Какво има в черната кутия на фонд "Земеделие"

Разследване на "Капитал" показва как фондът е разплатил стотици милиони левове на общини без адекватна проверка и контрол

Можете ли да си представите как изглеждат 15 млрд. лв? За сравнение - в изгорялата КТБ заминаха около 4 млрд. лв. Сега си представете, че всички тези пари се контролират от едно-единствено място, което е успяло да се превърне в непрозрачна черна кутия, зад чиито врати се преглеждат стотици хиляди искания за плащания на земеделци, фермери, общини, църкви и фирми. Добавете, че то е политически важно именно заради ресурса, с който разполага, и съответно е място, където силните на деня пазят деликатен баланс между интересите си. Това място не се управлява от партийни коалиции, а от съдружници, които си поделят огромния ресурс. Вече добивате бегла представа какво представлява държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Тази изпълнителна агенция, която на теория е подчинена на Министерството на земеделието, е невралгичната точка в потока на европейски пари към България. През никоя друга държавна или общинска структура не минава такова количество средства към толкова голям брой бенефициенти. Това не е единственото изключение, свързано с фонд "Земеделие": тъй като се финансира от земеделските фондове на Европейския съюз, той подлежи на по-различни проверки от останалите програми и се одитира по различни правила. Така например неговите одити се правят не от Одит на средствата от ЕС към Министерството на финансите, а от външни компании - в последните години Deloitte. Неговите проекти не се публикуват заедно с другите в електронната система ИСУН, където да са лесно проверими и съпоставими, а в един екселски файл на собствената му страница, без никаква допълнителна информация. Сега МЗХ възнамерява да създаде и собствена агенция за одитиране, като така напълно ще затвори цикъла вътре в системата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове