирми, които в последния месец излизат на свободния пазар, от ЧЕЗ прогнозират, че намалението на продадената от тях енергия за следващата ценова година, която започва на 1 юли, ще бъде 25.4%. Компанията посочва, че само в периода от август до декември 2015 г. 9892 техни клиента са излезли на свободния пазар, като основна част от тях са стопански клиенти. Ако предложението на ЧЕЗ за намаляване на цената на тези потребители обаче бъде прието, това може да се окаже и стимул за оставането им на регулирания пазар.

Увеличение и за мрежовите услуги

"ЧЕЗ Разпределение България", която е собственик на електроразпределителната мрежа в Северозападна България, предлага увеличение и на мрежовите услуги за електроенергия от 27 до 39% за различните компоненти. Тези цени са пресметнати на базата на исканото от компанията увеличение на признатите технологични разходи от 8 на 11.69%, допълнителни разходи за балансиране и оперативен разход. Исканата норма на възвращаемост също се увеличава от 7.04 на 7.4%.

Дали предложението на ЧЕЗ ще бъде прието остава да реши КЕВР, която тепърва трябва да разгледа заявленията на всички компании, които продават електроенергия на регулирания пазар. Обикновено обаче исканията им биват силно редуцирани.

София с нова цена на водата от началото на май

Намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране цената на "Софийска вода" да бъде увеличена с 3.4% до 1.82 лв. за куб.м с ДДС вместо с исканите от компанията 20% може и да претърпи промяна след проведеното обществено обсъждане в регулатора. Това заявиха експертите на комисията, след като всички заинтересовани страни изразиха мнението си по предстоящото поскъпване.

Едно от основните възражения на "Софийска вода" беше в завишаването от страна на КЕВР на фактурираните количества вода. Регулаторът не е признал и някои от разходите на дружеството. По време на заседанието стана ясно, че Столичната община не е съгласна с исканото увеличение, но е уведомила за това КЕВР едва преди една седмица.

От регулатора направиха уточнение, че корекцията в цената на водата ще влезе в сила от началото на май. От началото на януари обаче ще има нова цена, тъй като тогава започва нов петгодишен регулаторен период.

От ЧЕЗ посочват, че ако КЕВР не определи разходно ориентирани цени за битовите клиенти, това ще доведе компанията до декапитализация.

Повишение от 20.1% на дневната енергия за битовите потребители от 1 юли е заявила "ЧЕЗ електро България" пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Нощната енергия пък да се повиши с 21.6% предвижда предложението на най-голямото снабдително дружество в страната, което действа на територията на Северозападна България. За битовите клиенти с една скала на потребление исканото повишение е 0.2%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Интересно каква цена ще определи ДКВЕР за ЧЕЗ и дали това не е свързано с бъдещи развития в ЧЕЗ ...

 • geordgeo

  Е** му ма**ата, освен за увеличения на цени, за друго не прочетох днес. Иде ми да...

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Според мен тази комисия трябва да намали цената с поне 40%, защото ЧЕЗ и другите само лапат и отчитат счетоводни загуби. Не е зле и да им преразгледат приватизационните договори и дали са спазили всичко.

 • 4
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Това, явно, е защото показаха по талавизора, как техните техници бъзикат електромерите да отчитат по-малко и така изрядните плащат за неизрядните.

 • 5
  ncg1414166877380251 avatar :-|
  Шахта Процесор

  Май забравиха какво се случи в началото на 2013...

 • 6
  abrasha avatar :-|
  abrasha

  "битовите клиенти с една скала на потребление" какво означава това?

 • 7
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар [#5] от "Шахта Процесор":

  А-а-а-а..., не са забравили! Но се пробват да видят, дали ние сме забравили! Бяха свикнали при тройната коалиция и при първия кабинет на ГЕРБ да си получават по 10%-та гарантирано ежегодно увеличение и много им се услади...! Миналата година имаше затишие, народа се успокои малко и сега, като се позатоли хоп, поискаха си увеличението! Естествено всякакви измислени причини и показатели, могат да служат за основание! Предполагам, че ще им отпуснат поне едни 4-5%-та...! Много огладняха ГЕРБ-аджиите...! Ако има и по-студена зима, може да чуем пак Бойко Борисов с треперещ фалцет, да ни говори за кръвното си от правителствена болница...!

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Това на цените за снабдяване, или за тока?

 • 9
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Няма смисъл да се пенявите и да псувате правителства и комисии, които са колективни органи и решенията, които вземат не са еднолични, нито са незаконни! Това е все едно, преди два века, когато работниците или преди повече векове робите, за да протестират срещу господарите или лошите условия на труд, чупели оръдията си на труда.
  Имам предвид, че ние сме пазарът и ние не сме безсилни. Моите сметки за ток и у дома, и в офиса, не надвишават 40 лв на месец. Практически съм направил всичко възможно, за да не ме засягат цените на енергоносителите. И да ми вдигнат цената - няма да ме притесни, защото аз пък се старая да не потребявам техният продукт. Същото е и с горивата, водата, прир.газ и т.н.
  Все пак - грижата за спасяването на давещите се, е на самите давещи се!

 • 10
  ijj avatar :-|
  ijj

  И все пак - дали има оценка с колко би намаляло потреблението при такова поскъпване? И дали това намаление няма да е такова, че дори и ЧЕЗ да загуби от евентуалната промяна?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK