С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
30 15 апр 2016, 15:05, 37688 прочитания

Камуфлажните патриоти на Странджа

Как и защо гората събра ъндъграунда на Бургас, бивши военни, любители на конспирациите и разходките в медийно състезание по "опазване на границата" между България и Турция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Крият лицата си зад бели листове с надпис "Не посягай на патриотите, ще се изгориш". Зад тях очите им светят гневно. Не обичат журналисти, още по-малко полицаи:

- "Ти ухо ли си?"


- "Пееш ли на полицаите?"

- "Кажи им да ни пуснат момчето."

Младежи във впити спортни дрехи, бръснати глави, ланци и татуировки са се събрали под български знамена пред Съдебната палата в Бургас и скандират "Перата герой!" и "Българи юнаци!".Казват, че тренират заедно с арестувания Петър Низамов и са участвали в съвместни патрули, но въпросите ги карат бързо да изгубят търпение и разговорът приключва със заканата: "Айде, махай се, че се ядосах и хич не ми пука, че има полицаи тука!"

Ден по-рано бургазлията Петър Низамов - Перата е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем за противозаконно лишаване от свобода на трима граждани от Афганистан. Районната прокуратура - Малко Търново, се самосезира по случая след разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който трима мигранти лежат на земята с вързани ръце, а гласът зад кадър ги призовава: "Турки! Обратно! Гоу бак! Ноу българия фор ю! Имидиътли!"

От няколко месеца осъжданият за нанасяне на телесни повреди и хулиганство Петър Низамов води неформална група за "охрана на границата" и залавяне на мигранти, наречена "Цивилни отряди за защита на жените и вярата", и документира обиколките й из Странджа във Facebook. Прави и съвместни патрули с придобилия световна слава "ловец на бежанци" Динко Вълев от Ямбол, разследван за данъчни престъпления. Полицейските и журналистическите хроники в Бургас свързват Петър Низамов - Перата с улична банда, която стои зад редица грабежи, палежи на автомобили, побои и тормоз на други граждани, но веднъж наметнал мантията на патриотизма, той вече е герой.

Макар да няма подобни правомощия по закон, действията му по арестуване на мигранти се радват на широка популярност и биват насърчавани от безотговорни медии, "говорещи глави" от телевизора и политици популисти. Публичната подкрепа, която получиха Перата и себеподобните му, на практика официализира саморазправата като начин за решаване на проблеми в обществените отношения. Ъндърграундът затанцува върху сринатото доверие в съд, полиция и прокуратура и отново се превърна в мейнстрийм. Нещата съвсем объркаха местата си - патриотизмът започна да се изразява в неуважение към закона, самоуправството да се възприема като налагане на справедливост, а хулиганството - като обществено приемливо поведение.

Прокуратурата и съдът са на ход, за да посочат реда в този ценностен хаос, но появата на "динковците" на сцената е симптом. Системното толериране на корупцията и несправедливостта в обществото дотолкова е ерозирало държавността, че насилието и агресията се лансират като приемливи алтернативи на законността.
В петък съдът освободи Петър Низамов-Перата под домашен арест. Той има предишни присъди за нанасяне на телесни повреди и хулиганство.

Фотограф: Георги Кожухаров

Защо се появиха ловците на бежанци

Комисар Радослав Сотиров, който управлява регионална дирекция "Гранична полиция" в Елхово, казва, че през последните няколко месеца служителите му засичат по-активно т.нар. граждански патрули в 30-километровата зона след линията на държавната граница, в която имат правомощия граничните полицаи. Според него групите са около три-четири, като в повечето случаи патрулират едни и същи лица, част от тях криминално проявени. Полицаите са чували различни обяснения за присъствието им там - че се разхождат в гората, дишат чист въздух и берат гъби, но в някои случаи са били и по-откровени. "Имаме случаи на хора, които казват, че отиват на лов за бежанци. Ловят се животни, другото е античовешко", казва Сотиров.

Той подчертава, че когато граничарите срещнат подобни групи, ги предупреждават, че могат да се движат като граждани, не като ловци, и действията им не бива да излизат от рамките на закона. "По мое разпореждане това ще става вече и писмено", казва комисарят и продължава: "Нека да ясно: първо, тези отряди нямат право да задържат, защото не са овластени по закон да го правят. Второ, нямат нужната подготовка. За нашите служители се извършва първоначална и периодична подготовка и е ясно разписано в различни инструкции и наредби в кои случаи се използва физическа сила и помощни средства при задържане. За гражданските групи не съм сигурен, че знаят. Те не осъзнават каква опасност могат да срещнат, и то в зона, в която трудно някой би им оказал помощ."

Радослав Сотиров си обяснява появата на тези граждански патрули в граничната зона с нетърпимостта на гражданите към незаконното преминаване на границата, което върви с мигрантския поток вече трета година, но уточнява, че полицията работи по анализ кое налага извършването на тази дейност тъкмо сега.

И ако МВР тепърва ще се опитва да установи причините за появата на ловните дружинки за бежанци, общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов е направил изводите за себе си. Той е в ролята на местен омбудсман от 8 години и черпи впечатленията си от срещите си с бургазлии. Според него бездействието на властите в осигуряването на справедливост във всички сфери на живот през последните 25 години е отворило бездна в доверието между граждани и институции. И в освободеното пространство са се настанали силовите играчи, мутрите. "Младите хора загубиха доверие, че със собствени сили, знания, труд могат да реализират своите възможности, с които да бъдат в полза на себе си, на близките си и на обществото като цяло. Затова се наложи другият образ - на силата. "Това не е проблем само на границата", казва Таньо Атанасов. То се вижда в шамарите в училище, в конфликтите по пътищата, в отсъствието на добрия тон в отношенията между хората на улицата, в междудържавните отношения дори, където отново силата си налага волята, вместо международните конвенции и спогодби.

За какво се борят

Думите на омбудсмана срещат потвърждение в яростното недоверие в компетентностите и намеренията на институциите, което изразяват представители на т.нар. граждански патрули.

"Днес сме тук по една проста причина", обръща се към групичката от около петдесетина здрави момчета пред Съдебната палата мъж на средна възраст, облечен в камуфлажни дрехи. "Да защитим човек, срещу когото се е изправила цялата продажна и престъпна държавна машина, която служи на чужди държави и служби", продължава той, а тълпата му отвръща с "Това е истината" и "Събудете се". Това е Владимир Русев, бивш военен и един от лидерите на воински съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение "Шипка" - две организации, в които членуват ветерани от службите и действащи служители на МВР и МО, които са си поставили за цел "освобождението на народа на България от всяка форма на чужда зависимост, финансово икономическа и военно политическа окупация".
Бившият военен Владимир Русев от Воински съюз "Васил Левски" призова събралите се на протеста да защитят човек, "срещу когото се е изправила цялата продажна и престъпна държавна машина, която служи на чужди държави и служби"

Фотограф: Георги Кожухаров

Те не са организатори на протеста в защита на Петър Низамов - Перата в Бургас, но са пътували от Варна, за да го подкрепят. Техните знамена и плакати с анти-БХК лозунги преобладават на площада пред окръжния съд в Бургас в четвъртък вечер. Твърдят, че не познават лично героя, когото са дошли да защитят и не се притесняват от миналото му, защото той си е излежал присъдите и важното за тях е, че е отишъл на границата "да върши работа".

Те самите провеждат военнопатриотични обучения, имат собствени патрули по границата, но досега не са ставали обект на медийно внимание. "Да сте чули нещо лошо да правят нашите хора някъде", питат оттам. Владимир Русев признава, че никога не са срещали никакъв проблем или агресия от страна на мигранти, но възразява: "Трябва ли да имаме [проблеми], за да изкажем гражданска позиция?" Той настоява за пълно затваряне на границата и тотален контрол, каквото и да означава това. Също така вярва, че има тайна договорка между българските власти и Запада - всички тези хора да останат завинаги на наша територия и "да обрекат децата ни, семействата ни, родината ни на изтребване". Любител е и на друга конспирация - че Турция провежда тайна операция "Бумеранг" по прехвърлянето на милиони бежанци в Европа.

В същото време другата бургаска гражданска група, която патрулира в Странджа "Организация за защита на българските граждани" (ОЗБГ) категорично се разграничава от Перата и не одобрява неговите действия. Според председателя й, 34-годишният Христо Атанасов, сравненията между тяхната организация и цивилните отряди на Низамов вредят на тяхната организация. ОЗБГ обаче подкрепиха Динко Вълев от Ямбол, когато Районната прокуратура - Средец, започна предварителна проверка срещу него с аргумента, че е "български гражданин" и че вярват на историята му, че е бил нападнат от групата мигранти, която е задържал.

ОЗБГ наричат своите акции в гората "разходки" и избягват думите "задържаме" и "хващаме", когато описват срещите си с мигранти. "Ние не задържаме мигранти, ние ги спираме. Не можем да ги задържим, защото нямаме права", разказва друг член на ОЗБГ, Георги Братанов, по време на разходка в Морската градина на Бургас. "Един човек не е бил пипнат с пръст. Просто им казахме да спрат, сигнализирахме на местните власти и те си свършиха работата", допълва го Христо Атанасов. Той реферира към случка отпреди две седмици, когато ОЗБГ се натъкнаха на 27 бежанци при една от "разходките" си в Странджа с екип на Нова телевизия. След този случай тяхната група беше наградена от директора на "Гранична полиция" Антонио Ангелов за действията им. Оттогава те сигнализират на полицията, когато се движат в граничната зона и твърдят, че виждат подкрепа в лицето на държавата за "патриотичните" си дейности.

ОЗБГ държат на това, че са патриоти и родолюбци, но не и ксенофоби и расисти, и казват, че думите патриотизъм и национализъм са били омърсени от политическите партии. Твърдят, че в момента няма автентична патриотична партия в България, въпреки че са организирали съвместно шествие с ВМРО и са имали контакти с отделни политици. "Обединихме се около идеята, че искаме да помагаме на хората и обществото", казва 30-годишният Бисер Русимов. "Да помагаме на институциите там, където има нужда от нас и на хората и обществото там, където институциите не достигат", допълва го Георги Братанов. "И докъдето институциите ни позволяват", прави уговорката Христо Атанасов.

Смятат обаче, че кризата с мигрантския поток може да се реши само с ограда по цялата граница и присъствието на армията и твърдят, че България не трябва изобщо да допуска мигранти, както Македония в момента. "Само през КПП-то с документи", уточнява Бисер Русимов. В противен случай ни очаква "гибел" според Христо Атанасов, защото "целта на мюсюлманите винаги е била гибел на християнския свят".

Какви ще са ефектите

Гибелното чувство в момента обаче не идва отвън. Още по-малко от мюсюлманите. А от усещането за разпад на държавността. Колебливата реакция на властта да осъди това явление, етикетите на "супергеройство", залепени му от централни медии и ръкоплясканията от публични личности, е опасен рецидив - то стимулира саморазправата в обществените отношения. Днес неин потърпевш са чужденците, но утре това може да е всеки друг български гражданин.

"За мен това е един от най-силните шамари, които публично държавата е получавала пред обществото и пред света", казва общественият посредник Таньо Атанасов и нарича поведението на "арестуващите" граждани унизително за една цивилизована държава.

Репутационният риск за България от световната слава на Динко Вълев и Петър Низамов - Перата беше отчетен дори от премиера Бойко Борисов, който първо поощри "момчетата", които помагат по границата (без да уточнява кого има предвид), а после обясни, че не е бил разбран правилно. "Най-различни медии и организации започнаха да говорят, че в България се отнасяме много лошо с бежанците и едва ли не има някакви паравоенни формирования, които атакуват мигрантите по безобразен начин", отчете вчера Борисов след консултативния съвет при президента. Видеоклиповете от "цивилния лов на бежанци" обиколиха целия интернет, попаднаха в полезрението на световни медии и със сигурност са привлекли вниманието и на групировки като "Ислямска държава" - риск, който въобще не се отчита в медийните възхвали на граничните герои.

"За съжаление тази категория хора дори нямат съзнанието, че са извършили страхотна нередност. Дано обаче тяхното поведение събуди заспалото чувство на достойнство у всички нас като общество", надява се Таньо Атанасов.

А надеждата му намира приемник в лицето на жителите на пограничните села Звездец, Евренозово, Близнак - стотиците анонимни граждани, които всеки ден подават сигнали, информация и координати на граничните полицаи, за да им помагат да установяват преминаващи през Странджа групи, като в същото време показват и хуманно отношение към мигрантите, посрещайки ги с хляб, вода, добра дума. Възрастните хора, от чието име уж се извършват горските геройства, няма да видите по телевизията да обясняват, че границата ни е "разграден двор" или да бълват думи на омраза към чужденците. По пътя си не срещнахме нито един местен човек, който да каже, че се страхува, че мрази, че е бил нападан, ограбван, унизен от мигранти. Тези истории живеят само в телевизора, където думата имат "супергероите."

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 4 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 1454 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 3358 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Как 4772 ЕГН-та потънaха в "Алма матер"

Две служителки на Софийския университет са смесвали работата си във висшето училище с партийна дейност

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10